» Blog » Tissot

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

Tagy: Predstavenie | Tissot | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Eliška Měrková | 8.4.2021 | 4 MIN | 1x komentár

"Tissot PRX je úplný hit!" "Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky roku!" "PRX si zaslúžia čestné miesto v každej hodinkovej zbierke!" S Tissot PRX to na internete vyslovene vybuchlo, a to sú k dostatiu sotva 2 mesiace. Čo nevidieť ich budeme mať v ponuke aj my a nemôžeme ani vysloviť, ako veľmi sa na ne tešíme. Tak sa na ne poďme aspoň v krátkosti pozrieť a skrátiť si tak čakanie.

Keď sa sedemdesiatkové retro spojí s moderným spracovaním a súčasnou švajčiarskou technológiou, vznikne niečo úžasné. Takmer futuristický vzhľad štvorhranného súdkového puzdra a integrovaného náramku rozbúšil srdce mnohých hodinkových nadšencov a priznávam, že sa tento zápal dotkol aj mňa osobne.

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Už z promovidea dýcha retro vlna umocnená synthwave hudbou, ktorá sa k PRX tak hodí.

A áno, možno je asi predčasné prehlasovať, že PRX sú najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za celý rok 2021 – totiž, boli predsa len predstavené len na začiatku roka a určite nás čaká ešte veľa ďalších skvelých noviniek... Aj tak sa mnohí nadšenci nezdráhajú tento titul smelo použiť. Čím to?

Retro nádych a draho pôsobiaci dizajn

Najväčšie kúzlo PRX spočíva v naozaj kvalitnom a nápaditom spracovaní, ktoré budí presvedčenie, že sú hodinky omnoho drahšie, než v skutočnosti sú. Najmä pokiaľ sa bavíme o vertikálnom brúsení puzdra a náramku, ktoré dômyslne kontrastuje s lešteným povrchom tenkej lunety vystúpeného číselníka.

Dominantný je práve sploštený tvar puzdra, ktoré sa súdkovito rozširuje a zasa zoštíhľuje, aby plynulo prešlo na prvý článok integrovaného oceľového náramku. Ten je druhou hlavnou atrakciou PRX. Zvládnuť urobiť integrovaný náramok je totiž údajne veľká výzva – ťažko sa vymieňa, a tak musí byť náramok tak dobrý, aby ho nositeľ nemal tendenciu za chvíľu nahradiť iným. A podľa zahraničných recenzií sa to Tissotu podarilo na jednotku. Náramok je vďaka úzkym článkom veľmi vzdušný, príjemne prilieha na zápästie a netrhá chlpy. Vraj.

Šušká se ale, že Tissot přijde s koženým řemínkem, jež bude k PRX pasovat.Šepká sa ale, že Tissot príde s koženým remienkom, ktorý bude k PRX pasovať.

PRX pôsobia opticky najmä štíhlo. Tento efekt je umocnený práve plochosťou puzdra a podľa Tissotu aj blízkosťou ručičiek s plochou zafírového sklíčka nad nimi. Hodinky sú však "tučné" 10 mm, čo nie je žiadna mimoriadna hodnota, ale s príjemným 40mm priemerom puzdra pekne ladí.

A pretože PRX je skratkou pre slová "precízny", "robustný" a X (rímska číslica 10) pre 10 atmosfér vodeodolnosti, vieme, čo od nich ďalej čakať.

A ako to, že sa cena pohybuje relatívne nízko? Také hodinky podľa mnohých vzhľadovo nezapadajú do kategórie do 400 eur... Cenu znižuje lacnejší quartzový strojček od švajčiarskej ETY, ktorý mnoho chronomaniakov nechce prekusnúť.

Inšpirácia slávnymi modelmi a najväčším dizajnérom hodiniek 70. rokov

Do sedemdesiatych rokov nebolo také zvyčajné, aby značky navrhovali vlastné dizajny hodiniek. Väčšinou si komponenty (ako puzdrá hodiniek, číselníky, náramky a podobne) objednávali u rôznych dodávateľov a potom ich len skladali dohromady – vzhľad bol teda často v réžii dodávateľov než samotných hodinárskych spoločností.

To sa však zmenilo, keď na hodinársku scénu nastúpil Gérald Genta, taliansko-švajčiarsky návrhár šperkov, ktorý je dnes známy aj ako najväčší návrhár hodiniek všetkých čias. Gérald Genta totiž šokoval neošúchanými geometrickými dizajnovými počinmi a nebál sa vystrčiť z davu. Aj preto pritiahol pozornosť svetoznámych značiek, ako Omega, Patek Philippe, Audemars Piguet a ďalších, ktoré ho neskôr najímali na navrhovanie svojich hodiniek.

Asi najväčšími "žijúcimi legendami", ktoré Genta navrhol, sú hodinky Royal Oak značky Audemars Piguet a Nautilus značky Patek Philippe, ktoré boli údajne inšpirované okienkami zaoceánskych lodí.

Zdroj: www.monochrome-watches.com/Zdroj: www.monochrome-watches.com/

Tieto dva modely uchvátili hodinársky svet, a tak sa vďaka Gentovej práci stali 70. roky érou zvláštnych hranatých tvarov a integrovaných náramkov. Táto vlna sa prirodzene nevyhla ani Tissotu, ktorý v roku 1978, inšpirovaný "zaoceánskym" dizajnom hodiniek Nautilus, predstavil svoje slávne hodinky Seastar. No, a z nich práve súčasné Tissot PRX dizajnovo vychádzajú.

Zdroj:www.crazywatches.plTissot Seastar z roku 1978. Podoba nie je čisto náhodná. Zdroj:www.crazywatches.pl

Farebné varianty

Tissot PRX sa ponúka v troch triezvych farebných variantoch – s číselníkom tmavomodrým, čiernym a svetlo strieborným.

Zaujímavejšie sú však rôzne finiše číselníkov. Na strieborný model bolo použité vertikálne brúsenie, ktoré tak plynule nadväzuje na puzdro a náramok, ktoré majú rovnakú úpravu.

Model so zafírovomodrým číselníkom sa pýši sunburst efektom – brúsenie vychádzajúce zo stredu číselníka, ktoré pri odraze svetla evokuje efekt slnečných lúčov.

385,00 € (doručíme do 7.5.)

Posledný model dostal klasický hladký čierny číselník, ktorý pôsobí veľmi elegantne.

Vyhliadky do budúcna

Tradicionalistov a milovníkov mechaniky na PRX odradzoval quartzový pohon (avšak hlavne vďaka nemu získali tú cenovú dostupnosť). Tissot tak nezaháľal a v marci vyrukoval so skvelou správou, z ktorej sa môžu zástancovia mechanických hodiniek radovať – Tissot PRX so strojčekom Powermatic 80 budú v predaji tiež čo nevidieť!

Tissot PRX Powermatic 80 budou mít zajímavě strukturovaný číselník. Zdroj: www.monochrome-watches.com/Tissot PRX Powermatic 80 budú mať zaujímavo štruktúrovaný číselník. Zdroj: www.monochrome-watches.com/

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Miroslavpred 1102 dňami, reagovať
Članok sa mi veľmi páčil.

Hodinky zmienené v článku