Ukazovatele nabitia tela (Body Battery, Energie atď.)

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 20.3.2024 | 2 MIN

Tak ako telefón zobrazuje percentuálny stav nabitia batérie, môžu smart hodinky rovnakým spôsobom zobrazovať stav nabitia vášho tela. Aké premenné používajú na jeho výpočet a ako vám môže znalosť vášho "nabitia" pomôcť?

Inteligentné hodinky dnes dokážu veľa vecí, a dokonca dokážu odhadnúť, koľko energie má vaše telo. Zvyčajne sa to vyjadruje na stupnici od 0 do 100, čo je pre väčšinu populácie asi najjednoduchšie pochopiteľné.

Ako sa vyhodnocuje náboj vášho tela?

Na výpočet sa používa niekoľko premenných, z ktorých každá ovplyvňuje "náboj" nášho tela – fyzická aktivita, stres a spánok. Samozrejme, v reálnom živote ich je oveľa viac, ale tieto faktory dokážu zaznamenať inteligentné hodinky.

Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami
19.3.2024 - Dominik Hok
Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami

Ako smart hodinky monitorujú spánok?
18.3.2024 - Dominik Hok
Ako smart hodinky monitorujú spánok?

Ak teda tvrdo trénujete, málo spíte a ste v strese, vaše energetické hodnotenie môže byť stále nízke. Alebo môže byť dočasne nízke po náročnom tréningu, ale ak sa dobre vyspíte, vaše údaje opäť vyskočia vysoko. Pomôcť môže aj popoludňajší spánok.

Aby bolo hodnotenie relevantné, musíte hodinky nosiť celý deň. Ak ich nenosíte, logicky nebudú vedieť, aká je vaša aktuálna úroveň stresu alebo ako dobre ste sa vyspali.

Na čo sa hodí poznať vašu energetickú kapacitu?

Nabáda sa otázka, prečo vedieť, ako veľmi som nabitý. Povedzme, že cieľom každého človeka by malo byť dostať zo svojho tela to najlepšie a nie bežať stále na "pol plynu". Neovplyvňuje to potom len našu fyzickú stránku, ale aj psychickú. Pri nízkom energetickom hodnotení môžete očakávať horšie výsledky tréningu, ale napríklad aj horšie sústredenie v práci. Ak ste živí, určite máte väčšiu chuť do práce, ako keď ste na nule.

Z hľadiska tréningu sa takéto hodnotenie hodí vo chvíľach, keď sa rozhodujete, či má zmysel v ten deň trénovať, alebo sa príliš netrénovať. Vo chvíľach, keď ste sa zle vyspali a ste celý deň v strese, naozaj nie je dobrý nápad dať si tvrdý tréning. Alebo takto môžete zistiť, že zbytočne pretrénujete. A áno, môžete sa dokonca dostať na 0.

A ako zvýšiť svoju energetickú kapacitu? Úplne jednoducho. Sledujte, čo má najväčší vplyv na úbytok energie alebo na to, ako dobre sa dobíjate. Je celkom jasné, že najväčším žrútom bude fyzická aktivita, ale to sa počíta. Možno však zistíte, že váš náboj každý deň v práci rýchlo klesá, čo môže prezrádzať vysoký stres. Alebo môžete zistiť, že váš náboj sa počas spánku až tak nezvyšuje (a preto by ste mali hľadať tipy, ako lepšie spať). Všetky tieto podnety vás môžu viesť k úprave vašich každodenných návykov, a teda k zníženiu stresu a zlepšeniu kvality spánku.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre