» Blog » Tissot

Prvé "dámske" Tissot Seastar alebo rozbijem svoje prasiatko?

Tagy: Recenzie | Tissot | Dámske | Klasické | Potápačské | Tradičné

Eliška Měrková | 4.4.2022 | 4 MIN

Spomínate na to všeobecné nadšenie a husiu kožu na zápästiach všetkých hodinkových pacientov, keď ešte celkom nedávno Tissot vydal svoje prvé profi Seastar 2000? Veľké hodinky so snáď ešte väčším sex-appealom však boli darčekom pre priaznivcov masívnejších hodiniek a pánom s chudým zápästím či nám ženám zasa ostalo len sklopiť uši a čakať... Až sme sa dočkali! A stálo to za to, pretože nové Tissot Seastar s 36mm puzdrom boria všetky zavedené kategórie.

Všímate si to tiež? Stále častejšie u hodinárskych značiek vidíme nielen návraty k historickým modelom, ale najmä aj k menším veľkostiam pánskych hodiniek, ktoré sa zhruba od 90. rokov začali z trhu nenápadne vytrácať. Už minulý rok však Certina naznačila návrat pôvodných veľkostí svojimi "bondovskými" DS Action s 38mm priemerom puzdra.

Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok
22.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok

A onedlho potom svoje menšie potápky predviedlo aj Seiko so SNE571P1, ktorým chýbalo pol milimetra do 39mm.

U oboch predchádzajúcich potápok sa však stále jednalo o pánske kúsky, ktoré sa však mohli bez problému infiltrovať aj na dámske zápästie. Tissot na začínajúci trend (?) samozrejme zareagoval tiež. Okrem toho, že nedávno oznámil 35mm verziu svojich senzačných PRX, ktoré predstavil zhruba v rovnaký čas ako nové PRX s automatickým chronografom, tu dnes máme aj oficiálne unisex (ale podľa nás už skôr dámske) Tissot Seastar 1000 s 36mm priemerom puzdra. A vyzerajú totálne božsky.

Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom
31.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom

Kam s nimi?

Hodinky sú podľa Tissotu oficiálne kategorizované ako unisex. A dizajnovo to skutočne zodpovedá. Jedná sa v podstate o presnú zmenšeninu klasických pánskych Seastar 1000 so 43mm priemerom puzdra a robustnejším športovým vzhľadom, pričom nová verzia dostala naviac len pár naozaj nenápadných (ale o to účinnejších) skrášľovacích detailov.

A koľko podobných hodiniek vôbec máme? Až tak malé, 36mm potápky v súčasnom pánskom svete (zatiaľ) prakticky neexistujú (dobre, určite by sa našli nejaké Pro Divery, ale u nich vieme, že ich Invicta páli snáď vo všetkých veľkostiach, aké je ľudské zápästie schopné poňať, a tak ich tu s dovolením nepočítam). A keby sme na nové Seastar 1000 nahliadli naopak cez perspektívu dámskych potápačských alternatív, obzor by sa ešte zmenšil.

Možno existuje pár neznámych výnimiek (spomeňte napríklad na tieto Wengery), avšak všeobecne u dámskych potápačských hodiniek prevláda... no, niečo, s čím by som sa už z princípu zdráhala šantiť pri mori alebo s nimi robiť čokoľvek náročnejšie. Hlavný hráč je tu nepochybne Certina a rad Aqua. A hoci u nich o proklamovanú odolnosť rozhodne strach nemám, ten lesk, perleť a diamanty ma podvedome nútia k ukáznenejšiemu zaobchádzaniu.

Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia
10.1.2022 - Eliška Měrková
Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia

Pre porovnanie

V čom sa oproti pánskej verzii Seastarov nové hodinky zmenili? Pár rozdielov by sa našlo.

Pánské Tissot Seastar 1000 Automatic T120.407.Pánske Tissot Seastar 1000 Automatic T120.407.

Okrem veľkosti je tu najviditeľnejšia zmena v pohone. Kým sú všetky pánske trojručičkové Seastary mechanické automaty, nová menšia verzia dostala púhy quartzový strojček... Hnevá ma to? V skutočnosti, trochu áno, ale verím (alebo skôr dúfam), že verzia menších Seastarov v mechanike na seba nenechá dlho čakať. Konieckoncov sme to videli nedávno aj u PRX, ktoré vyšli najprv v quartze a hneď na to s automatickým strojčekom Powermatic 80.

Na druhej strane, quartz strojček F05.412 od švajčiarskej ETA nie je žiadne béčko. Je vybavený indikátorom EOL (koniec životnosti batérie), technológiou HeavyDrive pre odolnosť proti nárazom a technológiou PreciDrive pre výbornú presnosť ±10 sekúnd za rok... Čo je pre predstavu osem až desaťkrát vyššia presnosť než u štandardných quartzových strojčekov a vyrovná sa tak napríklad všeobecne uznávaným kalibrom Grand Seiko 9F. S batériou Renata 371 potom hodinky pobežia zhruba 4 roky.

Dýnko (i korunka) je šroubovací, s typickým Seastarovým mořským koníkem.Dienko (aj korunka) je šrobovacie, s typickým Seastarovským morským koníkom.

Ako potom názov Seastar 1000 napovedá, vodeodolnosť do 1000ft (teda 300M) bola aj tu povinnosťou. Veď rovnako ako perfektná čitateľnosť a výborná luminiscencia, akú už od Tissotu moc dobre poznáme.

Sklíčko je samozrejme zafírové. Tu sa však naopak Tissot polepšil a sklíčko vybavil obojstrannou antireflexnou vrstvou, ktorá odráža odlesky s takmer stopercentnou účinnosťou a priehľad cez sklíčko je tak prakticky dokonale čistý. A tu sa dostávame k tým drobným skrášľovacím detailom, o ktorých bolo písané vyššie.

Pôvodné pánske modely sú totiž oproti novinke tak nejak... mdlejšie a na pohľad plytkejšie. Menšie hodinky už nemajú jemný sunburst na číselníku, ale také hlboké, temne modré, jednoliatejšie pozadie so zrkadlovým leskom, ktoré pôsobí ako kľudná vodná hladina. Preto vyzerá viac než efektívne, keď sa na ploche číselníka jemne zrkadlia plastické indexy s lesklým oceľovým orámovaním, ktoré odraz číselníka vzájomne oplácajú.

Podobný efekt vidíme aj u lesknúcej sa lunety, z ktorej mám dojem, akoby bola potiahnutá akousi sklenou vrstvou. Tieto zmeny sú skutočne nenápadné, ale práve vďaka nim sú nové Seastary oproti pôvodným skrátka vydarenejšie a nezdráham sa povedať – vyložene krásnejšie a pristihla som sa, že sa na nich nemôžem vynadívať.

Náramok dostal jednoduchší štýl oyster s decentným brúsením krajných plôch a spony, do ktorej je vrazené signovanie značky.

Celá úprava, dizajn aj dokončenie každého detailu je tu na úrovni. Hodinky pôsobia klasicky a tradične a súčasne je na nich niečo, čo vábi vaše oči a núti vás si hodinky pozerať dlhšie, než je možno zdravé. Sú však stále veľmi športové, odolné a seriózne.

Asi je jasné, aké nadšenie vo mne nové Seastary vyvolali. Rozbijem však kvôli nim svoje pomyselné prasiatko? (To berte s rezervvou, cenovka je tu za ponúkané parametre vážne priaznivá). No, možno si ešte počkám, či sa Tissot nakoniec vážne nevytasí ešte s mechanickou verziou. Zatiaľ na nich môžem akurát zbožne kukať za sklom vitríny. ;)

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)
25.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Tissot T-My Lady recenzia – Drobné a decentné hodinky pre elegantnú minimalistku
28.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot T-My Lady recenzia – Drobné a decentné hodinky pre elegantnú minimalistku

Tissot Seastar – Fotogaléria potápačských svalovcov
10.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogaléria potápačských svalovcov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku