» Blog » Tissot

Tissot PRX Digital recenzia – PRX Za zrkadlom

Tagy: Recenzie | Tissot | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 3.1.2024 | 6 MIN

Tissot PRX sú ako cukríky – nikdy neviete, čo ochutnáte ďalej. V skutočnosti sa od slávneho uvedenia na trh v roku 2021 ponuka rôznych "príchutí" rozrástla na riadnu sladkú pochúťku. Počnúc klasickými trojručičkami v kvarte alebo automatikou s krásnymi gobelínmi, pokračujúc veľkými mechanickými chronografmi a modelmi s priemerom 35 mm končiac... No, nie tak celkom. Tissotian box teraz najnovšie ponúka aj digitálny PRX. Dostali sme chuť aj na ne? Alebo si na nich vylámal zuby samotný Tissot.

Keď som mala pred časom tú česť predstaviť na našom blogu senzačný PRX, napísala som, že Tissot sa vezie na retro vlne. Dnes hovorím, že Tissot sa vezie na vlne PRX. A tiež, že "digitalizovaná" verzia priniesla, žiaľ, v prvom rade vlnu rozčarovania.

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

Všetci máme radi PRX a áno, Tissot už viackrát dokázal, že to naozaj vie na veľa spôsobov a hlavne – vie to robiť dobre. Potvrdzuje to nielen obrovský a neustály krik hodinkových fanúšikov a laikov, ktorí si ich zamilovali. Teraz, niekoľko rokov po vydaní, možno s istotou povedať, že za PRX hovorí samotný zážitok.

Už nejaký čas sú chránencom aj v mojom hodinkovom zošite a rád po nich siahnem pri každej príležitosti (a to nie je len prázdna fráza), pretože sa jednoducho luxusne nosia a je na ne luxusný pohľad. Opäť to nie je prázdna fráza, pretože ich silnou stránkou vždy bolo, že vyzerajú oveľa drahšie, než v skutočnosti sú.

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Ale tie digitálky?

Drahý Tissote,
Veľmi by som si priala, aby sa mi tieto hodinky páčili...

Nechcela som na vás hneď od začiatku vybehnúť s takou silou, ale zdá sa mi, že Tissot tu urobil niekoľko mierne nezmyselných rozhodnutí, patriaci snáď do nejakého Alenčina sveta Za zrkadlom. A hneď prvým z nich je „zrkadlo“ samotné. Plocha číselníka (hlavne pri celostriebornej verzii) by sa totiž dala pokojne považovať za vreckové ("zápästné?") zrkadlo.

Zdroj: www.fratellowatches.com

Zdroj: www.fratellowatches.com

To síce spolu so zafírovým sklíčkom (náchylným na odlesky) bez ochrany proti oslneniu umožňuje isté praktické využitie (môžete si napríklad skontrolovať, či nemáte na tvári omrvinku alebo či ste si po obede nenechali medzi zubami špenát), ale na čitateľnosti to veľmi nepridáva... A ciferník vyzeral "otrhaný" tiež veľmi rýchlo. Na druhej strane, za tú cenovku by som im neodpustil nič iné ako zafír, takže ako návrh na "opravu" by som predložila jednak antireflexnú a jednak protidotykovú úpravu.

Druhým neduhom je potom to, čo sa skrýva pod sklom – úzke obdĺžnikové okienko digitálneho displeja. Čo by samo o sebe bolo úplne v poriadku, keby to na väčšej a okrúhlej ploche a v okrúhlom puzdre nevyzeralo tak zvláštne a hlavne nevyvážene. Videli ste niekedy oči domácej kozy? Prepáčte, ale presne na to som si spomenula, keď som prvýkrát uvidela PRX Digital.

Ale samozrejme, je to len otázka vkusu.

Nechcem chrliť negatíva, musím oceniť minimalistickú koncepciu dizajnu. Hodinky vyzerajú veľmi jednoducho, čisto a kvalitne. Nič z luxusne vyzerajúceho spracovania, ktoré je vlastné všetkým modelom PRX, sa tu neubralo. Leštené tlačidlá majú správnu veľkosť a veľmi ľahko sa s nimi manipuluje. Nie sú príliš zapustené (takže ich bez problémov zvládnu aj jedinci so širšími bruškami prstov), ani príliš nevyčnievajú z puzdra. A z precízne brúseného integrovaného náramku mám stále malé motýle v žalúdku.

Náramok má motýlové zapínanie, ktoré zachováva jednotný charakter náramku. Je tiež ľahko odnímateľný, a ak by ste ho chceli skúsiť vymeniť za kožený (ktorý sa napríklad pre PRX už nevyrába), stačí stlačiť malé úchyty na zadnej strane medzi nožičkami.

Čistá plocha dýnka skoro až vybízí ke gravíru s osobním věnováním.

Čistý povrch dýky takmer nabáda k gravírovaniu s osobným venovaním.

INŠPIRÁCIA: Gravír pre fanúšikov sci-fi a fantasy
28.10.2021 - Eliška Měrková
INŠPIRÁCIA: Gravír pre fanúšikov sci-fi a fantasy

Vodotesnosť je samozrejme do 100 M, inak by to ani neboli PRX.

A čo oceňujem predovšetkým – rovno dve veľkosti puzdra. Model T137.463 s priemerom 40 mm sa hodí skôr na trochu väčšie zápästie (u PRX musíte počítať s predĺžením spojovacích článkov pri puzdre) a T137.263 v 35 mm sa hodí ako mužom preferujúcim menšie hodinky, tak aj ženám. Pri oboch variantoch si môžete vybrať medzi zlatou a striebornou farbou, pričom strieborný variant ponúka možnosť výberu medzi "zrkadlovým" alebo lesklým čiernym ciferníkom.

Zdroj: www.fratellowatches.com

Zdroj: www.fratellowatches.com

Pocta minulosti – Tissot digitálky naozaj vedel

Podľa spoločnosti Tissot sú hodinky PRX Digital doslova "a tribute to the past and a toast to the future" ("pocta minulosti a hold budúcnosti"). A skutočne ide o pokus spojiť to najlepšie, čo Tissot robí teraz, a to, čo robil v minulosti. A tak si zobral puzdro z už dokonale slúžiaceho súčasného modelu PRX (ktorý je však tiež inšpirovaný modelom zo 70. rokov... ale do toho sa nebudem rýpať) a zmiešal ho s parádnym vintage kúskom Tissot Digital s integrovaným náramkom z roku 1977:

Niekedy si myslíme, že retro reedícií už bolo dosť. Ale čert to ber, konkrétne v tomto prípade by sa mi takáto reedícia páčila oveľa viac ako pokusy o vytvorenie koktailov "minulosť – súčasnosť". A možno zo mňa ešte stále hovorí to rozčarovanie, ale možno sa mi zdá od spoločnosti Tissot až lenivé vziať existujúce okrúhle puzdro a vložiť doň digitálny displej.

Pri pôvodnom modeli Tissot použil aj tmavšiu "manšestrovú" štruktúru, ktorá je podľa mňa rozumnejším riešením – dizajnovo jednoducho pekne dopĺňa displej a neprekáža v čitateľnosti. Ale asi najdôležitejšie na tomto modeli všeobecne je, že nám ukázal, ako dobre môže táto koncepcia fungovať v hranatom puzdre.

V 70. rokoch prebiehala quartzová kríza, to už každý vie. Ale možno niekoho prekvapí, že skutočné davové šialenstvo spôsobili najmä digitálne hodinky: Hamilton Pulsar z roku 1972. A tak začali digitály dominovať na scéne. Od Japonska cez USA (spomeňte si napríklad na Computrony od Bulovy) až po samotné Švajčiarsko. Samotná spoločnosť Tissot v tom čase ponúkala krásny sortiment digitálnych hodiniek, ktoré by stáli za hriech.

História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?
22.8.2023 - Eliška Měrková
História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?

Ako čas plynul s digitálkami Tissot:

Je zaujímavé sledovať hodinárske trendy. Napríklad Stratos z roku 1976 jednoznačne reagujú na módnu "technologickú" vlnu (spomeňme si na spomínané Computrony z toho istého roku) a tieto (alebo ich reedície) by mohli byť pre mňa veľmi dobrým doplnkom.

Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok
22.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok

Ako ľahko sa ovládajú?

Hodinky dostali základné funkcie, ako je dátum a deň v týždni, stopky, budík, časovač, duálny čas a tiež veľmi slušné podsvietenie. Oceňujem aj režim 12/24.

Priznám sa, že nemám rada manuály. A keď vezmem do ruky hodinky, vždy sa snažím najprv sama prísť na to, ako fungujú. Je to asi najspoľahlivejší test toho, ako intuitívne je ovládanie, pretože ak to blondínka zvládne bez manuálu, je to dobré. Tu sa mi to, bohužiaľ, nepodarilo na prvý pokus, takže po niekoľkých zmätočných stlačeniach som siahla po manuáli.

Ale princíp sa nakoniec ukázal ako jednoduchý (ak ste zvyknutí na Casio, je to naopak) a naozaj sa tu nie je čoho obávať. Keď sa dostanete do režimu nastavenia, všetko ide tak nejako samo. Budík nemá nepríjemný zvuk (ale zároveň je dostatočne hlasný), podsvietenie, ktoré po stlačení trvá 5 sekúnd, je naozaj silné a celkovo hodinky fungujú tak, ako majú, bez väčšej námahy.

Hodinky poháňa kaliber DGT-2040, ktorý údajne nebude potrebovať výmenu batérie pekné 4 roky, ak budete hodinky používať "štandardne". Čo to však znamená, som nevypátral. Nemám teda žiadne presné čísla, ale predpokladám, že ak sa s hodinkami budete hrať každú minútu, 20x krát denne spustíte stopky a rozsvietite displej, 4 roky vám nevydržia. Čas sa však samozrejme dá prečítať v bežných svetelných podmienkach bez potreby podsvietenia.

Alternatívy

Ak by som hľadala švajčiarske digitálne hodinky z rovnakej rodiny swatchgroup, musela by som siahnuť do vitríny Hamilton. A tam sú retro digitálky v modernom poňatí majstrovské: Hamilton PSR:

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Potom z inej produkcie snáď nemôžem nespomenúť americkú Bulovu Computron, ktorá ma osobne dostala napriek podobnej cene a na papieri horším parametrom ako PRX Digital:

325,00 € skladom

A ak vás stále zaujal dizajn okrúhleho puzdra / malého štvorcového displeja, ale nechcete za digitál míňať tisíce, pozrite si Casio A171:

Záverom

Hoci digitálne hodinky Tissot nevyšli z mojej recenzie úplne bezchybne, určite nechcem odradiť potenciálnych kupujúcich. Všetky moje výhrady sa týkali dizajnu. A ten je, povedzme si na rovinu, čisto vecou osobného vkusu. Hoci sa Tissot do toho môjho tentoraz netrafil, nájdu sa mnohí, ktorí tento digitálny retro "mix" ocenili a PRX Digital naopak pochválili. Čo sa týka spracovania: veľmi pekné. Parametricky: úžasné. Rodokmeň a tradícia švajčiarskej značky: splnené. Takže kto ich má rád, nech sa páči! :)

A ja budem s napätím čakať na ďalší prírastok do bonboniéry PRX. Bude to PRX s mimostredovou sekundou? S Big Date alebo komplikáciou GMT, ktorá bola tento rok dosť populárna? Čo si o tom myslíte?

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Tissot Sideral S recenzia - Farebné retro, na ktoré sme všetci čakali
22.8.2023 - Aleš Pavelek
Tissot Sideral S recenzia - Farebné retro, na ktoré sme všetci čakali

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku