» Blog » Tissot

Tissot PRC 200 – Švajčiarske bomby, o ktoré sa nemusíte báť

Tagy: Recenzie | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 18.8.2021 | 6 MIN

Veľké športové chroná, ale s nemalou štipkou elegancie? Hodinky Tissot PRC 200 sa so všetkými nástrahami letných dovoleniek aj bežnej každodennej prevádzky vysporiadajú s ozajstnou gráciou. Naviac prekvapia pomerom kvality prevedenia za cenovku, ktorá vám neurobí v peňaženke vietor.

Raz ma zákazník na predajni požiadal o doporučenie ideálnych hodiniek pre neho: opýtal sa na väčšie, moderne vyzerajúce, športovejšie hodinky, ale nech sa mu hodia, keď sa "vyfešákuje" na večeru s manželkou, a najlepšie Švajčiara. Chcel tiež nejaké, s ktorými môže v pokoji na dovolenke aj plávať a nerobiť si starosti o to, aby ich neutopil. "Proste hodinky, ktoré dobre vyzerajú, niečo vydržia a nie je ich nutné strážiť."

A hoci u nás ponúkame viac modelov a značiek, ktoré tieto požiadavky spĺňajú, samovolne som ho hneď zaviedla k vitríne Tissot a hodinkám PRC 200. Tie totiž spĺňajú všetky spomínané požiadavky, a to do bodky.

Neskrývam, že som tak trochu zaujatý recenzent – k dnešnej recenzii som si PRCéčka nevybrala len preto, že sú to zaujímavé a obľúbené hodinky švajčiarskej značky s dobrou povesťou, ale aj jednoducho preto, že sa mi páčia, a viem, že čo do kvality sa na Tissot môžem spoľahnúť. Ale ako obstáli pri bližšom skúmaní?

Precízne, robustné a klasické

Čo vlastne znamená ten trošku záhadný názov PRC 200? To je jednoduché: PRC je skratkou pre slová "precise", "robust", "classic" (teda "presné", "odolné" a "klasické") a číslovka 200 udáva 200M stupeň vodeodolnosti, vďaka ktorému všetky hodinky z tohto radu zvládnu aj rekreačné potápanie. Všetky tiež majú zafírové sklíčko, ale to platí pre hodinky Tissot všeobecne (až na pár výnimiek pri niektorých vintage modeloch).

PRCéčka tak pôsobia klasickým, elegantnejším dojmom, ale čo do odolnosti si s nimi bežné elegantné hodinky neporadia. Aj preto patria do kolekcie T-Sport, v ktorej sa v tomto smere kompromisy nerobia.

Foto: Hodinky-365.cz

Kolekcia T-Sport zahŕňa hodinky so zvýšenou vodeodolnosťou (minimálne 100 M) a dynamickým športovým dizajnom, ktorý často odkazuje na spoluprácu značky Tissot s profesionálnymi športovými asociáciami a udalosťami. Tissot je sponzorom a oficiálnym časomeračom mnohých významných športov, medzi nimi napríklad Tour de France, MotoGP, Giro d'Italia, FIBA a ďalšie.

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície
11.6.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

Rad PRC 200 je na trhu už dlho... Odkedy presne však neviem s istotou. Zahrala som si teda na hodinkového archeológa, kopala v hlbinách internetu a zistila, že najstaršie dochované zmienky o PRC 200 pochádzajú z roku 2009 (pokiaľ však máte iné informácie, v komentároch ma môžete opraviť).

Avšak za túto dlhšiu dobu do radu PRC 200 Tissot zahrnul celkom širokú škálu modelov – nájdeme v ňom automaty aj quartzy (tých je v súčasnosti viac), hodinky pánske aj dámske (tých je naopak v súčasnosti omnoho menej), väčšinou s chronografom (stopkami), ale aj bez. Priemerné veľkosti sa pohybujú od 40 mm (najmä pri starších modeloch) do veľkých 45 mm, najčastejšia hodnota je okolo 42–43 mm, čo viacmenej zodpovedá súčasnému trendu.

Všetky PRC 200 však spája jeden podstatný detail – veľmi štíhla, elegantná oceľová luneta (vždy bez označenia akoukoľvek stupnicou), ktorá na vizáži hodiniek tvorí práve to "C" – Classic.

Prvý dojem trošku klame – modely T114.417

Táto recenzia bude skôr PRC200T114.417centrická, pretože som si k dôkladnejšiemu "omacaniu" vybrala práve ich, ako reprezentantov celého PRC 200 klanu. Ja som konkrétne dostala do ruky dizajnovo najčistejší model T114.417.11.037.00.

Prvé, čo ma na hodinkách upútalo, bolo, že pôsobia väčším dojmom oproti reálnemu priemeru 43 mm. Jedná sa však o podarený optický klam, ktorý sa dá ľahko vysvetliť: Pri športových hodinkách s chronografom a tachymetrickou stupnicou sme zvyknutí skôr na širšiu lunetu – avšak tu je tá luneta tenká a nenápadná a vďaka tomu tak číselník dostal viac priestoru. To umocnilo dojem toho, že hodinky sú väčšie.

So spomínaným priemerom 43 mm a ľahkým zakrivením nožičiek však sadnú na väčšinu pánskych zápästí a napríklad aj na štíhlejšej pánskej ruke s obvodom 17 cm sedeli celkom pekne.

S veľkosťou číselníka prichádza aj lepšia čitateľnosť. A PRC sú dobre čitateľné aj napriek tomu, že sa na nich nachádza celkom veľký počet rôznych prvkov– okrem sčítačov chronografu a subčíselníka pre sekundovú ručičku hlavného času (namiesto hlavnej sekundovej ručičky je ručička stopiek) je tu aj tachymetrická stupnica (určená pre meranie priemernej rýchlosti pomocou stopiek), minútová stupnica, veľké arabské číslice a ešte dátumové okienko.

Tissot si s detaily rozhodně pohrát umí (povšimněte si například ocelového orámování sčítačů a soustředěných kruhů)Tissot si s detailmi vie pohrať (všimnite si napríklad oceľové orámovanie sčítačov a sústredných kruhov vo vnútri)

Všetky tieto elementy dostali vďaka veľkosti číselníka svoj priestor a naviac sú urobené kontrastne, teda čierna k slonovinovému pozadiu (slonovinová je teplejší odtieň bielej – oproti bielemu pozadiu dátumovky je rozdiel patrnejší). Pozadie číselníka je matné a na slnku akoby zrnité, takže s pozadím nesplývajú ani jednoduché lesklé oceľové ručičky s luminiscenciou.

Nožky a indexy jsou opatřeny luminiscenční vrstvou, Tissot používá švýcarskou Super-Luminovu, která svítí intenzivně i několik hodin.Nožičky a indexy sú vybavené luminiscenčnou vrstvou, Tissot používa švajčiarsku Super-LumiNovu, ktorá po "nabití" prírodným aj umelým svetlom svieti intenzívne niekoľko hodín.

Zaujímavé detaily nájdeme aj na oceľovom puzdre, zaujmú napríklad ostro rezané drážky po stranách. Celková pevnosť puzdra a šrobovacia korunka s dienkom prezrádzajú, že sľúbenú vodeodolnosť do 200M budú hodinky držať bez problémov.

Náramok je poriadny, články sú spracované s precíznosťou Tissotu vlastnej a k tomu je údajne (podľa slov môjho mužského testovacieho subjektu) chlpynetrhajúci. Náramok samozrejme pridáva na váhe a hodinky vážia 155 g... Čo je však hodnota viac než prijateľná na väčšie celooceľové hodinky. Spona je preklápacia s poistkou. V skutočnosti tú išlo otvoriť ťažko a na následné "zacvaknutie" musíte tiež vynaložiť trošku sily.

Stopky merajú s presnosťou na 1/10 sekundy, majú maximálnu kapacitu 30 minút a možnosť merať aj medzičas. A ako to je so samotným strojčekom?

Vnútri sa nachádza švajčiarsky batériový (quartz) strojček ETA G10.212 so 4 kamennými uloženiami, ktorý beží na frekvencii 32'768 Hz. Životnosť batérie by tak mala dosahovať až k 38 mesiacom (bez použitia chronografu). PRC 200 sa môžu pochváliť aj funkciou hackingu, ktorý umožňuje nastaviť čas na sekundu presne (po vytiahnutí korunky do polohy pre nastavovanie času sa zastaví aj sekundová ručička).

Ostatné verzie a farebné varianty

Model PRC 200 T114.417 sa ponúka v rôznofarebných obmenách, na kove aj na silikóne, a nájdeme tu aj špeciálne edície, ktoré boli stvorené v spolupráci so spomínanými športovými udalosťami (napríklad špeciálna edícia PRC 200 Quartz IIHF 2020 Special Edition sa spája s Medzinárodnou federáciou ľadového hokeja IIHF).

Športový ráz dostal model PRC 200 Quartz Chronograph T114.417.17.057.00 na čiernom silikónovom remienku a s kontrastnými červenými akcentmi.

Športový a ľahko retro vzhľad vďaka panda číselníku nájdeme u hodiniek T114.417.17.037.02 so sýto červeným silikónovým remienkom.

Model T114.417.11.057.00 na oceľovom náramku má opäť blízko k jednoduchšej elegancii. Ozvláštnený je však žltými akcentmi, ktoré na čiernom pozadí číselníka pekne vynikajú.

Záverom

Pravdu povediac, na PRC 200 som žiadnu vyložene zápornú vlastnosť nenašla. Za mňa je to naozaj solídny kúsok. Sú odolné, moderné, elegantné a naviac sa nemusíte zdráhať ich vziať prakticky kamkoľvek (v diskusiách som sa napríklad dočítala, že s nimi páni kopú na záhrade, potom si idú zaplávať alebo inak zašportovať a večer ich vezmú na večierok k saku). Takže zhrnuté podčiarknuté: PRC 200 sú podarené hodinky, o ktoré sa naozaj nemusíte báť.

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenzia – Pretekárske kolesá a športový ráz
12.4.2022 - Eliška Měrková
Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenzia – Pretekárske kolesá a športový ráz

Alternatívy

Keby som sa mala porozhliadnuť ešte po iných modeloch a značkách, ktoré spĺňajú zadané požiadavky (teda športovejší, napriek tomu elegantný vzhľad, väčšie rozmery, odolnosť a švajčiarsky pôvod), rozhodne by som siahla po Certine a jej rade DS Podium.

Modely z radu DS Podium spadajú do športovej kolekcie Certiny s príznačným názvom Sport, ktorá čerpá inšpiráciu z motošportu – na hodinkách DS Podium teda veľmi často nájdeme funkciu chronografu (stopiek), pričom niektoré disponujú presnosťou dokonca 1/100 s (pri motošporte hrajú úlohu aj desatiny sekundy).

Konkrétne mi na rozum prišli novšie automaty Certina DS Podium Chronograph Automatic, ktoré sa naozaj podarili.

Certina DS Podium Chronograph Automatic predstavenie – Elegán s pretekaním v DNA
6.5.2021 - Eliška Měrková
Certina DS Podium Chronograph Automatic predstavenie – Elegán s pretekaním v DNA

Tým, že sa však jedná o mechaniky, sa cenovka pohybuje trošku vyššie než pri recenzovaných quartzových PRCéčiek. Ako alternatíva na batériu sa ponúka Certina DS Podium Quartz Precidrive Chronograph s číselníkom v parádnej smaragdovej farbe.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku