» Blog » Tissot

Tissot Sideral S recenzia - Farebné retro, na ktoré sme všetci čakali. Len sme o tom nevedeli

Tagy: Recenzie | Tissot | Pánske | Klasické | Retro

Aleš Pavelek | 22.8.2023 | 7 MIN

Hodinky Tissot Sideral S sú jedinečné. Tak trochu zjavenie vo výrobe značky Tissot, ale aj vo všeobecnom sortimente. Minimálne v tejto cenovej kategórii. Reedícia historického modelu Tissot prináša veľa zábavy a moderné špecifikácie. Poďme sa na túto farebnú novinku s jedinečným remienkom a karbónovým puzdrom pozrieť bližšie.

Päť vecí, ktoré musíte vedieť, zvážiť, vyzdvihnúť a prevziať skôr, ako sa pustíte do farebného žiarenia nových Sideralov. Najprv karbonový materiál, ktorý je trochu iný. Po druhé, vcelku zábavný dizajn s legitímnou históriou, ktorý však nebude pre každého. Po tretie, remienok s nespočetnými výhodami a jednou veľkou nevýhodou. Po štvrté, tak trochu kontroverzná verzia Powermatic (áno, tá s plastovými časťami). A po piate, sú výrazné a vyčnievajú z davu. A s nimi budete pravdepodobne aj vy.

Napísalo a povedalo sa o nich už dosť. Ale ja by som sa ešte rád podrobne pozrel na spomínaných päť vecí. A úplne na záver sa dostanem k cenovke, či je adekvátna a či sa Sideraly oplatí zaobstarať.

História. A sme opäť v 70. rokoch

Spoločnosť Tissot predstavila rodinu modelov Sideral v roku 1969. Podstatnejší bol však rok 1971, keď vznikli vôbec prvé hodinky zo sklenených vlákien na svete. A za ním stála spoločnosť Tissot s modelom Sideral.

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície
11.6.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

Je dôležité si uvedomiť, že aj keď dnes vnímame sudové puzdro ako retro, pre 70. roky bolo bežné a určite si spomeniete na mnohé podobné historické modely. Alebo súčasné reedície. Športový a pomerne farebný vzhľad v kombinácii s prelomovým materiálom však bol pre vtedajšie Sideraly významným míľnikom.

Sideraly před 50 lety a dnes.

Sideraly pred 50 rokmi a dnes.

Koniec koncov, spoločnosť Tissot je známa svojím prístupom, či skôr neutíchajúcou túžbou neustále experimentovať s materiálmi. Bolo by teda zvláštne, keby svoj historický kúsok opäť nepredviedol v niečom jedinečnom. A tým je karbón.

Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek
15.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek

Žiadne nitky, len kus uhlíka

Nie je to však karbón, na aký sme zvyknutí, aspoň v tejto cenovej kategórii. Žiadne vystuženie z uhlíkových vlákien. Tissot ho nazýva mramorovaný tvrdený karbón a je fakt, že textúra je na puzdre viditeľná.

Koniec koncov, robí z hodiniek niečo celkom nezvyčajné. Obavy, že karbónový kukuč, navyše zmiešaný s tým sivým (alebo dokonca modrým v modrom variante) mramorovaním, bude pôsobiť plastovo a lacno, zostali nenaplnené. Vlastne musím povedať, že ma spracovanie viac než príjemne prekvapilo.

Nebudem sa tu zaoberať uhlíkovými vláknami a ich výhodami. Je jednoducho odolné, a pritom ľahké. Zázrak. Len sa s ním ťažšie pracuje, tvaruje, takže bežne sú karbónové hodinky o niekoľko desiatok percent drahšie ako oceľová verzia.

Na druhej strane je to neokázalé a výsledkom sú športové hodinky, ktoré vážia 90 gramov! Keď si ich nasadíte, pochopíte, prečo ešte niekoľkokrát spomeniem pohodlie hodinky Sideral. Alebo aspoň ešte raz.

Karbónové je však len okolie puzdra. Samotný strojček je uložený v oceľových krúžkoch, ktoré môžete vidieť na hodinkách. To prináša dizajnovú výhodu, keďže oceľový krúžok pod lunetou (ktorá je tiež z nehrdzavejúcej ocele, ale s čiernou povrchovou úpravou) korešponduje s oceľovou korunkou.

Rozmery sú potom od ucha k uchu 46,4 mm, priemer 41 mm a hrúbka je 14,6 mm. Vďaka tomu sú hodinky trochu vyššie, ale dovolím si tvrdiť, že sú nositeľné na všetkých zápästiach. A ako môžete vidieť v propagačných videách spoločnosti Tissot, bez problémov aj na dámskych.

To, že puzdro nemá klasické nožičky, ho jednoducho robí kratším a dobre sedí na zápästí. A hmotnosť... A remienok.

Inovatívny remienok. Buď si ho zamilujete, alebo ho okamžite vymeníte

Na prvý pohľad remienok pripomína svet inteligentných hodiniek. Opäť však vychádza z inovatívneho dizajnu historických Sideralov. Nemá klasické zapínanie, ale jedna časť sa prevlieka cez očko druhej časti.

Tu je potrebná pomerne veľká sila, aby hodinky zapadli do požadovaného otvoru, ale je tu veľká výhoda, že ak sa remienok náhodou uvoľní z jedného otvoru, hodinky budú stále držať v druhom. Ide o dvojitý zámok.

Koniec remienka má navyše parádny detail v podobe starého loga Thousand Years, ktoré nalepili aj na ciferník. A tieto premyslené detaily jednoducho musíte oceniť.

Materiál remienka je neuveriteľne pohodlný a pružný. Navyše dierky prinášajú vytúžené vetranie, a keďže som si Sideraly spájal s letnými hodinkami (možno kvôli nedotiahnutej reklame Tissotu alebo dobe, kedy prišli na trh, kto vie), beriem to ako veľkú výhodu.

Ak by išlo len o pocit, Sideraly sú jedny z najpohodlnejších hodiniek, aké som kedy nosil na ruke, a to aj vzhľadom na ich väčšiu veľkosť. Samozrejme, je tu tá jedna avizovaná jediná nevýhoda, ktorú som našiel pri remienku. A síce, že pokiaľ umiestnenie otvorov, do ktorých má remienok zapadnúť, nezodpovedá obvodu vášho zápästia, bez ohľadu na to, aký je pohodlný, jednoducho vám nesadne.

Je to podobný pocit, ako keď si skrátite úder bez mikrofónu. Jeden článok je už príliš veľa, ale s ním sú zase príliš voľné. Nájsť to sladké pohodlné miesto je niekedy takmer nemožné. A so siderickými remienkami môžete mať podobnú skúsenosť. Alebo možno budete mať šťastie a nikdy na svete ho nevymeníte za iný.

Ale pre istotu je medzi nohami klasická dvadsiatka, navyše sú na rýchloupínačoch, takže akákoľvek guma alebo koža im pôjde pekne pod nohy. Ak vám však sadne a pôvodné farby sú pre vás príliš živé, Tissot už teraz sľubuje ďalšie farby vrátane čiernej, ktorá dodáva hodinkám výrazný farebný nádych.

P80. Veľká rezerva, ale opäť vo verzii 111

Vnútri sa nachádza automatický strojček Powermatic 80.111 s 80 hodinami chodu až do zastavenia. Čo je v tomto cenovom segmente jednoznačne nadpriemerná hodnota a vlastne ešte stále pomerne vzácna. U konkurencie v tejto cenovej kategórii zvyčajne prevláda bežná rezerva chodu okolo 40 hodín. Napriek tomu je tento strojček pre niektorých boľavým miestom. Pýtate sa prečo?

Model P80 je v súčasnosti pravdepodobne najpoužívanejším trojručným automatom v strednej triede pyramídy Swatch. Takže ho vídame naozaj často. Vidíme ho v značkách Certina, Hamilton, Mido a Tissot... Najmä Tissot je úzko spojený s jeho vývojom. A začal používať niektoré súčiastky (hlavne strojček) vyrobené z hi-tech materiálu, ktorý môžeme zjednodušene nazvať plast.

Rotor má u Tissotu poměrně nově vykrojení.

Rotor má u značky Tissot pomerne novú konštrukciu.

Nie je však plast ako plast a nie je P80 ako P80. Verzia 111 s 23 drahokamami využíva tieto inovácie, ale iné značky používajú iné verzie, bežne s 25 drahokamami, ktoré sa vrátili ku kovovým súčiastkam. Vedú sa diskusie o tom, čo je lepšie, z hľadiska životnosti, servisovateľnosti, údržby...

Niektorí v tom majú jasno; plast - neberte ho. Ja, hoci som konzerva, verím, že aj tento stroj má tu svoje miesto. Vychádza lacnejšie, hádam, takže tým sa Tissot pri niektorých svojich modeloch drží trochu nižšie. Určite sa mu nedá vyčítať nepresnosť, pretože to, čo som mal možnosť doteraz otestovať, sa držalo v rozmedzí +-4 sekundy, a aj Sideraly, merané teda len v jednej polohe, išli v rozmedzí -2 sekundy za 24 hodín.

Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne
28.1.2021 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne

Myslím, že aj Tissot si je svojou verziou celkom istý, keď ju dáva do svojich vlajkových regatových lodí, ako sú PRX, Seastar 2000 a teraz Sideral.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Bol by som skôr za verziu s kovovými časťami? Viete, že bol. Ale keď to zoberiem do úvahy... možno sa strojček nedožije mojich vnúčat bez zmien, ale to mi vôbec neprekáža pri hodinkách, ktoré si hodlám riadne užiť, a za túto cenu.

Sú použiteľné a presnosť je vynikajúca. Tak prečo sa trápiť. Tissot nám aj tak neponúka inú možnosť.

Najfarebnejšia vec v mojej krabičke na hodinky

Keď otvorím svoj šatník, nemám až tak veľa farebných a výrazných kúskov. Vďaka hodinkám Siderals som sa však cítil ako nový človek.

Siahla som po žltej verzii, aj keď úprimne, bola som pri výbere farebného prevedenia taká nerozhodná ako už dlho nie. Siderals ma doslova vytrhli z mojej bežnej šedi. Mala som chuť vyraziť rovno na pláž. Alebo aspoň k bazénu. Regatová stupnica a 300-metrová vodotesnosť (ktorú som tu úprimne nečakal) tiež volali po vodných dobrodružstvách. Nemal som jachtu a dovolenka bola ešte ďaleko. Takže ma čakal aspoň večerný gin s tonikom na balkóne. O:)

V noci si môžete vychutnať pestrofarebnú šou. Jednou z najlepších vecí na Sideraloch je lumi. V každej farebnej verzii je trochu iný, ale vo všetkých sú podsvietené lume (najsilnejšie) aj klasické indexy a ručičky, plus farebné odpočítavanie. Tie však musia byť dostatočne osvetlené.

Žlutá

Práve farebné detaily priťahujú pozornosť. Aj keď si Sideraly nasadíte na nenápadnejší remienok, hravosť a originalita týchto hodiniek zostane zachovaná. Ak neradi začínate konverzáciu slovami "wow, aké máš hodinky", vezmite si Sideraly maximálne na opustený ostrov. V opačnom prípade si ich spoločnosť naozaj užijete.

Záverečné myšlienky

Moje prvé a posledné myšlienky so Sideralmi boli dosť podobné. Už veľmi dlho ma hodinky Tissot tak nebavili. Pre mňa je to dokonalý spôsob, ako oživiť historický model s použitím moderných materiálov, opäť o krok pred konkurenciou.

V tejto cenovej kategórii sa konkurencia hľadá veľmi ťažko. Môžeme uviesť podobné dizajny puzdier, alebo karbónových konkurentov. Ale nikdy to nie je v takejto kombinácii, za takúto cenu a ešte v takomto pohodlnom dizajne. Týmto som, dúfam, odpovedal na otázku primeranosti ceny. Za tie peniaze sú to skutočné zbrane. Dávam im deväť z desiatich, ale odporúčam ich z celého srdca.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku