» Blog » Tissot

Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)

Tagy: Recenzie | Tissot | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Bohumil Vopršal | 25.8.2021 | 4 MIN

Asi budete poznať ľudovú múdrosť v zmysle: „Naše pracovisko funguje tak dokonale, že snaha o akékoľvek zlepšenie by bola krokom späť“. Presne toto tvrdenie mi napadlo po vybalení čerstvo doručených hodiniek Tissot PRX s modrým ciferníkom a v quartzovej verzii. Ak Tissot niečo naozaj vie, tak je to zabrnkať na retro strunu a vytasiť sa s modernou interpretáciou modelov z vlastnej bohatej histórie, z ktorých si sadnete na... Zostanete paf.

O čo ide

Bude to plus mínus pol roka, čo som sa na tomto mieste samou chválou skoro rozplynul nad reinkarnáciou chronografu z legendárneho tissotovského radu Navigator v článku s názvom „Tissot Heritage 1973: Príťažlivosť takmer magická“.

Tissot Heritage 1973: Príťažlivosť takmer magická
21.2.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot Heritage 1973: Príťažlivosť takmer magická

Titulok, myslím, dostatočne vysvetľuje, aký je môj vzťah k hodinkám klasického vzhľadu zo 70. rokov minulého storočia. Tissot – okrem iného – medzitým pripravil parádnu reedíciu svojho ďalšieho historického modelu PR 516 GL vrátane nádherne nepraktického dobového rallye náramku (tieto hodinky som bohužiaľ v ruke nemal; predobraz ako svoje súkromné hodinky nosil oi. hviezdny Arnold Schwarzenegger).

Počiatkom tohto roku výrobca oznámil príchod ďalšieho modelu zo „sedemdesiatok“ – Tissot PRX, ktorý je predmetom dnešnej trochu netypickej recenzie. Netypické preto, že hodinky do SR fyzicky nie a nie prísť; hoci som bol na písanie značne natešený, prvá vlna sa do republiky dostala až v druhej polovici júla, takže medzitým kolegyňa Eliška pripravila aspoň detailné predstavenie hodiniek.

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

385,00 € (doručíme do 6.5.)

Čitateľov, ktorých zaujíma história modelu a zaujímavosti okolo jeho vzniku, preto odkazujem na jej vydarený článok „Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?“. My sa teraz môžeme naplno venovať mojej celkom subjektívnej zmesi dojmov.

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Prvé, druhé a tretie dojmy

Ako bolo povedané v úvode, po vybalení hodiniek mi ako prvé napadlo, že snaha čokoľvek vylepšiť by im len ubrala na dokonalosti... To skrátka držíte tento kúsok v ruke, skúmate kontrasty matne kartáčovaných plôch a leskle brúsených hrán, hru svetiel na leštených kovových indexoch a na hlboko modrom ciferníku so sunburst efektom...

Potom idete pre istotu skontrolovať cenovku, pretože si to určite zle pamätáte a pred cifrou vám asi vypadla jednotka...  Ba nie, tieto hodinky nestoja ani „štyri stovky“! Prisahám, že si nespomínam, kedy som mal naposledy tak silný pocit, že každé investované euro, čo euro, každý cent (!) stojí za protihodnotu, ktorú za svoje peniaze dostanete!

"Potom idete pre istotu skontrolovať cenovku, pretože si to určite zle pamätáte a pred cifrou vám asi vypadla jednotka..."

Druhý dojem súvisí s hlavným lákadlom (a zároveň asi jedinou slabinou) hodiniek Tissot PRX. Onou horkosladkou vecou je integrovaný náramok, ktorý – na rozdiel od puzdier s klasickými nožičkami – neumožňuje jednoduchú výmenu napríklad za kožený či textilný remienok. S prekvapením som zistil, že prvé dieliky náramku na pozíciách 12 a 6 sa nepohybujú a sú vlastne súčasťou puzdra, mimochodom nádherne plochého (keby som sa bol poriadne pozrel na fotky, prekvapenie by sa nekonalo).

Obavy „čo to bude robiť na ruke“, sa rozplynuli hneď po prvom priložení na zápästie. Hodinky aj so zafixovanými prvými článkami náramku perfektne sadli aj na moju XXL ruku s obvodom 22,5 centimetra; a ťažko si predstaviť problémy na akomkoľvek inom zápästí.

Do tretice vo mne pri pohľade na ten parádny dizajn začal hlodať červík. „Toto predsa nie je len vzdialene podobné modelu Nautilus od Patek Philippe! Kde ja už som ten dokonalý súdkovitý tvar puzdra, plynule prechádzajúceho do integrovaného náramku videl?“ Strýko Google funguje výborne, a tak hneď poskytol odpoveď: Tissot PRX akoby vypadli z oka modelu Rolex Oysterquartz Datejust!

Tak podoba tam trochu je. Rolex Oysterquartz Datejust; Zdroj: revolutionwatch.comTak podoba tam trochu je. Určite ale nie v cene. Rolex Oysterquartz Datejust; Zdroj: revolutionwatch.com

Nemá cenu mudrovať, či bola skôr sliepka alebo vajce; obe firmy svoje modely vydali v roku 1978, ale Tissot – ako to odhadujem z porovnania s fotkami Oysterquartzu – má náramok zložený z viac dielov. A hlavne pri ňom výrobca vynechal nie úplne elegantný „kyklop“ – lupu nad ukazovateľom dátumu.

V dobe „quartzovej krízy“ a invázie japonských hodiniek európske hodinárske firmy rôzne spolupracovali, a tak nie je vylúčené, že zdanlivé „kópie dizajnu“ môžu byť v skutočnosti výsledkom kooperácie. Ako príklad mi napadá model Heuer Pasadena – fabrika Heuer ho vyrábala v totožnej kvalite, len s iným nápisom na ciferníku pre celú plejádu značiek, napr. LeJour. Ale v prípade podobnosti Tissot PRX/Rolex Oysterquartz ide len o moje úvahy.

Pár slov záverom

Netvrdím, že Tissot PRX sú niečím, bez čoho nemožno žiť. Ale každý, kto zháňa kvalitné quartzky, by sa o nich mal zaujímať takmer povinne. Sú urobené naozaj mimoriadne! Tu opäť doporučujem článok „Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?“ Murphyho zákon novinových titulkov síce tvrdí: „Ak titulok končí otáznikom, odpoveď znie: Nie“, ale v tomto prípade som si takmer stopercentne istý, že z tohto zákona existujú výnimky.

Pre záujemcov z radov priaznivcov mechanických strojčekov je očakávaná cena okolo 800 eur menej príťažlivá, napriek tomu je aj v tomto prípade pomer cena/výkon nadpriemerný. Na internetovom trhovisku s hodinkami Chrono24 už predávajúci úplne nové či nepoznateľne nosené mechaniky PRX ponúkajú o 20–30 percent drahšie.

Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom
31.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom

Tissot PRX

Nadčasová krása a tvarová dokonalosť
Pomer cena/výkon
Nostalgický odkaz
Jedinečný plochý dizajn
Integrovaný náramok; vyzerá krásne, ale takmer vylučuje výmenu za iný typ
Niekomu môže prekážať podobnosť dizajnu s modelom Rolex Oysterquartz Datejust
Viaznúca distribúcia do SR
Automatická verzia s ETA Powermatic 80 bude u nás dostupná najskôr na jeseň 2021

Videorecenzia:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku