» Blog » Tissot

Tissot Visodate - legendárne spoločenské hodinky teraz v quartzi a do 400 Euro.

Tagy: Predstavenie | Tissot | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Martin Koňařík | 9.6.2019 | 4 MIN

Tissot Heritage Visodate s automatickým strojčekom ETA 2836-2 boli súčasťou mnohých rebríčkov, zoznamov a youtube videí s cieľom predstaviť najlepšie pánske spoločenské hodinky vo svojej cenovej relácii. Podľa môjho názoru úplne zaslúžene. Ak sa vám Tissot Visodate páči, ale nie ste priaznivci mechaniky, alebo ich ceny (600-680 Euro), potom vás možno bude zaujímať, že Tissot prišiel s ich quartzovou verziou (na batériu) s cenovkou pod 400 Euro.

Tissot Heritage Visodate Quartz

Narodeniny svojej manželky už nezmeškáte

"V roku 1955 nejaký pán Dubois skoro prešvihol narodeniny svojej manželky, pretože jeho asistentka zabudla aktualizovať trhací kalendár, ktorý mal na stene. Keby mal hodinky Tissot Visodate s automatickou zmenou dátumu, nestalo by sa to."

Týmto spôsobom predstavil Tissot svoje prvé hodinky s dátumom v televíznej reklame.

Ako vidíte, história modelu Visodate siaha až do 50-tych rokov minulého storočia. To je tiež dôvodom, prečo sú zaradené v modelovom rade Tissot Heritage (slovensky: dedičstvo, odkaz). Názov Visodate vznikol zlúčením slov "viso" a "date", čo v preklade znamená "vidieť dátum". Funkcia, ktorá je dnes obvyklá, bola v čase uvedenia hodiniek na trh unikátna.

Číselník má po novom arabské číslice, ale názov dňa nehľadajte

Pôvodný mechanický model s automatickým naťahovaním mal Day Date, čiže zobrazovanie dátumu aj názvu dňa v týždni (MON, TUE, atď). Nová quartzová verzia zobrazuje len dátum. Dizajnéri ale na číselník pridali štvoricu arabských číslic (3, 6, 9 a 12), čím mierne zlepšili čitateľnosť hodiniek, na druhú stranu to je ústupkom z nekompromisnej elegancie. Väčšiu radosť by mi urobili číslice rímske, ktoré sú typickejšie pre dobové hodinky a všeobecne sú považované za viac elegantné.

Názov hodiniek VISODATE sa presťahoval z miesta pod logom na novú pozíciu šiestej hodiny (kde bol predtým text AUTOMATIC) a zmenil sa aj z jednoduchého bezpatkového fontu na font písací. Táto zmena sa mi páči, pretože slovo Visodate teraz viac ladí so štýlom loga Tissot.

Tissot Heritage Visodate Automatic a Quartz

Tissot Visodate - vľavo automatic, vpravo quartz

Dobrou správou je, že na dvanástej pozícii zostalo historické logo značky, ktoré môžete nájsť tiež na korunke a na zapínaní.

Ručičky zostali v rovnakom Dauphine štýle, čo je jeden z najobľúbenejších a zároveň najviac elegantných štýlov ručičiek. Na nových quartzových Tissot sú však dlhšie a minútová ručička siaha takmer až k okraju číselníka. Ten je chránený zafírovým sklom, odolným proti poškriabaniu. Sklíčko je krásne vypuklé, čo dodáva vintage vzhľad, ale často vďaka tomu "chytá" viac odleskov, ako keby bolo ploché. Na druhú stranu odlesky sklíčka ladia s odleskami puzdra, ktoré je celé povrchovo upravené do vysokého lesku.

Želáte si kožený alebo milánsky remienok?

Tissot ponúka svoje Visodate Quartz v 8 rôznych variantoch. Dva sú na milánskom remienku a ich farebná schéma je 100% monochromatická (žiadne farby). Líšia sa len vo farbe číselníku (biely a čierny), oba za rovnakú cenu 352 Euro.

Hodinky Tissot Heritage Visodate Quartz T118.410.11.277.00

Milánsky remienok, biely číselník

Hodinky Tissot Heritage Visodate Quartz T118.410.11.057.00

Milánsky remienok, čierny číselník

Ďalších šesť modelov je s koženým remienkom. Polovica z nich má puzdro striebornej farby. Veľmi elegantne pôsobí opäť úplne monochromatický model, u ktorého čierny číselník dopĺňa čierny kožený remienok, imitujci krokodíliu kožu, (referencia T118.410.16.057.00) za cenu 297 Euro.

Hodinky Tissot Heritage Visodate Quartz T118.410.16.057.00

Kombinácia čiernej a striebornej - veľmi elegantná

Varianta s bielym číselníkom a jemným svetlo hnedým remienkom je tiež veľmi elegantná. Skvelá pre spoločenské príležitosti a to hlavne v letných mesiacoch, kedy často nosíme svetlejší odev a hodinky tmavých odtieňov by zbytočne príliš kontrastovali. Vedľa tohto prevedenia strieborné puzdro a zlaté ručičky už od elegancie mierne ukročujú. Oba modely sú za cenu 297 Euro.

Viac o spoločenských hodinkách nájdete v článku: 5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek.

Ešte o úroveň vyššiu autenticitu má variant T118.410.36.057.00 so špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá imituje bronzové puzdro, ktoré už si niečo zažilo (Cena 361 Euro).

Hodinky Tissot Heritage Visodate Quartz T118.410.36.057.00

Oceľové puzdro imitujíce bronz

Tissot nezabudol ani na priaznivcov zlatých puzdier a vyrobil model, ktorý kombinuje pozlátené puzdro a hnedý kožený remienok.

Posledný model je v dámskom farebnom prevedení. Puzdro vo farbe ružového zlata a hnedo-ružový kožený remienok. Hodinky majú priemer 40mm rovnako ako všetky ostatné modely, ale Tissot ich na svojich stránkach prezentuje ako unisex. Oba modely sú za cenu 361 Euro.

Zhrnutie

Tissot Visodate Quartz môžu byť skvelým kandidátom na "prvé lepšie švajčiarske hodinky", ak preferujete batériu pred mechanikou. Okrem športu ich môžete používať pri mnohých príležitostiach. Od trávenia voľného času s priateľmi, cez prácu v kancelárii, až po spoločenské udalosti vyžadujúce určitý dress code. Hlavné výhody sú

  • Švajčiarska kvalita prevedia
  • Spoľahlivý švajčiarsky strojček ETA 2836-2, ktorý je preverený desaťročiami
  • Nepošriabateľné zafírové sklíčko
  • Veľmi elegantné

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku