» Blog » Tissot

Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?

Tagy: Predstavenie | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 31.5.2022 | 3 MIN

Tiež každý rok netrpezlivo vyzeráte tradičné žlto-čierne šporťáky s priezviskom Tour de France a tešíte sa, ako si s nimi Tissot poradí tentokrát? Už máme info, a tak vás nebudeme ďalej napínať: predstavujeme špeciálnu edíciu Tissot T-Race Cycling Tour de France 2022!

Asi najdôležitejšia otázka, nad ktorou každý rok špekulujeme, je do akého radu Tissot novú edíciu svojich Tour de France zaradí. Minulý rok nás švajčiar potešil hodinkami z novšieho športového radu Supersport a ako si mnohí z vás určite pamätajú, bola to šupa a hodinky sa vypredali skôr, než by kto čakal. Dokáže podať tohtoročný kúsok rovnaký výkon?

Tissot Tour de France – Čo priniesla séria 2023?
27.4.2023 - Eliška Měrková
Tissot Tour de France – Čo priniesla séria 2023?

Loňské Tissot Supersport Tour de France 2021.Minuloročné Tissot Supersport Tour de France 2021.

Tissot Supersport Tour de France 2021 – Recenzia oficiálnych hodiniek Kráľovnej cyklistiky
21.6.2021 - Agáta Vřeská
Tissot Supersport Tour de France 2021 – Recenzia oficiálnych hodiniek Kráľovnej cyklistiky

Tissot je oficiálnou časomierou najslávnejšieho cyklistického preteku Tour de France od roku 2016 (predtým sa týmto titulom mohla chváliť španielska Festina). Od tej doby vydáva každým rokom špeciálnu edíciu v ikonickom žlto-čiernom dizajne (farby TdF) a s detailmi, ktorými dizajnéri na cyklistiku odkazujú.

Tento rok sa Tissot vrátil k radu T-Race, z ktorého vychádzali už niektoré predošlé edície. Nie je teda divu, keď si z pretekania rad vzal aj meno (race = pretek).

Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020
3.12.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020

Jazda po asfalte a tlmenejší dizajn

Na rozdiel od minuloročných Supersportov, ktoré pútali na rázny, moderný vzhľad kombinujúci žlté a biele akcenty, tento rok Tissot ide na trošku "temnejšej vlne". Čím to? Dizajn je stále veľmi športový a pútavý, avšak ikonickej žltej farby výrazne ubudlo. Celočierny háv potom dostalo aj puzdro (čierna PVD) a remienok.

Hodinky sa tak tvária trochu serióznejšie a na pretek upozorňujú trošku rafinovanejšie, pričom najdôležitejší prvok – žlté protizávažie sekundovej ručičky v podobe bicykla – z čiernej tváre hodiniek vystupuje ďaleko viac než predtým. Žltá sa potom opakuje iba na korunke.

Tour de France začína v piatok 1. júla 2022. Prvé tri etapy sa idú v Dánsku, nasledujú etapy v severnom Francúzsku, Belgicku a vo švajčiarskych a francúzskych Alpách. Pretek potom zamieri do Pyrenejí, kde sa odohrá záverečný súboj o žltý dres a celkovú klasifikáciu.

A teraz k tým detailom, ktorých si všimnete až po tom, čo si užijete pohľad na to parádne protizávažie. Číselník svojou štruktúrou pripomína asfalt, čo je podľa mňa asi najzábavnejší prvok hodiniek – žltý bicykel totiž vyzerá, akoby sa naozaj pohyboval po ceste a vsadím sa, že v pohybe to bude celkom efektívne divadlo.

Priamy odkaz v podobe loga TdF potom vidíme samozrejme na dienku, ktorého okraje nenápadne pripomínajú zuby prevodovky.

Logo Tour de France a cyklistické detaily. Všimnite si, že štruktúra korunky dokonca pripomína pneumatiku.

Logo Tour de France a cyklistické detaily. Všimnite si, že štruktúra korunky dokonca pripomína pneumatiku.

Prehnutý tvar brúseného chapter ringu pôsobí ako vnútorné okružie cestného bicykla a tlačidlá chronografu (stopiek) si potom vzali jednoznačnú inšpiráciu z brzdových páčiek na baranoch. Predstavujem si, že keď teda pri meraní času stopky zastavíte, budete mať pocit, že ste ručičku stopiek doslova zabrzdili.

Stopky potom merajú čas s presnosťou na 1/10 sekundy s maximálnou kapacitou 30 minút a možnosťou merať aj medzičas. Čas stopuje veľká sekundová ručička, ktorá vám na vnútornej tachymetrickej stupnici ukáže priemernú rýchlosť (sekundová ručička potom pobeží v subčíselníku na 6. hodine).

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Materiály a výsoký parametrový štandard

Pri športových hodinkách je samozrejme dôležitá aj odolnosť. Tu sa už tradične stretávame so 100M vodeodolnosťou, s ktorou sa s hodinkami nemusíte báť vyraziť aj k vode (či do vody) a číselník chráni prakticky nepoškriabateľné zafírové sklíčko. To má antireflexnú vrstvu, čo sa u zafíru, ktorý má tendenciu na slnku hádzať odlesky, rozhodne hodí. Zvlášť, keď sa napríklad chcete vonku kochať tým "asfaltovým" číselníkom.

Odolnejší by mal byť aj kožený remienok (hovädzia koža) s dierovaním, vďaka ktorému by mala pokožka pod remienkom lepšie "dýchať", a preto je to pri športových hodinkách celkom typickým prvkom. Spodná vrstva je zo syntetického materiálu. K hodinkám sedí parádne, ale pokiaľ by ste predsa len mali chuť vzhľad trošku obmeniť, urobíte to veľmi ľahko, keďže tu Tissot ponúka systém rýchlopántov quick release.

Remienky Hirsch: 5 dôvodov, prečo chcieť kvalitu a nie len spotrebný tovar
12.1.2021 - Agáta Vřeská
Remienky Hirsch: 5 dôvodov, prečo chcieť kvalitu a nie len spotrebný tovar

Průměr pouzdra činí 45 mm a hodinky tak nejsou zrovna drobnou záležitostí.Priemer puzdra činí 45 mm a hodinky tak nie sú zrovna drobnou záležitosťou.

Vnútri potom beží quartzový (batériový) strojček ETA G10.212, ktorý vyniká presnosťou ± 10 sekúnd za rok. Tu poteší aj funkcia EOL (end of life), ktorá vás upozorní na dochádzajúcu batériu.

A to je z informácií, ktoré zatiaľ vieme, všetko. K tomu, ako budú hodinky vyzerať v skutočnosti, ako sa budú nosiť a aký pocit z nich budeme mať, sa tu ešte vrátime, akonáhle k nám čo nevidieť dorazia. A už sa nemôžeme dočkať. Čo na nich vravíte vy?

Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom
31.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku