» Blog » Tissot

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Tagy: Fotogaléria | Tissot | Klasické

Agáta Vřeská | 1.7.2022 | 5 MIN

Tissot PRX boli navrhnuté tak, aby boli neuveriteľne univerzálne. Aj keď nedosahujú takú športovosť ako napríklad potápačské hodinky, nie sú ani tak uhladené ako spoločenské modely. Ale čo je na nich geniálne – zdieľajú podobnú sofistikovanosť, len v ťažko opísateľnej kombinácii športových a elegantných prvkov. Od roku 2021, kedy ich Tissot znova uviedol na trh, sa už objavili v mnohých verziách. Prinášame záplavu inšpirácie, pretože PRXkám je tak ťažké povedať nie.

Práve ich univerzálnosť z nich robí ideálnu voľbu pre každodenné nosenie, bez ohľadu na to, či mierite do kancelárie, do baru alebo na grilovačku. 100metrová vodeodolnosť, perfektná čitateľnosť, decentná luminiscencia, praktická dátumovka a pôsobivo dokončená oceľ. Kto by tomu odolal?

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

Skratka PRX znamená Presný, Robustný a X ako rímske značenie pre 10 ATM vodeodolnosti.

Ak PRX niečim skutočne zažiarili a získali si pozornosť hodinkových nadšencov, je to kombinácia špecifického puzdra a integrovaného náramku. Práve ten je stredom pozornosti a súčasne trpkou ranou pre niektorých skoro-majiteľov.

Pokiaľ máte to šťastie a hodinky vám sadnú, ste šťastný človek. Integrovaný náramok, okrem toho, že skvele vyzerá, je aj veľmi pohodlný. Dokonale totiž spolupracuje s puzdrom hodiniek. Sú ako jeden celok. Opticky tomu niet čo vytknúť, ale prakticky to predlžuje dĺžku puzdra...

385,00 € (doručíme do 9.4.)

Aj keď tomu priemer puzdra (40 mm) a ostré skosenie nenapovedá, pravdou je, že pokiaľ vám od začiatku nesadnú, neuhne vám náramok ani o kúsok. Nejde len o obvod zápästia, ale aj tvar. Možno o to viac PRXká lákajú, tou svojou skrytou nedostupnosťou.

Športové hodinky s integrovaným náramkom sa objavili v 70. rokoch. Nie je to dizajn, ktorý by mala patentovaný konkrétna značka. Ale jasnými ikonami sú Royal Oak od Audemars Piguet a Nautilus od Patek Philippe. A stali sa inšpiráciou desiatkam ďalších výrobcov. Vrátane Tissotu, ktorý ich predstavil prvýkrát v roku 1978.

Tissot PRX Quartz

Od vydania modelu PRX už Tissot predstavil mnohé farebné varianty. S quartzovým strojčekom vo vnútri sa môžete tešiť na sunburstový efekt, alebo vertikálnu, ale nemenej zaujímavú úpravu číselníka.

Quartzové varianty sú ideálne pre začínajúcich nadšencov do hodiniek, pretože za dostupnú cenu získavate skutočne krásne hodinky s dizajnom, ktorý je v hodinárskej komunite silno rezonujúci.

Veď za strojček ETA F06.115 sa nemusíte nijak hanbiť. Je veľmi presný, praktický a s funkciou upozornenia na dochádzajúcu batériu.

Keď sa Tissot PRX Quartz v roku 2021 objavili, vzbudili obrovský záujem. A aj volanie po mechanickom tikote, ktorému Tissot následne vyhovel.

Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)
25.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)

Tissot PRX Automatic

Tissot PRX Automatic majú rovnaké puzdro, len nepatrne hrubšie, s rovnako intenzívnym brúsením, ktoré dáva vyniknúť drsnosti ocele. Rafinovanosť je vidieť na lesklom okruží lunety a skosení článkov náramku.

Nosenie týchto hodiniek v bare pravdepodobne povedie k reakciám, o tom nepochybujem. Budú k vám ľudia chodiť a hovoriť "hej, človeče, pekné PRX"? Nie, nie tak celkom, skôr to bude: "Hej, človeče, pekné hodinky. Čo to je? To je ...?" Doplňte klasiky alebo iných hráčov na poli športových hodiniek so srdcom gentlemana. Je to reakcia, o ktorú stojíte? Povedal by som, že áno. Lex Stolk, Fratellowatches.com

Vo vnútri sa ale ukrýva stojček Powermatic 80.111 s vysokou rezervou chodu 80 hodín, 23 kameňmi a vláskom z antimagnetického Nivachronu. Na strojček sa vždy môžete pozrieť cez presklené dienko.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Nejedná sa o vysoko jemnú hodinársku prácu. Powermatic 80 (verzia 80.111 postavená na C07.111 so základom v 2824-2) je postavený na myšlienke automatického strojčeka vyrobeného s minimálnym ľudským zásahom, zato cenovo dostupnejší pre široký okruh ľudí. Krokové ústrojenstvo je u tejto verzie z High-Tech materiálu namiesto kovu, systém jemnej regulácie bol nahradený nastavením pomocou lasera pri výrobe.

Napriek tomu, že pred týmto strojčekom nebudete sršať obdivom nad šikovnými prstami majstrov hodinárov, ide o spoľahlivý strojček, ktorý si získal všeobecné uznanie vo svojej kategórii. Odpadá výmena batérie, stále môžete žasnúť nad historickým odkazom mechanického strojčeka a rezervou chodu často drtiacou konkurenciu.

U číselníka si oproti quartzovej verzii nebudete vychutnávať hladký povrch, ale plastickú vaflovitú štruktúru. Mega-tapisériou sa ešte viac PRX približujú k ikonickým AP Royal Oak, ktoré podvedome vnímame ako pravzor konceptu skoseného puzdra s integrovaným náramkom.

725,00 € (doručíme do 9.4.)

Rovnako ako quartzová verzia, aj mechanický variant ponúka silné uspokojenie za dané peniaze. Na ruku sa vám dostanú Swiss Made automaty s výraznou textúrou, atraktívnym dizajnom a precíznym spracovaním. Často tak nájdete komentáre, že PRX pôsobia drahšie, než v skutočnosti sú.

PRX Automatic majú nádherne spracované puzdro a náramok, čo je súčasť toho, že pri nosení tohto výrobku máte pocit, že vyzerajú ako drahšie hodinky. Ariel Adams, ABlogToWatch.com

Sklíčko je pri všetkých variantoch zafírové s vnútornou antireflexnou vrstvou proti nechceným odleskom. Takže by malo spoľahlivo odolať poškriabaniu a súčasne nijak neovplyvňovať dobrú čitateľnosť. V Tissote mysleli naozaj na všetkých, vrátane tých, ktorí chcú PRX nosiť na koži.

655,00 € (doručíme do 9.4.)

Tissot PRX 35 mm

Pre všetkých mužov a ženy, ktorí uronili slzu nad tým, že 40mm PRX sú pre nich moc veľké, rozšíril Tissot ponuku PRX Quartz o veľkosť puzdra 35 mm.

A skutočne to funguje. Aj pre ženy s útlym zápästím sa nebudú zdať 35mm PRX veľké. Naopak o to viac vynikne aerodynamickosť modelu.

Farebné číselníky sa naviac zrkadlia ako vo väčšom, tak menšom variante, takže nech už zámerne či samovoľne vznikli vlastne párové hodinky.

Keď sa objavili nové PRX, bol to okamžitý hit. Využili rovnakú žilu nostalgie ako hodinky Timex Q. Ako quartzový PRX, tak Q sú cenovo dostupné takmer každému a obaja využívajú quartzový strojček, ktorý je vernou prednosťou originálu. Jack Foster, Hodinkee.com

Zatiaľ sú PRX 35 mm iba v quartzovom variante, ale kto vie, čo Tissot ešte chystá.

Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet
12.8.2021 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet

Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom
31.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom

Naša videorecenzia:

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Tissot PRX Digital recenzia – PRX Za zrkadlom
3.1.2024 - Eliška Měrková
Tissot PRX Digital recenzia – PRX Za zrkadlom

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície
11.6.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Tissot Seastar – Fotogaléria potápačských svalovcov
10.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogaléria potápačských svalovcov

Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?
17.10.2022 - Eliška Měrková
Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

725 € (doručíme do 9.4.)
385 € (doručíme do 9.4.)
Zobraziť ďalší