» Blog » Tissot

Tissot Supersport Chrono recenzia – Švajčiarsky pretekár ako z továrne na športiaky

Tagy: Recenzie | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Martin Balabán | 22.2.2021 | 4 MIN

Tissot Supersport Chrono Quartz sú nedávno predstavené chronografy slávnej švajčiarskej značky. Z hodiniek srší rýchlosť a energia, takže sa pripútajte, pretože toto bude jazda!

Hodinky so stopkami sú jedny z najpopulárnejších typov hodiniek. Rad výrobcov ponúka širokú škálu modelov od jemných elegantných až po odolné potápačské. Tissot sa v tomto prípade rozhodol pre zlatú strednú cestu. Tá očividne viedla okolo pretekárskeho okruhu a potom cez továreň na športiaky. Potom dizajnér načrtol prvú skicu modelu Supersport Chrono.

Hodinky síce nenesú žiadne slávne meno (Daytona, Mille Miglia,…), ale oproti nim si nebudete musieť kvôli ich kúpe brať ďalšiu hypotéku a zložito doma vysvetľovať, ako ste sa k svojmu novému kúsku vlastne dostali. Ak teda nechcete niekoľko nocí stráviť (v lepšom prípade) v obývačke na gauči, čítajte ďalej, prečo by zrovna tieto hodinky mali dostať šancu.

Keď som si vyberal, akú novinku by som rád otestoval, boli práve tieto ako prvý kandidát. Už len z fotografií bolo vidieť, že Tissot pri týchto hodinkách myslel na každý detail a zaoberal sa všetkými jednotlivými prvkami. V Švajčiarsku sa podarilo skĺbiť skúsenosti s predošlými modelmi a vznikli hodinky, ktoré podľa mňa nemajú vo svojej kategórii rovnocenného súpera.

Kombinácia plastického ciferníka, spracovania puzdra a presného švajčiarskeho chronografu určite nezaujme len mňa. Pri iných hodinkách by asi stačilo vybrať jeden dva prvky, alebo vlastnosti, ktoré sa mi páčia a rozpísať sa o nich. Tu nie. Pri tomto modeli nepočítajte s konzervatívnou jednoduchosťou. Aj keď akonáhle vezmete hodinky do ruky a prehliadnete si ich na vlastné oči, nebudete vedieť kam skôr. Aj keď sa nejedná o prezdobené kolotočiarske disco hodinky. Športový duch, energia, vyváženosť. Zaujímavé, ale nie krikľavé.

Prvý ma na hodinkách zaujal práve ciferník. U iných quartz chronografoch sa väčšinou stretnete s plochým jednoduchým ciferníkom v jednej farbe. A ešte dizajnér uprace dátum na pozícii pol piatej a rozbije tým symetrickosť celých hodiniek. Ako to vyzerá pri týchto Tissotoch?

Všetko začína pri zapustených subciferníkoch s vystúpenými stupnicami. Dátum s lesklým rámčekom na pozícii šiestej hodiny nijak nenarušuje štýl a rovnomernosť hodiniek. Sekundová stupnica je opäť vystúpená a má v sebe zapustených dvanásť hodinových indexov. Je teda jasné, že na ciferníku sa všetko odohráva v niekoľkých úrovniach. Naviac má ciferník kovovo lesklý sunburst povrch, ktorý má pri subciferníkoch jemný sústredný výbrus pre lepší kontrast.

Vnútri sa ukrýva švajčiarsky quartz strojček ETA G10.212 s presnosťou ±10 sekúnd za rok (PowerDrive) a umožňuje tiež hacking sekundy (zastavenie sekundovej ručičky pre presné nastavenie času). Stopky umožňujú merať s presnosťou na jednu desatinu. Sklíčko hodiniek je samozrejme zafírové, iné by som ani u Švajčiarov nečakal.

Ako vyzerá zvyšok hodiniek? Tachymetrickú stupnicu môžete vyskúšať, až sa pôjdete prejsť na okruh s vaším ozajstným superšportom. Alebo doma pri telke pri sledovaní Formule 1.

Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020
3.12.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020

Luneta má po obvode vybrúsené drážky, pripomínajúce otočné lunety u potápačských hodiniek. V tomto prípade je luneta pevná, jedná sa teda o ďalší detail odlišujúci tieto hodinky od konkurencie (ale rovnako vám to nedá a skúsite s ňou pootočiť :)). Pochváliť tiež musím to, že na puzdre hodiniek je použitá kombinácia brúsenej a leštenej povrchovej úpravy. V kombinácii s rôznymi povrchmi na ciferníku hodinky na svetle doslova ožívajú.

Niektoré detaily nepostrehnete hneď, napríklad kombináciu brúsených a leštených drážok na lunete aj na korunke. Samotná korunka je masívna, dobre sa s ňou nastavuje dátum aj čas a na svojom čele má logo výrobcu. Na protiľahlej strane puzdra je nárazník. Áno, čítate správne. Tam, kde by bol inak lesklý bok puzdra (= magnet na škriabance), je povrch vystúpený, a naviac aj brúsený.

Tissot sa snažil vytvoriť modelový rad tak, aby vyhovel čo najširšiemu spektru zákazníkov, a za mňa sa mu to podarilo. Príkladným reprezentantom bude model na kovovom ťahu, s čiernym ciferníkom a červenými ručičkami. Kombinácia čiernej a červenej funguje perfektne a dáva hodinkám punc agresivity, ako sa na správny superšport sluší a patrí.

Chcete niečo menej nápadné? V tom prípade si môžete vybrať model so strieborným alebo modrým ciferníkom. Ďalšou obľúbenou farbou u športiakov aj hodiniek je čierna, a tak aj v tomto prípade môžete vybrať celočierny model. Pokiaľ skôr než na okruhu, pretekáte so svojimi obchodnými partnermi o to, kto si domov odnesie na konci roka najvyšší bonus, pravdepodobne vás zaujmú modely s farbou zlata. Ten s prvkami vo farbe žltého zlata pôsobí stále športovo, model vo farbe ružového zlata je z celého radu najelegantnejší.

K čomu som sa počas celého článku ešte nedostal, sú rozmery hodiniek. Pri výbere určite zvážte, či vám hodinky s priemerom 46 milimetrov budú vyhovovať. Osobne by som hodinky doporučil pre zápästie s obvodom 20 cm a vyššie. Chronografy všeobecne bývajú väčšie, ale keby Tissot udržal hodinky aspoň na 44 mm, určite by oslovili omnoho viac ľudí. Na druhej strane sa ale nájde veľa ľudí, ktorí hľadajú práve také hodinky, ako tieto Supersport. Väčšie chronografy s prepracovaným dizajnom a švajčiarskym rodokmeňom.

6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)
3.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)

Pre všetkých ostatných má Tissot v repertoáre niekoľko radov chronografov, ktoré znosíte aj s priemernou veľkosťou zápästia. Najpodobnejšie budú modely T-Sport V8 a Quickster, ktoré sú o niekoľko milimetrov menšie. Prípadne sa môžete poobzerať „o dom ďalej“ k značke Certina a ich chronografom DS Podium. Z celej plejády vymenovaných hodiniek u mňa ale svojou prepracovanosťou a celkovým dizajnom víťazí Tissot a prekvapuje ma, že sa aj cenou udržali na rozumnej úrovni. Na prvý pohľad je to totiž naozaj superšport.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku