Telefón 0650 400 134 (volajte PO-PA 8-18, SO 10-18)
Košík
0,00 €
Prejsť k objednávke
logo
« Späť na váš výber (9 produktov) | » Blog » Technológie a pojmy

Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a mnoho ďalších

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 27.6.2023 | 13 MIN

Niektoré hodinky sa pomaly stávajú umeleckým dielom. A niektoré ich detaily možno oceniť len pri naozaj pozornom pozorovaní. Ale práve dokončovacie úpravy sú tým, čo rozhoduje - jednak o kráse výsledného diela a často aj o cene hodiniek. Aké sú najčastejšie povrchové úpravy alebo typy dokončovania, ktoré na hodinkách nájdeme?

Je zvláštne, že mnohé úpravy sa dnes používajú výlučne z estetických dôvodov, pretože zvyšujú pôžitok z krásy. Niektoré však mávali kedysi aj praktický dôvod. Napríklad skosenie súčiastok strojčekov pôvodne slúžilo na to, aby sa hodinári pri montáži neporezali o ostré hrany. A napríklad taká perleť zachytávala malé zaprášené časti, takže odvádzala prach z citlivých miest, kde by sa mohol usadiť a spôsobiť neplechu.

Šikovné, však? Keď sa však dnes pozeráme na krásne dokončené strojčeky, puzdrá, náramky a ciferníky, obdivujeme ruku umelca. Dnešný článok predstavuje najzaujímavejšie typy dokončenia hodiniek. Teda okrem zdobenia drahými minerálmi, pretože im venujeme samostatný článok.

Aplikácia

Aplikované môžu byť napríklad indexy, číslice alebo iné ozdoby na ciferníku, ktoré sú vyrezané napríklad z oceľových plátov a aplikované na ciferník.

Aplikované arabské číslice.Aplikované arabské číslice.

Clous de Paris

Impozantný názov pre veľmi obľúbenú povrchovú úpravu. Ide o typ giloše alebo reliéfu, pri ktorom sa vytvárajú malé pyramídy. Výsledným efektom je tak štvorcový vzor s výrazným 3D efektom a je jednou z najobľúbenejších techník zdobenia ciferníkov.

Clous de Paris.Clous de Paris.

Flinqué

Flinqué kombinuje dve techniky. Prvou je gravírovanie alebo gilošovanie, druhou je nanášanie ochrannej, často farebnej vrstvy, najčastejšie enamelové (smaltové). Takto vzniká vzorovaný, ale veľmi lesklý povrch, ktorý si zachováva farebnú stálosť.

Technika flinqué.Technika flinqué.

Gilošovanie (Guilloché)

Dekoratívna technika, ktorá sa vykonáva pomocou strojov ovládaných ľudskou rukou. Výzdoba môže byť vytvorená na ciferníku, ale aj na puzdre alebo časti strojčeka či náramku.

Technika gilošování u dámských Seiko Presage.Technika gilošovania na dámskych hodinkách Seiko Presage.

Je to v podstate typ gravírovania a môžeme sem zaradiť metódy ako Clous de Paris, Tapisserie, Sunburst alebo Flinqué.

Gilošování u Patek Philippe.Guilloche na Patek Philippe.

Guilloche má samozrejme tiež mnoho úrovní, od jednoduchých až po najjemnejšie štruktúry.

Gradient

Prechod farby do rôznych odtieňov - zvyčajne od svetlého stredu k tmavému okraju. Tento súčasný trend sa začal presadzovať niekedy okolo roku 2018 (hoci gradientné ciferníky poznáme v hodinárstve už dlho) a dnes ho skutočne nájdete na mnohých značkách.

Gradientní číselník má přechody barev ze světlé do tmavších.Gradientný ciferník má farebné prechody od svetlého k tmavšiemu.

Technika výroby spočíva v nastriekaní odtieňa na otáčajúci sa ciferník, ktorý už prešiel rôznymi farbiacimi procesmi. Výsledkom môžu byť naozaj rôznorodé odtiene a krásne gradienty. V závislosti od okolitého svetla a uhla pohľadu získa číselník ďalší farebný rozmer.

V skutočnosti pre túto úpravu ešte neexistuje ustálený názov. Stretávame sa s názvami gradient, fumé, ombré,... Všetky však znamenajú to isté.

Intarzia (dyhovanie)

Technika tradične používaná pri dekorovaní nábytku atď. V hodinárstve sa používa pomerne krátko, ale použitie dreva alebo aj iných materiálov, ako sú perie, lístky atď, dáva hodinkám úplne iný nádych. A to aj v prípade veľmi tradičných značiek, ktoré používajú intarziu.

Intarzie na zadní straně hodinek Patek Philippe.Intarzia na zadnej strane hodiniek Patek Philippe.

Pomocou tenkých dýh sa vytvorí obraz alebo vzor. Môžu to byť aj vyrezávané kúsky, ktoré do seba zapadajú ako puzzle a vytvárajú konečný obraz.

Rytina na hodinkách Hermès.Intarzia na hodinkách Hermès.

Pôvod intarzie, jednej z techník Métiers d'Arts v spoločnosti Cartier:

Kabošon (cabochon)

Vyleštený kopček drahokamu sa nazýva kabošon a zvyčajne sa nachádza osadený v korunke. Opäť môže byť vyrobený z rôznych materiálov.

Kabošon v korunce u Mido Baroncelli, které kombinují na číselníku také perleť, diamanty a růžové rubíny.Kabošon v korunke hodiniek Mido Baroncelli, ktoré kombinujú aj perleť, diamanty a ružové rubíny na ciferníku.

Kartáčovanie

V popise môžete naraziť na informáciu, že kov je brúsený. Napríklad na puzdre alebo kovovom náramku. Ide o finálnu úpravu kovu pomocou kolieska, ktorou sa dosiahne jemne "poškriabaný" vzhľad.

Tým sa vytvára kontrastný povrch napríklad k lešteným častiam, kde má kartáčovaný povrch jemnú, ale viditeľnú štruktúru.

Kartáčované plochy kontrastují s leštěnými okraji článků náramku.Kartáčované plochy kontrastujú s leštenými okrajmi článkov náramku.

Maľovanie

Dekoratívna ručná technika, ktorá je skôr umeleckým dielom. Môžu sa použiť syntetické farby, ale aj smalt.

Miniaturní malba draka na číselník hodinek Jaquet Droz.Miniatúrna maľba draka na ciferníku hodiniek Jaquet Droz.

Meteoritové ciferníky

Tenký plát prírodného meteoritu vytvára špecifickú textúru. Vďaka materiálu má každý kus inú štruktúru, takže žiadne dva kusy nie sú nikdy úplne rovnaké.

Meteorit použitý u hodinek Prim.Meteorit použitý v hodinkách Prim.

Prim Meteorite Muonionalusta recenzia – Skutočne vesmírne hodinky
16.11.2022 - Agáta Vřeská
Prim Meteorite Muonionalusta recenzia – Skutočne vesmírne hodinky

Meteoritových hodiniek je ako šafranu a zvyčajne sú to veľmi drahé kúsky.

Unikátní struktura ( Widmanstättenovy obrazce) vznikne leptáním povrchu.Jedinečná štruktúra (Widmanstättenove vzory) sa vytvára leptaním povrchu.

Modrotlač

Modré ručičky alebo skrutky na strojčeku sú napríklad často modré. Existuje niekoľko spôsobov, ako to dosiahnuť. V prípade lacných hodiniek ide zvyčajne o jednoduchý náter. Modrenie sa môže vykonať aj chemicky pomocou alkalickej soli.

Modřené šroubkyModré skrutky.

Najprestížnejšou a najdrahšou možnosťou je potom kalenie ocele pri určitej teplote, zvyčajne medzi 260-320 °C, pričom pri rôznych teplotách sa dosahujú rôzne odtiene modrej. Modrenie má čisto estetický dôvod.

Modře kalené ručky.Modré kalené ručičky.

Open heart

Pohľad cez ciferník na srdce hodiniek - vláskové pružinové vyvažovacie koliesko. Zvyčajne ide o menší výrez a najčastejšie okrúhly, ktorý kopíruje tvar zotrvačníka.

Open heart nabízí průhled přes číselník na setrvačku. Model Orient Star Classic.Open heart ponúka pohľad na zotrvačník cez ciferník. Model Orient Star Classic.

Osadený drahými kameňmi (diamanty, Swarovski, zafíry...)

Lesk a trblietanie drahých kameňov môže z hodiniek urobiť lákavý šperk. Existuje mnoho rôznych typov osadenia, od obyčajných sklenených kameňov cez kryštály Swarovski až po diamanty a drahé kamene alebo perly.

Diamanty pre každého: 7 najobľúbenejších hodiniek s krištáľmi Swarovski
6.11.2019 - Agáta Vřeská
Diamanty pre každého: 7 najobľúbenejších hodiniek s krištáľmi Swarovski

Swarovski krystaly.Kryštály Swarovski.

Pri drahých kameňoch je rozhodujúci aj ich výbrus, veľkosť alebo počet karátov. V hodinkách sa najčastejšie používa diamant s briliantovým brusom (okrúhly), ale nezriedka sa vyskytuje aj kvapkový, oválny, smaragdový alebo štvorcový (princeznovský).

Dámske hodinky osadené diamantmi – Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky osadené diamantmi – Fotogaléria

Diamanty nahrazují často indexy.Diamanty často nahrádzajú indexy.

Karát (ct) je jednotka hmotnosti používaná predovšetkým pre diamanty alebo iné drahé kamene. Čím viac karátov, tým samozrejme lepšie.

Cena potom závisí od množstva, veľkosti (počtu karátov), brusu a výberu drahých kameňov. Napríklad diamantové hodinky sa môžu pohybovať od niekoľkých tisícok (keď ide skôr o diamantový prach alebo miniatúrnu opravu diamantu) až po státisíce a milióny eur.

Dámske hodinky s diamantmi do 550 eur – Fotogaléria
7.12.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky s diamantmi do 550 eur – Fotogaléria

Drahokamy môžu byť aplikované (napríklad na ciferníku) alebo zasadené priamo do puzdra. Najmä osadzovanie je náročný proces, pri ktorom sa musí kov najprv opracovať, aby sa vytvoril výrez presne pre zvolený kameň, a potom sa musí okolitý kov ohnúť, aby kameň v kove držal.

Vsazení drahokamů pinzetů u hodinek Bvlgari.Osadzovanie drahých kameňov pinzetou na hodinkách Bvlgari.

Niektoré značky hodiniek majú dokonca vlastných remeselníkov, ale väčšina sa spolieha na externých klenotníkov.

Diamanty súvisia aj s takzvaným Kimberleyským procesom. Cieľom Kimberleyského procesu (KP) je zabrániť tomu, aby sa konfliktné (krvavé) diamanty, s ktorými obchodujú napríklad povstalecké hnutia (na financovanie svojich konfliktov), dostali na oficiálny medzinárodný trh. Členské štáty KP dohliadajú na produkciu svojich surových diamantov a obchod s nimi.

Okrem diamantov možno na luxusných hodinkách nájsť okrem iného modré alebo ružové zafíry, červené rubíny, zelené smaragdy alebo menej bežné tsavority.

Růžové safíry u hodinek Mido.Ružové zafíry na hodinkách Mido.

Paillonée

Jednoduché? Z kovovej doštičky sa vyberú malé ornamenty a pripevnia sa na požadované miesto (najčastejšie na smaltovanú vrstvu ciferníka). Táto technika je jednou z najkrajších, historicky dlho používaných, ale pre svoju náročnosť pomerne vzácnych.

Model Paillonée dostal název právě podle této zdobící techniky.Model Paillonée od spoločnosti Jaquet Drozd je pomenovaný podľa tejto techniky zdobenia.

Medzi značky, pre ktoré je paillonée typická, patrí Jaquet Drozd. Ozdobné "flitre" sa najčastejšie vyrábajú z vysokokarátového zlata a ich výroba je už veľmi náročná. Paillions sa potom nanášajú na špeciálnu vrstvu smaltu, a keďže ide o ručnú výrobu, vyžaduje si naozaj šikovné ruky, aby bolo všetko dokonale presné.

Karát pri zlate označuje inú hodnotu ako v prípade diamantu. Karát (kt) je jednotkou rýdzosti zlatých zliatin. Najčistejšie zlato má 24 karátov. Jeden karát sa teda rovná 1/24 hmotnosti zlata. Na šperkárske účely sa najčastejšie používa 14- alebo 18-karátové zlato. Najčistejšie zlato je žlté, ale môže byť aj biele alebo ružové, v závislosti od prídavku iných kovov do zliatiny. Napríklad pridaním striebra sa stane bielym, pridaním medi ružovým. Známe je aj biele zlato, do ktorého sa zvyčajne pridáva nikel, mangán alebo paládium.

Aplikování ozdoby na číselník.Nanášanie ornamentov na ciferník.

Perláž (Perlage)

Perláž je jednou z najpoužívanejších techník povrchovej úpravy hodiniek. Najčastejšie sa s ňou stretávame na mostíkoch hodiniek, kde zvyšuje estetický dojem.

U luxusných značiek sa perlage stále vytvára ručne, pričom hodinár pomocou kotúča (rotujúceho kolíka) postupne pokrýva povrch prekrývajúcimi sa sústrednými kruhmi. Výsledkom je veľmi krásna štruktúra.

Zdobení perláží. Zdroj: www.bobinchak.comZdobenie perlážou. Zdroj: www.bobinchak.com

Perleť

Tenká vrstva rozdrvených lastúr ustríc. Perleť vytvára pozoruhodné odtiene a každý kus je iný. Najdôležitejším krokom je nájsť dokonalú mušľu (zvyčajne perlorodku ustricovú), ktorá sa potom rozdrví a vytvorí tenký plát, na ktorom je len asi 0,2 mm perlete. Táto vrstva je potom veľmi krehká.

Perleťový číselník u dámských Hamilton Jazzmaster.Perleťový ciferník na dámskom modeli Hamilton Jazzmaster.

Samotný materiál je však veľmi odolný a po implementácii do ciferníka má dlhú životnosť. Výsledná perleťová vrstva sa navyše ďalej upravuje, najčastejšie lakuje, aby sa dosiahol lesklý vzhľad, ale môže sa aj prefarbiť alebo doplniť o nejakú ďalšiu štruktúru.

Tmavá perleť u pánských hodinek Orient Star.Tmavá perleť na pánskych hodinkách Orient Star.

Pravá perleť sa používa pri výrobe luxusných hodiniek. V lacnejších hodinkách je možné nájsť umelú perleť - povrchovú úpravu, ktorá iba imituje prírodnú perleť.

Omega zvolila kromě perleti také jemný vzor.Okrem perlete zvolila spoločnosť Omega aj jemný vzor.

Pieskovanie

Technika povrchovej úpravy, pri ktorej sa pod vysokým tlakom fúkajú čiastočky proti povrchu.

Pískovaný povrch, zdroj: https://www.nadeauwatches.com.auPieskovaný povrch, zdroj: https://www.nadeauwatches.com.au

Mení vzhľad a štruktúru povrchu, ktorý pripomína piesok a je matný.

Plique-à-Jour

Technika smaltovania, pri ktorej sa smalt nenanáša na podklad, ale tvorí výplň medzi tenkými drôtmi. Vzniká tak priehľadný smalt, ktorý môže nadobúdať rôzne farby a vytvárať zaujímavé odlesky.

Technika Plique-à-Jour u Jaquet Droz.Technika Plique-à-Jour od Jaquet Droz.

Výsledný ciferník tvorí akúsi malú vitráž.

Rytina (Engraving)

Tradičná ručná metóda zdobenia povrchov, ako sú ciferníky, puzdrá alebo mostíky mechanických strojčekov, ktorá vytvára trojrozmerný efekt. Zvyčajne sa do kovového podkladu vyryje ornamentálny vzor alebo špecifický vzor. Ručné gravírovanie sa zvyčajne vyskytuje na drahých značkách a jeho výsledkom je často veľmi hodnotné dielo, kde každý kus je originál.

Rytina na zadní straně hodinek.Rytina na zadnej strane hodiniek Jaquet Droz.

Rytina sa môže vykonávať aj strojom, ale výsledný efekt je iný. A, samozrejme, aj cena.

Rytina na pouzdře u hodinek Vacheron Constantin.Rytina na puzdre hodiniek Vacheron Constantin.

Saténovanie

Povrchová úprava, pri ktorej je kov zmatnený veľmi pravidelnými a veľmi tenkými drážkami. Je v podstate synonymom pre kartáčovanú povrchovú úpravu, ale saténová povrchová úprava býva jemnejšia a štruktúra hustejšia.

Saténová úprava.Saténová povrchová úprava vytvára kontrast medzi matným a lesklým povrchom.

Sinks

Úprimne povedané, neviem, či som niekedy videla slovenský termín pre túto techniku povrchovej úpravy, ale aj preklad ako "drez" by bol výstižný. Oblasť okolo skrutiek alebo uloženia kameňa je opracovaná a vyhladená. Tým sa zvýrazní krása šperku alebo možno aj zmodraných skrutiek.

Zkosení a vyleštění okolo šperků.Skosenie a leštenie okolia šperkov, detail šperku Romaina Gauthiera HMS Ten.

Skeleton

Koncept skeletonu sa častejšie vyskytuje v mechanických hodinkách ako v quartzových hodinkách (hoci niektoré značky odhaľujú aj quartzový strojček).

Skeletonové hodinky Edox Delfin Mecano.Hodinky Edox Delfin Mecano so skeletonom.

Pri mechanických hodinkách sa zvyčajne odstráni čo najväčšia časť kovu mechanizmu, aby bolo cez ciferník vidieť čo najviac pracovných častí mechanizmu.

Hamilton Ventura skeleton.Hodinky Hamilton Ventura skeleton.

Na rozdiel od pohľadu cez zadné dienko hodiniek ponúkajú skeletonové hodinky pohľad na celý strojček priamo cez ciferník. Má to čisto estetický charakter a nemá to vplyv na funkčnosť.

Patek Philippe Calatrava skeleton.Skeleton Patek Philippe Calatrava.

Skeletony bývajú drahšie, pretože vďaka priehľadu sú komponenty, ako napríklad mostíky alebo základňa, precíznejšie zdobené. Najčastejšie na nich nájdete napríklad perleť alebo v prípade luxusných značiek ručné gravírovanie.

Orient Star Skeleton s perlážovým zdobením.HodinkyOrient Star Skeleton s perlážovým zdobením.

Práve na povrchovej úprave je vidieť jemnú prácu remeselníkov v porovnaní so strojovým opracovaním lacnejších hodiniek.

Čiastočný pohľad na strojček, pri ktorom je vidieť viac ako len zotrvačník (open heart), ale zároveň nie je vidieť celý strojček, sa nazýva poloskeleton.

Poodhalený strojek u Orient Star.Poloskeletovaný strojček na hodinkách Orient Star Contemporary.

Aj tu je bežné zdobenie na zvýšenie estetického dojmu.

Semi-skeleton je na pomezí skeletonu a open heart. A umožňuje zajímavý tvary výřezů jako tady u Hamilton Jazzmaster.Poloskelet je na hranici medzi skeletom a open heart. Umožňuje zaujímavé výrezy, ako napríklad tu na hodinkách Hamilton Jazzmaster.

Smalt (enamel, email)

So smaltovaním sa najčastejšie stretávame na ciferníkoch, kde sa používa ako dekoratívny prvok. Smalt (alebo email) sa po zahriatí na vysokú teplotu spojí s podkladom, čím vznikne lesklý a hladký povrch.

Asi najviac sa podobá sklu alebo keramike a medzi jeho výhody patrí možnosť rôznych farieb a dlhá životnosť (môže vydržať desiatky alebo dokonca stovky rokov bez zmeny farby).

Emailový číselník.Emailový číselník.

Existuje však mnoho druhov smaltovania, ktorými možno dosiahnuť skutočne majstrovské diela. Napríklad Grand Feu, Cloisonné, Champleve', Plique a Jour. Pri práci so smaltom možno do smaltu primiešať rôzne prvky a vytvoriť tak farebné variácie.

Vacheron Constantin replikoval Chagalovo dílo pomocí enamlové techniky.Spoločnosť Vacheron Constantin replikovala Chagallove diela technikou smaltu.

Napríklad pridaním železa vzniknú odtiene žltej, zelenej alebo hnedej, meď dodá odtiene modrej, zelenej alebo červenej a jód zabezpečí ohnivú červenú.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Flying Dutchman.Vacheron Constantin Les Cabinotiers Lietajúci Holanďan.

Sunburst a Sunray

Metódy povrchovej úpravy ciferníka, pri ktorých sa vytvára takmer nepostrehnuteľná štruktúra tenkých drážok, ktoré sa spájajú (vychádzajú) zo stredu podobne ako slnečné lúče. Najčastejšie sa používa štetec s kovovými vláknami.

Struktura broušení číselníku, která připomíná sluneční paprsky.Štruktúra brúsenia ciferníka, ktorá pripomína slnečné lúče.

Dôležité je, že vďaka miernej štruktúre, v ktorej sa zachytáva svetlo, vznikajú odrazy a z rôznych uhlov môžu vystupovať rôzne farebné tóny.

Odrazy světla vznikají barevné odlesky.Odrazom svetla vznikajú farebné odlesky.

Tapisserie

Tapisserie alebo vafľový ciferník je typ giloše, pri ktorom sa vytvára množstvo malých oddelených štvorcov.

Oddělené čtverečky připomínají tapisérii či wafle.Oddelené štvorce pripomínajú tapisérie alebo vafle.

Vzniká tak efektná 3D štruktúra, ktorú asi najviac preslávil ciferník Audemars Piguet Royal Oak.

Waflovitá struktura. Zdroj: www.watchclub.comŠtruktúra pripomínajúca vafle. Zdroj: www.watchclub.com

Skosenie (Anglage)

Skosenie mostíkov alebo iných častí hodiniek do rovnakého uhla a šírky. Je to čisto na dekoratívne účely. Skosenie a leštenie musí byť hladké a pravidelné.

Na můstku setrvačky jde vidět precizní vyleštění a lehké zkosení.Mostík zotrvačníka vykazuje presné leštenie a ľahké skosenie.

Znie to jednoducho, ale ručná úprava vyleštených uhlov je znakom skutočne majstrovských diel. Dnes sa mnohé mechanizmy dajú dokončiť strojom, pričom úkosy sú veľmi čisté (tzv. diamantové úkosy) a potom sa môžu dokončiť ručne.

Ručníí dokončování můstku pomocí zkosených úhlů u Vacheron Constantin.Ručné dokončovanie mostíka pomocou skosených uhlov v spoločnosti Vacheron Constantin.

V prípade niektorých zložitých tvarov (ako sú mostíky atď.) sa skosenie môže vykonať len ručne a vyžaduje si veľkú zručnosť. Azda najzložitejšie je potom konvexné skosenie, pri ktorom je uhol skôr zaoblený ako rovný.

Zaoblené zkosení je vrcholným zpracováním.Zaoblené skosenie je vrcholom kvality spracovania.

Zrkadlový lesk, black mirror (Sallaz, Zaratsu leštenie)

Leštenie kovu do zrkadlového lesku. Povrch je taký lesklý, že sa z určitých uhlov zdá byť takmer čierny. Leštenie jednej súčiastky môže trvať až niekoľko hodín a konečná úprava zrkadlovým leštením je časovo veľmi náročná.

Zrcadlový lesk, kdy z určitého úhlu plocha působí černě.Zrkadlové leštenie - z určitých uhlov sa povrch javí ako čierny. Foto: Monochronome-watches.com

Na leštenie sa môžu použiť napríklad diamantové pasty rôznej zrnitosti, ktorými hodinár postupne zbavuje povrch nedokonalostí, až kým nie je dokonale hladký a rovný a kým nevzniknú čierne odlesky (keď svetlo dopadá kolmo na vyleštený povrch).

Hovorí sa, že majstri hodinári sa túto metódu učia niekoľko rokov, kým dokážu vyleštiť hodinky, ale výsledok je veľmi pôsobivý.

Leštění pomocí techniky Zaratsu.Leštenie technikou Zaratsu.

Najznámejšie metódy sú japonské techniky Sallaz (napr. Orient Star alebo Casio) a Zaratsu (napr. Seiko). Zaratsu sa používalo napríklad na leštenie samurajských mečov a táto technika má v japonskom prostredí silný historický kontext. Čierne leštenie však používajú aj tradičné švajčiarske značky.

Sallaz leštění u Orient Star.Leštenie Sallaz v spoločnosti Orient Star.

Ženevské pruhy (Côtes de Genève)

Ide o dekoratívnu techniku spracovania kovov (napríklad na rotore, mostíkoch alebo základni mechanizmu), pri ktorej povrchová úprava vytvára viditeľné pruhy.

Ženevské pruhy.Ženevské prúžky.

Niekedy sa označuje aj ako Tokijské prúžky (často na japonských hodinkách), Damaskeening (v americkom prostredí) alebo Glashütte prúžky na hodinkách Glashütte. Všetky názvy však opisujú tú istú techniku.

Tokijské pruhy na rotoru.Tokijské pruhy na rotore.

Ide o jednu z najbežnejších povrchových úprav strojčekov (najmä mechanických, ale vyskytujú sa aj na quartzových strojčekoch). Brúsenie sa môže vykonávať úplne ručne (najdrahší, časovo najnáročnejší, najmenej pravidelný, ale zvyčajne najkrajší spôsob), ručne pomocou kolieska alebo pomocou CNC strojov, kde nie je potrebná ľudská ruka (najlacnejší spôsob).

Zdroj obrázku: monochrome watchesZdroj obrázku: monochrome watches

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre