» Blog » Tissot

Tissot T-Touch Connect Solar – Prvé "smart" hodinky Tissot

Tagy: Recenzie | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 14.6.2023 | 11 MIN | 4x komentár

Majú švih správneho švajčiarskeho šviháka a nesklamú vás ani pri náročných dobrodružstvách - aké sú? Presne tak, slávne outdoorové hodinky Tissot T-Touch Connect Solar. Hodinky, ktoré sa vôbec prvýkrát v histórii značky Tissot môžu pochváliť pripojením k telefónu, notifikáciami a zaznamenávaním športových aktivít. Dlho ste sa na to pýtali a my vám to konečne môžeme povedať: Sú tu! Stálo to čakanie za to?

Prvá emócia, ktorú nová verzia T-Touch vyvolala, bola "Hurá! ". a "To chvíľu trvalo." Potom som ich však vzala do ruky a s radosťou som im odpustila dlhé čakanie. Táto recenzia však nebude len ódou na nové T-Touch, a keďže ide v podstate o prototyp, spolu s kolegami, ktorí ich tiež testovali, tu vyzdvihnem niekoľko nedostatkov. Ale k tomu sa ešte dostaneme.

Predstavenie Tissot T-Touch Connect Sport - Nová generácia, veľké zmeny
5.3.2024 - Eliška Měrková
Predstavenie Tissot T-Touch Connect Sport - Nová generácia, veľké zmeny

T-Touch Connect Solar ohlásili svoju existenciu koncom roka 2020 (do predaja sa dostanú v roku 2021), no bohužiaľ sme si museli počkať viac ako dva roky, kým sme sa s nimi mohli pohrať na našom piesočku.

Je to už pár rokov, čo náš recenzent pri predchádzajúcom modeli označil za jedinú chybu T-Touch to, že sa nedajú spárovať s telefónom. A zrejme nebol jediný, kto si to myslel. Spoločnosť Tissot pristúpila k odstráneniu tohto "nedostatku" nasledujúcou verziou s mnohými aktualizáciami a vylepšeniami dizajnu. Takže fanfáry prosím! Máme tu prvé "polointeligentné" hodinky Tissot s možnosťou spárovania s telefónom a vlastným operačným systémom. A odviedli skvelú prácu, chlapci švajčiarski ušatí.

Tissot T-Touch Expert Solar: Káčatko? Nie! Labuť!
22.2.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot T-Touch Expert Solar: Káčatko? Nie! Labuť!

Tissot T-Touch sú známe outdoorové hodinky s dotykovým displejom, ktoré majú prekvapivo dlhú históriu. To znamená, že ak by ste hádali vôbec prvé dotykové hodinky od značky vyrábajúce smartwatche alebo aspoň z dielne japonského technogénia, za odpoveď by ste nedostali zlatý bludišťák. Nie, prvé boli T-Touche. A to bolo ešte v roku 1999. Áno, Tissot nemá slogan "Inovátori podľa tradície" len tak pre nič za nič.

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície
11.6.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

Je zaujímavé, že tieto T-Touch nevychádzajú z pôvodného modelu, ako to býva zvykom. Ide v podstate o úplne nové hodinky, ktorých vývoj trval 4 roky. To povýšilo ich najviac "funkčné" outdoorové hodinky v podstate na úroveň hybridov (táto hybridná móda sa zjavne netýka len automobilov) a pridalo im na hodnote IQ.

" ... výrobou skvele spracovaných (a odolných) hodiniek Swiss Made, ktoré nie sú určené ako elektronika na jedno použitie, bude Tissot lákať zákazníkov, ktorí chcú spoľahlivú a stabilnú voľbu, rovnako ako keď sa rozhodnú pre tradičné mechanické švajčiarske hodinky. Spoločnosť Tissot nikdy nebude mať najmodernejšie hodinky na trhu. Bude však mať hodinky, o ktorých sú ich inžinieri presvedčení, že budú za 10 rokov robiť rovnaké veci ako dnes. To isté sa nedá povedať o mnohých iných produktoch inteligentných hodiniek." - Ariel Adams, redaktor časopisu A Blog to Watch, ktorý bol svedkom vývoja nových hodiniek T-Touch v sprievode vedúcich pracovníkov spoločnosti Swatch Group

Ale skôr než sa dostaneme k tomu, čo dokáže (alebo nedokáže), pozrime sa na dizajn a materiály, ktoré sú ďalším ťahákom najnovších hodiniek T-Touch.

T-Touch Connect Solar sú pomerne veľké hodinky. S priemerom 47,5 mm, hrúbkou 15,3 mm a dĺžkou od nožičky k nožičke približne 60 mm sme si v redakcii mysleli, že sa hodia skôr na väčšie mužské zápästie. Ukázalo sa však, že nie sú takým problémom ani pre štíhlejšie zápästia (naše zapožičané testery T-Touch kolovali po firme a ani zamestnankyne sa na veľkosť nesťažovali). Čiastočne za to môže príjemný, ergonomický tvar nožičiek a čiastočne titánový materiál, ktorý je naozaj ľahký a pohodlný na nosenie.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

Titán je použitý vo všetkých farebných variantoch a spracovanie je na špičkovej úrovni. Myslelo sa na každý povrch a hranu a každý lesk je tu vyvážený precíznym brúsením v jemných prechodoch. Práve pri pohľade na spracovanie hodiniek je vidieť, s akým citom a gráciou dokáže spoločnosť Tissot pracovať.

Detaily, i podle nich poznáte kvalitu. Podívejte se třeba na ta tlačítka.Detaily, aj podľa nich spoznáte, že si na nich dal niekto záležať. Pozrite sa na tlačidlá.

Samotné telo hodiniek (a náramok, ak si vyberiete tento variant) je pevné. Hodinkám jednoducho veríte, že vydržia. Potom si môžete vybrať aj medzi modelmi s čiernym alebo bronzovým PVD, ktoré pôsobia elegantne.

Možno dokonca tak elegantne, že by ich niekto nosil k obleku. Špačkovi by sa to nemuselo páčiť, ale pre mňa je to lepšia voľba ako Garminy alebo iné smart hodinky. Dojmu pomáhajú aj analógové ručičky, vďaka ktorým T-Touche na prvý pohľad pôsobia ako klasické hodinky. Ak teda hľadáte hodinky, ktoré budú vyzerať reprezentatívne aj na formálnejšej udalosti a zároveň si budete môcť prečítať správy alebo odmietnuť hovor, T-Touche by mohli byť tie pravé.

Mohli by ste ich tiež skúsiť na koži, ale vzhľadom na 23 mm rozpätie medzi nožičkami a skutočnosť, že nemajú rýchloupínanie, to nebude také jednoduché (ale nie nemožné).

T-Touch jsou k mání na silikonu, titanu nebo textilu.T-Touch sú k dispozícii na silikónových, titánových alebo textilných remienkoch.

Hodinky sú odolné voči magnetizmu, vodeodolnosť je hodnotená na pekných 100 M a ciferník/displej chráni zafírové sklíčko s vnútornou antireflexnou vrstvou. Za toto dávam palec hore, pretože najmä na priamom slnečnom svetle sa cez zafír hľadí ťažšie ako napríklad cez minerál. A pri T-Touch sa očakáva, že si ho vezmete do terénu a na slnko.

Preto sa zastavíme pri slnku - pretože tu prichádza tretia zaujímavosť T-Touch: solárna energia. Solárna je dobrým príkladom toho, čo sa stane, keď dáte švajčiarskym inžinierom voľnú ruku. Skupina Swatch údajne vynaložila veľa úsilia na výskum a výrobu fotovoltických článkov, ktoré budú mimoriadne účinné a zároveň dizajnovo nenáročné (článok je nenápadne ukrytý pod ciferníkom).

Hodinky so solárnym napájaním – 4 fakty, ktoré by ste mali vedieť
14.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky so solárnym napájaním – 4 fakty, ktoré by ste mali vedieť

Rezerva energie sa udáva na 6 mesiacov (v prípade, že plne nabité hodinky schováte v tme), ale samotný Tissot - a čo je dôležitejšie, spokojní majitelia týchto hodiniek T-Touch - uvádzajú, že hodinky budú fungovať bez potreby dobíjania, ak ich budete pravidelne nosiť a vystavovať svetlu. Pre jednotlivcov, ktorí dajú hodinkám T-Touch poriadne zabrať (alebo naopak, pre tých, ktorí nevytiahnu päty z tmavej miestnosti), je v balení aj nabíjačka.

Outdoorové zameranie a spoľahlivosť hodiniek T-Touch im dokonca vyniesli niekoľko vysnívaných úloh v Hollywoode. Sprevádzali neohrozenú britskú archeologičku Laru Croft pri hľadaní bájnej Pandorinej skrinky (pozrite si, ako sa Lara hrá s kompasom na hodinkách T-Touch vo filme Tomb Rider: Kolíska života z roku 2003) alebo ako to slušalo Simonovi Peggovi vo filme Mission: Impossible - Národ grázlov (2015).

A dobre na nás zapôsobila aj Super-Luminova na azimutálnej lunete (vložka lunety je keramická), ručičkách a indexoch. Stačilo pri nich zostať aj v bežne, nie veľmi dobre osvetlenej kancelárii... A keď sme vyšli na tmavú chodbu:

Lumi, a tedy čitelnost ve tmě, udělala dojem.Lumi, a teda čitateľnosť v tme, urobili dojem.

Softvér - čo dokáže a čo nedokáže?

Hodinky prepojíte s telefónom prostredníctvom aplikácie Tissot T-Touch Connect Solar, kde môžete sledovať všetky udalosti, ktoré hodinky zaznamenávajú. Nielen to, ale fanúšikovia NBA (ktorej je Tissot verným partnerom a sponzorom) ocenia aktuálne informácie o zápasoch. Bohužiaľ, aplikácia nie je v slovenčine, rovnako ako hodinky (ak neovládate mandarínčinu, budete musieť vedieť aspoň základy angličtiny alebo iného "slávnejšieho" jazyka).

Spoločnosť Tissot vyjadrila aj osobný postoj k ochrane súkromia, pokiaľ ide o hodinky a platformu T-Touch Connect Solar. Tissot a skupina Swatch údajne nikdy nebudú predávať citlivé informácie a chcú informovať spotrebiteľov, že sa zaoberajú vývojom a predajom hodiniek Swiss Made, nie sprostredkovaním údajov.

Skvelé je, že hodinky budú fungovať aj autonómne a bez aplikácie alebo spárovania s telefónom, ak nechcete využívať výhody pripojenia. Výhodami mám samozrejme na mysli spomínané notifikácie z telefónu, ale napríklad aj záznam trasy alebo funkciu "nájsť môj telefón/najsť moje hodinky".

Hodinky spolupracujú aj s GPS a navigáciou (ktorú preberajú z telefónu) a majú obvyklé šikovné senzory pre outdoorové hodinky, ako sú barometer, kompas, krokomer, teplomer a výškomer alebo obvyklé funkcie (stopky, budík, automatický kalendár, duálny čas, svetové časy). A dokonca dokážu zaznamenávať vašu aktivitu alebo počítať kalórie. Všetko ovládate pomocou dotykového displeja (ktorý je rozdelený na 6 častí: T-Touch: kde máte prístup k nastaveniam hodiniek, Aktivita, Navigácia... a tak ďalej), dvoma tlačidlami (odomknutie obrazovky, potvrdenie a krok späť) a posúvaním pomocou korunky.

Osobne nebol problém s následným párovaním (ak však máte iPhone, povoľte si všetky náležitosti aj v telefóne, nielen v aplikácii, ako sa mi to stalo s androidom). Ovládanie bolo rýchle a intuitívne. Pár mušiek sa však nájde.

Názor Agáty Vřeskej, odborníčky na klasické hodinky:

Prvé dojmy

Hodinky T-Touch sú celkom unikátne. Teda vo svete tradičných značiek. Koľko poznáte ďalších klasických značiek hodiniek, ktoré vyrábajú vlastné inteligentné hodinky? Z hybridov možno Alpina alebo Frederique Constant, skutočné smart možno Hublot alebo Tag Hauer. T-Touche sú však unikátne nielen svojou čiastočnou inteligenciou, ale aj športovým dizajnom.

A práve preto si myslím, že vypĺňajú významnú dieru na trhu. A to je dobrá vec. Pretože už len na základe dizajnu stoja za zváženie. Alebo skôr upútajú pozornosť práve svojím dizajnom.

Titánovému spracovaniu puzdra nie je absolútne čo vytknúť a so športovým remienkom vyzerajú na chlapskom zápästí neuveriteľne dobre. A nosia sa naozaj pohodlne (aj na menšom zápästí). Po dvoch dňoch na mojom zápästí som o nich takmer nevedela. A to je niečo, čo pri takýchto veľkých hodinkách obzvlášť chválim.

Potešila ma rýchlosť reakcie hodiniek, nič sa mi nesekalo, ručičky sa vždy bleskovo vyčistili. Dokonca aj spárovanie s telefónom prebehlo bez problémov. A v tme ma najviac potešila luminiscencia. To je jednoducho úžasné.

Skôr než mi dôjde...

Keď sa zaoberáte hlavne klasickými hodinkami, prípadne G-Shockmi a zo sveta smartwatch poznáte hlavne Garminy, ale stále len z toho pohľadu "občas pôjdem do hôr", sú akékoľvek inteligentné, polointeligentné alebo hybridné hodinky výzvou. Ako rýchlo sa s nimi dokážem naučiť, nebudú príliš komplikované? Čo mám stlačiť, kam mám ťukať?

Rovnaké emócie sprevádzali aj T-Touch po vybalení z krabice. Niečo vám však poviem. Ak som sa s ním takmer okamžite naučila pracovať, pravdepodobne nebudete mať problém ani vy. Dokonca ani vtedy, ak neovládate angličtinu, pretože hodinky ani aplikácia slovenčinu neponúkajú.

Práve túto intuitívnosť a prehľadnosť oceňujem. Keď viete, aké funkcie máte k dispozícii, nie je ťažké zistiť, ako k nim pristupovať. Žiadne menu v menu a podpriečinok v podpriečinku priečinka.

Navyše každý hlavný režim je označený na obrazovke - aktivity, navigačné funkcie, časové funkcie, funkcie nastavenia (T-Touch), pripojené k telefónu (connected),... Stačí kliknúť na číselník režimu a ste tam. Alebo sa tam môžete dostať pomocou korunky, ktorou môžete "rolovať". A slúži aj ako potvrdenie.

Čo mi vadilo

Úprimne povedané, absencia GPS. Uznávam, môžete si ju zobrať z telefónu, ale niekedy si chcete len tak zabehať bez ďalších zbytočností. Čo môžete urobiť aj tak, ale potom v telefóne nenájdete záznam trasy. Možno to v ďalšej verzii opravia.

Ďalšia vec, ktorá ma prekvapila, sú oznámenia. Na jednej strane je super, že vidím upozornenie, aj keď mám zamknutú obrazovku, na druhej strane je škoda, že sa upozornenie zobrazí len v niekoľkých riadkoch, takže si nemôžete prečítať celý dlhší mail alebo správu. Svojím spôsobom to stačí - viete, kto píše, aký je zhruba obsah a či sa mu musíte práve teraz venovať. Z hodiniek aj tak neodpoviete, takže to väčšine stačí.

Spomínanie uzamknutej obrazovky má úplný zmysel. Pretože - dotykový displej je dosť citlivý a náhodné zaklopanie by spustilo aj veci, ktoré nechcem. Ale je škoda, že sa nedá zrušiť uzamknutie, alebo že sa nedá vypnúť dotyk. V mnohých situáciách by to malo zmysel a uľahčilo by to rýchly prístup.

Ale to je z funkčnej kritiky asi tak všetko. Potom už to boli len detaily. Napríklad pomerne hlasný zvuk pohybujúcich sa ručičiek. To "bzučanie" pri pohybe ručičiek (mimochodom, naozaj rýchlom) môže niekomu imponovať, iného otravovať. Rovnako ako počuteľné tikanie pri pohybe sekundovej ručičky. No, počuteľné, v skutočnosti bolo slabšie ako niektoré moje mechaniky, ale povedzme, že pri práci v tichej miestnosti ho počuť.

A posledná vec, ktorú si neodpustím, je rýpanie do centrovania sekundovej ručičky. Očakávala by som, že si s tým Tissot naozaj pohrá, keďže si dal naozaj záležať na spracovaní napríklad puzdra. Ale minimálne na mnou testovanom kuse to celkom nesedelo.

Komu by som ho kúpila?

Každému, kto má rád pekné hodinky, súzvučí so športovým štýlom Tissotu a zároveň ocení outdoorové funkcie zlízané z tých inteligentných. O T-Touche sa totiž nemusíte starať (postará sa o nich solár), nemusíte ich nastavovať a všetky dôležité funkcie máte na dosah ruky. Určite to nie je náhrada za športtestery typu Garmin, ale nemyslím si, že to bolo cieľom. Rozhodne je to lákavý balík za prijateľnú cenu, na ktorý je sakramentsky príjemný pohľad.

Názor Dominika Hoka, odborníka na inteligentné hodinky:

Tissot T-Touch rozhodne nemožno označiť za vyslovene inteligentné športové hodinky, ktoré by sa mohli porovnávať so skutočnými smart hodinkami napríklad od Garminu, ale na také to základné monitorovanie športovej aktivity postačujú. T-Touch nepoužíva vlastný GPS prijímač na zaznamenávanie trasy, čo má dokonca zmysel, pretože je to strašný žrút batérie, a T-Touch je určený pre "klasikov", ktorí chcú ochutnať trochu inteligencie. A určite ich nebudú dobíjať každých pár dní.

Aby sa ušetrila výdrž, hodinky si teda požičiavajú GPS z vášho telefónu. Kvalita záznamu závisí od telefónu, ale ja som ich testoval s iPhonom 13 a musím uznať, že kvalita vykresľovania trasy je porovnateľná so zavedenými značkami športtesterov. Spojenie je bezproblémové a hodinky sa dokonca samy "vykričia", keď nemáte spustenú aplikáciu v telefóne.

Čo je výhoda, ale aj trochu nevýhoda. Keďže T-Touch používa na monitorovanie jeden profil aktivity, stáva sa, že na vás napríklad v posilňovni kričí, aby ste si zapli mobilnú aplikáciu. Ale čo ak nemáte telefón pri sebe? A čo je najdôležitejšie, záznam trasy vôbec nepotrebujete.

Ale hodinky si o to priam pýtajú. Pri športovaní hodinky zobrazujú vzdialenosť, vertikálne metre, tempo, rýchlosť... Jednoducho všetko pre outdoorové športy. Tepovú frekvenciu, kvôli absencii optického snímača, hodinky neponúkajú a nevyriešite ju ani externým snímačom, pretože ho nemôžete pripojiť. To je veľká škoda. Na konci polí s údajmi o monitorovaní športovej aktivity nájdete funkciu "Späť domov", ktorá vás pomocou šípok naviguje domov. To sa hodí pri športovaní aj pri návšteve miestneho podniku. Bolo by perfektné, keby hodinky ešte zavolali taxík.

Z hľadiska životného štýlu hodinky ponúknu klasiku, ako je krokomer alebo spálené kalórie. Niekomu by mohlo chýbať monitorovanie spánku, ale bez snímača srdcového tepu by ste aj tak nezískali nič zmysluplné. Možno starnem, ale aj keď som mal na ruke stovky čisto inteligentných hodiniek, na šport by mi Tissot T-Touch bohato stačil.

Nie je to však pre pretekárov na diaľku, pretože monitorovanie uberá cenné percentá z batérie telefónu (keďže sa používa jeho GPS) a počas pretekov určite oveľa viac potrebujete funkčný telefón (kvôli bezpečnosti) ako záznam trate. Na rekreačné športy je to úplne postačujúce.

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Mariánpred 295 dňami, reagovať
Majú tieto hodinky turistické funkcie?napr.záznam trasy a podobne?
Dominik Hokpred 294 dňami
Zdravím, ano, využívají GPS telefonu a vykreslí trasu. Krom toho jsou schopné odečíst i vzdálenost, tempo, převýšení, atd.
Mariánpred 256 dňami, reagovať
Zdravím,funkcia merania krokov funguje aj bez spárovania s telefónom?Je to autonómna funkcia aj bez telefónu? Ďakujem za odpoveď.
Matěj Urbaczkapred 255 dňami
Zdravím, ano, hodinky mají vlastní akcelerometr, který funguje i nezávisle na telefonu.