» Blog » Tissot

Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenzia – Pretekárske kolesá a športový ráz

Tagy: Predstavenie | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 12.4.2022 | 5 MIN

V Tissote to žije a so zaujímavými novinkami sa švajčiarsky velikán nikdy príliš nezdráhal. Zatiaľ čo sa ale naša pozornosť uberá prevažne k hlavným hviezdam kolekcie, PRX a Seastar, niekomu by mohla uniknúť nenápadnejšia marcová novinka – PRS 516 Powermatic 80. Prečo stojí za pozornosť?

PRS 516 ako odkaz motošportu minulého storočia

O rade PRS 516 sme sa u nás zatiaľ ešte nerozpísali. A je to celkom škoda. Za skratkou PRS totiž stoja slová "Particulary Robust and Sporty" (teda "obzvlášť robustné a športové"), ale na internetových fórach by ste (zvlášť u niektorých starších kúskov ako PR 516 GL) narazili aj na ich alias "Pretty Ridiculously Good Looking". Druhá možnosť podľa mňa hodinky vystihuje lepšie, pretože ako o "obzvlášť robustných" by sa o hodinkách dalo referovať skôr v inom dobovom kontexte... Napríklad v 60. rokoch, kedy mali hodinky všeobecne drobnejšiu konštitúciu.

Keď totiž v roku 1965 Tissot športový rad PR 516 uviedol na trh, jednalo sa o na tú dobu robustnejšie hodinky. Inšpiráciu si Tissot vzal z automobilových pretekov, ktoré začal nedlho potom aj sponzorovať. Hodinky boli špecifické hlavne vďaka dierovanému náramku, ktorý mal pripomínať dizajn volantu pretekárskych áut a zaujímavé je, že sa údajne jednalo o svetové prvenstvo, ktoré potom prevzalo mnoho ďalších hodinárskych značiek.

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície
11.6.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

Nové Tissot PRS 516 Powermatic 80 – čierna úprava a športový sex-appeal

Súčasné hodinky dostali k menu naviac ono "Sporty", s tým súvisiaci moderný športový ráz a samozrejme množstvo detailov, ktorými si nostalgický Tissot pripomína slávnu éru motošportu 60. a 70. rokov, s ktorou mal čo do činenia.

Slávny dierovaný náramok už asi neuvidíme, avšak dizajnérsky hodinky zostávajú verné pôvodnému konceptu aspoň dierovaním koženého remienka, ktorý hodinkám pridáva nielen na športovom sex-appeale, ale aj ukazuje, že sa s nimi nemusíte báť vyraziť do akcie. Vaša koža sa bude pod remienkom krásne vetrať.

"Veď sa ten kožený remienok s náročnejším zaobchádzaním a potom akurát rýchlejšie rozpadne." – mohol by si niekto povedať. Na to však Tissot myslel, a tak je podšívka spevnená synteticky. Vrchnú vrstvu remienka tvorí hovädzia koža. Remienok samozrejme aj tak nebude nesmrteľný, avšak vďaka systému rýchlopántov Quick Release si ho môžete prípadne ľahko a hlavne svojpomocne vymeniť doma podľa chuti a príležitosti. Priestor medzi nožičkami je potom univerzálnych 20 mm.

Motýlová spona s tlačítky umožňuje pohodlnější zapínání a šetří kůži řemínku.Motýliková spona s tlačidlami umožňuje pohodlnejšie zapínanie a šetrí kožu remienka.

Poďme ale na podstatnejší detail, ktorý je pre túto kolekciu vyložene charakteristický – priehľad cez dienko s motívom pretekárskeho volantu. Pod konštrukciou volantu potom môžeme sledovať pohyb strojčeka Powermatic 80 a zdobeného rotora, čo je celkom pôsobivý vizuálny efekt. Zadná strana hodiniek vrátane dierovaného volantu je potom v úhľadnej brúsenej úprave s čiernym PVD povlakovaním.

Dnes začínáme odzadu. Rotor ukazuje typické zdobení Waves of Time,

Powermatic 80 od švajčiarskej spoločnosti ETA je strojčekom v súčasnosti používaným medzi značkami Swatch Group. Na jeho vývoji a výskume sa v roku 2011 podieľal samotný Tissot a spoločne sa im podarilo posunúť hranice výkonu aj presnosti bežných automatických strojčekov. Najväčšou prednosťou je oproti nim až dvojnásobná rezerva chodu 80 hodín a presnosť ± 5 s za deň. Strojčeky s porovnateľnými vlastnosťami ponúkajú aj iné hodinárske značky, avšak za vyššiu cenu.

Pozrime sa ale na hodinky konečne aj čelne. Tu spomínané brúsenie dômyselne prechádza aj na širšiu lunetu a puzdro v čiernej PVD, ktoré zdarne sekunduje čiernemu číselníku. Číselník je oproti svojmu okoliu ľahko matnejší, čo dáva krásne vyniknúť kontrastným bielym čísliciam. Hodinky sú tým pádom naozaj, ale naozaj výborne čitateľné.

6 NEJ: Dobre čitateľné pánske hodinky
30.10.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Dobre čitateľné pánske hodinky

Celý vizuál potom dômyselne narušuje športový detail v podobe červenej sekundovej ručičky s T ukončením a tenký červený spoj medzi puzdrom a dienkom, pre ktorý však nemám "dôkazný" fotografický materiál, a tak mi to budete musieť veriť. ;)

...Tú výbornú čitateľnosť zaistí aj luminiscencia na ručičkách aj čísliciach. Jedná sa o Super-Luminovu, ktorá po predošlom nabití svetlom vydrží žiariť hodiny.

Hodinky sú na pohľad nádherne vyvážené, kontrastné, výrazné, ale nekričiace. Vyložene športové, ale aj tak v sebe nezaprú Tissotovský vkus a zmysel pre eleganciu. Či sa však jedná o robustnejšie hodinky, nechám na vašom uvážení. Oceľové puzdro je spracované poriadne, ale menšia veľkosť 42 mm (menšie na športové hodinky) a hrúbka 12,3 mm napovie, že by tieto PRSká mohli kľudne vkĺznuť aj pod rukáv saka (keby ste si chceli trošičku zarebelovať proti spoločenským konvenciám).

6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske spoločenské hodinky Tissot
22.10.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske spoločenské hodinky Tissot

Praktickosť PRS 516

Športové hodinky od Tissotu budú vždy vynikať istou praktickosťou. O skvelej čitateľnosti tu už reč bola (čas na nich prečíta z relatívnej diaľky a bez okuliarov aj taký slepec, ako som ja), rovnako ako o užitočnej rezerve chodu strojčeka Powermatic 80 (čo oceníte napríklad cez víkend – v piatok hodinky odložíte a v pondelok vám stále pobežia, paráda).

Nespomenula som však ešte sklíčko, ktoré je samozrejme zafírové (teda prakticky nepoškriabateľné) a navrch je vybavené vnútornou antireflexnou vrstvou. Tá zabráni odleskom, na ktoré je zafír náchylný, a hodinky tak budú ešte lepšie čitateľné, pokiaľ to vôbec ešte ide...

hloubkaPekne pôsobí aj hĺbka číselníka a nenápadná razba na jeho obvode.

A čo pokiaľ ste veční zábudlivci (či psychicky vyťažení jedinci) a občas si ani nie ste istí, koľkého zrovna je alebo nedajbože aký je vlastne deň v týždni. Potom vám Tissot PRS 516 bude praktickým radcom, lebo disponuje komplikáciou dátumu a dňa v týždni. A keďže sa jedná o mechanické hodinky, pamätajte, že dôležité je nemeniť dátum, pokiaľ sa ručičky nachádzajú vo vrchnej polovici číselníka (pred nastavením dátumu jednoducho posuňte ručičky dole).

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Dátum
23.7.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Dátum

A posledným bodom je odolnosť. O tej sme u Tissotu nikdy nemuseli pochybovať. Jediné, na čo nie sú stavané, je potápanie, ale napríklad plytké plávanie zvládnu hravo (remienku sa to moc páčiť nebude, ale to už je skrátka jeho údel).

Nové PRS 516 nie sú nijak zvlášť bombastickou novinkou, ale musím povedať, že sa podarili. V každom sebenenápadnejšom detaile je poznať precíznosť ruky Tissotu a pokiaľ sa vám hodinky naviac štýlovo trafili do vkusu, máte jednoducho vyhraté.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Tissot Supersport Quartz predstavenie – Tak trochu iné Superšporty
16.7.2021 - Eliška Měrková
Tissot Supersport Quartz predstavenie – Tak trochu iné Superšporty

Tissot PRC 200 recenzia – Švajčiarske bomby, o ktoré sa nemusíte báť
18.8.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRC 200 recenzia – Švajčiarske bomby, o ktoré sa nemusíte báť

Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?
31.5.2022 - Eliška Měrková
Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku