» Blog » Timex

Timex x The MET – 5 slávnych diel prenesených na hodinky

Tagy: Recenzie | Timex | Klasické

Agáta Vřeská | 5.12.2023 | 3 MIN

Klimtov jarný portrét, van Goghov autoportrét, Veľká vlna, herec kabuki alebo drevorez japonskej krajiny. To všetko bolo prenesené na hodinky Timex The MET.

Do svojej novej kolekcie 2023 spoločnosť Timex vybrala 5 slávnych diel, ktoré sú súčasťou výstavy v Metropolitnom múzeu umenia, skrátene MET, v New Yorku.

História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc
24.2.2021 - Michael Černík
História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc

Navliekol ich na dva zo svojich obľúbených modelov - klasické trojručičkové hodinky z kolekcie Easy Reader a digitálne hodinky T80. Skočme do múzea a pozrime sa na obrazy a hodinky.

Timex Modern Easy Reader® s Van Goghom, Klimtom a Kunisadou

Naša prvá zastávka je pri Holanďanovi Vincentovi van Goghovi. Preslávili ho nielen jeho Slnečnice, ale aj autoportréty.

V tom čase nemal veľa peňazí, preto si kúpil dobré zrkadlo a na autoportrétoch si precvičoval techniku maľovania. Jeden z nich, Autoportrét so slameným klobúkom, bol vybraný spoločnosťou Timex. A je zvláštne, že dodatok k názvu obrazu znie Pozeranie na škrabku na zemiaky.

Self-Portrait with a Straw Hat, Vincent van Gogh, 1887

Autoportrét so slameným klobúkom, Vincent van Gogh, 1887

Na hodinkách môžete vidieť detail maľby na ciferníku, ktorý vynikne vďaka 40 mm mosadznému puzdru.

Predloha pokračuje na kožený remienok, ktorý má možnosť rýchlej výmeny formou quick release.

Vodotesnosť modelov The MET Easy Reader je 50 metrov, takže sa odporúča skôr ľahký kontakt s vodou. Na dizajne oceníte, že zvolená práca je tu skutočne pretkaná na maximálnej ploche. A to dokonca aj na škatuľke, ktorá po rozložení poskytuje zvolený obrázok.

Druhé dielo je určené pre milovníkov Gustava Klimta. Obraz sa volá Mäda Primavesi a ide o portrét zhruba desaťročného dievčatka. Objednali si ho jej rodičia, ktorí boli fanúšikmi progresívneho viedenského umenia a dizajnu.

Mäda Primavesi, Gustav Klimt, 1912–13

Mäda Primavesi, Gustav Klimt, 1912-13

Okrem štýlu maľby je na tomto obraze výnimočný postoj dievčaťa. Vyzerá tak sebavedomo! Klimt údajne vyskúšal mnoho kompozícií, kým dospel k tejto konečnej s početnými jarnými vzormi a šatami, ktoré boli špeciálne ušité na túto príležitosť.

Vďaka pastelovým farbám pôsobia veľmi sviežo aj hodinky, ktoré majú opäť priemer 40 mm, ale vďaka svojej tenkosti a krátkym nožičkám sa hodia aj dámam.

Posledný model prevzal dielo s názvom Herec Nakamura Fukusuke I ako Asahina Tōbei. Ide o drevorez, ktorý v roku 1854 vytvoril japonský umelec Utagawa Kunisada. Zobrazuje herca kabuki v tradičnom čínskom príbehu o vojenskej odvahe.

The Actor Nakamura Fukusuke I as Asahina Tōbei, Utagawa Kunisada, 1854

Herec Nakamura Fukusuke I. ako Asahina Tōbei, Utagawa Kunisada, 1854

Dielo bolo súčasťou triptychu, ktorého spoločným znakom bolo prirovnanie hercov kabuki k hrdinom čínskeho románu Vodný okraj a v pozadí je vždy borovica.

Puzdro, opäť z mosadze, je v čiernom vyhotovení a poskytuje dielu vizuálne dokonalý rám. Motív je pretkaný na koženom remienku. Celý koncept pôsobí silným emocionálnym dojmom, ktorý ocenia najmä nadšenci obdobia Edo.

6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex

Timex T80 – digitálne hodinky s japonským umením

Súčasťou kolekcie MET sú aj digitálne hodinky T80. A nájdeme tu hneď dve farebné verzie, čo znamená dve slávne umelecké diela. Výber bol naozaj starostlivý.

Prvým je detail z drevorezu Javory u mamy, ktorý okolo roku 1857 vytvoril Utagawa Hirošige (Japonsko, 1797-1858). Dielo zobrazuje javorové vetvy rámujúce malebnú japonskú krajinu. Pôsobí tak upokojujúco, nemyslíte?

Maples at Mama, ze série One Hundred Famous Views of Edo, autor: Utagawa Hiroshige, cca 1857

Javory v Mama, zo série Sto slávnych pohľadov na Edo, autor Utagawa Hirošige, okolo roku 1857

Samotné hodinky sú jedny z klasických digitálnych hodiniek, na ktoré sme u Timexu zvyknutí. Z funkcií môžeme vyzdvihnúť budík, stopky a vynikajúce podsvietenie Indiglo.

Mosadzné puzdro s priemerom 34 mm a hrúbkou 10 mm dopĺňa živicový remienok, ktorý sa stal tiež nástrojom na vystavenie tohto nadčasového japonského umenia.

Rovnaký prístup zvolila spoločnosť Timex aj v prípade modelu T80 s najslávnejšou vlnou všetkých čias.

Velká vlna

Pod vlnou v Kanagawe, známa aj ako Veľká vlna, autor Katsushika Hokusai, cca 1830-32

Slávna maľba japonského umelca The Grate Wave vyzerá v porovnaní s prvým dielom veľmi dramaticky. Obrovská vlna, pripomínajúca pazúry netvora, sa snaží pohltiť tri lode zápasiace v jej zovretí. V pozadí vidíme slávnu horu Fudži.

Na číselníku okolo displeja sú zobrazené hlavné body diela vrátane zasneženej hory. Navyše to vyzerá, akoby vlna pohlcovala displej. Puzdro je v zlatom vyhotovení.

Tým sa prehliadka galérií MET končí. Ktoré slávne dielo pridáte do svojej zbierky?

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie
4.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku