» Blog » Tissot

Tissot T-Touch Connect Solar Sport predstavenie – Nová generácia, veľké zmeny

Tagy: Predstavenie | Tissot | Dámske | Pánske | Inteligentné | Klasické

Eliška Měrková | 5.3.2024 | 6 MIN | 2x komentár

Ak by ste od nového modelu T-Touch očakávali možno zmenu veľkosti, drobné vylepšenia a nanajvýš nové farby, celkom by ste sa mýlili. Bohužiaľ alebo nešťastne? Svetoví recenzenti označujú nové hodinky T-Touch Connect Solar Sport od spoločnosti Tissot skôr za úplne nové hodinky, čerstvú najnovšiu generáciu, ktorá možno určí budúce smerovanie segmentu luxusnejších hybridných hodiniek. Čo o nich zatiaľ vieme?

Predtým, ako sa k nám najnovšia generácia hodiniek Tissot T-Touch Connect Solar dostala ešte v minulom roku (2023), sa o ňu bojovalo. Tá, pripomínam, bola uvedená na trh ešte v roku 2020. A už vtedy sa o nej písalo ako o úplne novom modeli, ktorý sa takmer nepodobá na predchádzajúcu generáciu (možno začínam vidieť vzorec správania sa spoločnosti Tissot). Boli to hybridné, "polomúdre", ale stále outdoorové T-Touch, ktoré sa dali prvýkrát spárovať s telefónom. Ich devízou bolo prvotriedne spracovanie a solárna energia, ktorej účinnosť bola bezkonkurenčná.

Tissot T-Touch Connect Solar – Prvé "smart" hodinky od Tissotu
14.6.2023 - Eliška Měrková
Tissot T-Touch Connect Solar – Prvé "smart" hodinky od Tissotu

Pôvodné hodinky Tissot T-Touch Connect Solar z roku 2020:

Oboje sa vraj prenieslo aj do novej generácie, ktorá bola oficiálne predstavená koncom roka 2023. Zostal teda onen povestný solárny zdroj a skvele spracovaný titánový materiál (pri niektorých variantoch s PVD farebnou povrchovou úpravou). Samozrejmosťou je aj zafírové sklíčko a vodotesnosť hodiniek je 50 M. Máme tu aj hybridný dizajn vrátane analógových ručičiek (s hravou červenou sekundovou ručičkou) a digitálneho displeja v spodnej časti ciferníka. A... to je všetko.

Na skutočnosť, že T-Touche boli vždy známe ako outdoorové hodinky (a možno ako akási švajčiarska luxusná alternatíva k hodinkám Casio Protrek), sa zámerne zabudlo. Nové hodinky nemajú azimutálnu (kompasovú) lunetu, ale "módnejšiu" potápačskú (minútovú) lunetu. A na to, že by ručička v režime kompasu ukazovala na sever – na to môžete bohužiaľ zabudnúť. Kompas tam vôbec nie je, rovnako ako barometer a výškomer.

Tissot T-Touch Expert Solar: Káčatko? Nie! Labuť!
22.2.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot T-Touch Expert Solar: Káčatko? Nie! Labuť!

Pôvodné T-Touch boli inovatívne najmä preto, že sa ich používateľ mohol dotýkať displeja na rôznych miestach a aktivovať tak rôzne funkcie hodiniek. Celý tento systém je preč; môžete sa dotknúť a potiahnuť prstom hore a dole alebo do strán po ploche displeja AMOLED v spodnej časti ciferníka, ale (údajne) to nemá rovnaký účinok ani pocit ako predchádzajúca generácia hodiniek T-Touch.

Samotné ručičky už majú jednu funkciu – ukazujú čas. A klesajú z miesta, keď potrebujete vidieť (alebo sa dotknúť) digitálneho displeja.

Dají se ovládat jak dotykem, tak dvěma tlačítky na boku.

Dajú sa ovládať dotykom aj dvoma tlačidlami na boku.

Recenzia Garmin vívomove Sport - Sociálny hybrid so športovým duchom
10.3.2022 - Filip Debrecenyi
Recenzia Garmin vívomove Sport - Sociálny hybrid so športovým duchom

Na využívanie funkcií a aktivít musia byť hodinky pripojené k smartfónu (v jednej recenzii som dokonca čítal, že bez aplikácie "T-Connect" nemožno nastaviť budík). Čo ich možno posúva zo sféry hybridných hodiniek skôr medzi inteligentné hodinky. Aplikácia však údajne umožňuje získať podrobnejšie údaje o aktivitách, než bolo možné pri predchádzajúcich hodinkách T-Touch. A čo je dôležité, je tu aj viac aktivít.

Podľa webovej stránky spoločnosti Tissot nové hodinky T-Touch sledujú beh, cvičenie, jazdu na bicykli a turistiku, pričom merajú vzdialenosť, rýchlosť, spotrebu kalórií a čo je najdôležitejšie – srdcový tep!

.

Snímač srdcovej frekvencie bol príjemným prekvapením. Ako (a či vôbec) funguje v praxi, však zatiaľ nikto nevie – pravdepodobne sa čaká na aktualizáciu.

V hodinkách môžete vidieť aj oznámenia z telefónu, ako aj to, kto je v danom okamihu na telefóne.

Vnútri sa nachádza 16,5-palcový quartzový solárny kaliber Tissot, ktorého funkcie zahŕňajú kalendár, budík, čas v iných časových pásmach, časovač, stopky, krokomer, monitorovanie spálených kalórií, vzdialenosť, notifikácie, ekologický režim, srdcový tep, záznam rýchlosti atď.

Dizajn sa posúva vpred

Pre model 2020 T-Touche a jeho takmer 48 mm puzdro (s hrúbkou 15,3 mm) ste museli mať bezpochyby väčšie zápästie. O to viac, keď silikónový remienok pri puzdre vyčnieval. Nové T-Touch Sport majú byť unisex hodinky a rozmery aj jednoduchší, menej "nafúknutý" dizajn tomu nasvedčujú.

Měly by sedět na pánské i dámské zápěstí.

Mali by sa hodiť na mužské aj ženské zápästie.

Puzdro je široké 42,5 mm a hodinky majú aj správnu hrúbku – 12,8 mm. Ľahké titánové puzdro je brúsené s leštenými fazetami a všetko korunuje lesk keramickej lunety. Musím uznať, že súdiac podľa fotografií vyzerajú veľmi dobre. Zmenšené a upravené proporcie naznačujú, že hodinky sa budú oveľa pohodlnejšie nosiť. Aj celková konštrukcia vyzerá príjemne (a vraj aj je).

V skutočnosti je na hodinkách T-Touch Connect Sport zrejmé okrem iného to, že spoločnosť Tissot chcela najprv vytvoriť krásny a dobre spracovaný kus hodiniek a až potom sa zamerať na softvérovú časť a funkcie. To je prvýkrát pre model T-Touch, ktorý bol doteraz považovaný za funkčné outdoorové hodinky, pričom všetky jeho funkcie boli takým kompromisom medzi funkciou a štýlom. Teraz sa hodinky musia predovšetkým dobre nosiť a dobre sa na ne pozerá. A to sa mu podarilo.

"T-Touch Connect Sport je najlepšie nositeľný a najatraktívnejší "pripojený" model T-Touch, aký kedy Tissot vyrobil, a myslím, že to nemôže poprieť nikto, kto hodinky držal alebo nosil." – Ariel Adams, A Blog to Watch

Nový model T-Touch je potom ponúkaný len na rôznych farbách silikónu a na titánovom náramku.

Solár, ktorý nemá konkurenciu

V Tissote si dali za cieľ vytvoriť prakticky autonómne inteligentné hodinky (t. j. nemusia sa nabíjať) a zároveň tvrdia, že ich fotovoltické články produkujú oveľa viac energie ako články v japonských hodinkách. A je pravda, že ich solárne sú naozaj špičkové.

Tissot si necháva svoje fotovoltické články vyrábať vo Švajčiarsku spoločnosťou Nivarox, ktorá patrí do skupiny Swatch Group. Nivarox je známy najmä výrobou vlasových pružín a kremíkových súčiastok, ale v posledných rokoch svojej existencie sa dostal aj k fotovoltaickým článkom. Vďaka tomu má skupina Swatch Group vlastné kapacity na výrobu prvotriednych solárnych článkov nielen pre náramkové hodinky, ale aj pre iné malé zariadenia.

Pri porovnaní s najznámejším japonským solárnym článkom Citizen Eco-Drive je to práve fotovoltaický článok, ktorý tvorí väčšinu ciferníka/tlačidla hodiniek Tissot T-Touch (Citizen zvyčajne článok elegantne maskuje, čím mierne obmedzuje prienik svetla). Spoločnosť Tissot sa totiž snaží maximalizovať nabíjací potenciál a s myšlienkou zachovania štýlovosti sa snaží zatraktívniť aj samotný fotovoltický článok.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

Tissot uvádza, že v režime bez pripojenia môžu hodinky vydržať bez externého nabíjania neobmedzene dlho – za predpokladu, že na ne bude svietiť slnečné svetlo približne 20 minút denne (hodinky sa však samozrejme dobíjajú aj umelým svetlom). V "pripojenom" režime (keď sú hodinky pripojené k telefónu) vydržia podľa odhadov šesť mesiacov (pri 35 minútach slnečného svetla denne). V režime "pripojeného športu" (pri bežeckých aktivitách) by mali vydržať tri mesiace (a potrebujú na to 60 minút slnečného svetla denne).

Hodinky so solárnym napájaním – 4 fakty, ktoré by ste mali vedieť
14.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky so solárnym napájaním – 4 fakty, ktoré by ste mali vedieť

Indikátor nabitia však už neuvidíte na hodinkách, iba v aplikácii – a ak uvidíte, že úroveň nabitia klesá, môžete hodinky jednoducho nabiť pomocou magnetickej nabíjačky, ktorá je súčasťou dodávky.

Pre koho nové T-Touche budú?

To je otázka. Tissot sa pravdepodobne snažil hodinky zaradiť do univerzálnejšej roviny hodiniek na každodenné nosenie alebo možno bežných smart hodiniek. Mám však pocit, že zúžil segment používateľov – tí, ktorí chcú klasické, ale luxusnejšie smart hodinky, siahnu napríklad po Garmin MARQ. A pre každodenné klasické hodinky snáď ani nemusíme hľadať príklady. T-Touche ako outdoorové hodinky boli ikonou.

Teraz však bojujú o pozornosť zákazníkov z pozície hybridov (ktoré sa údajne viac podobajú smart hodinkám, teda sekcii s oveľa robustnejšou konkurenčnou základňou). Uvidíme teda, ako sa im bude dariť. V Českej republike ich očakávame v priebehu apríla alebo mája.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Adrán Michalovpred 8 dňami, reagovať
Kedy budú hodinky na predaj a aká bude ich cena ?
Agáta Vřeskápred 8 dňami
Bohužel budou zřejmě až na podzim 2024. Cenu ještě nemáme potvrzenou.