» Blog » Timex

Timex Coca-Cola recenzia – Vychutnaj si hodinky

Tagy: Recenzie | Timex | Klasické | Retro

Igor Kratochvíl | 22.2.2022 | 10 MIN

Obchodná stratégia Timexu je síce jednoduchá, o to viac však funkčná a rokmi vypilovaná k dokonalosti. Timex má v portfóliu niekoľko ikonických a generáciami preverených modelov, ktoré občas veľmi šikovne a oficiálne „označkuje“ veľkým a svetoznámym menom. Vznikajú tak zaujímavé dizajnové kúsky, ktoré by sa dali bez preháňania označiť za zberateľské lahôdky. A presne do tohto terča mieri aj aktuálna kolekcia Timex Coca-Cola.

K jej vzniku sa tentokrát podarilo prizvať výrobcu najznámejšieho osviežujúceho nápoja, firmu Coca-Cola a pripomenúť jej ikonickú reklamu známu ako „Hilltop“. Tá totiž v roku 2021 oslávila pol storočia jedného obrovského marketingového triumfu.

Kadekto by si mohol myslieť, že Timex na tak legendárnej udalosti iba participuje, osobne však hodnotím jeho krok ako ďalšiu ukážku krásneho prepojenia pôvodnej myšlienky: každý z troch modelov, ktorým Timex slávny „Hilltop“ pripomína, je totiž celkom odlišný a pritom všetky vedľa seba tvoria jednu dokonalú harmonickú líniu.

6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex

Rád by som svetu kúpil Colu

Sedemdesiate roky dvadsiateho storočia práve štartujú a svetom otriasa ďalšia významná spoločenská revolúcia. Konflikt vo Vietname, expanzia rasizmu a k tomu neustála hrozba studenej vojny. Ľudia toho majú skrátka dosť. Do „boja“ nastupujú hippies, pojmy ako priateľstvo, sloboda, láska, harmónia a samozrejme umenie. Spoločnosť reaguje a spolu s ňou aj niektoré významné megakorporácie, zdieľajúce svoj mierumilovný názor aspoň prostredníctvom masívnej reklamy.

A práve v tej dobe prichádzajú kreatívci Coca-Coly s takmer geniálnym nápadom: poďme ľuďom ukázať, že nás všetkých môže spojiť niečo tak obyčajné ako je sódovka. Túto originálnu úlohu dostal na starosť tvorca reklamy Harvey Gabor, ktorý už síce mal s prácou pre Coca-Colu skúsenosť, ale práve v tej dobe sa pod ním doslova húpala stolička za nie zrovna vydarenú kampaň. Bola to pre neho teda existenčná otázka, buď alebo.

Gaborovi vlastne pomohol jeho šéf, Bill Backer, autor niekoľkých úspešných zneliek práve pre Coca-Colu. Počas nudného čakania na letisku si len tak načmáral na kus papiera slová „rád by som svetu kúpil Colu“ a nápad bol na svete!

Naša videorecenzia:

Backer vytvoril úplne jednoduchú, avšak geniálnu melódiu, ktorá ihneď Harveyho Gabora uchvátila. V jeho predstave sa odohrávala scéna s veľkou skupinou spievajúcich mladých ľudí, ktorí spoločne predvedú celému svetu silu jednoty práve prostredníctvom piesne.

Coca-Cola vyčlenila na spot rekordnú čiastku 100 000 dolárov, čo bol takmer dvojnásobok vtedajšieho priemeru a všetko sa zdalo byť ideálne. Ako už to tak ale chodí, prácu od počiatku sprevádzali snáď všetky možné komplikácie a problémy. Pôvodné natáčanie v Anglicku úplne zhatilo počasie, a tak sa komparz o počte stoviek školákov smutne rozišiel domov, pričom celý štáb sa presunul do Talianska s nádejou na lepší verdikt. Ani tu sa však vôbec nedarilo a čo bolo najhoršie, došli peniaze.

Gabor spomína, ako s kolegami doslova behali po uliciach Ríma a lákali do reklamy každú krásnu babu. Coca-Cola sa na poslednú chvíľu rozhodla uvolniť ďalších a neuveriteľných 150 000 dolárov a Gaborovi sa nakoniec – okrem iného a ako inak, než opäť náhodou – podarilo na jednej z talianskych ulíc nájsť britskú au-pair, ktorá sa stala hlavnou tvárou spotu. Reklama bola hotová, zostávalo už len to najťažšie, a síce obhájiť výsledok pred šéfom aj klientom a hlavne zaujať zákazníkov.

Harvey Gabor režíruje jednu z nejslavnějších reklam všech dob.Harvey Gabor režíruje jednu z najslávnejších reklám všetkých čias.

Ikona menom Hilltop

Harvey Gabor prehlásil, že pokiaľ by si ho ľudia zapamätali len kvôli tejto reklame, stál by jeho život za to a jeho slová sa do bodky splnili. Nová reklama na Coca-Colu, ktorá práve vďaka svahu, na ktorom ľudia spievali pieseň "I'd Like to Buy the World a Coke", získala názov „Hilltop“, strhla zo dňa na deň revolúciu. Coca-Colu zaplavovali státisíce pozitívnych dopisov a kladných hodnotení z celého sveta, kampaň sa stala symbolom zjednotenia a harmónie a súčasne jednou z najslávnejších reklám v histórii.

Pred pár rokmi sa Coca-Cola rozhodla oprášiť tradíciu vďaka digitalizácii. A verte tomu alebo nie, k spolupráci sa podarilo opäť prizvať onoho slávneho Harvey Gabora a naviac, do hry vstúpil gigant digitálneho sveta: firma Google.

Všetci dali svoje dokonalé nápady dohromady, a celá myšlienka „Hilltop“ vďaka digitalizácii opäť ožila. V kampani, ktorá sa teraz presunula hlavne na obrazovky mobilov a tabletov, mohol každý na svete kúpiť a poslať komukoľvek inému Coca-Colu, a tým ukázať jednotu a silu priateľstva. Kampaň opäť zožala obrovský úspech, vr. ocenenia na prestížnom medzinárodnom festivale v Cannes a nápad „poďme svetu kúpiť Colu“ znovu spojil svet.

Škatule vo veľkom štýle

Za zmienku stojí už samotné, do detailu prepracované a štylové balenie, v ktorom sa celá kolekcia nachádza. Rozhodne ale nejde o žiadne škatule, ako nadpis zavádza, ale naopak o vydarené dizajnové kúsky, ktoré opäť podtrhujú výnimočnosť kolekcie a tiež jej zberateľskú hodnotu. Všetky balenia okúzlia svojou retro potlačou, v ktorej sa strieda oranžový florálny „hippie“ dekor s pruhmi čiernej, oranžovej, červenej a ružovej farby.

Speciální krabička na Q Reissue a Standard.Špeciálna krabička na Q Reissue a Standard.

Logá Timex a korporátne prvky Coca-Coly snáď zdôrazňovať nemusím, rovnako tak ako texty oslavujúce kampaň „Hilltop“. Zaujme najmä výrazná typografia letopočtu 1971, ktorá jasne vychádza z populárneho loga letnej olympiády v Mexiku v roku 1968. Jednoducho povedané, tieto krabičky si určite a radi schováte a každého obdarovaného nimi nadchnete.

Speciální krabička na digitálky T-80.Špeciálna krabička na digitálky T-80.

Na prvý pohľad sa od ostatných líši predovšetkým balenie modelu T-80, ktoré je znateľne inšpirované kazetovým štýlom smart hodiniek Apple Watch. V nádhernom obale s potlačou, ktorému dominuje hippies písmo a texty v tvare fľaše Coca-Cola, nájdete obal z kartónu pripomínajúci knihu, v ktorej stránkach sa skrývajú samotné hodinky. Toto riešenie je úchvatné, škoda len, že súčasne aj nie príliš praktické, pretože hodinky majú pri vybalovaní tendenciu vypadnúť, buďte teda hneď od počiatku opatrní!

6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex

Timex T-80. Digitálny hipík

Asi každému je jasné, že hlavnou doménou tejto kolekcie je dizajn a preto sa mu aj ja budem venovať najviac. Ruku na srdce – všetky tri modely sú evergreeny značky, o ktorých bolo napísané a povedané mnoho a bolo by zbytočné opakovať stále dokola tie isté detaily.

Snáď najviac som sa tešil na model Timex T-80 Coca-Cola. Digitálky proste milujem a tak som bol zvedavý, ako obstojí konkurent mojich obľúbených Casií, za ktorý možno Timex právom považovať. T-80 to nemali na mojej ruke ľahké, medzi moje najobľúbenejšie hodinky vôbec totiž patrí ikonické Casio Full Metal, na ktoré nedám dopustiť.

Timexy ma ale veľmi milo prekvapili! Samozrejme, s masívnym modelom za takmer šesťnásobok ceny ich porovnávať nemožno, určite ich však možno označiť za dokonalé digitálky evokujúce poctivé 80. roky.

Kovové puzdro so šírkou takmer 35 mm pôsobí výrazne a rozhodne sa nedá hovoriť o miniatúrnych digitálkach, ktoré sa na ruke stratia. Súčasne však nutné podotknúť, že sa jedná o hodinky ľahké, na nosenie veľmi príjemné a ani po celom dni o nich prakticky neviete.

Rovnako tak dobrý pocit mám aj z kovového náramku, ktorý „osemdesiatkami“ priamo kričí, predovšetkým vďaka dnes už nie príliš tradičnej subtílnej šírke aj štýle pletenia. Pri detailnom pohľade naviac zistíte, že články náramku sú striedavo matné aj lesklé, čo náramok pekne oživuje.

Snáď najvýraznejšia je samozrejme krásne bláznivá a psychadelicky farebná potlač čelnej strany puzdra, pod ktorú by sa mohol kľudne podpísať Andy Warhol. Vďaka nemu pôsobia hodinky hravo aj príjemne chaoticky, zabudnite tu na akýkoľvek poriadok, sme v sedemdesiatkach!

Ak mám však byť celkom úprimný, trošku ma sklamala reálna „vyblednutosť“ farieb, ktorá je na rozdiel od reklamných fotografií hodiniek v skutočnosti znateľne tlmenejšia. Tento fakt síce môže byť pre mnoho zákazníkov prednosťou, ja osobne mám ale radšej poriadnu show.

Po funkčnej stránke nehľadajte na modeli T-80 nič výnimočné, súčasne ale nechýba nič podstatné – čas, budík, dátum, stopky, to je všetko. Škoda len „neeurópského“ formátu dátumu, ktorý dokáže Timex aj lepšie, za obrovskú pochvalu však stojí patent a ospevovaná pýcha Timexu s názvom INDIGLO.

V nej sa skrýva dokonalo výrazné a rovnomerné podsvietenie displeja, ktorému by mohlo Casio so svojou LED technológiou pri nových modeloch len ticho závidieť.

Vďaka tomu funguje luminiscencia aj u základného modelu špičkovo a hodinky si tu zaslúžia potlesk. Ďalšou, tentokrát už naozaj originálnou vychytávkou, je priamo ona slávna melódia z piesne "I'd Like to Buy the World a Coke", ktorú vám hodinky zahrajú buď ako budík, alebo kedykoľvek po stlačení a podržaní pravého horného tlačidla.

Po zmáčknutí tlačítka uslyšíte slavnou reklamní melodii. Nebo ráno jako budík.Po stlačení tlačidla budete počuť slávnu reklamnú melódiu. Alebo ráno ako budík.

Dienko na zadnej strane puzdra síce nie je šrobovacie, čo by bol v tejto cenovej kategórii takmer zázrak, avšak aj tak hodinky garantujú vodeodolnosť 30 metrov, takže aj nečakaný dážď hravo prežijú.

Timex x Stranger Things predstavenie – Retro, ktoré prevráti váš svet
24.6.2022 - Eliška Měrková
Timex x Stranger Things predstavenie – Retro, ktoré prevráti váš svet

Timex Q Reissue. Strieborná stredná cesta

Pokiaľ vás kolekcia zaujala, pritom však nechcete vyzerať ako reklamný obchoďák zo sódovkárne, potom je vašou ideálnou voľbou model Timex Q Reissue Coca-Cola. Ten sa dá z celej trojice označiť za najkonzervatívnejší a tiež za najserióznejšie pôsobiaci variant.

Brand Coca-Cola na ňom na prvý pohľad prakticky nenájdete. O to viac však zaujme (a napovie) farebný nápis „PEACE“ na číselníku, ktorý vďaka pastelovým odtieňom príjemne splynie so svetložltým podkladom.

Puzdro aj náramok je celokovový a vnútri hodiniek nájdete batériový strojček. Jedinú zásadnú výčitku mám k plastovému sklíčku, pretože v tejto cenovej kategórii by som nielen očakával, ale aj vyžadoval aspoň minerál.

Za pochvalu naopak stojí otočná luneta s pomerne tuhším chodom a s nie príliš dokonalou aretáciou vo východiskovej pozícii, ktorá ale nie je nijak výrazná a možno ju hodinkám odpustiť.

Svetelná show pod názvom Indiglo sa tu nekoná, prehľadnosť v tme však krásne nahradí klasická a výrazná luminiscencia číselníka aj oboch hlavných ručičiek. Dienko hodiniek je poistené 4 skrutkami, na tie však prakticky nesiahnete, pretože baterku možno veľmi ľahko vyšrobovať a vymeniť priamo zo zadnej časti.

A rovnako príjemná je aj nositeľnosť, vďaka ktorej sa hodinky stávajú veľmi sympatickým každodenným spoločníkom.

Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet
12.8.2021 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet

Timex Standard. To najlepšie na koniec

Mohlo by sa zdať, že „standard“ nemôže ničím prekvapiť. Ja však musím priznať, že práve Timex Standard Coca-Cola ma v tejto kolekcii totálne dostal, a to v tom najlepšom slova zmysle. A bol to práve on, ktorý mi imponoval už na fotografiách, ale netušil som, čo všetko ukrýva v reále.

Z týchto hodiniek doslova hýri radosť, nadhľad a dobrá nálada. Veľký palec hore si zaslúži už samotný nylonový remienok, ktorý je veľmi pevný a súčasne príjemný na nosenie, k čomu prispieva aj jeho celkom hladká spodná strana. Pomerne veľkému a okrúhlemu puzdru kraľuje skutočne krásna korunka, pýšiaca sa nielen príjemným tvarom a vrúbkovaním po obvode, ale aj reliéfom loga značky Timex. Za takú korunku by sa nemuseli hanbiť ani hodinky z ďaleko vyšších cenových hladín.

Korunka je rovnako miestom ukrývajúcim jeden z najväčších „wow“ efektov, ktoré by ste u klasických ručičkových hodiniek vôbec nečakali – po jej stlačení sa totiž celý číselník prekrásne rozžiari luminiscenciou Indiglo. Vec nevídaná, praktická a na prvý pohľad unikátna.

Po zmáčknutí korunky se podsvítí celý číselník.Po stlačení korunky sa podsvieti celý číselník.

Medzi hlavné dominanty číselníka patrí výrazný nápis Coca-Cola, ktorý ide dokonca mimo formát a je urobený snáď vo všetkých možných farbách, ktoré vám napadnú. Sám Timex o tomto modeli tvrdí, že sa hodinky vďaka nápisu „smejú“ a lepšie by som to popísať nedokázal.

Ladnosť celého dizajnu podtrhujú štíhle ručičky aj sofistikovane jemná sekundovka. Aj pri tomto modeli musím vyzdvihnúť príkladnú presnosť batériového strojčeka s nebadateľným mesačným výkyvom.

Najčastejšou otázkou, ktorá mi počas testovania tohto modelu bežala hlavou bolo, pre koho sú vlastne tieto hodinky určené. Odpovedať dnes môžem celkom smelo: jedná sa o jedny z najvydarenejších unisex hodiniek, ktoré som mal tú česť mať na ruke.

V reálu nemá bohužel řemínek tolik červených prvků jako hodinky na reklamních fotkách.V reále nemá bohužiaľ remienok toľko červených prvkov ako hodinky na reklamných fotkách.

Je teda niečo, čo by som Standardu od Timexu vytkol? Jeden detail by som predsa len našiel, a keď píšem detail, myslím to doslova – mnou recenzovaný kúsok totiž nemal na remienku toľko červených prvkov, ako hodinky na reklamných fotkách a tým si (podľa môjho skromného názoru) predsa len trošičku ubral na zaujímavosti. Inak som sa do modelu Standard v edícii Coca-Cola doslova zamiloval.

Timex, láska, harmónia

Vraví sa, že hodnota kvalitnej značky vždy mnohonásobne prevyšuje hmotný majetok firmy, o čom u Coca-Coly niet pochýb. Tak isto sa ale vraví, že pokiaľ by Coca-Cola začala vyrábať cestné bicykle, kúpi si ich len pár nadšencov. Aké teda môžu byť prognózy spojenia hodiniek a „sódovky“?

Dnes, po skúsenosti s novou edíciou Coca-Cola Timex si dovolím tvrdiť, že prinajmenšom veľmi ambiciózne. Zberatelia majú šancu na skvelý úlovok za špičkovú cenu, milovníci krásneho dizajnu s príchuťou retra si bezpochyby obľúbia všetky tri modely a pre ostatných je kolekcia perfektná šanca na prvé zaujímavé zoznámenie sa s kvalitnými hodinkami, na ktoré sa dá takmer vždy spoľahnúť. Ak teda hľadáte niečo, čo vás či vašich blízkych poteší aj osvieži najlepšie, potom môžem edíciu Coca-Cola od značky Timex smelo doporučiť.

História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc
24.2.2021 - Michael Černík
História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku