» Blog » Tissot

VYBRALI SME 6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske spoločenské hodinky Tissot

Tagy: Výber najlepších | Tissot | Pánske | Klasické | Spoločenské

Agáta Vřeská | 22.10.2020 | 10 MIN

Je pred vami náročná úloha. Vybrať pánske spoločenské hodinky. Možno zatiaľ viete len toľko, že by mali byť elegantné, nebránili by ste sa istej univerzálnosti, a Švajčiarom, pretože tak to srdce velí. Možno budú úplne prvé vo vašej zbierke. Alebo sa majú stať darčekom, ale neradi by ste, aby zostali ležať ľadom. Ponúkame inšpiráciu v podobe najobľúbenejších pánskych spoločenských hodiniek Tissot za uplynulý rok a mimo aj niekoľko rád, ako také oblekovky majú vyzerať.

Vybrať pánske spoločenské hodinky sa skutočne ľahko môže stať projektom na mnoho týždňov aj mesiacov. Môžete mať naštudované všetky viac či menej uznávané nutnosti, ako by mali, či nemali vyzerať. Môžete mať v hlave dokonca aj akúsi predstavu, ale potom príde to najťažšie: vybrať tie správne. A tento rozhodný okamžik bude rovnako dramatický, nech už ich vyberáte pre seba, alebo ako darček.

Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.1.2022 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Tissot – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Potešujúcou správou je, že pred rovnakou dilemou stálo už mnoho pátračov po dokonalých hodinkách pred vami. Úspech je trochu aj vec vkusu, ale pre začiatok je dobré vedieť, v akých končinách sa po takých hodinkách poobzerať. Ak inklinujete k švajčiarskej tradičnej značke, Tissot by mal byť jednou z prvých volieb, kam hodiť siete.

Hľadáte ležérnu eleganciu, univerzálne spoločenské alebo potrebujete najvyššiu formálnosť? Zopakujte si, ako by mali vyzerať spoločenské hodinky a vyhnite sa 5 najčastejším chybám pri výbere pánskych spoločenských hodiniek.

(1) Tissot T-Classic PRX Automatic

Tissot PRX Automatic sa objavili ako blesk z čistého neba a okamžite si získali srdcia hodinkových nadšencov. Mnoho odborníkov sa dokonca zhodlo, že ide o jedny z najlepších dostupných švajčiarskych hodiniek roku.

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

Pozornosť na seba strhli retro štýlom štvorhranného súdkovitého puzdra ako zo 70. rokov, ktorý sa ale ukázal ako skutočne nadčasový a hlavne štýlový.

Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)
25.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)

Kvalitné a premyslené spracovanie budí dojem, že hodinky sú omnoho drahšie, než v skutočnosti sú. K tomu pridajte vychvaľovaný integrovaný náramok, zafírové sklíčko, 100metrovú vodeodolnosť a máte ideálne hodinky na každodenné nosenie, ktoré obstoja aj v spoločnosti.

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Vo vnútri potom tiká automatický strojček Powermatic 80 s antimagnetickým vláskom Nivachron. Pokiaľ ale hľadáte skôr praktickejší variant a na mechanické hodinky si nepotrpíte, môžete bez obáv siahnuť po Tissot PRX Quartz s batériovým švajčiarskym strojčekom ETA.

Biela, alebo čierna? Farba číselníka by pri spoločenských hodinkách nemala byť predovšetkým príliš vykričaná. Striktná konvencia sa prikláňa práve k bielej alebo čiernej farbe, ktoré patria medzi najklasickejšie. U hodiniek ale záleží na spoločnosti, v ktorej sa nosí a štýle majiteľa. Ani vkusne vyrobené hodinky so zeleným či modrým číselníkom tak neurobia hanbu, napríklad pri radostných oslavách. Zvoľte kravatu a manžetové gombíky v rovnakej farbe a máte vyhraté.

Tissot PRX v quartzovém provedení s modrým číselníkem.Tissot PRX v quartzovom prevedení s modrým číselníkom.

(2) Tissot Tradition Quartz. Kde je napísané, že musia byť mechanické?

Dávno odzvonilo časom, kedy quartzové hodinky neboli mnohými tradicionalistami považované za dosť nóbl, aby mohli niesť titul skutočne spoločenských hodiniek. Aj keď sa dnes radi a s hrdosťou vraciame k tradičnej mechanike, nebudeme si nahovárať, že väčšina z nás nesiahne častejšie po quartze alebo že z čisto praktického hľadiska nie sú vlastne lepšie.

Quartzové strojčeky sú mnohonásobne presnejšie, lepšie znášajú hrubšie zaobchádzanie s hodinkami a nevyžadujú (okrem výmeny batérie) väčšiu údržbu. A obvykle sú aj o dosť lacnejšie. Ani estetické spracovanie nie je nijak limitované. A tak tu máme Tissot Tradition, ktoré na prvý pohľad môžeme smelo nazvať ako vysoko elegantné, spoločenské pánske hodinky.

Biely číselník je pre spoločenské hodinky ideálny. Vkusne doplní tmavé oblečenie, ale nebude pôsobiť ako päsť na oko ani počas teplých mesiacov, kedy často volíme svetlejšie outfity. Zaujímavosť modelu podtrhuje aj gilošovanie, jemné zdobenie, ktoré sa pri klasických hodinkách s obľubou používa.

Číselník má jemný gilošovaný vzorČíselník má jemný gilošovaný vzor.

Aj rímske číslice sú považované za vrchol formálnosti pánskych oblekoviek. Mimovoľne totiž navodzujú dôstojný dojem, rovnako ako tradičné Dauphine ručičky. Praktická funkcia dátumu na tretej hodine je bez výraznejšieho rámovania, na bielom podklade a nijak teda na seba zbytočne neupozorňuje. Napriek tomu, že celá kompozícia pôsobí usadlo, je poznať nadčasovosť modelu.

Elegance je nadčasová. Tissot Tradition jsou moderní dnes, stejně jako za několik let.Elegancia je nadčasová. Tissot Tradition sú moderné dnes, rovnako ako za niekoľko rokov.

Kožený remienok je z teľaciny, krokodílieho vzoru je docielené iba razbou. Aj keď sa môže spočiatku javiť trochu nepoddajne, po chvíli nosenia sa prispôsobí zápästiu svojho majiteľa. A pokiaľ je pre vás zapínanie pomocou motýlikovej spony nové, verte, že akonáhle si na neho zvyknete, nebudete chcieť inak. Univerzálnosť bieleho číselníka v kombinácii s oceľovým puzdrom oceníte aj vo chvíli, kedy hnedý remienok budete chcieť vymeniť – za čierny, kovový, čokoľvek si zrovna situácia vyžiada.

Hnědý kožený řemínek s aligátořím vzorem je pro společenské hodinky dobrou volbou. K hnědým botám naprosto ideální.Hnedý kožený remienok s krokodílím vzorom je pre spoločenské hodinky dobrou voľbou. K hnedým topánkam úplne ideálne.

Mať v zbierke aspoň jedny spoločenské hodinky je iste vhodné, ak nie nutné. Nech už ich vytiahnete len občas pri sviatočnejších okamžikoch alebo sa denne pohybujete v prostredí, ktoré vyžaduje istú uhladenosť odevu aj doplnkov. Alebo sa jednoducho presne s takými hodinkami cítite svoji. Tissot Tradition môže byť vstupnou bránou do sveta švajčiarskych hodiniek.

Radšej malé, alebo väčšie hodinky? To vy sa máte venovať spoločnosti, nie spoločnosť vašim hodinkám. Nad obrími hodinkami, ktoré ťažko schováte pod manžetu košele sa asi zdvihne viac než jedno obočie. V medziach spoločenskej kategórie hodiniek je puzdro s priemerom 38-42 mm.

(3) Tissot Classic Dream Quartz. Pre milovníkov klasiky

Spoločenské hodinky Tissot vystihuje najlepšie slovo nadčasovosť. Model Tissot Classic Dream sú po vizuálnej stránke klasické pánske tissotky, ktoré ničím výrazným nevybočujú a vďaka tomu majú potenciál byť aktuálne dnes aj za desať rokov.

Výraznejší je model s rímskymi číslicami, ktoré hodinkám dodávajú štýlový historický nádych. Modely s jednoduchými indexmi sú usadnutejšie.

Oba varianty ale spája priemer puzdra 42 mm s výškou 8 mm. Tej bolo dosiahnuté vďaka quartzovému strojčeku ETA. Ale pokiaľ ste fanúšikom mechanických strojčekov, v ponuke sú aj modely Classic Dream v automate. A to so strojčekom Powermatic, ktorý ponúka jednu z cenovo najdostupnejších verzií automatického strojčeka.

Tissot Classic Dream – Sen milovníka klasiky
2.3.2021 - Eliška Měrková
Tissot Classic Dream – Sen milovníka klasiky

Sklíčko je zafírové a vodeodolnosť 50 metrov zodpovedá zaradeniu modelu medzi spoločenské hodinky. Obľúbenosť si získali aj vďaka dobrej čitateľnosti a prehľadnosti. A praktickej funkcii dátumu. Ponúkajú sa v niekoľých farebných variantoch a tiež ich môžete zvoliť na oceľovom náramku alebo na koži.

Na kove, alebo na koži? Hlavne nie napríklad na silikóne alebo textilnom NATO remienku. Kožené remienky sú elegantnejšie a považujú sa pri spoločenských hodinkách za formálnejšie. Oceľové náramky ale vo väčšine situácií hanbu rozhodne neurobia.

(4) Tissot Le Locle. Jeden z vrcholov dostupnej elegancie

Le Locle. Kde inde by mala vzniknúť vrcholná elegancia Tissotu, než v jeho sídelnom meste. Práve v švajčiarskom Le Locle založil v roku 1853 Charles-Felicien Tissot so svojím synom hodinársku značku, ktorá dodnes vyniká zmyslom pre presnosť, inovácie a kvalitu. Modely z kolekcie rovnakého mena tak museli byť výnimočnými kúskami, ktoré budú oceňovať milovníci tradičnej hodinárčiny po celom svete.

A presne také Tissot Automatic Le Locle skutočne sú. Tissot kolekciu predstavil v roku 2013, k príležitosti výročia založenia spoločnosti. Od tej doby sa stali predmetom uznania a patria medzi najzaujímavejšiu voľbu, ak hľadáte dostupné elegantné švajčiarske mechanické hodinky.

Najprv musíme obdivovať estetickú stránku Le Locle. Stred číselníka a okružie s indexmi sú upravené tzv. gilošovaním. Dizajnovo veľmi zaujímavý prvok, ktorý však neprekračuje medze okázalosti. Áno, spoločenské hodinky nemusia byť nudné, ale súčasne by nemali zabúdať, že ich cieľom je nenápadná elegancia. Tú aj podtrhujú tiež veľmi formálne rímske číslice, lístkové ručičky a kožený remienok s motýlikovým zapínaním, ktoré šetrí kožený materiál pri zapínaní.

Ich nespornou prednosťou je kombinácia parametrov. Vyniká najmä menšia veľkosť puzdra (39,3 mm). Znak spoločenských hodiniek, ale aj ideálny variant pre mužov s menším zápästím. Aj keď vnútri nájdeme mechanický strojček Powermatic 80, sú veľmi tenké a ľahké. Pod manžetu košele sa teda bezpečne zmestia. A ako bolo už spomenuté pri predošlých modeloch, Tissot je nekompromisný, pokiaľ ide o kvalitné, škriabancom-vzdorné zafírové sklíčko.

Starostlivo univerzálne Le Locle na oceľovom náramku.

K dokonalosti im chýba snáď len antireflexná vrstva zafírového sklíčka, ktorá by pohlcovala odlesky. Na priamom slnku môže byť – aj cez inak vynikajúcu prehľadnosť číselníka – trochu ťažšie prečítať čas. Antireflex by ale pochopiteľne zdvihol cenu, a tak je niekedy treba prižmúriť oči a uznať výhody zvoleného kompromisu.

Hnedý, alebo čierny remienok? Dôležité je najmä zladiť kožené doplnky. Topánky, opasok, pánsku tašku, remienok hodiniek. Myslite tiež na to, aké farby k sebe ladia. Obľúbená je napríklad kombinácia zlatého puzdra s hnedým remienkom, pri čiernom číselníku zasa bude vyzerať lepšie čierny.

Zaslúžene sú Tissot Le Locle jedny z najobľúbenejších pánskych hodiniek pre formálnejšie udalosti (nielen) tejto švajčiarskej značky. Nadčasový dizajn, ideálne rozmery, netradične zdobené dienko s čiastočným priehľadom na Swiss Made strojček s obdivuhodnou 80hodinovou rezervou chodu. Stačí vybrať práve model, ktorý najlepšie splní vaše požiadavky – pozrite si ďalšie varianty Tissot Le Locle Powermatic 80.

(5) Tissot Chemin des Tourelles. Praktická elegancia s mechanickým srdcom

Možno ste počas výberu zistili, že vás to ťahá skôr k mechanickým hodinkám s automatickým náťahom, a ideálne s dlhšou rezervou chodu, aby sa nemuselo myslieť na naťahovanie, keď ich cez víkend majiteľ odloží. Tiež by sa hodilo, keby boli celkom univerzálne, aby išli prakticky ku všetkému. A samozrejme dobre čitateľné, pretože nejde len o ozdobu. Proste nadčasová klasika.

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Je celkom pravdepodobné, že sa konečne pozeráte na jedného z najužších kandidátov. Takto totiž Tissot vytvoril svoje Tissot Chemin des Tourelles. Švajčiarske meno nie je podobne ako pri Le Locle náhodné. Je to názov ulice, v ktorej na počiatku minulého storočia vznikla továreň na výrobu hodiniek Tissot. Nájdete ju tam dodnes. A s ňou aj nespornú erudovanosť Tissotu, pokiaľ ide práve o hodinkovú klasiku.

Pri modeloch z kolekcie Chemin des Tourelles nájdete všetko, čo k spoločenským hodinkám patrí: vysoko leštená luneta, precízne brúsenie nožičiek s leštenými hranami, tenké puzdro, aby ich gentleman mohol schovať pod lem svojej košele, jednoduchý, nenápadný vzhľad. Tissot Chemin des Tourelles naviac ocenia aj muži s väčším zápästím, pretože priemer puzdra je 42 mm, moderné, a stále ešte obhájiteľné číslo aj pre úplných puritánov.

Chemin de Tourelles v černém provedení s arabskými číselicemi.Chemin de Tourelles v čiernom prevedení s arabskými číslicami.

Číselník je dizajnovo veľmi jednoduchý, a o to praktickejší. Zistíte, že Tissot Chemin des Tourelles vyzerajú vkusne so sakom a košeľou na obchodnom stretnutí, rovnako ako s ležérnejším voľnočasovým oblečením vonku s kamarátmi. Ponúkajú vyššiu vodeodolnosť 50 metrov a zafírové sklíčko odolné voči poškriabaniu. Práve táto univerzálnosť, ale bez ochudobnenia dôležitých spoločenských kritérií, z nich robí nadmieru zaujímavý kúsok.

A musia mať rímske číslice? Nemusia. V poriadku sú aj arabské alebo indexy bez číslic. Dôležité je, aby indexy neboli excentrické, nieto s vyzývavou luminiscenciou. Pre dobre čitateľný číselník skrátka megalomanstvo nepotrebujete. A pri spoločenských hodinkách už vôbec nie.

(6) Tissot Gentleman. Pre moderného gavaliera

Tissot uviedol svoje Getlemany v roku 2019 a doslova okamžite sa stali vyhľadávaným modelom. Niet divu, predstavujú totiž veľmi funkčný a univerzálny dizajn, ktorý spája ľahko športový šmrnc s inak elegantným prevedením.

V mnohom tak pripomínajú Tissot PR 100, ale idú trochu elegantnejšou cestou – skrátka pre moderných gentlemanov. Hodinky sú veľmi tenké a priemer puzdra 40 mm bude vyhovovať väčšine pánskych zápästí.

Gentleman se středovým rozdělením na hnědém řemínku.Gentleman so stredovým rozdelením na hnedom remienku.

Pre svoju dostupnú cenu a quartzové prevedenie sú ideálnym kandidátom pre prvé lepšie hodinky a predovšetkým, pre každodenné nosenie. Ponúkajú 100 metrovú vodeodolnosť, ľahkú luminiscenciu, zafírové sklíčko aj praktickú dátumovku.

Praktický Gentleman na oceli.

Pre formálnejšie udalosti nechajte Gentlemany na koži, pre ležérne postačia na oceli. Na zaujímavosti im rozhodne pridáva číselník s tzv. sunburst efektom, ktorý ale nijak nenarušuje jednoduchý štýl hodiniek.

Model sa ponúka mimo quartzovej verzie aj v mechanickom variante so strojčekom Powermatic 80 a priehľadným dienkom Tissot Gentleman Automatic.

Tissot Gentleman Automatic se sytě zeleným číselníkem.Tissot Gentleman Automatic so sýto zeleným číselníkom.

A pre milovníkov mechaník s otvoreným priezorom na zotrvačku sa v roku 2023 rodina Gentlemanov rozrástla o modely open heart.

Tissot Gentlemn Automatic s open heart.Tissot Gentleman Automatic s open heart.

Tissot Gentleman
11.2.2020 - Agáta Vřeská
Tissot Gentleman

Nech už siahnete po ktoromkoľvek modeli, pri tradičnej značke, akou je Tissot, sa takmer nedá šliapnuť vedľa. Ostáva teda premyslieť, pre akú príležitosť majú hodinky byť, aká vysoká formálnosť sa od nich vyžaduje a ktoré sa budú najlepšie nosiť práve vám. Ďalšiu inšpiráciu nájdete napríklad v našom výbere pánskych oblekoviek z roku 2019, v ktorom sme sa pozreli na elegantné novinky naprieč značkami.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku