» Blog » Hamilton

V ako Ventura: Hamiltony nosí aj žena v čiernom

Tagy: Recenzie | Hamilton | Klasické | Retro | Tradičné

Agáta Vřeská | 29.10.2019 | 7 MIN

Suit up: čierne okuliare, neutralyzér a Ventury. Výbava slávnych agentov MiB, ktorí sa priatelia, ale aj bojujú s vermírnymi príšer(k)ami. Štvrté pokračovanie Mužov v čiernom vstúpilo v júni 2019 do kín. Je teda čas predstaviť si ikonické hodinky od Hamiltona, ktoré si vo filme zahrali - Ventury.

Hamilton Ventura ve filmu Muži v černém

Mnoho značiek označuje svoje modely hodiniek ako "ikonické" alebo "legendárne". Lepšie sa to predáva, dodá to marketingu ten správny drive, zákazník má pocit, že nosí niečo výnimočné. Čo sa však naozaj stane ikonou, rozhodnú až fanúšikovia a najväčší kritik zo všetkých, čas. Ak sa ale bavíme o slávnych Venturách hodinárskej značky Hamilton, môžeme smelo povedať, že o ikonickom označení už bolo rozhodnuté.

Hollywoodska sci-fi komédia Muži v čiernom bola svetu predstavená v roku 1997. Tommy Lee Jones vtedy prvýkrát nám, pasívnym divákom, aj svojmu novému parťákovi Willovi Smithovi odhalil, ako to so svetom vskutočnosti je. Už vtedy čas na ich rukách odmeriavali hodinky s ľahko zapamätateľným tvarom, ktoré vyzerali ako z inej časti vesmíru.

Vo štvrtom pokračovaní sa toho veľa zmenilo. Iný režisér, iný scenárista, nové tváre ústrednej hereckej dvojice. Tým sa našťastie zaoberať nemusíme. Nechajme preto stranou, aké kvality či nedostatky mali jednotlivé filmy, a zamerajme sa n to, čo zostalo - Hamilton Ventury. Pre svoj odvážny futuristický vzhľad sa do filmu o mimozemských imigrantoch skvelo hodia. Ale neboli to Muži v čiernom, kto Ventury prvýkrát preslávil...

Hamilton Ventura jsou zákadní výbavou Mužů v černém

Hamilton Ventury sa stali súčasťou základnej výbavy agentov MiB

„Neriešte praktickosť, máte voľnú ruku"

Povedala firma Hamilton v roku 1957 Richardovi Arbibovi. „Navrhnite nám hodinky presne tak, ako budete chcieť." A americký industriálny dizajnér, ktorý sa preslávil návrhmi karosérií áut či lodí, si sadol a nakreslil nový, netypický tvar hodiniek, ktoré sa stali dôkazom, že sa občas vyplatí byť "out of box".

Zaujímavý štítový tvar by však sám o sebe nestačil.

Futuristický design Ventur navrhl Richard Arbib

Futuristický dizajn Ventúr navrhol Richard Arbib

Hamilton svoje Ventury označuje ako prvé elektrické hodinky. Ale prvé, kde bolo klasické súkolie poháňané batériou, bol model Hamilton Electric 500. Ten Hamilton predstavil v januári 1957 s veľkou slávou - veď vyhral závod so svojimi rivalmi o dôležité prvenstvo.

Strojček si ale tak trochu robil, čo chcel, málokto dokázal túto novinku opraviť a málokto ju teda chcel predávať. Do Ventúr sa tak neskôr dostala vyladená verzia kaliber 505. Ten bol oveľa spoľahlivejší, ale mechanizmus sa tiež o to rýchlejšie opotrebovával. Preto bolo priamo výrobcom doporučované, aby sa behom nenosenia hodiniek povytiahla korunka, hodinky sa zastavili a tým šetrili opotrebovanie. Ešte že za chvíľu prišla quartzová revolúcia...

Takže to už máme atypický dizajn slávneho dizajnéra Arbiba, strojček poháňaný už batériou a teraz prichádza to najdôležitejšie. Kráľ Rock´n´rollu.

Hamilton Ventura z roku 1957 jsou známy jak první elektrické hodinky na světě

Hamilton Ventura z roku 1957 sú známe ako prvé elektrické hodinky na svete

Ventury samotného Elvisa

Neobyčajná celebrita potrebuje neobyčajné hodinky. Hamilton Ventury preto nosila hviezda svetového formátu, sám Elvis Presley. Elvis bol povestný svojou vášňou pre hodinky. Mal ich doma neúrekom, vrátane značiek ako Omega či Rolex. A ak by mu niekto povedal: "Tieto hodinky milujem", Elvis by si ich najradšej okamžite zložil a venoval ich ako darček.

S atypickými Venturami je ale kráľ rock´and´rollu spojený asi najviac. Od chvíle, keď boli použité na jeho zápästí ako product placement vo filme Blue Hawaii z roku 1961, si ich obľúbil natoľko, že sa stal ambasádorom značky a tvárou Ventury. Nosil ich aj v súkromí a Elvisovo zápästie na seba strhlo vytúženú pozornosť. A mimoriadnosť Elvisa zaistila ikonické označenie aj Venturám. Preto sa im niekedy hovorí "Elvisove hodinky".

Elvis Presley si Ventury zamiloval a stal se ambassadorem Hamiltonu

Elvis Presley si Ventury zamiloval a stal sa ambasádorom Hamiltona

Keď som hovorila o tých kalibroch, nesmiem zabudnúť spomenúť zaujímavosť, že model Ventúr, ktorý nosil Elvis Presley, mal ešte pôvodný kaliber 500 (resp. ľahko upravený 500A), navyše v puzdre z bieleho, nie žltého zlata.

So zlatom to celkovo bolo zaujímavé. Zatiaľ čo sa americký trh uspokojil s puzdrom zo 14kt. zlata, zákazníci z iných kútov sveta boli náročnejší a putovali k nim Ventury z 18kt. zlata. Raritou je tiež skutočnosť, že Južná Amerika mala dokonca puzdro z ružového zlata.

Väčšina modelov napriek svojim známym ambasádorom po pár rokoch zmizne - z pultov obchodov aj pamäti. Ventury zostali. A Hamilton si dáva záležať, aby boli stále zaujímavé. V roku 1988 obnovil produkciu a výraba ich nepretržite až doteraz. Ako pripomenutie, prečo sú také "iné", pripravil navyše v roku 2015 modely venované výročiu 80. narodenín Elvisa Presleyho: Hamilton Ventura Elvis80.

 

Hamilton Ventura Elvis80 oslavuje 80 let od narození Elvise Presleyho

Hamilton Ventura Elvis80 oslavuje 80 rokov od narodenia Elvisa Presleyho

Či už modely v quartzi alebo mechanické s automatickým náťahom, Ventury Elvis80 sú rozmerovo celkom veľké (42,5mm x 44,6mm). Obzvlášť celooceľové prevedenie pôsobí dosť robustne. Na výber sú ale aj s koženým či gumeným remienkom, ktoré na zápästie pednú o niečo lepšie. A zatiaľ čo niekoho tvar porušujúci ustálené zvyky priťahuje, niekoho môže odradiť.

Luminiscencia je pri modeloch bez skeletonového ciferníka nanesená na ručičkách a indexoch 6, 9 a 12. Pozícia 3 je obsadená dátumovkou. Sekundová ručička je vždy vo farbe, ktorá je použitá pre oživenie ciferníka na prvých pätnástich minútach. Tieto dizajnové drobnosti dokážu na hodinkách naozaj zaujať.

Hamilton Ventura Elvis80, foto: Nikol Liberdová

Hamilton Ventura Elvis80 Quartz H24551131

Automaty sú naopak vybavené kalibrom H-10, postavenom na ETA 2824-2,ktorý môžete sledovať priehľadným spodným viečkom alebo u niektorých aj skeletonovým priehľadom na ciferník či open heart. Symbolická 80 odkazuje nielen k výročiu narodenia Elvisa, ale tiež na rezervu chodu 80 hodín.

Keď chcete byť (občas) iní

Ventury Elvis80 uviedol Hamilton v roku 2015. O dva roky neskôr, v roku 2017 doplnil ventúrovský rad o modely odkazujúce na 60. výročie od prvého náčrtku dizajnéra Richarda Arbiba. A keď v týchto dňoch otvoríte stránky Hamiltona, vykukne na vás aj agent "M" z tajnej agentúry MiB (premiéra Mužov v čiernom IV bola v júni 2019), ktorého si zahrala Tessa Thompson, a v promo videu vás uistí, že nosiť Ventury prináša fakt cool pocit.

A ja musím s Tessou súhlasiť. Hamilton Ventury (Ref. H24411732, resp. H24211732) v quartzi, ktoré dostala agentka MiB do výbavy, majú elegantné leštené oceľové puzdro v typicky venturovskom tvare. Dvojito pôsobiaca korunka s výraznejšou gravúrou a signovaním ešte viac umocňuje trojuholníkový tvar puzdra. So sýto čiernym ciferníkom kontrastuje stredová elektro-krivka vedúca medzi bodovými indexmi 3 a 9. Bodová štruktúra indexov vedúcich k stredu má údajne pripomínať základný stavebný kameň vesmíru - atóm. U mňa sa tento "aha" moment nedostavil, aj tak však plní svoj účel oživenia inak čistého dizajnu ciferníka perfektne.

Kombinace retro a futuristického stylu je pro sci-fi ideální volba

Kombinácia retro a futuristického dizajnu je pre sci-fi ideálnou voľbou

Vzhľad puzdra a ciferníka je celkom vernou kópiou modelu z 50. rokov a tento mix retra a futurizmu je pre sci-fi úplne ideálny. A nielen pre sci-fi, rozhodne si viem predstaviť, ako zaujímavo to bude pôsobiť napríklad k dámskym "malým čiernym" alebo k pánskej koženej bunde či menej formálnemu obleku. A ak si spomeniete, k čiernym elegantným šatám ich zamlada nosila aj agentka O v III. dieli Mužov v čiernom. A vyzerali skvelo.

Ventury nosila i agentka O v Muži v černém III. z roku 2012

Ventury nosila aj agentka O v Mužoch v čiernom III z roku 2012

S čiernym ciferníkom kontrastujú tiež oceľové, ostré, v polovici lomené ručičky a sekundová ručička v tvare šípu dokresľuje celkový efekt. Kožený remienok z teľaciny a s aligátorovým vzorom je, ako inak, v čiernočiernej farbe, zapínanie je riešené motýľovou oceľovou sponou. Uchytenie remienka je zakryté oceľovým predĺžením puzdra, ktoré pripomína chrómové blatníky na autách.

Ventury v sobě mějí eleganci, která nenudí

Ventury v sebe majú eleganciu, ktorá nenudí

Túto eleganciu, ktorá nenudí, ale musíte vedieť nosiť. Nie každý sa asi s Venturami zžije, a nie každému preto táto atypická hodinárska ikona sadne, a teraz nehovorím o rozmeroch. Model H24411732 má rozmery 32,3mm x 50,3mm, menší dámsky model H24211732 má priemer bez korunky 24mm, výšku 36,5mm.

Venturovské spektrum

Nech už vás zaujal atypický vzhľad, história alebo sláva Hamilton Ventury, za preskúmanie stojí celý modelový rad. Väčšina zástupcov sa objavila na tom či onom zápästí niektorého z agentov v sérii Muži v čiernom. Napríklad rozmerovo extravagantnejší model Hamilton Ventura XXL Auto,ktorý je pre naozaj veľkých odvážlivcov, nosil v Mužoch v čiernom III (2012) agent K. Decentnejšie sú Ventury Auto, vrátane modelu Ventura H24515551 s priezorom, ktoré môžete nájsť u Chrisa Hemswortha ako agenta H v už spomenutých Mužoch v čiernom IV (2019). A Willovi Smithovi pomáha v trojke zvládnuť boj s časom chronograf Ventura H24412732. A na záver si ešte neodpustím nespomenúť nefilmové, ale krásne modely v quartzi, ktoré sa vracajú k prvým Venturám z ´57 vrátane červeného hrotu sekundovky.

Ventura XXL, Ventura Auto, Ventura Chrono a Ventura Quartz

Za mňa je ale venturovský model (Ref. H24411732), ktorý sa aktuálne ocitol vo štvrtom pokračovaní série o mužoch a ženách v čiernom, ten vôbec najvydarenejší z celého modelového radu Hamilton Ventura. Sú iné, ale zároveň sa nestali gýčom, kombinácia taktickej čiernej s leštenou oceľou bez ďalších zbytočných príkras je parádna a Ventury dokážu vsugerovať pocit výnimočnosti. Či to za cenovku sedemsto deväťdesiat Eur stačí, nechám každopádne na vás, ja už sporiacu obálku založenú mám.

Hamilton Ventura ve filmu Muži v černém IV.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku