» Blog » Tissot

Tissot Classic Dream – Sen milovníka klasiky

Tagy: Recenzie | Tissot | Pánske | Klasické | Spoločenské

Eliška Měrková | 2.3.2021 | 7 MIN

Na jeseň minulého roka (2020) a čiastočne tento rok vo februári sa švajčiarsky Tissot vrhol do obmeny svojej stálej kolekcie Classic Dream, v ktorej tradične predstavil dvoje nové poctivé oblekovky: jedny v quartze, druhé mechaniky. Oba modely dostali o niečo modernejší frak a zaručene po nich siahnu milovníci nadčasovej klasiky a jednoduchosti.

Foto: Hodinky-365.cz

Tradičná značka Tissot je pre svoje klasické pánske hodinky povestná. Aké hodinky sú jedny z najlepších ako "starting point" každej slušnej pánskej zbierky? –"Tissot!" povie nadšene každý druhý recenzent v zahraničí. Kto ponúka Swiss made, tradíciu, kvalitu a nežiada za to sumy, pri ktorých by ste sa najradšej rovno upísali na darovanie orgánov? No? Správne – tiež Tissot. A všetkým týmto argumentom musím dať za pravdu.

Či už v tom, že mať vo svojej zbierke nejaký univerzálny spoločenský model je základ, ak nie nutnosť. Či v tom, že pokiaľ ide o kráľa medzi švajčiarskymi, relatívne cenovo dostupnými značkami (stredná trieda) ponúkajúcim precízne spracovanie a kvalitné materiály, Tissot dominuje. A to vlastne už od roku 1853, kedy predstavil prvé masovo vyrábané vreckové hodinky, ktoré zožali úspech svetových rozmerov.

Foto: Hodinky-365.cz

Tissot a jeho doména – klasické spoločenské hodinky

Tissot sa od svojich počiatkov drží vlastnej pohodlne vyšliapanej cesty klasického štýlu jednoduchých spoločenských hodiniek (do svojej ponuky však postupom času zahrnul aj rýdzo športové kolekcie a jeho úloha vo svete športu sa stala markantnou), ktoré výraznejšie inovoval povedzme viac z vnútra než z vonku. Narážam na aktivitu Tissotu pri vývoji svojich vlastných strojčekov a dnes už legendárny inovatívny prístup v oblasti antimagnetizmu.

Foto: Hodinky-365.cz

Spoločenské hodinky Tissot (a často spoločenské hodinky všeobecne) vystihuje najlepšie slovo nadčasovosť. Ako som povedala, po vizuálnej stránke klasické pánske tissotky, trúfam si povedať, nikdy ničím zvlášť neprekvapujú, štýlovo nijak nevyčnievajú z radov pánskych oblekoviek, a všeobecne príliš nevystrkujú dizajnérske rožky. A presne za to ich páni majú asi tak radi... Pri Tissote totiž tak nejak vedia, čo čakať – že také hodinky budú vyzerať aktuálne a hlavne dôstojne ako dnes, tak ešte za niekoľko dekád.

6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske spoločenské hodinky Tissot
22.10.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske spoločenské hodinky Tissot

To platí v podstate pre celú kolekciu Classic, v ktorej nájdeme rady vysoko formálne (Le Locle), spoločenské-univerzálne (Classic Dream, Tradition, Everytime...) a ležérnejšie nadčasové hodinky so športovým švihom (PR 100).

Classic Dream som zámerne zaradila do strednej škatuľky, medzi univerzálne, spoločenské kúsky, ktoré vás budú dôstojne reprezentovať v spoločnosti, ale svojou univerzálnosťou zapadnú aj do bežného každodenného života.

Foto: Hodinky-365.cz

A ako by mali spoločenské hodinky správne vyzerať? Jednoduché, menších rozmerov a hlavne nepútajúce prílišnú pozornosť. V tom najformálnejšom prípade by mali byť na koženom remienku (v hnedej či čiernej farbe – podľa topánok a opasku nositeľa), číselník minimalistický, s bielym, čiernym či strieborným pozadím. Keď už číslice, za formálnejšie sú považované tie rímske. Športové prvky (ako luminiscencia) sú pokladané za nevhodné. Samozrejme pre ležérnejšie spoločenské hodinky platia uvoľnenejšie pravidlá a charakteristický je pre ne skôr kovoťah než koža.

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Classic Dream Gent Quartz

Nové Classic Dream Gent so švajčiarskym batériovým pohonom ETA F06.115 (vyvinutým v roku 2019) Tissot predstavil už v októbri 2020. Jedná sa o formálne modely s takmer nepoškriabateľným zafírovým sklíčkom (ktoré Tissot až na výnimky používa pri všetkých svojich hodinkách) a charakteristickými rímskymi číslicami, ktoré sa ponúkajú celkom v šiestich farebných prevedeniach: tri na koži a tri na kovoťahu.

Najvyššiu úroveň formálnosti z celej kolekcie stelesňuje model Tissot Classic Dream Gent Quartz T129.410.16.013.00 s bielym číselníkom na prešívanej hnedej koži.

Foto: Hodinky-365.cz

Čistá, usadlá, ale rozhodne nie odmeraná estetika hodiniek je umocnená práve onou jednoduchosťou bieleho pozadia číselníka, na ktorom vynikajú formálne rímske číslice v elegantnom serifovom fonte. Každý prvok na číselníku je dôkladne vyvážený a umiestnený s precíznosťou Tissotu vlastnou. Od Dauphine ručičiek (charakteristických práve pre spoločenské hodinky), cez nenápadný výkroj dátumového okienka na tretej pozícii, po vkusne zjemnenú minútovú stupnicu.

Foto: Hodinky-365.cz

Hnedý prešívaný remienok je zhotovený z hovädzej kože a vďaka razbe krokodílieho vzoru účinkuje na oko pozorovateľov luxusným dojmom, ktorý môžete ešte umocniť vlastnou iniciatívou – keď remienok farebne zladíte k topánkam a k opasku.

Foto: Hodinky-365.cz

Elegantný, napriek tomu o stupienok ležérnejší je model na oceľovom náramku s čiernym číselníkom Tissot Classic Dream Fent Quartz T129.410.11.053.00.

Foto: Hodinky-365.cz

Tu Tissot zvolil ďalšiu univerzálnu a nesmrteľnú kombináciu: do leštenej ocele zapustený čistý čierny číselník, ktorý nositeľovi požičia seriózny vzhľad rozhodného biznismena. Formálnejšiu stránku zaistia rímske číslice a Dauphine ručičky, ležérnejšiu zasa kovoťah, ktorý je vďaka svojej odolnosti vhodný na každodenné nosenie. K obleku aj k elegantnému pulóvru, k čomukoľvek si situácia vyžiada.

Foto: Hodinky-365.cz

Nové Classic Dream Gent vizuálne zodpovedajú duchu kolekcií z predchádzajúcich rokov (rímske číslice, jednoduchý formálny vzhľad). Oproti minulým modelom však nastala "veľká" inovácia. No, nie je až tak veľká, ako skôr týkajúca sa veľkosti.

Tissot aj napriek lipnutiu na tradícii svoje Classic Dream zväčšil z (pre spoločenské hodinky bežných) 38 mm na 42 mm, čo je veľkosť, ktorá je u formálnych hodiniek pokladaná za hraničnú. Tak však (bohužiaľ) trend modernej doby velí – veľké hodinky sú skrátka in. Nové modely "zachraňuje" hrúbka puzdra, ktorá činí iba 8 mm, a hodinky tak dokonale a nerušivo vkĺznu pod rukáv saka.

Quartzový pohon má oproti mechanickému niekoľko výhod: je lacnejší, odolnejší a vďaka kremennému výbrusu (quartzu) aj ďaleko presnejší. Môžete namietať, že mechanické hodinky majú svoju históriu a sú známkou určitej prestíže, avšak zhadzovať quartzové hodinky ako niečo podradné je bláznivé. Ako vraví náš pán hodinár: "Prečo si kupovať veterána, o ktorého je mnohonásobne väčšia starosť a aj tak nikdy nedosiahne výkonu a bezstarostnosti moderného fára..." No, ale uznávam, že na tom veteránovi proste niečo je...

Classic Dream Automatic

Druhú časť kolekcie tvoria mechanické hodinky s automatickým náťahom Tissot Classic Dream Automatic. Tissot ich ponúka už od februára 2021 a k dispozícii je rovnako šesť modelov, ktoré farebne úplne korešpondujú so svojím quartzovým náprotivkom. Oproti nemu však automaty nedostali formálne rímske číslice a k dispozícii je viac modelov na kovoťahu než na koži (len dva modely), čo značí istú inklináciu k ešte väčšej univerzálnosti. Príkladom za všetky sú hodinky Tissot Classic Dream Automatic T129.407.11.051.00.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky majú vďaka absencii rímskych číslic modernejší vzhľad. A musím vyzdvihnúť, že na tak jednoduché a univerzálne hodinky Tissot zakomponoval aj drobnú dizajnovú perličku: dvojité indexy tvorené dvoma útlymi hranolmi, cez ktoré doslova preteká minútová stupnica. Nie je to nič výrazné, avšak dômyselná nenápadnosť zaujímavých detailov ma pri Tissote neprestáva očarovať.

Foto: Hodinky-365.cz

Lesklé puzdro aj pevný, precízne spracovaný náramok s leštenými a brúsenými prvkami je zhotovený z ušľachtilej chirurgickej ocele a rovnako ako pri quartzovom modeli na kovoťahu podotýkam, že tieto hodinky sú stvorené aj na denné nosenie. Ako počas práce (pokiaľ máte kľudnejšiu profesiu), tak na svižnejšiu prechádzku po nej, alebo kľudne pri hraní s deťmi. Vďaka zafírovému sklíčku totiž hodinky zostanú pekné a bez škriabancov ešte dlho. A nakoniec, s vodeodolnosťou do 50 M sa ich dokonca nemusíte báť vziať aj do sprchy (to by s kožou nešlo).

Svieži nádych vďaka bielemu číselníku dostali hodinky Tissot Classic Dream Automatic T129.407.11.031.00.

Foto: Hodinky-365.cz

Kombinácia bielej a striebornej dáva hodinkám hneď o niečo jemnejšie vyznenie a na univerzálnosti to hodinkám, povedala by som, pridáva snáď ešte viac než pri modeli s čiernym číselníkom. Ale to je vec k individuálnemu posudzovaniu.

Foto: Hodinky-365.cz

Do brúseného číselníka je čisto a bez orámovania zapustené praktické dátumové okienko na pozícii tretieho indexu. Nechýbajú ani Tissotom obľúbené spoločenské Dauphine ručičky a minimalistické logo značky.

Classic Dream Automatic sa pýšia strojčekom Swissmatic (na ktorého vývoji sa sám Tissot podieľal) s 19 kameňmi a 21 600 polokmitmi za hodinu. Rezerva chodu tohto strojčeka je 72 hodín, čo je oproti bežným strojčekom v tej istej cenovej kategórii hodnota takmer dvojnásobná. Jeho pohyb môžeme pozorovať cez priehľadné dienko.

Alternatívy – ktoré iné spoločenské hodinky doporučujeme?

Ďalšou značkou v danej cenovej a kvalitatívnej kategórii, ktorá je tak isto proklamovaná ako "vstupný level" do sveta kvalitných spoločenských hodiniek, je japonská firma Orient. Tu sa dá vyberať napríklad z klasického radu Orient Bambino, z ktorého srší elegantný retro štýl.

Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek
4.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

Posledné slovo

Normálne sa vo svojich recenziách snažím nájsť nejaké chyby, zápory, skrátka čokoľvek, čo mi na hodinkách prekáža... Ale myslím, že kľudná atmosféra hodiniek, ich klasickosť a jednoduchosť asi upokojila moju rýpavú dušu. Na nových Tissot Classic Dream som totiž nenašla nič, čo by akokoľvek negatívne upútalo moju pozornosť. Snáď len tá väčšia priemerná veľkosť, ktorá je však v pomere k ostatným hodinkám dnes dostupných ešte naozaj decentná a ako som povedala, vyžiadala si ju moderná doba.

Mám rada, keď hodinky do bodky plnia to, k čomu boli stvorené – v tomto prípade byť vkusnými spoločenskými hodinkami, ktoré obstoja aj pri bežnom nosení. A Tissot Classic Dream v tom nepochybne obstáli na výbornú.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku