6 pánskych spoločenských hodiniek vhodných ako darček k promócii alebo maturite (do 800€)

Tagy: Výber najlepších | Pánske | Klasické | Spoločenské

Martin Koňařík | 21.8.2018 | 7 MIN

Ukončenie štúdia, nech už maturitou, alebo promóciou, je pre muža jeden z nejväčších životných milníkov. Hodinky (najlepšie s vyrytím venovania) môžu byť pre túto príležitosť ideálnym darčekom. Darčekom, ktorý vydrží dlhé roky a stále bude tento úspech pripomínať.

společenské hodinky

"Prvé lepšie" pánske hodinky by mali byť společenské

Spoločenské hodinky sú veľmi univerzálne. Môžeme ich nosiť vo svojom voľnom čase, pri stretnutí s rodinou alebo priateľmi, ale nejväčšiu službu nám budú preukazovať pri spoločenských udalostiach, ako sú plesy, návšteva divadla, pracovné pohovory, osobné stretnutia, atď. Pri týchto príležitostiach totiž chceme vyzerať elegantne. Pripravil som pre vás niekoľko spoločenských hodiniek, ktoré by mohly byť ideálnym darčekom pre muža začínajúceho svoju kariéru.

(1) Tissot Tradition Quartz - skvelá voľba ako prvé "lepšie" pánske hodinky do 400€

Tissot Tradition Quartz T063.610.11.067.00 | priemer 42mm | zafírové sklo | 311€

Tissot Tradition Quartz

V nejakej zahraničnej recenzii som čítal, že nevýhodou týchto hodiniek je absencia luminiscencie a vodoodolnosť slabých 30M. To dáva rovnaký zmysel ako fakt, že nevýhodou smokingu je absencia kapucne a nízka nepromokavosť. Tissot nám dáva rovno dvoma slovami z názvu (Classic a Tradition) jasne najavo, aký je zmysel tejto časomiery. Ide o elegantné společenské oblekovky, ktoré si na nočnú party ani na dovolenku k moru nevezmete.

Hodinky sú minimalistické, bez zbytočných funkcií, a preto skvelo zvládajú svoju rolu, byť na ruke nenápadné a iba dokreslovať váš elegantný štýl. Len kovový ťah a arabské číslice (6, 12) ich delia od najvyššej miery formálnosti. Kožený remienok a rímske číslice (VI, XII) sú totiž považované za viac tradičné. Tissot robí aj kombináciu s čiernou kožou a rímskymi číslicami, pre tých z vás, ktorí z vysokej elegancie neplánujú ustúpiť ani o krok.

Hodinky s oceľovým ťahom som sa rozhodol do zoznamu zaradiť zámerne. Sú síce menej společenské, no na druhú stranu, pokiaľ má ísť o vaše prvé (a zatiaľ jediné) lepšie hodinky, tak dáva oceľ väčší zmysel. Hodinky budete pravdepodobne nosiť denne, nielen ku košeli, ale aj k rifliam a tričku. A oceľový ťah zvyšuje univerzálnosť a hlavne odolnosť hodiniek. Kožený remienok nosený denne a pri rôznych aktivitách, môže dosť trpieť a určite nevydrží tak dlho ako jeho oceľový brat.

Zámerne som vybral quartzový strojček (v automate stojí cca 2x viac). Cieľom bolo zahrnúť hodinky, ktoré budú cenovo dostupné a súčasne univerzálne. Švajčiarske hodinky, švajčiarsky strojček, vysoká odolnosť ocele aj zafírového skla, veľká dávka elegancie a 160 rokov tradície značky Tissot za cenu pod 400€. Z hľadiska pomeru cena/výkon je tento model favoritem seznamu.

(2) Seiko Presage Automatic - limitovaná edícia s nádherným číselníkom inšpirovaným kvetmi sakury

Seiko Presage SRPC03J1 | priemer 40mm | sklíčko Seiko Hardlex | 418€

Hodinky Seiko Presage SRPC03J1 Limited Edition 3500ks

Seiko rozšírilo radu Presage o ďalšie populárne modely z kolekcie "Cocktail Time". Tieto limitky, ktorých je pre celý svet iba 3500 ks, majú veľmi atraktívny číselník inšpirovaný japonským kokteilom Sakura Hubuki. Pôvodná kolekcia "Cocktail Time" bola určená len pre japonský trh, ale teraz si ju môžeme užiť aj my.

Seiko Presage označené ako SRPC03J1 majú oceľové puzdro o priemere 40,5mm a hrúbke 11,8mm. Práve hrúbka je jediný parameter, ktorý je na hrane pre společenské hodinky (aby pohodlne skĺzli pod rukáv). Všetko ostatné je dokonalá elegancia a jednoduchosť. 3Hz automatický strojček 4R35 (ktorý môžete vidieť cez priehľadné spodné viečko) má rezervu chodu 41 hodín a je možné ho doťahovať aj ručne. Sklíčko je Hardlex (minerálne so zvýšenou odolnosťou proti poškrabaniu) a vodoodolnosť 50M, čo bohato stačí, keď ho nechtiac polejete svojím obľúbeným drinkom.

(3) Tissot Le Locle Automatic - vrcholná elegancia s rezervou chodu 80 hodín

Tissot Le Locle Automatic | priemer 39mm | zafírové sklíčko | 547€

Hodinky Tissot Le Locle Automatic

Tissot vyrába hodinky viac ako 165 rokov a za túto dobu sa stal svetovo nejznámejším producentom cenovo dostupných a pritom vysoko kvalitných švajčiarských hodiniek. Hodinky se volajú po švajčiarskom meste "Le Locle", v ktorom značka sídli a s ktorým je spojená ich história.

Ako sme už pri hodinkách Tissot zvyknutí (okrem vreckových a niektorých Heritage modelov), sklíčko je zafírové a je teda veľmi odolné proti poškrabaniu. Z elegantného číselníku s rímskymi indexmi a gilošovaním (vzorom Clous de Paris) nebudete schopní odtrhnúť pohľad. Tissot ich ponúka aj vo verzii s koženým remienkom, ktorý im pridáva na formálnosti.

S rovnako veľkým zmyslom pre detail a precízne spracovanie, bolo navrhnuté priehľadné spodné viečko, cez ktoré môžete sledovať populárny strojček Powermatic 80. Názov napovedá 80- hodinovú rezervu chodu, takže hodinky môžete v piatok po práci odložiť a v pondelok ráno ešte stále pôjdu.

Tissot Le Locle sú už nejaký ten piatok svetovým bestsellerem. Pri spojení vysokej kvality, nadčasovosti, 80- hodinovej rezervy chodu a atraktivnej ceny, sa nemáme čomu diviť.

(4) Hodinky Certina DS-2 Limited Edition - športovo elegantný kompromis s "kráľom biatlonu"

Certina DS-2 | priemer 40mm | zafírové sklíčko | 498€

Hodinky Certina DS-2 C024.410.16.081.10 Limited Edition 2016ks

Na rovinu: aj keď hodinky vyzerajú elegantne, sú mierne za hranicou toho, čo môžeme objektívne považovať za společenské. Hneď niekoľko indícií nám napovedá, že ide o hodinky so športovým duchom. Luminiscencia, červená sekundová ručička, biele prešitie hnedého remienku a zaradenie do modelovej rady Certina Sport.

Pánske hodinky, pokiaľ sú zaujímavé, v společnosti často plnia rolu konverzačného otvaráku. A tieto rozhodne zaujímavé sú. Ide o číslovanú limitovanú edíciu v celkovom počte 2016 kusov vyrobenú pri príležitosti neuveriteľnej 20. sezóny nórskeho "kráľa biatlonu" Ole Einar Bjorndalen. Prečo kráľa? Posúďte sami: osemnásobný olympijský víťaz, dvadsaťnásobný majster sveta a šesťnásobný víťaz svetového poháru. Jeho podpis nájdete na spodnom viečku hodiniek.

Pod antireflexným zafírovým (takmer nepoškrabateľným) sklíčkom môžeme vidieť detailne prepracovaný číselník. Okrem iniciál slávneho biatlonistu O.E.B. a názvu podrady DS-2, na ňom tiež nájdeme slovíčko "PRECIDRIVE". Ide o názov inovatívnej technológie Certiny, ktorým označujú svoje extrémne presné quartzové hodinky. Certina uvádza presnosť ±10s za rok, čo je asi 10x vyššia presnosť ako u bežných quartzových hodiniek. Pre porovnánie, najvyššia dosiahnutá presnosť (Citizen Chronomaster, strojček A660) pri bežných quartzových hodinkách (nezriaďovaných pomocou GPS alebo rádiového vysielania) je ±5s / rok.

Pre vysoko formálne události nie sú veľmi šťastná voľba, no na druhú stranu pre športového fanúšika (nejlepšie biatlonu), pracujúceho v menej formálnom prostredí (rifle, košeľa), môžu byť tým pravým.

(5) Tissot Heritage Visodate Automatic - s tými nemôžete šliapnuť vedľa

Tissot Visodate | priemer 40mm | zafírové sférické sklíčko | 570€

Hodinky Tissot Heritage Visodate Automatic T0194301603101

V svojej cenovej kategórii sú Tissot Visodate jedny z najlepších pánskych spoločenských hodiniek. To nie je iba môj súkromný názor, ale názor množstva odborníkov po celom svete.

Ide o ukážkový príklad tradičných hodiniek, zmodernizovaných k uspokojeniu dnešných potrieb: zafírové sklíčko, spoľahlivý strojček, motýliková spona a priehľadné spodné viečko, ktorým môžete obdivovať jemnú mechaniku. Už zmieneným spoľahlivým strojčekom je ETA 2836-2, čo je desiatkami rokov preverená ETA 2824-2, rozšírená o komplikáciu zobrazujúcu deň v týždni. Krásnou vychytávkou tohto strojčeka je, že sa dátum aj deň o polnoci "preklopí" okamžite. U iných strojčekov tento proces trvá zvyčajne niekoľko hodín (napr. začne o 22h a končí o 1h).

Puzdro hodiniek je leštené po celej svojej ploche a spôsob prevedenia tejto povrchovej úpravy je skutočne majstrovský. Hodinky pôsobia omnoho drahším dojmom, než v skutečnosti sú. Vysokej elegancii ešte prispieva dobové logo a krokodýla imitujúci kožený remienok. Vysoká dávka elegancie a dokonalej remeslnej práce s príchuťou vintage stylu - s týmito hodinkami nemôžete šliapnuť vedľa.

(6) Hamilton Intra-Matic Auto - Švajčiarske hodinky s americkou tradíciou

Hamilton Intra-Matic | priemer 42mm | zafírové antireflexné sklo | 772€

Hamilton Intra-Matic Auto H38755731

Hamilton Intra-Matic bol po prvýkrát predstavený na výstave Basel World v roku 2012 ako veľmi vierohodná re-edícia pôvodného modelu zo 60-tych rokov. Minimalistický a jednoduchý číselník so sunburst úpravou, ktorý vytvára krásne svetelné efekty, je veľmi elegantný. Z designu číselníku a tvaru oceľového puzdra je vintage styl viditeľný na prvý pohľad. Hodinky si od svojho predchodcu zachovali to nejlepšie, ale materiály a strojček odpovedajú dnešným štandardom.

Priemer puzdra je 42mm, čo je pre společenské hodinky v poriadku, pokiaľ nemáte príliš drobnú ruku. Zafírové sklíčko, ošetrené antireflexnou vrstvou, je mierne vypuklé. Na druhej strane puzdra môžeme cez priehľadné spodné viečko obdivovať automatický strojček ETA 2892-A2, ktorý zvyčajne nájdeme pri hodinkách podstatne drahších. Vďaka ultra tenkému strojčeku (3,6mm) majú hodinky hrúbku iba 10mm (ideálne pre elegantné hodinky).

Hodinky svojím vzhľadom nemusia sadnúť každému. Ale pre tých, ktorí dokážu oceniť jednoduchú a elegantnú estetiku polovice minulého storočia, môžu byť tým pravým kúskom. Hamilton ich vyrába tiež na kovovom ťahu.

Zhrnutie parametrov

hodinky strojček remienok číselník formálnosť cena
Tissot Tradition Quartz quartz oceľ čierny ** 311€
Seiko Presage SRPC03J1 automat hnedá koža biely *** 418€
Tissot Le Locle Automatic automat oceľ biely ** 547€
Certina DS-2 C024.410.16.081.10 quartz hnedá koža sivý * 498€
Tissot Heritage Visodate automat hnedá koža biely *** 570€
Hamilton Intra-Matic Auto H38755731 automat čierna koža čierny *** 772€

Pokiaľ ste si nevybrali, pozrite sa na kompletnú ponuku pánskych spoločenských hodiniek.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku