» Blog » Tissot

Tissot Seastar 2000 Professional predstavenie – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Tagy: Predstavenie | Tissot | Pánske | Klasické | Potápačské

Eliška Měrková | 17.6.2021 | 4 MIN

Tak toto je vážne niečo – Tissot vzal svoje legendárne Seastary a pozdvihol ich na kompletne novú, tentokrát naozaj profesionálnu úroveň. A ten dizajn... Božský. V ponuke ich budeme mať aj my, tak sa na nich poďme aspoň v krátkosti pozrieť (aby sme si ukrátili to natešené čakanie). Predstavujeme: Tissot Seastar 2000 Professional Automatic, prvé hodinky od Tissotu s certifikátom ISO 6425.

K letu patrí voda, k vode zasa potápky. A k tomu Tissot vydal jeden zo svojich najunikátnejších hodinárskych počinov poslednej doby.

Hodinky Seastar značky Tissot asi netreba predstavovať. Tissot ich vyrába (pravdepodobne) už od konca 60. rokov, potápačské vlastnosti získali v rokoch 80. a v podstate aj dnes, teda o 40 rokov neskôr, si zachovávajú takmer kultový status ako jedny z najobľúbenejších švajčiarskych potápačských hodiniek za dostupnú cenu.

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície
11.6.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

Čo však Seastarom doteraz chýbalo, bola oficiálna certifikácia pre potápačské hodinky.

Aby hodinky spĺňali medzinárodnú normu pre potápačské hodinky ISO 6425, musia prejsť prísnymi testami vodeodolnosti a odolnosti vôbec. Certifikácia hodiniek je dobrovoľná a záleží len na výrobcovi, či hodinky nechá testovať. Testom potápačskej normy musí správne prejsť každý kus, ktorý nesie toto označenie.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Áno, aj doterajšie modely Seastar 1000 sa môžu smelo vydávať do hlbín na zápästí profíkov – spĺňajú všetky potápačské náležitosti, ako vodeodolnosť do 300 M (alebo tiež 1000 ft, odtiaľ potom názov Seastar 1000), šrobovacie komponenty, robustnú odolnú konštrukciu a samozrejme aj typický potápkový dizajn.

V tomto roku sa však Tissot rozhodol ísť ešte ďalej... No, respektíve skôr hlbšie, pretože ako už názov napovedá, nové profi potápky Seastar 2000 odolajú extrémnejšej hĺbke 2000 ft (600 M). Navrch potom dostali oficiálne označenie Diver's, ktoré si zaslúžili spomínanou certifikáciou, niekoľko nových vlastností a úžasný dizajn, ktorý sa vyslovene dožaduje kontaktu s vodou.

Seastar 2000 (nielen) pre profesionálnych potápačov

Seastar 2000 Professional boli navrhnuté pre profesionálnych potápačov, ktorí čelia značným hĺbkam a extrémnym podmienkam. Preto na boku puzdra, konkrétne na deviatej hodine, nájdeme tzv. héliový ventil, ktorý je určený na použitie iba počas saturačného potápania (pod hĺbkou 100 metrov). Jedná sa o bezpečnostný ventil slúžiaci na vyrovnanie tlaku v hodinkách vzhľadom k okolnému prostrediu.

V hĺbke väčšej než 60 metrov sa dusík (zložka atm. vzduchu) mení na toxický plyn. Preto sa mieša v potápačských flašiach kyslík s héliom, aby sa vzduch stal pre potápačov dýchateľným. Pohyb potápača vyvoláva bubliny obsahujúce hélium, ktoré sa dostanú do styku s hodinkami. A pretože hélium nie je rozpustné vo vode a prechádza aj pevnými materiálmi (aj gumovým tesnením), zostáva v hodinkách tlak ako v hĺbke, kde potápač bol. Pri vynorovaní je potrebné hélium upúšťať, aby nevznikol pretlak, ktorý by hodinky zničil.

Pri samotnom dizajne potom samozrejme nechýba jednosmerne otočná luneta s keramickou vložkou a výrazným vrúbkovaním pre ľahkú manipuláciu. Keramika má potom tú výhodu, že nevykazuje žiadne známky opotrebenia ani po rokoch a jej farby neblednú.

Samozrejmosť je pri potápkach skvelá čitateľnosť, ktorú Seastary spĺňajú na výbornú. Ručičky sú naozaj poriadne, napchaté švajčiarskou Super-LumiNovou, ktorá potápačov nenechá v štichu ani v temných hlbinách oceánu. Luminiscenciu dostal aj nultý bod na lunete.

Vysokú vodeodolnosť podporujú aj šrobovacie komponenty (korunka, dienko) a skutočne robustná odolná konštrukcia, na ktorú bolo pri hodinkách s väčším priemerom 46 mm a hrúbkou 16,25 mm použité pôsobivé množstvo ocele. Váha hodiniek tak nie je zrovna zanedbateľná, je to celých 206 g. Nové Seastary sú tak celkom chlapskou záležitosťou. Pre niekoho skvelá črta, pre iného ich najväčší nedostatok (na fórach a v diskusiách sa mnoho pánov vyjadrilo, že by uprednostnilo radšej univerzálnych 43 mm, ale možno sa ešte dočkáme...?).

Spracovanie puzdra, náramku aj spony s extenziou potom vyzerá (aspoň z fotiek a videí) pôsobivo a prepracovane.

Farby mora, rozbúrená hladina a priznaný strojček – dizajnové unikáty nových Seastar 2000

Nové Tissot Seastar 2000 nielenže do mora patria, ale aj skoro pôsobia, ako by samy z mora vyšli. Hlavnou atrakciou modelu je totiž číselník s rytinou ostrých vĺn znázorňujúcich rozbúrenú hladinu. Vo farbách Tissot vsadil na tyrkysovú (pri ďalších dvoch modeloch modrú a čiernu) postupne prechádzajúcu do tmavšieho tónu. Tým dizajnéri rozohrali hru svetla a tieňov, ktorá evokuje slnečné žiarenie prenikajúce cez vodnú hladinu až do čiernych hlbín... Krása, nemyslíte?

Pohľad na taký číselník vás bude asi baviť, či už sa na hodinky budete pozerať prvýkrát alebo po miliónty. Preto je skvelé, že vypuklé sklíčko je zo zafíru, ktorý zostane krásny a bez vlásočníc asi navždy. Samotné sklíčko je tu veľmi silné (skoro by sa dalo povedať "hrubé ako poleno"), takže rozbitie skôr nehrozí. Navrch je vybavené antireflexnou vrstvou, ktorá zabraňuje odleskom a zlepšuje čitateľnosť hodiniek.

Čo je ale naozaj neobvyklé, je pri modeli určenom do extrémnych podmienok priehľadné dienko odkrývajúce drobnú mechaniku strojčeka. Očakávalo sa skôr dienko plné, s typickou rytinou seastarovského morského koníka, ale Tissot tu asi vsadil na efekt. Strojček zo zadnej strany kryje opäť zafírové sklíčko.

Keď už sme pri tom strojčeku, jedná sa o Powermatic 80 s (pri Tissote nie príliš bežným) Nivachronom, ktorý zvyšuje rezistenciu proti magnetizmu.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Cenovka sa zmestila pod 1200 eur, čo je na hodinky týchto kvalít viac než férové, a informáciu o tom, kedy presne hodinky budeme mať aj my, ešte doplníme.

Tak čo, tiež sa na nich tak tešíte?

Naša videorecenzia:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku