» Blog » Tissot

Troje pánske hodinky roku 2019, ktoré stoja za každý cent (a menej než 500 dolárov)

Tagy: Sprievodca výberom | Hamilton | Seiko | Tissot | Pánske | Klasické | Potápačské | Retro | Spoločenské | Vojenské

Agáta Vřeská | 17.9.2020 | 9 MIN | 6x komentár

Nájsť hodinky, ktoré by sa vošli do obľúbenej kategórie pod 500 dolárov, teda nejakých 410 eur, nie je zas tak ťažké. Aj v roku 2019 nám ich prešlo rukami mnoho. Nájsť špičku ľadovca naprieč značkami a štýlmi už bolo o chlp ťažšie. Tu je môj finálny výber troch pánskych hodiniek, ktoré stoja za každý utratený cent: Hamilton Khaki Field Mechanical, Seiko Monster a Tissot Gentleman Quartz.

Pôvodne bol okruh kandidátov omnoho väčší. A nebudem zapierať, že som pri mnohých váhala. Všetky troje hodinky majú ale niečo do seba, niečím vlani prekvapili, upútali pozornosť a vryli sa do pamäte viac než iné. Všetkým sme venovali samostatný článok v našom magazíne, ale teraz sa pokúsim predniesť tie najpádnejšie argumenty, prečo práve tieto by mal zberateľ zvážiť do svojej zbierky.

Hamilton Khaki Field Mechanical

657,00 € (doručíme do 20.5.)

Mechaniky s military vzhľadom boli asi jediné, pri ktorých som mala jasno už od začiatku. Svojimi vlastnosťami, vzhľadom a príbehom ma o svojej hodnote presvedčili hneď, ako sa mi dostali prvýkrát do ruky. A pritom práve ich vzhľad z nich robí pre dnešnú dobu netypického kandidáta pre bežné nosenie, súčasne je to ale hlavný bod, ktorý ich odlišuje od konkurencie.

Vojenský vzhľad

Khaki Field sú na prvý a každý ďalší pohľad typické vojenské hodinky minulosti. Jednoduchý, účelný vzhľad, čistý číselník s luminiscenčnými prvkami jasne hovorí o príslušnosti k vojenským koreňom.

Je vystavaný podľa vojenského štandardu GG-W-113A z roku 1967. Podľa neho hŕstka hodinárskych firiem vrátane Hamiltonu vyrábala modely podobné takmer ako vajce vajcu až do 80. rokov a popularitu získali aj vďaka vietnamskej vojne. Ale iba Hamilton sa k nemu vedel vkusne vrátiť a urobiť z historického nadčasové.

Ukážková jednoduchosť z nich robí hodinky, ktoré padnú k celému radu štýlov oblečenia, zbytočne na seba nepútajú pozornosť a napriek tomu – nie sú nudné. Vlastne práve naopak, každý pohľad na číselník baví a neomrzí ani po dlhšej dobe na ruke.

Hamilton im dal naviac zaujímavé, až kontroverzné detaily. Tým hlavným je luminiscencia s falošnou patinou. Vžilo sa pre ňu označenie fauxtina, a mnohé značky ju používajú k navodeniu dojmu vintage hodiniek. Dogmatickí zberatelia by také hodinky možno nevzali na ruku, pokiaľ sa ale výsledok podarí, ako je tomu pri Hamilton Khaki Field Mechanical, dostaví sa presne ten efekt, bez ktorého by hodinky ako celok nefungovali – takto by dnes zrejme vyzeral originál z 60. rokov.

Puzdro a spracovanie

Jeden z dôvodov, prečo Khaki Field patria do mojej topky je popravde priemer puzdra. V ére mohutných ťažkých hodiniek „pre chlapov“ je 38mm puzdro vítanou zmenou nielen mužov s menším zápästím, ale aj žien. Do feministickej úvahy sa púšťať nebudem, väčšinu žien by potešili úplne iné Hamiltony, než vojenské mechaniky, ale pre tých niekoľko málo výnimiek sú Khaki Field pripravené. Nič na tom nemení ani pomerne veľký rozptyl lug-to-lug 47 mm, pretože na NATO remienku sa táto dĺžka ladne skryje.

Puzdro má navyše pieskovanú úpravu ocele, ďalší odkaz na historického predchodcu a MIL-SPEC, ktoré vyžadovali matnú úpravu, aby sa hodinky príliš neleskli. Khaki Field sa ponúkajú na niekoľkých remienkoch NATO, koženom aj látkovom v niekoľkých farbách.

Keď som ich zaradila do kategórie hodiniek do 410 eur, popravde som trošku zahmlievala. Niektoré modely sú síce v ponuke už do 410, iné s PVD úpravou a na koži sú ale o pár desiatok drahšie. Stále sa ale pohybujeme okolo 500 dolárov a stále všetky stoja za tie peniaze.

Strojček

V strojčeku sa dá nájsť slabina aj hlavné eso. Neponúkajú totiž samonáťah, a dnes už menej obvyklé hodinky s ručným náťahom bez rotora sú vyhľadávané skôr výhradne hodinkovými nadšencami.

Hamilton reinkarnáciu vojenských hodiniek uviedol na trh v roku 2018, ale minulý rok sme boli svedkami veľkej zmeny, hoci sa ukrýva vo vnútri. Pôvodný ETA 2801-2 so 42hodinovou rezervou chodu vymenil za trojhertzový H-50. Ten je postavený síce na pôvodnom ťahúňovi, ale ponúkne rezervu 80 hodín.

Pre niektorých sa táto zmena stala predmetom diskusií, hodinky nemajú ukazovateľ rezervy a vzhľadom k tomu, že ide o mechaniku s ručným náťahom, zdá sa toto vylepšenie skoro až zbytočné. Aj tak je 80 hodín dosiahnutých okrem iného aj znížením frekvencie peknou hodnotou. Dosť na to, aby sa trojdenný výlet s Hamiltonmi obišiel bez starostlivosti.

Záverečná obhajoba

Vlastne, Khaki Filed sa obhájia samy. Prečo do súkromnej zbierky zaradiť práve Hamilton Khaki Field je totiž otázka skôr individuality každého. Buď sa v nich uvidíte, alebo nie a nemá to cenu lámať cez koleno. Ich štýl je každopádne ohromný, rovnako ako pozadie za nimi.

Mechanika s 80hodinovou rezervou chodu, premysleným vzhľadom a spracovaním, ideálnym priemerom puzdra a jasný historický odkaz sú pre mňa dôvody, prečo si zaslúžia byť v tomto výbere. Pokiaľ sa o nich chcete dozvedieť viac (ideálne všetko), môžete zabrúsiť do podrobného článku tu.

Seiko Monster SRPD25K1

Keď som vyberala kandidáta do tejto kategórie, mala som jasno len v jednom – bude to Seiko. Minulý rok servírovalo Seiko fanúšikom potápiek totiž jednu bombu za druhou. Nové Sumo, Arnie, korytnačky, celú novú kolekciu Save the ocean, redizajn Seiko 5 Sport,… Niektoré z nich odpadli kvôli cene, mnoho skvelých kúskov ale zostalo.

Nad Päťkami som uvažovala dosť dlho (recenzia na Seiko 5 Sport), a ak by bol výber o niekoľko položiek dlhší, rozhodne by tam boli. Ale aj keď vychádzajú zo silného predchodcu, svoju hodnotu ešte musia preukázať (aj keď sotva môžem pochybovať, že tomu tak bude). Nakoniec mi vo výbere zostali Seiko Turtle SRPD21K1 Save the ocean a Seiko Monster SRPD25K1.

Seiko Turtle SRPD21K1 Save the ocean a Seiko Monster SRPD25K1

Ako korytnačky, tak monštrá sú za rovnakú cenu necelých 480 eur, ale spája ich aj viac či menej polarizujúci vzhľad. Korytnačí štýl rámu na poduštičke akoby nezapadal do moderného poňatia súčasných potápiek, ale aj tak je milovaný, obdivovaný, preverený časom a bude s nami ešte veľmi dlho. A ak hovoríme o korytnačkách, hovoríme o potápačských kvalitách za cenu pre masy.

Oproti tomu na monštrá padne zrak skôr nadšencom, ktorí „vedia“, a ktorí chcú ten divný vzhľad a šialenosť z nich sršiacu. Ale minuloročné modely Monster, v poradí už 4. generácia, priniesla istú uhladenosť, tlmenejšie farby, ladnejší finálny dojem. A to je ten moment, kedy sa Seiko Monster môžu predrať k popularite za líniu predných fanúšikov. Ich nový, a pritom stále monster štýl učaroval aj mne, a tak sú druhým modelom vo výbere.

Monster vzhľad

Už od pohľadu je jasné, kde získali tieto modely svoju prezývku. Typické znaky vrátane hlbokých výkrojov na lunete a puzdre ich robia neprehliadnuteľné a nezameniteľné. Zatiaľ čo predchádzajúce generácie boli ešte o niečo desivejšie v rýdzejšej forme, nové Monštrá sú skôr vzhľadovo atypické než agresívne.

Výrazné indexy nesú skutočne poriadnu dávku Lumibrite, pre ktorú sú Monštrá opäť typické, platí to síce všeobecne pre všetky potápačské Seiko, tu je to ale poznať ešte dôraznejšie. A nechýba ani výrazná hodinová ručička v tvare šípky, či ak chcete zuba príšery.

Výrazný kyklop cez day-date bol veľkým prekvapením a pôvodne som myslela, že ho Seiko spojilo práve s vyzývavým vzhľadom Monštier. Zmýlila som sa, obrí kyklop už nájdeme v ďalších modeloch, vrátane Seiko King Turtle. Monštrám ale sedí rozhodne viac.

Puzdro a spracovanie

Puzdro je dominantným prvkom celého modelu. Jeho špecifický vzhľad z neho robí pravé Monštrá. Brúsená konštrukcia je robustná, s veľmi krátkymi nožičkami a korunkou trčiacou na štvorke. Charakteristické sú výkroje, ktoré kopírujú výkroje lunety. Tá do puzdra zapadá ako hrniec na pokrievke a black coating tomu dodáva temný nádych. U Monštier je všetko tak nejak veľké: číslice na lunete, indexy aj ručičky.

Monštrá rozhodne nie sú sviatočná záležitosť. Vyložene si vravia o dobrodružstvo, a to hoci aj v drsnom prostredí oceánu. Všetky majú certifikácie podľa normy ISO 6425 pre potápačské hodinky, vziať ich do vody je tak to posledné, čoho sa u nich báť.

Strojček

V tele tiká osvedčený automatický in-house 4R36, ktorý nájdeme v dlhom rade zástupcov, vrátane Korytnačiek a nových Pätiek. Ponúka štandardnú rezervu okolo 40 hodín a komplikáciu dátumu a dňa v týždni. Tu nič neprekvapí, čo je ale úplne v poriadku. Spoľahlivosť si v tomto prípade cením viac než inováciu za každú cenu.

Záverečná obhajoba

Aj napriek tomu, že tieto nové Monštrá nemajú tak dramatický vzhľad ako predchodcovia, stále si držia svoju reputáciu. Sú to robustné hodinky so skvelými vlastnosťami vrátane tých potápačských. Na rozdiel od Korytnačiek, ktoré už nejde viac vychváliť, Monštrá sú stále trochu prehliadané. Pokiaľ im ale dáte šancu, úplne si vás získajú. A dosť možno aj viac, než samotné korytnačky či samuraje. Aj keď musím uznať, že minuloročná kolekcia Save the ocean s detailmi Great White Shark ma neskutočne bavila - ale vlastne - Monštrá už sú v tejto kolekcii tiež

Tissot Gentleman Quartz

Na tomto mieste mohol byť ktokoľvek. Napríklad Certina DS-8 s chronometrovým Precidrive. Prečo zrovna Tissoty, navyše v quartze a naviac s nijak neprekvapivým vzhľadom?

Gentlemanský vzhľad

Ak sa Tissot Gentleman pre niečo chváli aj zanedbáva zároveň, je to práve vzhľad. Na prvý pohľad je totiž nudný. Nenájdete výrazné ručičky, číselník ani puzdro. Táto nenápadnosť je ale súčasne hlavným argumentom pre ne. Gentleman sú univerzálne. Tak moc univerzálne, ako si pre hodinky na denné nosenie môžeme želať. A tým sa z nich stáva základný kúsok do zbierky.

Jednoduchý tvar ručičiek s tenkou vrstvou luminiscencie, ktorá tak akurát stačí, ale zároveň nie je zbytočne výrazná, rovnako aj jednoduché indexy, nenápadný, ale dobre čitateľný dátum. Všetko ukazuje na praktickosť. Praktickosť, ktorú denne potrebujeme. Vzhľad Gentlemanov si na nič nehrá. Nesnaží sa byť rafinovaný, neťahá za nostalgické nitky, neopiera sa o dlhú tradíciu. Nestojí na kultovom modeli, ani nekričí „som neprehliadnuteľný“. Gentleman sa nestanú ikonou, zberatelia po nich nebudú prahnúť. Ale pre každého, kto chce spoľahlivé hodinky švajčiarskej produkcie sú zásahom do čierneho.

Puzdro a spracovanie

Puzdro je elegantné, zaoblené s lesklými detailmi. Rámček je oproti nemu lesklý, dosť hrubý na to, aby mali hodinky športový šmrnc. Aj tu je dôraz na praktickosť, výška puzdra je sotva 9 mm a s priemerom 40 mm si môže Gentleman myslieť na majiteľa skoro s ľubovoľným zápästím.

Strojček

Quartzový model som vybrala zámerne. Zatiaľ čo u Seika aj Hamiltonu sme mohli vsádzať na pocit akéhosi hodinárskeho ducha vďaka mechanike vo vnútri, tu nájdeme obyčajný obvod s baterkou s kryštálom. Žiadny technologický zázrak. Dnes. Zato je maximálne nenáročný a nebude sa dožadovať takmer žiadnej starostlivosti. A priznajme si, že to je občas presne to, čo potrebujeme...(Gentlemanov uviedol Tissot aj vo verzii s automatickým Powermatic 80, za násobok ceny, ale stále vo výbornom pomere k tomu, čo ponúkajú. Viac o Gentlemanoch v recenzii.)

Záverečná obhajoba

Finálny dojem je tu jasný: Gentleman nie sú skvost, ktorý sa bude predávať z generácie na generáciu. Hľadať známky luxusu by bolo márne, ale jednotlivé prvky hodiniek spolu skrátka fungujú v predom dohodnutej súhre. Spomínanú praktickosť podporuje aj zvýšená vodeodolnosť 100 metrov a zafírové sklíčko.

Možno im trochu chýba uhrančivosť a šmrnc Hamiltonov a niečo silno atypické ako má Monster. Gentleman tu ale nie sú od toho, aby ich každý obdivoval ani sa u nich s úžasom v očiach zastavil pred vitrínou. Sú všedné, zámerne. Pre všedné dni, kedy potrebujete proste dobre vyzerajúce hodinky. A švajčiarske Tissoty tieto kritériá spĺňajú, majú pekný finiš aj detaily a za mňa sú jasným doporučením ako základný kus do zbierky, naviac za skvelú cenu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Marekpred 787 dňami, reagovať
Pomerne zábavný prvok článku s názvom ...a menej než 500 USD / 410 EUR (?) je že Hamilton Khaki Mechanical stoja 584 alebo 616 euro :)
Agáta Vřeskápred 786 dňami
Bohužiaľ Marku, ceny išli za posledné dva roky dosť hore, ale v čase písania článku boli Hamiltony skutočne pod 500 USD. :)
Agáta Vřeskápred 785 dňami
Ceny sa odvíjajú podľa odporúčaní dodávateľa, prípadne výrobcu. :) Nie je to tak, že si v obchode povieme "čo keby sme zdražili tento model". Bohužiaľ nie vždy sme preto schopní konkurovať zahraničným cenám.
Agáta Vřeskápred 785 dňami
Marku sú to odporúčané ceny, ktorými sa predajca obvykle riadi. O nejakom karteli sa hovoriť určite nedá. :) Ak teda zdvihne dodávateľ ceny, bohužiaľ na to aj koncoví predajcovia reagujú. Myslím, že to takto funguje vo všetkých odvetviach.
Marekpred 786 dňami, reagovať
Čiže keď ste podstatne zdvihli ceny, aký to malo dôvod? Na webe Teddy Baldassarre vidím aj teraz minimálne 2 typy týchto hodiniek pod 500 USD, konkrétne Khaki Field Mechanical Black Dial $495.00 Khaki Field Mechanical Brown Dial $495.00 a tri ďalšie mierne nad touto sumou (525 / 545 USD); za 575 dolárov sú už dokonca v prevedení automatic. A to nie je žiadny lacný e-shop... Vďaka.
Marekpred 785 dňami, reagovať
Skutočne? Pokiaľ by ceny určoval dodávateľ, je možné hovoriť o cenovom kartele, čo sa považuje za protiprávne jednanie. A že by nebol priestor konkurovať cenou? V odvetví hodinárskom ako zboží luxusnej povahy sú predsa obchodné marže jedny z najvyšších, rádovo v desiatkach percent uvádzanej ceny.

Hodinky zmienené v článku