» Blog » Tissot

Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020

Tagy: Predstavenie | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 3.12.2020 | 5 MIN

Jedno z najskloňovanejších mien motocyklového sveta, šesťnásobný majster sveta v najprestížnejšej súťaži MotoGP a bez preháňania jeden z najlepších pretekárov, akého sme kedy na ceste mohli vidieť. Marc Márquez fascinuje svet svojimi výkonmi a nie je fanúšika motocyklových pretekov, ktorý by ho nepoznal. Vlastniť hodinky, ktoré posvätil sám Márquez, znie ako sen. Sen, ktorý sa modelom Tissot T-Race MotoGP môže niekoľkým vyvoleným splniť.

Tissot je hrdým partnerom Majstrovstiev sveta cestných motocyklov (MotoGP) takmer dvadsať rokov. Poznať sa to dá aj v jeho kolekcii Tissot T-Race, kde nie je problém vybrať si zo športovo ladených modelov. Avšak jeden model je vždy výnimočný. V spolupráci so slávnym pretekárom a ambasádorom Tissotu Marcom Márquezom predstavuje už niekoľký rok limitovanú edíciu. Nesie nielen meno MM, ale aj špecifické prvky, ktoré každý fanúšik spoľahlivo rozozná.

Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?
31.5.2022 - Eliška Měrková
Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?

Každoročne je táto limitovaná edícia rozpredaná. Tento rok je vyčíslená na 3993 kusov a Tissot si dal s modelom prácu vo všetkých detailoch. Od číselníku, farieb až po špeciálny box.

Tissot je so svetom športu spojený ako máloktorá hodinárska značka. Od roku 2015 je oficiálnym časomeračom basketbalovej súťaže NBA, v roku 2016 prevzal privilégium pre slávnu Tour de France a s prestížnym MotoGP sa hrdo spája ako oficiálna časomiera od roku 2001. Ale to je len začiatok, viac o športových partnerstvách Tissotu na ich stránkach.

Tissot je oficiální časomírou mnoha světových sportovních soutěží, včetně MotoGP.

Tissot je oficiálnou časomierou mnohých svetových športových súťaží, vrátane MotoGP.

Hodinky ako módny doplnok musia zaujať, a tak je vzhľad neoddeliteľnou súčásťou nášho rozhodovacieho procesu, či si kúpime tieto, alebo tie vedľa. Racionalita tu ide bokom. Emócie a náš osobný vkus preberajú väčšinu nadvlády. T-Race MotoGP 2020 majú všetky znaky, aby upútali pozornosť. Ale to hlavné je spojenie s moto svetom a jedným z najslávnejších pretekárov MotoGP všetkých čias.

Symbolikou legendy Marca Márqueza sú hodinky doslova prešpikované. Červeno-čierne farby, pretekárske číslo 93 (mimochodom aj jeho rok narodenia) a samozrejme mravec. Prezývku podľa tohto malého tvora dostal pre svoju drobnú postavu, ale tiež nezdolnú usilovnosť. Márquezovi sa prezývka zapáčila natoľko, že si mravca prevzal za svojho osobného maskota a podľa jeho slov mu pred každým pretekom pripomína, že len tvrdou prácou dôjde k víťazstvu.

Agresívna jazda talentovaného Španiela sa odráža v dynamike hodiniek. Konštrukcia nie je ani zďaleka nudná. Žiadne jednoliate puzdro, ale oceľové vrstvy, pôsobiace ako pláty dobre vymysleného stroja. Každý designový prvok tu odkazuje na svet motocyklov. Riešenie veľmi zaujímavé, a tiež veľmi funkčné.

Konstrukce pouzdra je důmyslná. T-Race jsou dobře vymyšlené závodnické hodinky.

Konštrukcia puzdra je dômyselná. T-Race sú dobre vymyslené pretekárske hodinky.

Hodinky na ruke sedia perfektne. Menej obvyklé naviazanie remienka na puzdro je tak isto podarené a overené z minulých rokov. Vrchná časť remienka je potiahnutá čiernou perforovanou kožou s červeným prešitím, ale samotný remienok je z gumy. Pre športové hodinky dobrá voľba. Materiál má naviac výrezy, vzduch má teda možnosť lepšie cirkulovať.

Řemínek je pryžový, potažený z vrchní části černou kůží s kontrastním červeným prošitím.

Remienok je gumový, potiahnutý z vrchnej časti čiernou kožou s kontrastným červeným prešitím.

Sklíčko je samozrejme zafírové, naviac opatrené antireflexnou vrstvou pohlcujúcou odlesky, pre dobrú čitateľnosť na slnku. Do robustnejšej konštrukcie dobre zapadá aj zväčšovacia lupa nad dátumovkou. Napomáha čitateľnosti, ale nijak sa nebije s celkovou koncepciou.

Funkčnosť je tu však rovnako dôležitá ako samotný design. Hodinky spojené s rýchlym športom musia byť presné, spoľahlivé. Tissot do modelu zabudoval quartzový strojček ETA G10.212. Jeho prednosťou je mimoriadna presnosť, kedy garantovaná odchýlka je púhych ±10 sekúnd ročne! Len pre predstavu, u bežného quartzu sa môžete stretnúť s podobnou odchýlkou za mesiac.

T-Race mají stopky s přesnotí na 1/10 sekundy.

T-Race majú stopky s presnosťou na 1/10 sekundy.

Keď je reč o rýchlosti, je treba ju aj zmerať. T-Race majú stopky s presnosťou na 1/10 sekundy a maximálnym meraným časom 30 minút. Rýchlosť môžete určiť vďaka tachymetrickej stupnici, hoci si trúfam tvrdiť, že dnes bude väčšine slúžiť skôr ako designový prvok, ktorý na moto-chronoch nesmie chýbať.

„Pri rýchlosti viac než 300 km/h potrebujem maximálnu presnosť, aby som vedel, aký je môj čas na kolo.“ Marc Márquez

Je nutné pochváliť, že sa v designérskej kreativite nestratila potreba dobrej čitateľnosti. Keď už máte extrémne presné hodinky s kvalitnými stopkami, nemôžete si dovoliť nejaké chyby kvôli čitateľnosti. T-Race MotoGP našťastie tento problém nemajú. Rýchlu orientáciu a prehľadnosť zaisťujú kontrastné červené arabské čísla, presný odpočet času ostro zakončené ručičky,

Číselník má chytře zakomponovaný znak Márqueze mravence.

Ručičky majú silnú luminiscenciu SuperLuminova pre dobrú viditeľnosť v tme.

Ideálny darček. Ale nie pre každého chlapa

V tomto prípade sa Tissot rozhodne nesnažil o univerzálnosť, ktorá by sa zavďačila každému. Naopak ide o veľmi špecifický model. Designom, štýlom a väzbou na svet motocyklových pretekov. Silné spojenie s Marcom Márquezom hodinky predurčuje mužom, ktorí sa v tomto svete radi pohybujú. Či už doma u televízie alebo jazdou po nekonečnej ceste.

Na ruce sedí Tissoty perfektně. I přes větší průměr 43mm budou dobře vypadat i na menší ruce.

Na ruke sedia Tissoty perfektne. I cez väčší priemer 43 mm budú dobre vyzerať aj na menšej ruke.

Presne to, čo Tissot T-Race limituje, je aj to, čo je na nich najatraktívnejšie. Pre tých, ktorí nežijú vysokými otáčkami, nebudú práve tieto Tissoty zrejme úplne šťastne zvoleným darčekom. Naopak mužov, ktorí milujú ten adrenalín v zákrutách na dvoch kolesách a v šatníku im visí nejedna kožená bunda, Tissoty rozhodne potešia.

Inteligentne vyriešený box v podobe prilby so symbolmi Marca Márqueza len posúva model k perfektnému darčeku. Obmedzený počet kusov hodiniek zvyšuje jedinečnosť a čo si budeme nahovárať, je to sakramentsky dobrý pocit, mať niečo výnimočné.

Limitka je ve speciálním boxu ve tvaru helmy a speciální krabičce s motivem mravence.

Limitovaná edícia je v špeciálnom boxe v tvare prilby a špeciálnej krabičke s motívom mravca.

Štýlové hodinky, štýlový ambasádor. Tissot si nemohol vybrať lepšie. Marc Márquez je nielen talent od Boha, ale aj charizmatický mladík so šibalským úsmevom a pohľadom plným španielskeho temperamentu. Na motorke začal jazdiť už v štyroch rokoch. Od tej doby sa túžil stať najlepším na svete. A to sa mu podarilo.

Marc Márquez

Marc Márquez prezentuje limitovanú edíciu Tissot T-Race MotoGP 2020.

Osemnásobný majster sveta už stihol za svoju mladú kariéru naozaj veľa. Tento rok kvôli zraneniu síce nemohol nastúpiť na niekoľko pretekov, ale zdá sa, že rýchlosť majú v rodine. Jeho brat Álex Márquez bol tento rok do najvyššej súťaže MotoGP nominovaný vôbec prvýkrát a za chvíľu bude svojmu bratovi šliapať na titul. No a nás možno budúci rok čaká ďalšia zaujímavá limitovaná edícia. A kto vie, možno už nie s MM93, ale AM73…

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre