» Blog » Tissot

Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, ako ho ešte nepoznáme?

Tagy: Predstavenie | Tissot | Klasické | Retro | Tradičné

Eliška Měrková | 15.3.2021 | 6 MIN

Tak toto nám tak trochu vyrazilo dych. Totiž – konzervatívny Tissot a farebné, retro bláznivé hodinky? Limitka Tissot Heritage Memphis dýcha sviežou jarnou náladou a popartovou osemdesiatkovou atmosférou. A už teraz môžem prezradiť, že je to vážne bomba. Ale je to naozaj Tissot, ako ho ešte nepoznáme?

Tissot a jeho odviazaná etapa

Tissot Memphis skôr poodkrývajú tú stránku Tissotu, na ktorej existenciu väčšina z nás buď pozabudla, alebo ani nevedela, že vôbec existuje. Švajčiarsky velikán, ktorého tradícia siaha až do roku 1853, totiž nebol vždy synonymom pre klasické konzervatívne hodinky. Ako veľa spoločností (či umelcov, návrhárov, hudobníkov a ľudí všeobecne) sa Tissot v priebehu svojho kmetského "života" nechal pohltiť popartovým ovzduším šesťdesiatok alebo funky atmosférou sedemdesiatok a osemdesiatok. A tomu samozrejme zodpovedali odvážne hodinkové dizajny a zaujímavé spolupráce.

Odvážné šedesátkové designy.Odvážne šesťdesiatkové dizajny. Zdroj: www.tissotwatches.com

K jednej z najzaujímavejších spoluprác odkazujú práve nové hodinky Tissot Memphis, ktoré vychádzajú z modelu, ktorý Tissot predstavil už v roku 1988. Reedícia je, povedala by som, naozaj autentická a pravdu povediac, rozdiely medzi nimi sa hľadajú celkom ťažko. Veď posúďte sami:

Původní Tissot Sottsass z roku 1988, ze kterých vycházejí současné Tissot Memphis.Pôvodné Tissot Sottsass z roku 1988, z ktorých vychádzajú súčasné Tissot Memphis. Zdroj: www.tissotwatches.com

Spolupráca s Ettore Sottsassom, vedúcou osobnosťou skupiny Memphis

Ettore Sottsass, vedúca osobnosť neoavantgardného umeleckého zoskupenia Memphis (pôsobiaceho v rokoch 1981–1987), bol Tissotom poverený úlohou šitou umelcovi na mieru: navrhnúť pútavý, nekonvenčný a zároveň máličko obskúrny vzhľad pre ich nové quartzové hodinky. Ukázalo sa, že vtedy mal Tissot vo výbere dizajnéra vážne šťastnú ruku, lebo Sottsass úlohu splnil na výbornú a hodinky sa stali totálnym hitom. Akoby aj nie, veď celú jeho školu práve tá pútavosť a nekonvenčnosť úžasne vystihovala.

Ettore Sottsass, italský umělec, designér a architekt, 1969. Zdroj: https://en.wikipedia.org/Ettore Sottsass, taliansky umelec, dizajnér a architekt. Zdroj: www.en.wikipedia.org/

Zoskupenie Memphis sa preslávilo svojimi neošúchanými veselými farebnými dizajnmi, ktoré aplikovalo do rôznych oblastí úžitkového umenia – dekorácií, nábytku, bytových interiérov a budov, čím celkom zásadne ovplyvnilo celé estetické smerovanie 80. rokov. Inšpiráciu čerpali umelci ako zo slávnej školy Bauhaus, tak z pop artu 60. rokov a prác Andyho Warhola či Roya Lichtnsteina. Inšpirovala ich tiež dobová hudba, najmä repertoár Boba Dylana, podľa ktorého piesne Stuck Inside of Mobil with the Memphis Blues Again si zoskupenie dalo meno.

.. Zdroj: www.tes.com/Nábytkové návrhárstvo skupiny Memphis. Zdroj: www.tes.com/

Voľnomyšlienkársky a uvoľnený ráz, ktorý podľa členov Memphis vtedajšia generácia tak potrebovala, vyjadrovali veselými farbami, geometrickými tvarmi v dynamických kombináciách, konštrukčnými prvkami, pri ktorých prevažuje štýl nad funkčnosťou, a najmä evidentnou zábavou, ktorá z ich práce doslova srší.

Zdroj: https://www.creativebloq.com/Interiérový dizajn z dielne Memphis. Zdroj: www.creativebloq.com/

Sám Sottsass totiž veril, že farby sú ako slová a človek nimi môže vyjadriť emócie. A z toho, akú neúmyselnú radosť cítim pri pohľade na jeho dielo súdim, že na tom vážne niečo je.

Avšak túto "farebnú radosť" sa Sottsassovi podarilo preliať aj do dizajnu navrhovaných hodiniek a nečudujem sa, že mali taký úspech (pridala tomu aj skutočnosť, že memphisovskému dizajnu fandil samotný David Bowie, ktorý predmety z ich dielne vášnivo zbieral, hodinky však nevlastnil). Po tejto spolupráci si Sottsassa najali aj iné hodinárske firmy, medzi nimi napríklad aj Seiko, ale (podľa môjho skromného názoru) spolupráca s Tissotom bola nejzaujímavejšia.

Sottsassove hodinky vynikali unikátnym geometricky pojatým číselníkom, ktorý vystupoval zo splošteného puzdra s hranatými výsekmi okolo korunky a medzi nožičkami. K dostatiu potom boli modely ako na koži, tak na oceľovom náramku, ktorý skvele doplňoval "memphisovský" geometrický charakter hodiniek. A pre zaujímavosť: pre finančne obdarenejších jedincov existoval kúsok s puzdrom z 18karátového zlata.

Původní osmdesátkové Tissot Sotsass na kůži a ocelovém tahu.Pôvodné osemdesiatkové hodinky Tissot Sottsass na farebnej koži a oceľovom náramku. Zdroj: www.botterweg.com

Že sú hodinky od Sottsassa skutočným umeleckým počinom dokazuje fakt, že sú uložené v Metropolitnom múzeu v New Yorku či v galérii v Helsinkách.

Zdroj: https://acwatchblog.wordpress.com/Zdroj: www.acwatchblog.wordpress.com/

Súčasné hodinky Tissot Memphis – čo sa zmenilo?

Tento rok uplynulo celých 40 rokov od založenia skupiny Memphis (1981), a tak sa Tissot na toto výročie rozhodol pripomenúť a znovuoživiť ich odkaz. Práve preto tentokrát nové hodinky nesú meno Memphis, namiesto pôvodného Sottsass.

Zdroj: www.instagram.com/tissot_official/Zdroj: www.instagram.com/tissot_official/

Z dizajnérskeho hľadiska sa však na prvý pohľad nezmenilo takmer nič a hodinky majú stále rovnaký charakteristický veselý a neošúchaný šmrnc, akým hýrili už v osemdesiatych rokoch. Viditeľná zmena sa udiala iba pri pánskom modeli s číselníkom "v negatíve" – s čiernym pozadím a bielymi prvkami. Model tiež ako jediný z radu dostal modernú čiernu PVD úpravu.

Modernizačné tendencie potom pri bližšom skúmaní nájdeme na všetkých modeloch. Jedná sa však len o rôzne "kozmetické" úpravy. Tak napríklad, na rozdiel od pôvodných Sottsass majú Memphis odlišný výsek na korunku a pretiahnutejší tvar nožičiek, ktorý je síce elegantnejší a štíhlejší, ale zároveň si stále uchováva geometrický ráz pôvodného modelu.

Zmenilo sa aj samotné rozpätie nožičiek a s nimi aj šírka remienka, ktorá teraz činí praktickejších 20 mm namiesto pôvodných 21 mm (pri dámskych Memphis je potom rozpätie 16 mm). Dôležitý je aj materiál remienka, ktorý je (v modernom duchu) zhotovený z vegánskej kože. Tissot teda myslel aj na jedincov, ktorí nechcú nosiť hodinky na koži z etických dôvodov. Je to dobrý krok, pretože do radu Memphis inak nezahrnul ani jeden model na oceľovom náramku.

Najzaujímavejším detailom, ktorý pôvodný model nemal, je "sekundová bodka" na centrálnom disku, ktorá nahrádza klasickú sekundovku. Nie je to teda len zaujímavý dizajnový prvok.

..Zdroj: www.instagram.com/tissot_official/

Dienko je zdobené zhlukom symbolov, ktoré odkazujú na tradičný "memphisovský" vzor.

Zdroj: www.pitter-pattern.com

Zdroj: www.pitter-pattern.com

Posledný detail, ktorý dostal modernú vizáž, je logo Tissotu na číselníku. To už neobteká okolo kruhu ručičiek, ale stojí pekne rovno spolu s hrdou číslicou 1853 – teda tak, ako to poznáme z dnešných Tissotiek.

Aké modely Tissot Memphis budú k dostatiu?

Modely budú len štyri – dvoje pánske a dvoje dámske.

Všetky Memphis dostanete na konzervatívnejšom čiernom koženkovom remienku, ktorý bude v požadovaných chvíľach tlmiť odvážny vzhľad hodiniek. Pre "funky" retro náladu potom k hodinkám stačí pridať farebný remienok s praktickým uchytením Quick Release, ktorý je súčasťou balenia. Dámy si môžu vybrať medzi červeným a pastelovo ružovým.

Páni potom môžu voliť medzi klasickejším hnedým alebo modrým remienkom.

Veľkosť sa pohybuje v príjemných neprehnaných hodnotách. Pri dámskych sa jedná o 34 mm, pri pánskych 41 mm. Sklíčko je klasicky zafírové, ako už je u Tissotu štandardom a vodeodolnosť činí 50 M (odolajú umývaniu rúk, dažďu aj sprche, ale vode by som sa všeobecne s koženkovým remienkom radšej vyhla), čo nie je mnoho, ale pri "módnom" modeli je to hodnota viac než dostačujúca.

Vnútri tiká výnimočne presný quartzový strojček Precidrive od švajčiarskej ETY, ktorý sa pýši presnosťou ± 10 sekúnd za rok, čo je 8–10 krát lepšie, než ponúkajú štandardné quartzové strojčeky.

Hodinky Tissot Memphis zatiaľ nie sú zamýšľané do stálej kolekcie a ich počet je obmedzený na púhych 1700 ks pri dámskych modeloch, 3000 ks pri pánskom modeli s čiernym číselníkom a 2500 ks pri pánskych s číselníkom bielym.

S nadšením ich očakávame už začiatkom apríla 2021 a čo sa týka ceny, tá je podľa mňa na tak zaujímavú limitku veľmi slušná: okolo 400 eur.

Tissot neklesá na mysli

Do oživovania retro dizajnov sa púšťa stále viac značiek (a to nielen hodinárskych). Ale najmä samotný Tissot na nostalgickej vlne pláva už niekoľko posledných mesiacov, čo dokazujú nedávno predstavené hodinky PRX s "retro futuristickým" sedemdesiatkovým dizajnom, ktoré vyslovene odpálili internet (od ich predstavenia neutečie deň, kedy by na mňa nevyskočila nejaká zahraničná recenzia, ktorá nové PRX ospevuje).

Nedávno představené Tissot PRX se sedmdesátkovým designem. Zdroj: www.tissotwatches.com/Nedávno predstavené Tissot PRX so sedemdesiatkovým dizajnom. Zdroj: www.tissotwatches.com/

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

A viete čo? Vôbec sa tomu nadšeniu pre veselé retro nedivím. Už pred štyridsiatimi rokmi sa skupina Memphis pokúšala povzbudiť svoju generáciu farebnými a nápaditými dizajnmi a zatuchlá šeď súčasnosti si o podobný pokus vraví ešte viac. Pretože kedy inokedy než teraz je treba povzbudzovať dušu veselými farbami a málinko bláznivou náladou? Ale vážne, vďaka Tissot, že kvôli tebe neklesáme na mysli.

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

A čo na nové Memphis hovoríte vy? Čakali by ste od konzervatívneho Tissotu takú bombu?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku