» Blog » Traser

Traser P67 SuperSub: Kryštalická esencia hodiniek pre dobrodruhov

Tagy: Recenzie | Traser | Pánske | Klasické | Potápačské

Bohumil Vopršal | 27.11.2020 | 7 MIN

Nestáva sa mi to často, ale dôjsť na to môže: To takto človeku doručia hodinky na recenziu, dajme tomu Traser P67 SuperSub. Človek sa prepracuje od vonkajšieho obalu až k samotnému baleniu hodiniek, to otvorí, hodinky vyberie a povie si: "Ha! Lepšie to snáď ani vyzerať nemôže! "Chudák kritik hodinky vráti do obalu, sadne si a premýšľa, na čom ich recenziu postaviť, keď prvé ohmaty a prvé zacvaknutia lunetou priniesli dojem takmer absolútnej dokonalosti (myslené v rámci úloh, pre ktoré boli navrhnuté). Čo teraz?

Manželka vie všetko lepšie

Človek teda v záblesku inšpirácie ukáže hodinky manželke, ktorá – ako je rokmi spolužitia overené – na všetkom, čo sa mu páči, nájde nejakú chybu. "Jee, tie sú veľké! A prehľadné! Tie by sa hodili nášmu dedovi, nakoľkou už blbo vidí!"–naštve ho drahá polovička hneď. Po poťažkaní SuperSubov na kovovom náramku však očakávania nesklame: "Ty, tie sú ťažké! To by som teda nosiť nemohla!" Presne takto som to mal s Traser P67 SuperSub alias SuperSub 500 (odkiaľ rozdielne označenie pochádza, je vysvetlené nižšie).

Pre koho sú?

Ako stojí v titulku – sú to hodinky ako stvorené pre rýdzich dobrodruhov, ktorí sa neboja na zápästí vláčiť skoro štvrť kila ocele (a nie je dôležité, či sa dobrodružstvo odohráva v potopenom lodnom vraku či v kancelárii, kde šéf práve pátra, komu prideliť nadčasové úlohy). Sú pre ľudí, ktorí majú radi veci už od pohľadu odolné, ultimátne spracovanie, presnosť a bezúdržbovosť quartzového strojčeka a zároveň neokázalosť značky.

Pomer cena/výkon je tu – podľa mňa – veľmi priaznivý. Hodinky sú "pevnosť" sama, zafírové sklíčko má antireflex, quartzový Ronda 715 vyžaduje len výmeny batérie... Niet divu, že hodinky značky Traser používajú aj niektoré elitné vojenské jednotky typu US Navy SEALs; len pre americkú armádu vraj Traser medzi rokmi 1990–2000 vyrobil cez milión kusov od rôznych náramkových modelov.

Odkiaľ pochádzajú?

Samozrejme, hodinky sú od firmy Traser a nezaprú príbuznosť so sesterským modelom Traser Officer Pro P67. Mal som na mysli pôvod v širšom zmysle, niečo ako „s kým majú SuperSuby spoločné gény“.

Už z názvu a letmého pohľadu na puzdro je jasné, že základný tvar je inšpirovaný, pravdepodobne najslávnejšími hodinkami na svete – modelom Rolex Submariner (skrátene Sub). Avšak nejde o nejakú otrockú kópiu; oproti 40 milimetrovému priemeru klasických Subov naše SuperSuby povyrástli na chlapských 46 milimetrov, pribudla korunka na pozícii 10 (ide v skutočnosti o ručne ovládaný héliový ventil – rovnaké riešenie, ako u modelu Seamaster Planet Ocean od Omegy) a ich ciferník vyzerá úplne inak – je na ňom veľkými arabskými číslicami znázornená 12 hodinová stupnica (s výnimkou čísla 3, na ktorého mieste je dátumové okienko). Font použitých číslic mi pre zmenu pripomína staršie prevedenie hodiniek Longines Hydroconquest. O niečo menšími číslicami je znázornená aj stupnica 24 hodinová. Ide o riešenie vídané na mnohých iných hodinkách (napr. Hamilton) a vychádza z armádnych špecifikácií.

Existuje i variant bez 12 hodinovej stupnice, len s minútovými a zvýraznenými hodinovými indexami, ktoré sú doplnené drobnou 24 hodinovou stupnicou.

Rúčky majú mečovitý tvar; presnejšie povedané, zreteľne mečovitá je rúčka minútová, hodinová má skôr tvar ceruzky. Ide pravdepodobne opäť o odkaz na Rolex Submariner v prevedení Military 5517, kde výrobca takisto použil tritiovú luminiscenciu a rovnaký mix tvarov rúčok – akurát obrátene. Ako ceruzka vyzerala minútová ručička a tvar meča (podľa odborníkov na geometriu sa to volá deltoid) mala ručička hodinová. Vodeodolnosť SuperSubov potom nikoho nenechá na pochybách, že pred sebou máme skutočné potápačské hodinky – činia úctyhodných 500 metrov, čiže 50 atmosfér.

Buď svetlo

Konečne sa dostávame k tomu hlavnému, čo je poznávacím znamením, ba priamo výsostným znakom hodiniek Traser – a tým je zvýraznenie indexov a rúčok v tme svietiacimi tríciovými trubicami. Luminiscenčný efekt tu vzniká rozpadom plynného rádioaktívneho trícia, nepriedušne uzavretého do miniatúrnych sklenených trubičiek.

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

Rozpadajúci sa prvok emituje elektróny, tie dopadajú na citlivú vrstvu vnútri trubíc a hodinky sa v tme doslova rozžiaria. Na rozdiel od luminiscenčných náterov ich netreba vopred nasvietiť, trícium svieti "samo od seba", kým sa všetko časom nerozpadne. Jeho polčas rozpadu je necelých 13 rokov, takže po tejto dobe budú hodinky svietiť asi o polovicu slabšie (čo môžem potvrdiť; mám doma zhruba tých 13 rokov staré Traser Super Sport – v absolútnej tme svietia stále, ale proti "čerstvému" tríciu na SuperSubech je to asi ako porovnávať nočnú snímku Las Vegas s večernou fotkou Vladivostoku za sovietskej éry).

Použiteľná svietivosť trvá podľa rôznych zdrojov asi 20 až 25 rokov, ale prikláňal by som sa k menej optimistickej možnosti. Technológiu firma Traser pomenovala Trigalight a odkazuje na ňu štylizovaná skratka T3 na ciferníku, orámovaná dvoma tríciovými kapsulami.

V závislosti na množstve trícia (a následnej svietivosti) sú na tomto modeli použité dva druhy trubíc – variant s číslicovým ciferníkom má užšie kapsule označené ako T25 a variant s "tučnejšími" hodinovými indexami bez čísel je osadená širšími trubicami T100. U posledne menovaného prevedenia naviac nesvietia len hodinové indexy a ručičky, ale aj celá minútová stupnica.

Technológia Trigalight® od spoločnosti Mb-microtec využíva svetelný zdroj na báze plynného trícia.

V tejto súvislosti musím spomenúť, že Trasery sú prvé hodinky, u ktorých som kvôli rádioaktívnemu tríciu našiel "Príbalový leták" (fakt sa to tak volá), podobne ako u liekov. Je v ňom vysvetlený princíp luminiscencie, nechýbajú zvyčajné stupídne varovania (výrobok nie je určený deťom, mentálne postihnutým, blabla) a ako naprosté vyvrcholenie je tu aj návod, čo robiť, ak by sa hodinky rozbili na cimpr campr a trícium uniklo von – odporúča sa vyvetrať , žiadne ďalšie opatrenia nie sú potrebné. Neviem si však predstaviť, ako by k takejto situácii mohlo pri bežnom užívaní dôjsť – aby sa tríciové trubice zničili, musel by niekto do hodiniek mlátiť kladivom – a to najskôr opakovane. Tak pevne sú vystavané.

Dienko a náramky

Použitie trícia je podrobne zmieňované tiež na dienku. Je tu vyrytý aj mierne pozmenený názov modelu – Traser SuperSub 500 – a symbol bioluminiscencie: "ryba s lampičkou", čiže morský čert, ktorého samičky lákajú korisť na zvláštne svietiaci výrastok na hlave (kto videl film "Hľadá sa Nemo", ten vie) . Poslednými dôležitými informáciami na dienku sú zmienky o pôvode (Swiss Made) a o vodeodolnosti.

Morský čert na dienku SupeSubov: symbol bioluminiscencie

Čo sa nosenie týka, SuperSuby sa dajú kúpiť v troch variantoch – s kovovým náramkom, potápačským gumovým remeňom alebo s ich kombináciou. Prvé dva varianty dostanete v papierovej krabičke, posledný v kufríku v štýle "Pelican Case" (nie, nejde o starší americký film Prípad Pelikán).

Ja som mal k dispozícii variant na kovovom náramku. Jeho prevedeniu ťažko niečo vytknúť; dieliky sú z plnej ocele a za zmienku stojí "poctivá" spona s logom Traseru, ktorá nevznikla vylisovaním z kusu plechu, ale klasickým obrábaním niekoľkých kusov ocele. Je tiež (pre túto cenovú kategóriu) v nezvyčajnom prevedení: okrem dvojice poistných tlačidiel, ktorými sa otvára, má aj dvojicu tlačidiel drobnejších, po ktorých stlačení sa z modulu vnútri vysunie potápačská extenzia! Daňou za toto neopozerané riešenie je obmedzená možnosť mikroregulácie – na sponu sa zmestili len dve dierky na jemné doladenie dĺžky – po jednej na každom konci.

Ocelový náramok má potápačskú extenziu, ktorá sa vysunie po stisknutí dvojice menších tlačidiel.

Slovo na záver

Priznám se, že po zoznámení s modelem Traser P67 SuperSub som zapátral v pamäti, či ma v blízkej dobe nečaká nejaké významné životné jubileum, ktorým by sa dalo ich obstaranie odôvodniť... Bohužiaľ, nečaká.

Keby som mal SuperSubom prisúdiť ľudské vlastnosti, nazval by som ich asi "úprimným kusom železa, ktorý sa na nič nehrá". Navyše robí všetko, čo má, a je k tomu všetkému príjemným a hlavne premysleným mixom už známych hodinkových riešení, nie bezduchou "kopírkou" nejakého konkrétneho modelu. Poriadnou čerešňou na torte je potom "tríciová šou"; popísať sa to nedá, musí sa to vidieť.

A námietka, že tieto hodinky "vyzerajú ako iné hodinky" a nehľadajú akúsi vlastnú originálnu a nevšednú cestu? Je to ako sťažovať si, že stoličky vyzerajú ako stoličky alebo že väčšina áut má volant a štyri kolesá; áno, ide to urobiť inak, ale moc praktické to najskôr nebude...

Plusy a mínusy

Trícium, trícium, trícium
Pevné prevedenie
Klasický hodinkový dizajn; v oranžovej verzii neprehliadnuteľné
Dobrodružný, vojenský a potápačský imidž
Výtečná prehľadnosť
Pomer cena/výkon je tak akurát
Hocikto ocení rýdzu praktickosť a neokázalosť značky

Nie sú pre každého (46 mm priemer a 215 gramov s kovovým náramkom je fakt dosť)
K dostaniu len v quartzovej verzii; sekundovú ručička chvíľami nepasuje s indexami
Niekomu môže prekážať inšpirácia už existujúcich hodiniek
Nevhodné pre ľudí s fóbiou z rádioaktivity :-)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku