» Blog » Tissot

Tissot T-My Lady – Drobné a decentné hodinky pre elegantnú minimalistku

Tagy: Recenzie | Tissot | Dámske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 28.4.2021 | 6 MIN

Na konci roku 2020 sa švajčiarsky Tissot zameral na dámy a vznikli tak drobné dámske hodinky T-My Lady, z ktorých si vyberú zástankyne praktického quartzu aj milovníčky mechanických hodiniek. Tissot T-My Lady Quartz a Tissot T-My Lady Automatic majú v podstate zachytávať esenciu modernej energickej ženy, ktorá chce zo života vyťažiť maximum. Ako v tejto proklamácii hodinky obstáli?

Zachytávajú "esenciu modernej ženy"... Čo to znamená?

Toto kritérium mi znie akosi vágne. Kto je moderná žena? A čo od hodiniek požaduje?

Tissot nám k tomu vraví nasledovné:

„Rad Tissot T-My Lady je postavený na vízii modernej „Tissot ženy". Taká žena si je istá svojimi životnými rozhodnutiami, je uvedomelá, napriek tomu žije vzrušujúcim životom a chce zo všetkého vyťažiť úplné maximum. Jej svet definuje pohyb medzi domovom, kanceláriou a nočným aj aktívnym každodenným životom. Presne pre tieto ženy sme vytvorili Tissot T-My Lady. "

T-my Lady spadají do řady T-Classic, která je věnována pánským i dámským klasickým hodinkám.T-My Lady spadajú do radu T-Classic, ktorý je venovaný pánskym aj dámskym klasickým hodinkám.

Podľa mojej predstavy si táto aktívna, spoločenská a evidentne elegantná žena po príchode z kancelárie prezlečie sako či kostým za ležérnejší outfit a vyrazí na svižnú prechádzku parkom alebo relaxačnú jazdu na mestskom bicykli. Svoj deň potom ukončí napríklad večerou v reštaurácii alebo vyrazí s kamarátkou do nejakého moderného baru. Na tieto príležitosti si zasa oblečie obľúbené šaty a jej doplnky (v našom prípade hodinky) ich budú samozrejme dokonalo dopĺňať.

To znamená, že k všetkým vymenovaným príležitostiam a denným nástrahám bude potrebovať hodinky elegantné, odolné a najmä univerzálne zladiteľné s všetkými odevmi, ktoré v ten deň zvolí.

Foto: Hodinky-365.cz

Spĺňajú to Tissot T-My Lady?

Áno aj nie. T-My Lady sú jednoduché trojručičkové hodinky s dátumovkou, ktoré vynikajú na dnešné pomery neštandardne drobnými rozmermi (29 mm) – v kurze je ale posledných pár rokov vyslovene „oversize" veľkosť hodiniek (o farebných variantoch a funkciách radšej ani nehovorím), takže v tomto ohľade požiadavku modernosti podľa môjho názoru úplne nespĺňajú... Ďalej mi chýba decentnejšia luminiscencia, ktorá by sa hodila najmä pri spomínanom „nočnom živote" našej modelovej ženy.

Čo by však jej požiadavky spĺňať mohlo, je to, že napriek ich veľkosti sa nejedná o žiadne šperkové krehotinky, ale o dobre stavané a odolné hodinky, ktoré rozhodne odolajú nástrahám každodenného života v meste.

Foto: Hodinky-365.cz

Majú zvýšenú vodeodolnosť do 100 M, takže hodinky obstoja napríklad aj v bazéne. Ďalej disponujú takmer nepoškriabateľným zafírovým sklíčkom (iba ak by o neho nositeľka nechtiac škrtla diamantovým prsteňom), ktoré je zasadené do robustnejšieho puzdra zhotoveného z chirurgickej ocele. Článkový náramok je tak isto oceľový.

Čo pokladám za skvelý ťah Tissotu, je náhradný kožený remienok s Quick Release (jednoduchý na výmenu), ktorý je pribalený ku každému modelu – majiteľka teda môže v priebehu dňa voliť medzi kožou a klasickou striebornou oceľou, ktorá sa sama o sebe hodí takmer k čomukoľvek. Samotný dizajn hodiniek je potom čistý a jednoduchý, no a tým hodinky plnia aj požiadavku univerzálnej zladiteľnosti prakticky s akýmkoľvek odevom.

Tissot T-My Lady Quartz

Čo sa týka cenovo dostupnejších modelov v quartze, v ponuke máme štyri farebné varianty.

Najzaujímavejším je rozhodne model s perleťovým číselníkom. Jedná sa o pravú perleť "Mother of pearl", ktorá je svojou podstatou nereplikovateľná, a tak sú každé perleťové T-My Lady jedinečné. Na číselníku sa tak rozohráva nádherná hra svetla a farieb, ktorá je navrch umocnená teplými odleskami rose-gold indexov a ručičiek s dekoratívnym rytím. Kožený remienok, ktorý je k nim pribalený, má decentnú krémovú farbu.

Foto: Hodinky-365.cz

Dámy s jemným vkusom ocenia model s ružovým číselníkom s tzv. sunburst brúsením vychádzajúcim zo stredu číselníka, ktoré pri odraze svetla evokuje efekt slnečných lúčov. Kožený remienok je tu v ladiacej staroružovej farbe.

Foto: Hodinky-365.cz

Model s čiernym číselníkom dostal klasický hnedý remienok a celostrieborný zasa tmavomodrý.

Foto: Hodinky-365.cz

Tissot T-My Lady Automatic

Modely s mechanickým strojčekom sú u nás k dostatiu opäť v štyroch farebných variantoch, ale na rozdiel od quartzových dostali bonus v podobe diamantového lesku. Diamantov s 0,0160 ct sa na číselníku nachádza osem a sedia na hlavných indexových pozíciách.

Znova sa stretneme s modelom s perleťovým číselníkom a náhradným krémovým remienkom, tentokrát však dostal strieborné ručičky, ktoré sa k chladnému lesku diamantov hodia lepšie.

Ďalším kúskom je model so zafírovomodrým číselníkom, ku ktorému je pribalený tmavomodrý kožený remienok.

Nasledujú potom dva modely s čiernym číselníkom, ktoré sa líšia vo farbe ručičiek. T-My Lady so striebornými ručičkami dostali klasicky čierny kožený remienok a s ručičkami v rosegold zasa svetlošedý.

T-My Lady Automatic majú priehľadné dienko, ktoré poteší milovníčky drobnej mechaniky – je cez neho pekne vidieť na zdobený mechanický strojček s automatickým náťahom s rezervou chodu 48 hodín.

Osobný názor a prvotné nadšenie

Modely T-My Lady s quartzovým strojčekom Tissot priviedol na svet o niečo skôr a mala som tú česť si ich už vyskúšať na vlastnom zápästí. S trochu "mrzáckym" obvodom ľahko pod 14,5 cm sa mi nestáva moc často, že by mi hodinky sadli ako uliate. (Všeobecne radšej hodinky obdivujem na zápästiach svojich kolegýň, ktorým väčšina zvyčajne sadne krásne).

Pri T-My Lady s 29mm puzdrom sa však karta obrátila. Konečne, tieto hodinky boli na prvý pohľad proste „moje". Na zápästí ležali úplne perfektne, ich váha (78 g) bola skrátka „tak akurát" a nad tým, ako dokonalo sedeli v jamke za zápästnými kostičkami, som sa rozplývala asi až príliš dlho.

Nadchla ma potenciálna variabilita, s ktorou by som mohla hodinky nosiť, aj vodeodolnosť do 100 M, s ktorou by som sa nemusela báť ani spontánnych skokov do vody (hoci na nejakej letnej párty pri vode). Super je aj zafírové sklíčko, ktoré sa nepoškriabe, a švajčiarsky rodokmeň, ktorý hreje pri srdiečku, nie že nie. ;)

T-My Lady s náhradním koženým řemínkem.T-My Lady s náhradným koženým remienkom.

Ocenila som tiež nenápadné detaily, ako drobné fasetky na brúsenom povrchu puzdra a na hrane lesklej lunety, signovanie na korunke a spone, president náramok s lešteným stredom a skrátka všetky tieto drobnôstky, ktoré hodinky robia vizuálne drahšími, než v skutočnosti sú.

Foto: Hodinky-365.cz

Ľahké rozčarovanie

Priznám sa ale, že tak ružové to s T-My Lady nie je a názorovo som s nimi tak trochu na húpačke. Pretože na druhý pohľad moje prvotné učarovanie nad hodinkami trošku povädlo. Aby som to vysvetlila – hoci mi nie je ani dvadsaťsedem, patrím medzi ženy skôr s klasickým a minimalistickým vkusom a vážne ocením staré dobré "nudné" hodinky, avšak T-My Lady boli možno až príliš... Usadnuté.

Foto: Hodinky-365.cz

Tá robustnosť, ktorá zaisťuje požadovanú odolnosť, hodinkám tak drobných rozmerov vizuálne príliš nesvedčila (ale to je naozaj len otázka osobného vkusu). A keď som zistila, že rozpätie nožičiek činí 15 mm, strhla som T-My Lady ďalšie body – štandardne sa náhradné remienky vyrábajú v párnych číslach. Nehovorím, že náhradný remienok so šírkou 15 mm nikde nekúpite, ale zháňať sa vám bude určite horšie.

Keby som nemala vážne dobrý zrak na blízko, pravdepodobne by som si sťažovala aj na naozaj drobulinké dátumové okienko, na ktoré by si už niektorí pomaly brali lupu. Čitateľnosť znižuje aj sklíčko bez antireflexnej vrstvy, ktorá by sa pri tak drobnom modeli, kde je už samotnou veľkosťou čitateľnosť znížená, vážne hodila.

Foto: Hodinky-365.cz

Komu ich Tissot venoval?

Inak sú T-My Lady ale podarené hodinky, ktoré sú podľa mňa určené konkrétnemu typu ženy so špecifickým, skôr nadčasovým než moderným vkusom, bez ohľadu na vek. Zaujmú elegantnú minimalistku, ktorej šatník je klasický a sofistikovaný. Skrátka ženu, ktorá si nepotrpí na žiadne prehnané výstrelky a jej hodinky musia tvoriť funkčný a zároveň decentný módny doplnok. Výhodou je štíhle zápästie, na ktorom T-My Lady krásne vyniknú. Takže pokiaľ ste sa v tomto popise našli, T-My Lady pre vás budú veľmi dobrou voľbou.

Recenzia na prvé "dámske" Tissot Seastar alebo rozbijem svoje prasiatko?
4.4.2022 - Eliška Měrková
Recenzia na prvé "dámske" Tissot Seastar alebo rozbijem svoje prasiatko?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku