» Blog » Tissot

Tissot Tour de France – Čo priniesla edícia roka 2023?

Tagy: Predstavenie | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 27.4.2023 | 3 MIN

Držte si prilby – štartuje nová edícia Tissot Tour de France 2023! Budú sa v niečom líšiť od tých minulých?

Vsadím sa, že túto vetu odniekiaľ poznávate: "Po minulej edícii Tour de France sa len zaprášilo!" Ako by aj nie, asi ju opakujeme každý rok. Obľuba cyklistických hodiniek s výstražným osím dizajnom a obrovským sex-appealom je nepopierateľná. A tohtoročnému kúsku verím tiež... Aj napriek tomu, že rozdiely medzi 2023 a 2022 by ste hľadali celkom ťažko...

Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?
31.5.2022 - Eliška Měrková
Tissot má nové Tour de France pre rok 2022 – Na čo sa môžeme tešiť?

Švajčiarska značka Tissot je dlhoročným partnerom a oficiálnou časomierou najslávnejšieho cyklistického preteku Tour de France. Konkrétne od roku 2016, čo je tiež rok, ktorý započal každoročnú sériu týchto žltočiernych hodinkových lahôdok. Všetky hodinky sú dokonalou ukážkou cyklistickej inšpirácie a športového dizajnu. A živá farebná kombinácia je niečo, čo k nám práve v letných mesiacoch prehovára. Preteky Tour de France sa pôjdu od 1. do 23. júla 2023.

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície
11.6.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

Darček naviac

Okrem parádneho dizajnu, ktorý už asi viac nemôže kričať "Tour de France!", je za mňa pre tento rok veľkým ťahúňom odvážny žltý gumový remienok. S ním nielen, že môžete hodinky s čistým svedomím vystaviť vode a vodným športom (k čomu nabáda aj vodeodolnosť hodiniek do 100 M), ale pridáva hodinkám neskutočne živý výraz.

V minuloročnom článku o Tissot TdF som si dokonca povzdychla ohľadom trošku smutného, tmavého dizajnu:

"Na rozdiel od minuloročných Supersportov, ktoré pútali na rázny, moderný vzhľad kombinujúci žlté a biele akcenty, tento rok Tissot ide na trošku "temnejšej vlne". Čím to? Dizajn je stále veľmi športový a pútavý, avšak danej ikonickej žltej farby znateľne ubudlo."

Edícia roku 2023 tento "nedostatok" pomocou remienka napravila a dokonca nám dala na výber. Hodinky sa totiž ponúkajú v sete s jednoduchším čiernym remienkom s perforáciou, pričom vrchná vrstva je kvalitná hovädzia koža a podšívka je z dôvodu zachovania vodeodolnosti silikónová. Ono sa totiž počíta, že s tými hodinkami nebudete sedieť na zadku, ale vyrazíte niekam von. Možno aj na bicykel. ;)

Pretekársky rad T-Race má čo ponúknuť

Čo sa samotných hodiniek týka, tie nové nie sú a ako som písala vyššie, okrem remienka sme tie isté videli aj minulý rok. Treba však podotknúť, že dizajn sa podaril natoľko, že sa ani nedivím, že ho v Tissote chceli zopakovať. Aspoň sa dostane na tých, ktorí ich nestihli kúpiť (a k tomu dostanú ten super žltý remienok naviac, a to mimochodom za rovnakú cenu predošlých hodiniek bez remienka).

To protizávažie! Žltý bicykel na sekundovke je niečo, bez čoho by som už TdF vidieť nechcela. Jedná sa o hlavnú ručičku chronografu (stopiek), a tak sa pri čítaní času bicykel pohybuje na štruktúrovanom  "asfaltovom" číselníku, ľahučko simulujúc pohyb pretekára. Dojmu napomáha aj to, že tlačidlá stopiek napodobňujú brzdy na riadilách – a tak keď stopky zastavíte, ako by ste zabrzdili bicykel na asfalte. Dizajnová hra, ktorá ma baví aj po roku.

Stopky merajú čas s presnosťou na 1/10 sekundy s maximálnou kapacitou 30 minút a možnosťou merať aj medzičas. Čas stopuje veľká sekundová ručička, ktorá vám na vnútornej tachymetrickej stupnici ukáže priemernú rýchlosť (sekundová ručička potom pobeží v subčíselníku na 6. hodine).

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Krásne detaily potom vidím v nerušiacej čiernej farbe indexov a čiernom pozadí dátumovky, ktorá ladí s celkovým čiernym pojatím hodiniek (metódou úpravy PVD). Úprava hodiniek vôbec nie je na zahodenie a sledovať brúsené plochy, ktoré zámerne opticky zmatňujú povrch, je celkom slasť. V tejto súvislosti si tiež všimnite zaujímavo riešených nožičiek alebo prehnutého tvaru brúseného chapter ringu, ktorý pôsobí ako vnútorné okružie pretekárskeho bicykla.

Řemínek si můžete vyměnit velmi snadno pomocí systému rychlostěžejek.Na štýlovom dienku v tvare prevodovky vidíme logo preteku. Remienok si môžete vymeniť veľmi ľahko pomocou systému rýchlopántu.

O sklíčko sa nemusíte báť. Je zafírové, s antireflexnou vrstvou pre pohľad bez nepríjemných odleskov.

Vo vnútri väčšieho, 45mm puzdra beží dobre známy batériový strojček ETA G10.212 zvaný Powerdrive so 4 kamennými uloženiami s maximálnou odchýlkou +/- 0,1 sekúnd za deň, čo už je bisťu pekná hodnota.

Sejf s tajným kódom

Šušká sa, že podobne ako v roku 2021, dostaneme tento rok na predajňu sejf ukrývajúci jeden model Tissot T-Race Tour de France 2023. Práve ten môže nejaký šťastlivec vyhrať. Samozrejme iba pokiaľ sa mu podarí uhádnuť správny kód. ;)

Vyhrajte Tissot Supersport Tour de France 2021 – Uhádnite kód a hodinky sú vaše
25.6.2021 - Agáta Vřeská
Vyhrajte Tissot Supersport Tour de France 2021 – Uhádnite kód a hodinky sú vaše

Viac informácií ešte doplníme. Ale takto to vyzeralo práve v roku 2021:

Už sa tešíte tak ako my?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku