» Blog » Tissot

Tissot T‑Touch Expert Solar: Káčatko? Nie! Labuť!

Tagy: Recenzie | Tissot | Pánske | Inteligentné | Klasické | Tradičné

Bohumil Vopršal | 22.2.2021 | 6 MIN

Keď mi redakcia nášho hodinkového magazínu ponúkala recenziu hodiniek Tissot T‑Touch radu Expert Solar, hral som mŕtveho chrobáka. Bez toho aby som jediného zástupcu z najnovšej edície držal v ruke, podľa produktových vyobrazení som usúdil, že sú to tak nejak tuctové hodinky, ktoré sa tým, „že vyzerajú inak“, za každú cenu snažia zapáčiť hlavne mladým. Nemohol som sa zmýliť viacej.

Foto nenapovie nič

Zhodou okolností som pred časom spísal nadšenú ódu na Tissot Heritage 1973 klasických tvarov, T‑Touch v nej ako celok pochvalne spomenul (kto by povedal, že na trhu sú od roku 1999?) – a ponuka na recenziu sa opakovala. To už som necúvol – a nestačil sa diviť. Hodinky som dostal v čiernej titánovej verzii Tour de France a s produktovou fotografiou – presnejšie s totálne nepodarenou počítačovou vizualizáciou – nemajú spoločné snáď vôbec nič! Teda okrem základného tvaru.

V reálu jsou hodinky nesrovnatelně krásnější než na produktové fotce výrobce

Nie sú to žiadne šedé myšky v nevzrušivej uniforme dievčenského lýcea, ale rozosmiate čiernočierne krásky v bikinách z rovníkovej Afriky! Produktové vyobrazenie ich prednosti z neznámych dôvodov zatajuje. Namiesto toho sa snažia ukázať všetky detaily spracovania tak, ako ich v reále nikdy nikto neuvidí. Čo platí aj pre všetky ostatné prevedenia, na fotkách v článku sa môžete kochať najmä touto verziou.

Takže na druhý pohľad

Dalo by sa to odbiť jedným súvetím: Ako fádne hodinky vyzerajú na oficiálnom obrázku, o to viac sú krajšie naživo. Ale tým to nekončí. Napríklad štvorčeková „karbónová textúra“ číselníka (doslova trčiaca z vyobrazenia) je veľmi decentná a hlavne – nie je vidieť stále, ale ukáže sa len pod určitými uhlami. Potom zasa ticho odpláva do pozadia, kde o nej možno len tušiť.

Ďalšia generácia Tissot T-Touch Expert Solar II sa líši vo farebných prevedeniach a práve menej nápadným solárnym článkom.

Korunu tomu nasadzuje inverzný digitálny displej. Nederie sa vizuálne von na úkor zvyšku ciferníka, ale získava patričný kontrast práve na dennom svetle a pod tým uhlom, pod akým sa ľudia na hodinky zvyčajne pozerajú. Displej je bez problémov čitateľný aj pre tých, čo na blízko spravidla potrebujú okuliare (ako aj ja). Číselník skrátka ako celok nijak nevykrikuje do sveta: „Som hybridný! Som ana­‑digi!“, ale dbá na maximálne dekórum, eleganciu a praktickosť.

Přehlednost, promyšlenost aInverzný displej zaručuje perfektnú čitateľnosť a číselník je perfektne prehľadný

Hlavné číslice (12, 3, 6 a 9)  na kompasovej lunete aj všetky pomocné indexy sú naopak maximálne kontrastné s celým zvyškom hodiniek. To isté platí pre ručičky. U niektorých modelov (vrátane môjho Tour de France) je naviac minútová zakončená opäť veľmi decentne červeno orámovaným šípovým hrotom. Luminiscenciu všetky spomínané prvky postrádajú; zobrazenie času v tme sa deje dlhším podržaním prostredného tlačidla na pozícii 3. Prehľadnosť – a premyslenosť – zasluhuje známku 1.

Poháňané prírodou

Batéria, ako názov hodiniek napovedá, sa nabíja slnečnou energiou; na priamom slnku jej na dennú prevádzku stačí pár minút, pri umelom osvetlení to chce skôr pár hodín. Pri nedostatku svetla ručičky po nejakom čase zaparkujú na pozícii 12, čím si pýtajú o vystavenie svetlu. Prebudia sa po stlačení ľubovolného tlačidla.

Hodinky sú vybavené primerane mäkkým gumeným remienkom s titánovou preklápacou sponou s mikroreguláciou „na tri dierky“. Ovládanie funkcií umožňuje trojica tlačidiel a zafírové sklíčko hodiniek, ktoré je dotykové. Celý výrobný rad Expert Solar disponuje vodeodolnosťou 10 barov (100 m), takže ak sa nehodláte potápať s prístrojom, vody sa netreba báť. Priemer puzdra je väčší (45 milimetrov ), ale zo skúsenosti viem, že je to len orientačné číslo. Záleží hlavne na tom, ako si to ktoré zápästie a vkus užívateľa s hodinkami „sadnú“, čo je skrátka najlepšie vyskúšať.

Pohodlný pryžový řemínek je zakončen překlápěcí titanovou sponouPohodlný gumený remienok je zakončený preklápacou titánovou sponou

Pri mojej Tour de France edícii bola samostatnou kapitolou ona „čiernočierna“ matná úprava titánového puzdra a dienka; najprv som si dokonca myslel, že ide o nejakú obdobu eloxácie hliníka, teda vytvorenia tvrdej prefarbenej vrstvy riadenou oxidáciou povrchu. Ale nie, podľa výrobcu ide o starý dobrý poťah PVD.

Čo to všetko dokáže?

Skoro všetko, čo človeku napadne: Okrem „obyčajných“ vecí, ako sú stopky, dva budíky, odpočítavanie, ukazovateľ dátumu či dňa v týždni to meria tiež nadmorskú výšku, tlak vzduchu, predpovedá to počasie, určuje sever, meria azimut atď. atď. Keby som tieto hodinky našiel pod stromčekom ako chlapec, asi by som to neprežil, pretože samým nadšením by mi „praskla žilka“. Vypisovať všetky funkcie nemá cenu, najviac asi napovie úvodný diagram z návodu.

Tlačidlá majú chod príjemne pružný (pred ich abnormálne silným stlačením výrobca vyslovene varuje). Dotykové sklíčko funguje tiež výborne (má vraj oproti minulým modelom vylepšenú citlivosť; nemám, bohužiaľ, po ruke nič k priamemu porovnaniu, ale nie je dôvod pochybovať). Sklo je zafírové a má celkom sedem dotykových zón – základná sa nachádza v osi ručičiek, ďalších šesť je popísaných názvami na obvode číselníka (podobne ako sa mentálne zaostalý Otík Rákosník z „vesničky střediskové“ nemohol nabažiť splachovacieho záchoda v novom pražskom byte, nedokázal som odolať a detinsky v rôznych lokáciách stále dokola stláčal príkaz Compass na pozícii 6, kedy sa ručičky narovnajú do priamky a ukážu sever. Je to proste mega!).

Čo to nedokáže

Asi jedinou – pre mňa zanedbateľnou – „vadou“ je skutočnosť, že hodinky sa nevedia spárovať so smart telefónmi; vada to v skutočnosti naozaj nie je, pretože boli od počiatku navrhnuté ako autonómne fungujúca jednotka pre vonkajšie aktivity na spôsob napríklad Casio ProTrek. Proste si zoberiete hodinky a telefón necháte doma. Komu by vadilo, že v spojení s Tissot T‑Touch nemožno využívať rôzne nadstavbové iOS či androidové aplikácie, môže sa poobzerať napríklad po Alpina AlpinerX Horological Smartwatch. Len od nich nečakajte napríklad perfektne spracované kovové puzdro a solárne napájanie...

A pre tých, ktorí sa ešte len rozhodujú a s kúpou hodiniek neponáhľajú, mám výbornú správu: Skupina Swatch Group, do ktorej Tissot patrí, oznámila, že čo nevidieť príde očakávaný upgrade: T‑Touch Connected.

Odrastenejších chlapcov, ako napríklad mňa, to necháva celkom v kľude. Jednak máme radi preverené veci, ktoré dobre poslúžia účelu, pre ktorý boli navrhnuté. A po druhé, my starší už vieme, že vždy býva „niečo za niečo“. Vieme si teda predstaviť, že rad Connected (pravdepodobne) príde o niektoré senzory a namiesto z nich bude namerané dáta preberať z mobilu. V takom prípade však bude treba mať pri sebe vedľa hodiniek aj mobil. To môže byť v rade situácii dosť nepraktické.

Podobné úvahy už ale hraničia s veštením z krištáľovej gule. Len pánboh – a koronavírus – vie, ako to nakoniec s termínom uvedenia a (ne)závislosťou hodiniek na mobiloch bude... Každopádne platí, že kreatívci, fanúšikovia nových technológií a podobne by nemali ani súčasný rad T-Touch od Tissotu minúť bez povšimnutia.

Zhrnutie Tissot T-Touch Solar Expert

Priehrštie funkcií
Geniálne jednoduché ovládanie
Naozaj „hodinkové“ spracovanie
Solárne napájanie (netreba každú chvíľu nabíjať ako väčšinu smart hodiniek)
Dizajn (ktorý produktové obrázky taja)
Vŕtané nožičky pre ľahšiu výmenu remienkov

Vyššia cena
Na silikónovom remienku s preklápacou sponou majú maximálny obvod len štandardných 21 cm (ak som dobre meral). Vzhľadom k neštandardnému napojeniu nožičiek je to tak trochu zlá správa pre majiteľov väčších zápästí (viď nižšie)
Zužujúce sa napojenie vnútra nožičiek k puzdru; po inštalácii iného – napríklad dlhšieho či inak farebného – remienka od alternatívneho výrobcu vznikne atypická medzera, ktorá môže niekomu vadiť
Neboli navrhnuté pre spoluprácu so smart telefónmi (čo sa ale má zmeniť)

Predstavenie Tissot T-Touch Connect Sport - Nová generácia, veľké zmeny
5.3.2024 - Eliška Měrková
Predstavenie Tissot T-Touch Connect Sport - Nová generácia, veľké zmeny

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre