» Blog » Timex

Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet

Tagy: Recenzie | Timex | Klasické | Fashion | Retro | Tradičné

Agáta Vřeská | 12.8.2021 | 7 MIN

Možno nikto príliš nečakal, že zrovna Timexy vyvolajú taký záujem a vypredajú sa nielen na americkom trhu. Na fórach sa nemálo riešilo, v čom sú tak výnimočné a čo na nich vlastne všetci vidia. Keď k nám teda Timex Q Reissue konečne dorazili v rozličných verziách, nemohli sme bližšiu recenziu dlho odkladať. Takže pokiaľ ešte patríte medzi tých, ktorých Q minuli, toto je článok pre vás.

Historické pozadie

Tentokrát sa históriou nebudeme zaoberať príliš dlho. Pre kontext bude úplne stačiť, keď napíšem, že Timex Q Reissue je reinkarnácia modelu, ktorý Timex začal vyrábať v roku 1979 a stal sa pre neho záchranným modelom v dobe quartzovej krízy.

Boli to pre hodinárstvo ťažké a zároveň krásne časy. Od uvedenia prvých quartzových hodiniek už uplynula dekáda a technológia išla rýchlo dopredu. Už nestáli ako nové auto, ale naopak boli omnoho lacnejšie než mechanické hodinky.

V Amerike zavládol na začiatku 70. rokov boom LEDkových digitálok, ale nemal dlhé trvanie a z amerického hodinárstva toho už moc nezostalo. Niektorým značkám sa podarilo zachrániť tým, že prestúpili na švajčiarsku loď, ale pokiaľ sa chceli niektoré udržať, museli sa prispôsobiť.

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Timex sa počas svojej existencie vždy snažil vyrábať dostupné hodinky pre ľudí. Svoje prvé quartzové hodinky vyrobil už v roku 1972, ale až Q boli skutočný úspech. Dizajnovo totiž kopírovali najobľúbenejšie prvky 70. rokov – najmä hranaté puzdro a potápačský štýl vychádzajúci nepopierateľne z Rolex GMT-Master.

História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc
24.2.2021 - Michael Černík
História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc

V retro stylu Timex udělal i propagační plakáty.V retro štýle Timex urobil aj propagačné plagáty.

Práve filozofia vyrábať dostupný, ale dizajnovo populárny model bola cesta k úspechu. Nemáte na Rolexky? Nevadí, je tu Timex. Na číselníku naviac hrdo prezentoval, že ide o hodinky s quartzovým strojčekom. Moderným, spoľahlivým, presným.

Timex sa tejto stratégie ľudových hodiniek drží vlastne stále. Q Reissue je nestarnúce retro, s ktorým Timex prišiel 40 rokov po uvedení prvého modelu.

Pepsi hodinky – Fotogaléria ikonického modro-červeného dizajnu
3.5.2023 - Eliška Měrková
Pepsi hodinky – Fotogaléria ikonického modro-červeného dizajnu

Dizajn a spracovanie

Timex sa snažil zostať čo možno najvernejší svojmu pôvodnému modelu. Hranaté puzdro, ktoré máme podvedome spojené práve so 70. rokmi (snáď vďaka G. Gentovi, jeho vplyv sme nedávno videli u Tissot PRX).

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

Potápačský dizajn vychádza zo spomínaných GMT-Masterov, ale samozrejme v trochu odľahčenej verzii. Predovšetkým nemajú GMT. Luneta nemá 24, ale 12hodinovú stupnicu. Otáča sa plynule v oboch smeroch. Hodinkám tiež chýba klasická druhá GMT ručička, takže aj keď podľa pootočenej lunety môžete sledovať druhý čas, skôr než o GMT hovoríme o Dual Time lunete.

Vložka je hliníková, vyzerá pomerne tenko a zrejme nemôžeme očakávať, že vydrží dlho bez škriabancov. Luneta má príjemné zúbkovanie a sedí na okrúhlom medzičlánku, ktorý je prekvapivo farbený (u pepsi verzie modrý). Vďaka tomu pôsobí luneta robustne a vystupuje z hranatého puzdra.

Ostré plochy sú horizontálne brúsené, zvyšok puzdra je leštený. Nejde o zrkadlový lesk, aký poznáme z drahších modelov, napriek tomu nejde spracovaniu veľa vyčítať. Oceľový náramok vychádza akoby spoza puzdra. Ide o rovnaký typ ako pred 40 rokmi. Je veľmi pohodlný a vďaka posuvnej spone ľahko nastaviteľný.

Jediný auva moment (a to doslova) môže vzniknúť nejednému budúcemu majiteľovi, pretože remienok je typický semtamchlpotrhač. Snáď je to len o zvyku, ale je to fakt. U mňa to bolo v pohode, pokiaľ som hodinky nosila volne a skôr pred zápästnou kosťou. Medzi nožičkami je 18 mm a uchytenie je pomocou klasických pántov, teoreticky môžete teda zvoliť akýkoľvek iný remienok. Máloktorý ale asi bude tak skvele doplňovať retro štýl Qčiek.

Ten je zrejmý aj z vypuklého plastového sklíčka. Práve zakrivenie po obvode spôsobuje peknú optickú hru a pohľad na číselník. Ten má v mojej pepsi verzii krásne tmavú bohatú modrú farbu.

V kontraste sú typické indexy a ručičky (hodinová v štýle Mercedes), ktoré v nažltnutom odtieni luminiscencie podtrhujú vintage dojem. Luminiscencia je naviac prekvapivo dobrá. Nepodarilo sa mi dohľadať, o akú značku lumi ide, ale svieti skutočne pekne.

Quartz, na ktorý sa ani chronomaniaci nepozerajú z vrchu

Na dienku je výstupok pre výmenu batérie. Rovnako ako pri pôvodnom modeli. A praktické je to rovnako ako pred 40 rokmi. Akonáhle dôjde batéria, môžete si ju vymeniť sami prakticky bez špeciálneho náčinia. Stačí mincou, alebo niečím čo nájdete doma a sadne to do drážky, poklopom otočiť a batériu vymeniť. Dokonca je tam aj napísané, aký typ potrebujete (377, veľmi bežná, v každom hodinárstve aj elektre ju zoženiete za pár eur).

Nie je to ale len o tom, že nemusíte k hodinárovi. Prináša to akýsi dobrý pocit, že to zvládnete sami. Pre skúsenejších je to asi banalita, ale verím, že začínajúcim hodinkovým nadšencom to prinesie kúsok zábavy naviac.

Hodinky sú na cenovo dostupnom spektre, a tak ani od kremenného strojčeka vnútri nemôžeme čakať nič výnimočné. Súčasne to ale nie je nič hrozné. Japonský quartzový strojček Hattori PC33 (Seiko), nemá síce žiadne kamene, ale prináša bežnú presnosť aj spoľahlivosť.

Dátum nastavujete korunkou v prvej pozícii. Čo je ale menej obvyklé, deň v týždni možno nastaviť iba otáčaním ručičiek prejdením cez polnoc. To nie je zasa tak veľký problém, pretože to nastavíte raz a pravdepodobne to do výmeny batérie nebudete potrebovať meniť.

Aj tak je tu drobnosť, ktorá ma zaráža. Deň v týždni je dvojjazyčný. Ale pretože ho nastavujete posunom ručičiek, mení sa najprv na prvý jazyk a po chvíli plynule na druhý. Nie je teda možnosť, ako udržať po celý deň nastavenie v španielčine, vždy sa zmení po dvoch hodinách na angličtinu. Za mňa síce detail, ale logicky nepochopiteľné, prečo sa nenastavuje buď korunkou v prvej pozícii, alebo tam nie je len jeden jazyk.

Ale tá hlavná podivnosť – španielsky deň v týždni nielen, že sa ukáže len pár hodín po polnoci, ale najmä – je to vždy predchádzajúci deň. Takže najprv sa objaví španielska skratka napríklad pre piatok, a o dve hodiny neskôr vám skočí anglická skratka pre sobotu. Snáď mi uniká nejaký skrytý dôvod. A pokiaľ o nejakom viete, dajte mi vedieť do komentárov. Táto bizardnosť ma však dokázala baviť celkom dlho.

Dámske varianty

Timex po novom zaradil aj menšie dámske varianty. Nie, že by to bolo zas tak potrebné. Aj tie pánske sedia na dámskej ruke vďaka subtílnejšiemu priemeru veľmi pekne. Ani na mojom skutočne drobnom (14,5 cm) zápästí nijak nepríjemne neprečnievali, čo pričítam práve puzdru, ktoré má na dĺžku (lug to lug) len 47 mm. A vďaka tkanému náramku sú aj pomerne ľahké (89 gramov)

Ale dámske verzie sú ešte o 2 mm menšie (priemer 16 mm), ale hlavne, niektoré varianty Timex oživil vyložene letnými farbami.

Okrem menšej veľkosti a farieb sa rozhodol zakomponovať pri Malibu variante aj iný typ náramku. Ide o pružný ťah, teda bez akejkoľvek spony. Na ruku sa preťahuje, a aj vďaka farbám pôsobí skôr ako praktický módny doplnok.

Pružný ťah posiluje retro štýl hodiniek, na druhej strane je ale celkom veľký, takže na menšej ruke budú hodinky dosť lietať. Avšak nechýba ani základná verzia v oceľovej, zlatej a rose gold s klasickým ťahom ako u pánskej verzie.

Oplatia sa?

Na konci recenzie, ale najmä keď zvažujete kúpiť hodinky v akomkoľvek cenovom bode, vždy nastáva okamih, kedy premýšľate, či je to dobrá kúpa za dané peniaze.

Naše videorecenzie:

Papierovo Timexy neponúkajú nič ohromujúce. Majú plastové sklíčko, 50 metrov WR, obyčajný quartzový strojček, náramok z lisovanej ocele. Dizajn už sme tu tiež videli.

To, prečo sú Timex Q od uvedenia v roku 2019 tak populárne, dlho boli vypredané (áno, k nám sa dostali až v lete 2021), a stále sa tešia veľkej obľube, je podľa mňa skutočnosť, že s hodinkami získavate legitímny odkaz na historický model. Toto sú hodinky, ktoré ste mohli vidieť v obchodoch pred 40 rokmi a dnes dávajú stále rovnaký zmysel!

143,00 € nedostupné

Je to parádne vyladené retro v dosť lákavom prevedení. To, čo by sme inokedy mohli vyčítať ako neakurátne alebo nemoderné parametre je tu plusovým bodom. Či už ide o menší rozmer, akrylátové sklíčko alebo nápis Quartz na číselníku.

Dizajn pripomínajúci Rolex GMT-Master môžete brať ako plus či mínus, ale v oboch prípadoch platí, že je to nestarnúci dizajn, ktorý vyzerá proste skvele. Ak teda hľadáte dostupné retro, Timex Q ponúka skvelú ponuku. Najviac samozrejme oslovuje pepsi verzia (opäť dobrá práca, Rolex), ale nájdeme celý rad ďalších, vrátane niekoľkých nových.

Po veľkom úspechu Timex Q Reissue v roku 2019 sa Timex o rok neskôr rozhodol prísť aj s automatickou verziou M79. Dizajnovo ide o veľmi podobný model, aj keď narástla hrúbka, luneta sa zmenila na jednosmerne otočnú potápačskú a puzdro má 40 mm v priemere.

Stále je to ale priamočiare retro, ktorému dodáva hĺbku aj plastové vypuklé sklíčko a typický náramok. Vnútri nájdeme opäť veľmi základný strojček od Miyoty, na ktorý je priehľad cez dienko. Mechanické M79 sú rozhodne opäť dosť zaujímavý kúsok, hoci by som v tomto prípade pri výbere siahla výnimočne omnoho radšej po „obyčajnom“ quartze.

Timex odviedol pri Q dobrú prácu, a aj keď to nie sú zdaleka najvymazlenejšie hodinky, ako retro model v zbierke sú dosť možno presne to, čo skôr či neskôr budete hľadať.

6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zľava 20%
119,20 € skladom
Zľava 20%
140 € skladom
Zľava 20%
145,60 € skladom
175 € nedostupné
195 € nedostupné
143 € nedostupné
143 € nedostupné
182,00 € nedostupné
149 € nedostupné
149 € nedostupné
Zobraziť ďalší
143 € nedostupné
149 € nedostupné
143 € nedostupné
143 € nedostupné