Typy navigácie v smart hodinkách

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 19.3.2024 | 4 MIN

V smart hodinkách existuje niekoľko typov navigácie. Niektoré sú pokročilejšie a niektoré veľmi jednoduché. V tomto článku si ich všetky prejdeme a povieme si, na čo je každý z nich dobrý.

Dalo by sa povedať, že navigácia je stále rovnaká, ale menia sa len jej detaily. Hodinky nám stále ukazujú, ako sa dostať do cieľa. Niekedy pomocou šípky, niekedy pomocou krivky na slepej mape a niekedy pomocou tej istej krivky priamo v mapovom podklade. A práve tieto tri typy navigácie si v tomto článku rozoberieme.

Navigácia pomocou akejkoľvek šípky na displeji

Navigácia pomocou šípky je najzákladnejším druhom. Táto navigácia sa však delí na ďalšie dva typy. Šípkou na displeji môžete navigovať na bod, ktorý si môžete uložiť (jeho GPS súradnice) a potom sa k nemu kedykoľvek vrátiť. Potom vás naviguje po priamej línii k uloženému bodu, pričom ignoruje križovatky a iné útvary. Niečo ako pokročilejší kompas.

Druhou možnosťou je, že si v telefóne nastavíte trasu pomocou niektorej z aplikácií a hodinky vám len ukazujú šípky, ktoré vám hovoria, kam máte odbočiť a za ako dlho. Druhý prípad navigácie je bežný v mestských inteligentných hodinkách, ako sú Apple Watch, Samsung alebo aj Huawei. Tento typ navigácie so šípkami je určite oveľa väčším pomocníkom ako "vylepšený kompas", pretože plní asi najdôležitejšiu funkciu pri navigácii – informuje vás o zmene smeru.

Navigae Petal Maps v hodinkách Huawei

Navigae Petal Maps v hodinkách Huawei

Tento typ navigácie je naozaj len základný, vhodný skôr na parkovisko, kde nájde vaše zaparkované auto. Na turistiku alebo akékoľvek pokročilejšie použitie sa však nehodí. Túto navigáciu nájdete najmä v mestských hodinkách alebo v základných športových modeloch.

Možno ju nájsť aj v lacnejšej triede hodiniek
Naviguje priamo do bodu (najrýchlejšia trasa)

Nie je vhodná na pokročilú navigáciu v teréne alebo na pretekoch
Môže byť mätúca a šípka môže byť niekedy zavádzajúca

Navigácia podľa krivky v slepej mape

Tento typ navigácie je v súčasnosti pravdepodobne najrozšírenejším typom medzi všetkými značkami. Navigácia môže skutočne navigovať podľa naplánovanej trasy. To znamená, že do aplikácie výrobcu hodiniek nahráte vopred pripravenú trasu (napr. z Mapy.cz, Komoot, Google Maps atď.) s príponou .gpx. Súbor GPX sa prostredníctvom aplikácie odošle do hodiniek a vy potom môžete hodinky navigovať presne podľa naplánovanej trasy.

Implementácia navigácie v hodinkách sa líši aj pri tomto type. Mnohé hodinky dokážu zobraziť trasu len na slepej mape, ale chýbajú im navigačné pokyny. Nebudú vás teda upozorňovať na odbočku alebo akúkoľvek zmenu smeru. Všetky značky vás však upozornia, keď zídete z trasy, čo je určite užitočné.

Navigace u značky Coros

Navigácia v meste Coros

Športové hodinky ako Garmin, Coros, Suunto a Polar dokážu zobraziť aj graf vašej nadmorskej výšky a miesta, kde sa nachádzate. To je veľká pomoc pri aktivitách na trase, pretože viete, čo vás na trase čaká a ako ďaleko je napríklad k ďalšiemu kopcu. Garmin pridáva funkciu ClimbPro, ktorej sme sa venovali v inom článku.

Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod
22.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod

Ukázka funkce ClimbPro

Ukážka funkcie ClimbPro

V pomere cena / výkon je táto navigácia skvelá. Je šetrnejšia k batérii ako displej s mapou, je rovnako presná a zobrazuje všetky podstatné informácie. Jedinou veľkou nevýhodou je, že niekedy sa na trase objaví veľká križovatka a bez mapového podkladu ju nedokážeme navigovať. Ďalším problémom môže byť navigácia v hmle, keď sa musíte orientovať podľa mapy.

Dostatočne podrobná navigácia pre každé dobrodružstvo
K dispozícii aj v modeloch strednej triedy
Nevybíja batériu tak ako navigácia na základe mapy

Nemožnosť navigácie v teréne (križovatky, vrcholy atď.)

Navigácia s mapovými podkladmi

Najpokročilejším typom je navigácia po krivkách zobrazená na mapových podkladoch. Tu okrem postupu nahrania trasy cez iný mapový portál (ako pri predchádzajúcej navigácii) môžete často na navigáciu použiť aj samotnú mapu v hodinkách. Stačí označiť bod na mape a nechať hodinky, aby k nemu navigovali.

Mapové podhlady na hodinkách Fenix 7X PRO

Mapový podklad hodiniek Fenix 7X

Mapové podklady sa potom ďalej delia na špecifické zobrazenia, ako napríklad topografické, krajinné, letecké, námorné a podobne. Pri topografických mapách, ktoré sú najpoužívanejšie, je vidieť najväčší rozdiel medzi jednotlivými značkami – a to v presnosti a kvalite zobrazenia mapy. Často sa používajú mapy s otvoreným zdrojovým kódom z OpenStreetMaps. Tie sú skvelé na zobrazenie ciest, obrysov alebo prípadne iných terénnych útvarov. Najväčšie problémy majú tieto mapy s názvami ulíc, názvami kopcov atď. Tieto mapy používa napríklad spoločnosť Suunto alebo Coros.

Ukázka mapy na hodinkách Suunto Vertical

Ukážka mapy na hodinkách Suunto Vertical

Mapy OpenStreetMap používa aj gigant Garmin, ktorý však mapy značne upravuje a len pridáva všetky dôležité body. Takže aj keď nemáme aktivovaný špecifický topocher, ktorý ponúka Garmin, môžeme vidieť názvy vrcholov kopcov, ulíc, smerovníkov atď.

Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?
14.7.2021 - Matěj Urbaczka
Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?

V prípade Garminu môžete plánovač používať priamo na hodinkách. V tom zmysle, že zadáte, koľko kilometrov chcete prejsť alebo prebehnúť, a Garmin vypočíta najlepšie trasy podľa trendovej čiary (ktorú používajú iní používatelia Garminu).

Navigácia na mape aj na krivke má jednu úžasnú funkciu – Trackback. To znamená, že ak sa stratíte alebo sa len chcete vrátiť do bodu, z ktorého ste vyrazili, môžete stlačiť tlačidlo a hodinky vás navedú späť. Apple Watch majú tiež možnosť označiť body záujmu na tejto "stope späť" pre lepšiu orientáciu.

Niektoré hodinky so systémom WearOS od spoločnosti Google majú priamo v hodinkách Mapy Google, ktoré fungujú na základe prenosu údajov z telefónu. To znamená, že buď si doma cez dáta alebo Wi-Fi stiahnete určitú časť mapy, ktorá sa zobrazí na hodinkách, alebo idete a hodinky načítajú mapy priamo z telefónu "za behu".

WearOS mapy na hodinkách Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Mapy systému WearOS v zariadení Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Najpokročilejšia navigácia
Možnosť vytvoriť trasu priamo na hodinkách
Podpora v horských podmienkach so zhoršenou viditeľnosťou (hmla, dážď, noc...)

Vysoká spotreba batérie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre