» Blog » Tissot

Tissot Supersport Tour de France 2021 – Recenzia oficiálnych hodiniek Kráľovnej cyklistiky

Tagy: Recenzie | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 21.6.2021 | 5 MIN

Tissot je od roku 2016 oficiálnou časomierou slávnej Tour de France. Tento rok sa ide od 26. júna do 18. júla a pôjde o jednu z najťažších trás v histórii. Tissot nezabudol ani na špeciálny model k tejto športovej udalosti roka: Tissot Supersport Tour de France 2021.

Tissot Supersport Tour de France priťahuje pozornosť najmä svojím spojením so slávnym pretekom. Ale nutné povedať, že sú hodinky zaujímavé aj bez tohto silného puta.

Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?
31.5.2022 - Eliška Měrková
Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?

Kombinácia žltej a čiernej, jasného odkazu na farby TdeF, totiž na hodinkách funguje skvele. Dizajnovo im tak niet moc čo vyčítať. Pred sebou totiž máte Supersporty so všetkým možným.

Kolekcia Supersport, spadajúca do športového radu T-Sport, je pomerne nová, vlastne patrí medzi najnovšie u Tissotu. V magazíne sme už kolekciu recenzovali a edícia TdeF je v parametroch aj dizajne úplne totožná. Preto si pripomenieme len to najpodstatnejšie.

Tissot Supersport Chrono recenzia – Švajčiarsky pretekár ako z továrne na športiaky
22.2.2021 - Martin Balabán
Tissot Supersport Chrono recenzia – Švajčiarsky pretekár ako z továrne na športiaky

Prvý ročník Tour de France sa išiel v roku 1903. Poriadal ho športový denník L'Auto, ale pôvodný záujem nebol príliš veľký. Riaditeľ preteku Desgrange dokonca zvýšil odmenu za výhru vo výške 20 tisíc frankov a dal účastníkom aj finančný príspevok. Znížil aj štartovné na 10 frankov a nakoniec sa prihlásilo 60 pretekárov, ale len 21 z nich boli profi cyklisti. Do cieľa dorazilo 21 účastníkov.

Výrazným dizajnovým prvkom sú nožičky hodiniek. Sú relatívne dlhé, takže dĺžka hodiniek sa dostáva na 55 mm. Hodinky tak sadnú skôr pánom s väčším zápästím. Ani samotný priemer puzdra vlastne nie je zanedbateľný – 45,5 mm.

Napriek počiatočnej nedôvere riaditeľa preteku sa z Tour de France stal sledovaný pretek a vďaka tomu denník L'Auto zvýšil niekoľkonásobne svoje tržby. Prvý ročník vyhral taliansky cyklista Maurice Garin. Mal 32 rokov. Garin by vyhral aj ďalší ročník, ale bol diskvalifikovaný za použitie sprievodného vozidla.

Páči sa mi ale ostré skosenie nožičiek, ktoré sú premyslené a sedia k športovému charakteru hodiniek. Spracovanie je v tomto cenovom bode veľmi precízne, kombinujúce brúsené a leštené plochy. S fungovaním stopiek alebo nastavením nebol absolútne žiadny problém.

Naša videorecenzia:

Nechýbajú samozrejme stopky s presnosťou na 1/10 sekundy a maximálnou kapacitou 30 minút. Tu určite zaujme veľká sekundová ručička, ktorá plní funkciu stopovania času (sekundovka pre hlavný čas je na šiestej hodine) a má protizávažie v podobe kolesa. Je to veľmi pekný detail, ktorý decentne pripomína unikátnosť modelu.

Stopky naviac umožňujú merať aj medzičas. Quartzový strojček ETA G10.212 potom vyniká presnosťou ± 10 sekúnd za rok.

Už od začiatku bola Tour de France vytrvalostným pretekom a pôvodne sa išla po obvode Francúzska. Až neskôr sa pridávali horské úseky, pretože v tom organizátori videli potenciál väčšej atraktivity pre divákov a tým aj zisky.

Trochu ma prekvapil trošku tuhý gumený remienok, ktorý sa pri nasadzovaní nechcel úplne poddať. Na druhej strane vďaka svojej hrúbke a pevnosti vyzerá, že niečo vydrží. Zo spodnej strany nájdete žltú gumu s drážkovaním, takže na ruke bude sedieť ako pribitý. Z vrchnej strany má potom textilnú čiernu vrstvu, ktorá vyzerá veľmi dobre a bol to za mňa od Tissotu dobrý krok.

V roku 1947 sa riaditeľom preteku stal Jacques Goddet, ale TdeF chceli uskutočniť po vojne aj ďalšie denníky. Preto sa spojil s denníkom Parisien Liberé a jeho riaditeľom Émilien Amaury. Amaury Sport Organisation je dodnes organizátorom súťaže.

Spona je oceľová, so silným čiernym podpisom Tissotu. V balení je potom druhý, náhradný remienok. Ten je z hnedej kože so svetlým prešitím. Samotnému remienku nemám absolútne čo vyčítať, ale čo do farby som trochu zmätená. Možno som nepostrehla nejaké posledné módne trendy, avšak hnedý remienok sa mi k čierno-žltým športovým hodinkám jednoducho nehodí. Tej kombinácie je celkom škoda a keby tam Tissot nechal jednoducho čierny, urobil by lepšie.

Čo ale poteší je zafírové sklíčko a 100metrová vodeodolnosť, na ktorú sú hodinky ohodnotené. A to aj napriek tomu, že nemajú šrobovacie dienko ani korunku. Pre športové hodinky však považujem 10 ATM ako základ, a to, ako toho výrobca dosiahne, už je na ňom.

Medzi najznámejšie aféry patrí dopingový škandál Lanca Armstronga, ktorý vyhral TdeF sedemkrát za sebou v rokoch 1999 až 2005. Neskôr mu ale bola preukázaná vina a bol zbavený víťazstva. Tieto ročníky tak zostali bez víťaza.

Na dienku je potom gravírovanie Tour de France, a pretože je Tissot oficiálnou časomierou, hodinky sú označené tiež ako oficiálny produkt preteku spoločnosťou A.S.O., ktorá pretek organizuje.

Svet cyklistiky pozná logo Tissotu ale aj z ďalších pretekov veľkej trojice, tzv. Grand Tour. Sponzoruje totiž aj prestížne preteky Giro d'Italia a La Vuelta. Aj pre tieto preteky vydal Tissot špeciálne edície – Tissot Supersport La Vuelta a Tissot Supersport Giro d'Italia. Išlo o prakticky rovnaké modely, ale s červenými akcentmi. Kráľovna je ale len jedna, a tak aj Tissot venuje práve Tour de France najväčšiu pozornosť.

Okrem prvého ročníka končil pretek vždy v Paríži. Priamo na Champs-Élysées pretek končil prvýkrát až v roku 1975 a končia tam aj súčasné ročníky. Tour de France sa jazdí každý rok. Jediným prerušením bola prvá a druhá svetová vojna. Ani koronavírus TdeF nezastavil, ale v roku 2020 sa termín konania posunul z júla na august.

Tissot si partnerstvo so športovými udalosťami naozaj užíva. Okrem cyklistiky sponzoruje celý rad ďalších vrcholových súťaží ako IIHF či NBA.

Medzi tie najznámejšie určite patrí MotoGP a aj k tomuto preteku vydáva premyslené špeciálne edície. Aktuálne stojí za pozornosť Tissot T-Race MotoGP so symbolom mravca – maskota majstra sveta Marca Marqueza.

Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020
3.12.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020

Musím povedať, že Tissot sa tento rok dosť vytiahol. Minulé roky som ho, priznám sa, trochu prehliadala, ale v poslednej dobe sa mu fakt darí a od začiatku roka už vydal dosť zaujímavých modelov, niekedy dokonca až tak dobré, že to nejedného prekvapilo.

Hneď z voleja to boli Tissot PRX, najprv v quartze a neskôr dokonca s Powermaticom 80, potom sa predviedol v retro smere a uviedol modely Memphise. Tie síce nie sú, pravda, príliš mainstreamovou záležitosťou, ale o to zaujímavejšie, a hlavne hravejšie vo svojej podstate sú.

Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, ako ho ešte nepoznáme?
15.3.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, ako ho ešte nepoznáme?

No a nedávno Tissot predstavil profi Seastar 2000, z ktorých sme tu v Hodinkách 365 fakt paf. Uvidíme, s čím sa ešte do konca roku stihne vytasiť.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Tissot Supersport Tour de France je už teraz volne na predaj. A aj keď sa nejedná o limitku, Tissot staršie ročníky Tour de France neudržuje v bežnej zostave, takže je pravdepodobné, že v budúcnosti už nebude k dostatiu.

Pre rok 2021 je naviac pripravená aj špeciálna súťaž a výhrou nie je nič iné, než práve Supersport Tour de France. Podrobnosti už teraz nájdete v našom magazíne:

Vyhrajte Tissot Supersport Tour de France 2021 – Uhádnite kód a hodinky sú vaše
25.6.2021 - Agáta Vřeská
Vyhrajte Tissot Supersport Tour de France 2021 – Uhádnite kód a hodinky sú vaše

108. ročník Tour de France sa pôjde od 26. júna do 18. júla 2021. Začiatok bude v Breste a koniec v Paríži. Pretek bude mať 21 etáp a celkovo musia cyklisti prejsť 3383 kilometrov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre