» Blog » Tissot

Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenzia – Vysnená štyridsiatka je tu

Tagy: Recenzie | Tissot | Klasické | Potápačské

Eliška Měrková | 29.4.2024 | 7 MIN

Povedali by sme, že mierne "unavená" kolekcia Seastar od Tissotu nás už ničím neprekvapí. Ale ako by sme sa mýlili! Model Seastar konečne dospel, ale nevyzrel. Práve naopak, konečne môžeme privítať hodinky Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 s menším, 40 mm priemerom.

Tissot Seastar – kto by ich nepoznal. Ikona medzi cenovo dostupnejšími švajčiarskymi potápačskými hodinkami, ktorú pozná aj laik. Páni po nich túžia nielen kvôli výraznému potápačskému dizajnu, ale aj kvôli švajčiarskej tradícii alebo preto (a to je môj názor), že sú také známe a "slávne". Veď kto z vás má kolegu alebo kamaráta, ktorý nosí Seastary a získava si jeden závistlivý pohľad za druhým (vrátane toho vášho)?

Často som však bol svedkom toho, že páni, ktorí nadšene prišli po Seastars, odchádzali sklamaní... Alebo s inými potápačmi, zvyčajne od japonských konkurentov. A dôvod? Jednoducho ponúkali menšie modely, dokonca aj v automatickej verzii.

Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?
8.3.2023 - Eliška Měrková
Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?

V skutočnosti ste si pri trojručných Seastaroch mohli vybrať len medzi veľkou 43 a vyslovene obtiažnou 46 (v prípade modelu Tissot Seastar 2000). Keď Tissot minulý rok vydal jednoduchú quartzovú verziu v priaznivej 40, dav jasal.

Zatiaľ čo quartzové hodinky Tissot Seastar 1000 40 mm sú na trhu už približne rok, naliehavé volanie po 40 mm automatoch prinieslo ovocie až teraz (je jar 2024).

Tissot Seastar 1000 Quartz 40 mm recenzia - Konečne hit v čiernej farbe
14.4.2023 - Jakub Pitucha
Tissot Seastar 1000 Quartz 40 mm recenzia - Konečne hit v čiernej farbe

Stala sa z toho tak trochu tisícročná mánia, keď sa v prvom rade uvádzajú modely s quartzom a až potom automaty. Rovnako to bolo aj v tomto prípade. Tentoraz si však Švajčiari dali načas... A oplatilo sa.

Je pekné vidieť, ako sa ani táto mainstreamovejšia značka neponáhľala. Každý, kto videl nové hodinky, musel uznať, že Tissot si dal naozaj záležať (škoda, že to isté neurobil aj s digitálnymi PRX...).

Tissot PRX Digital recenzia – PRX Za zrkadlom
3.1.2024 - Eliška Měrková
Tissot PRX Digital recenzia – PRX Za zrkadlom

Oceňujem aj to, že sa neflákali a jednoducho nevzali rovnaký dizajn pôvodných Seastars, alebo len nenacpali automatický strojček do existujúceho puzdra, len s malými úpravami. Máme tu úplne novú verziu, nové hodinky, ktoré sa – dovolím si tvrdiť – stali momentálne najzaujímavejším kúskom v športovej kolekcii Tissot, ak nie v celej kolekcii Tissot.

Naša videorecenzia:

V porovnaní s quartzovou verziou je aj dizajn oveľa vyspelejší a prepracovanejší, a to nehovorím len o dizajne ciferníka, ktorého krása a "inakosť" je zrejmá na prvý pohľad.

Rozdiely sú až zarážajúce: quartzovému modelu chýba prstenec s kapitolou, puzdro nie je anatomicky zakrivené a nemá sugestívnu kaskádu na boku puzdra. Značky na lunete sú určite výraznejšie a ľahšie čitateľné na automatike. A cvakanie lunety je trochu razantnejšie, hlasnejšie (ale možno je to len môj dojem – píšem s lunetou pri uchu ako lupič pri trezore) a človek musí vynaložiť trochu viac úsilia, aby ňou pohol.

Je tu niečo na tyrkysovej

Tissot predstavil 4 nové farebné varianty – celokovové s tyrkysovým a čiernym ciferníkom, dvojfarebný variant a najšportovejší s čiernym PVD a gumovým remienkom.

Zdroj: www.fratellowatches.com

Zdroj: www.fratellowatches.com

Ak by som si mala tipnúť, najviac pôjde dole tyrkysová verzia, ktorá je podľa mňa najzaujímavejšia. Ale pozor, nie je tyrkysová ako tyrkysová - určite by som nepovedala, že je to odtieň tej už unavenej "tiffany blue". Skôr pripomína najobľúbenejšiu verziu Seastar 2000 (zaujímavé je, že tie sa nikdy nedočkali svojej kremennej verzie, ale myslím, že ani nedočkajú – trend menších veľkostí je proti nim).

Tiffany Blue - hodinky vo farbe vajíčka drozda
18.3.2023 - Agáta Vřeská
Tiffany Blue - hodinky vo farbe vajíčka drozda

Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Táto farba sa jednoducho hodí na hru s textúrou a lomom svetla. Pri dvojtisícovkách Tissot vsadil na drsný morský dizajn, zatiaľ čo nové tisícovky môžu vyzerať skôr ako padajúca voda. Všetko umocňuje dymový, gradientný efekt, pričom farba sa smerom k okraju mení na čiernu. Na priamom svetle tak stred ciferníka vyzerá, akoby takmer žiaril. A je to nádherné, panebože.

Problém s odleskami na zafírovom sklíčku je samozrejme vyriešený antireflexnou vrstvou.

Na zápästie "ako" stvorené

Hodinky som podrobila malému používateľskému testu medzi rôznorodým mužským osadenstvom z radov Hodinky 365. V momente, keď každý, kto si ich nasadil na zápästie, urobil vedome uhmmm, mala som jasno. Toto sú neuveriteľne nositeľné hodinky, ktoré sa hodia asi každému, a teraz to nemyslím ako prázdnu marketingovú frázu.

Zdroj: fr

Zdroj: fratellowatches.com

Jednak je to preto, že štyridsiatka je jednoducho dobrá veľkosť, a jednak hrá úlohu aj relatívna tenkosť (na automat) 12,5 mm puzdra (hoci jemné vypuklé sklíčko môže pridať na výške chlp). To veľmi prispieva k dobrej nositeľnosti, ale nestačí to. Tu nastupuje anatomické zakrivenie puzdra a kratšie ploché nožičky, ktoré krásne ležali na každom "testovanom" zápästí (veľkosť od nožičky k nožičke je kompaktných 46 mm).

Hodinky vážia 93 g na gumovom a 148 g na kovovom povrchu (ak by ste neodstraňovali žiadne súčiastky). Pre predstavu – pôvodný automatický model Seastar 1000 vážil 180 g a Seastar 2000 až 206 g.

Spracovanie oceľového puzdra je veľmi slušné. Výrazným prvkom je matne vyrezaný výrez, ktorý sa tiahne po boku puzdra od ucha k uchu a má lesklý okraj. Náramok v štýle Oyster má potom brúsené vonkajšie články a leštený stredový článok, takže pekne ladí s povrchovou úpravou puzdra. Na jednoduchú výmenu sa zapína pomocou rýchloupínacích článkov, takže sa hodí aj univerzálny 20 mm rozstup medzi ramenami. K dobrej nositeľnosti prispieva aj "ženské" spojenie náramku s puzdrom.

"Male/Female" koncové články alebo tiež mužské/ženské koncové články sa líšia tým, že mužské majú vyčnievajúci stredový článok pri puzdre. Ženské koncové články majú naopak prvý stredový článok "zapustený" do náramku. Najmä mužské koncové články môžu hodinkám pridať na dĺžke. A práve táto dĺžka je pre nositeľnosť hodiniek často dôležitejšia ako ich priemer. Spôsob, akým koncové články vystupujú a skláňajú sa smerom nadol, má totiž zásadný vplyv na to, ako hodinky sedia na zápästí.

Čitateľnosti nie je absolútne čo vytknúť (čo sa dá očakávať aj pri potápačských hodinkách) a pochvalu si zaslúži aj luminiscencia Super-Luminova, ktorá je ako vždy príkladná.

Výrazné sú aj údaje na lunete, vďaka čomu je jej používanie (či už pri potápaní, v kuchyni alebo v krčme) jednoduché ako facka. Navyše je tvorená minerálnym sklíčkom, ktoré dodáva ten lesklý, elegantný nádych.

Recenzia na prvé "dámske" Tissot Seastar alebo rozbijem svoje prasiatko?
4.4.2022 - Eliška Měrková
Recenzia na prvé "dámske" Tissot Seastar alebo rozbijem svoje prasiatko?

Korunka je chránená, skrutkovacia (hodinky vydržia tlak až do 300 M, ale Tissot pravdepodobne považoval oficiálnu certifikáciu pre potápačov za zbytočnú a drahú) a ručička je taká... pevná, nevibrujúca a nedrnčiaca. Skrátka, dáva pocit dôvery v ruku... Ak viete, čo mám na mysli.

Ach ten kontroverzný Powermatic – ale čo už!

Dynko má prehľad o automatickom strojčeku Powermatic 80, ktorého výhodou je dlhá rezerva chodu. Pre znalca má však niekoľko vlastných omylov. Prvým je znížený počet zotrvačných kmitov z 28 800 na 21 600 (znížená frekvencia zo 4 na 3 Hz) v porovnaní so základným strojčekom ETA 2824-2. To má za následok viditeľne trhavejší pohyb sekundovej ručičky.

Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne
28.1.2021 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne

To znamená, že ručička nevykoná 8 pohybov za sekundu, ale 6. Pohyb je teda menej energeticky náročný + dĺžka pera sa predĺžila a rezerva energie sa mohla zvýšiť prakticky na dvojnásobok, teda na 80 hodín. Pokiaľ ide o presnosť, Powermatic aj 2824-2 majú viacero verzií alebo úrovní, ale vo všeobecnosti platí, že štandardný model 2824-2 má presnosť -12~+30 s za deň, Powermatic 80 má podobnú a často aj lepšiu presnosť, ale závisí to od typu a úrovne.

Druhým ouvej je to, že sa jedná o verziu Powermaticu ETA C07.111 s 23 kameňmi. To znamená hlavne to, že kotva krokového kolieska, ktorá je v hodinkách bežne kovová, je tu z tzv. hi-tech polyméru (čo je veľmi zjednodušene povedané plast), ktorý je vo svojej podstate o niečo menej odolný ako kov.

Avšak vzhľadom na to, že tento strojček je na trhu približne 10 rokov, nemáme zatiaľ dostatok skúseností týkajúcich sa jeho životnosti (takže je zatiaľ ťažké povedať, či vydrží "celý život" pri pravidelnom servise). Takisto sa tento strojček nedá normálne regulovať, pretože sa reguluje priamo vo výrobe špeciálnym laserom. Servis a výmena dielov je však možná v autorizovanom servisnom stredisku.

Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder
14.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder

Pre drvivú väčšinu bežných smrteľníkov (čítaj nehodinkových snobov) je však švajčiarsky Powermatic dobrý a spoľahlivý strojček, ktorý navyše vydrží bežať aj po odložení tri dni a nič zlé na ňom skutočne nie je. :)

A čo vadí mne?

Ja som, čo sa designu týka, nenapraviteľný hnidopich a len máloktoré hodinky sa mi v tomto ohľade dokážu zavďačiť na celých sto percent.

Ako som povedala, tieto hodinky majú skvelý dizajn aj skvelú nositeľnosť. Ak by som však mala nájsť hnidopicha, bola by to farba krúžku kapitoly, ktorá nesleduje gradient ciferníka. Je lesklý a v tieni vyzerá tmavší, ale na priamom svetle mi pripadá trochu rušivý. Okrem toho sú aplikované indexy mierne zapustené do prstenca kapitol (akoby z neho odhryzávali), a tak by bolo pre oko príjemnejšie, keby pokračovali vo farebnosti.

A potom tá mrňavá dátumovka v čiernom pozadí s pomerovo širším kovovým rámčekom. To nie je veľmi dobre vymyslené: okrem toho, že je naživo takmer nečitateľná, je (len podľa môjho vkusu) aj nepekná.

Tak som sa trochu pohrala s Photoshopom... Nebolo by to krajšie bez dátumu?

Omluvte mě, nejsem žádná střela přes grafiku... Ale pro představu snad stačí. :)

Prepáčte, nie som grafický dizajnér... Ale hádam to pre predstavu stačí. :)

Tento rad Seastar potreboval

Kolekciu Seastar, ako ju poznáme dnes, ponúka Tissot približne od roku 2018 (hodinky s názvom Seastar by ste však u Tissota vystopovali už v 70., možno aj v 60. rokoch minulého storočia). A odvtedy sa v nej postupne objavili kúsky, ktoré sú výrazné a dominantné v celej kolekcii. Žrebce, ťažné (morské) kone.

Bolo však načase ju osviežiť, pretože od vydania modelu Seastar 2000 mi táto línia pripadala akási umŕtvená. Nové automatické hodinky Seastar 1000 v 40 mm vyhotovení tak prišli ako živá voda, ktorá utopila pomyselnú stagnáciu potápačov Tissot. A predpovedám im veľmi pozitívnu budúcnosť, čo myslíte vy?

Tissot Seastar – Fotogaléria potápačských svalovcov
10.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogaléria potápačských svalovcov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku