» Blog » Polar

Polar Vantage V2 – Majster testov a konečne s navigáciou

Tagy: Recenzie | Polar | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 30.7.2021 | 7 MIN

Pred pár týždňami sa tu objavil článok ohľadom nízkotučnej verzie, ktorú zastáva Polar Vantage M2. Teraz je na rade plnotučná verzia Polar Vantage V2, ktorý urobil zasa nejaký ten krok dopredu.

Poďme na to hneď z ostra a povedzme si to na rovinu. Pokiaľ ste dúfali, že Vantage V2získajú smart funkcie, tak nie. Bohužiaľ. V tomto odvetví sa žiadny posun nestal a najväčšie terno je teda možnosť ovládať hudbu v telefóne z hodiniek. Je to pre vás dostačujúce a chcete poriadny športtester? Môžete pokračovať v čítaní a hodinky by mohli byť práve pre vás.

Novými funkciami pre šport ale priamo hýri. Vypíšem tu teda všetky rozdiely pekne prehľadne:

  • Pridaný test bežeckého výkonu – test určuje vašu VO2Max pomocou tepovej frekvencie
  • Pridaný cyklistický FTP test – test maximálneho výkonu, ktorý sme schopní vydržať 60 minút
  • Pridaný test regenerácie nôh – Slúži k určeniu doby regenerácie po tréningu
  • Pridané testovacie centrum do Polar Flow, kde sa konsolidujú výsledky vašich testov
  • Pridaná možnosť prispôsobenia widgetov v hodinkách
  • Pridaná možnosť ovládať hodinkami hudbu z telefónu
  • Pridaná funkcia Hill Splitter – počítadlo kopcov
  • Pridaná funkcia FuelWise – také nutričné budíky, ktoré vás upozornia na jedlo a pitie
  • Pridané vyhodnotenie koľko ste spálili cukrov/tukov/proteínov
  • Pridaný widget s počasím
  • Pridaný úsporný mód GPS, ktorý predlžuje výdrž až na 100 hodín
  • Pridaná navigácia po krivke
  • Zvýšila sa vodeodolnosť z 50M na 100M
  • Zmenil sa snímač tepovej frekvencie – nový je identický s modelom Polar Grit X
  • Zmenil sa displej, ktorý je o trošku ostrejší a má "čiernejšiu" čiernu
[[209073]]
397,01 € skladom

Osvedčený dizajn s drobnými úpravami

Polar tu vsadil na osvedčený dizajn z prvej generácie Vantage V a len nepatrne zmenil rozmery. 47 x 47 x 13 mm je za mňa ideálny rozmer, ktorý sadne takmer na každú ruku športovca. Jediný problém vidím v napojení remienka na puzdro, ktoré sa podobá Suunto remienkom a nie je úplne poddajné. Na útlom zápästí by hodinky nemuseli stopercentne sedieť. Oproti skoršiemu modelu sa znížila váha na 52 g, čo je skvelé ako na šport, tak na bežné nosenie.

Materiál puzdra je zliatina hliníka, ktorá sa používa v letectve v kombinácii s polymérom zo sklolaminátu. Tomuto modelu sa musí nechať ladnosť a jednoduchosť puzdra, ktoré "ruší" len 5 vrúbkovaných tlačidiel. Remienok dostal ľahkú zmenu a tou najväčšou je nový systém uchytenia.

Polar nejde tradičnou cestou rýchlopántov a vytvára si svoj systém, ktorý by som pracovne nazval "cyklistický rýchloupínák". Pánt len stačí posunúť nechtom k sebe a je to. Za mňa sa tento systém určite vyrovná ďalším systémom rýchlopántov a celkovo remienku nie je čo vyčítať. Na tie je Polar proste macher. Rozhodne potešia aj dve pútka a hliníková spona. Celý dizajn a odolnosť potvrdzuje splnenie vojenského štandardu odolnosti MIL-STD-810G.

Displej ako obvykle nesklamal – zasa ho ovláda sprcha

Displej dostal tiež zmenu. A to tú, že je úplne identický, ako na hodinkách Polar Grit X. A samozrejme po tomto modeli zdedil úplne všetky neduhy... Na hlavných widgetoch sú sekavé pohyby obrazoviek, pokiaľ ovládate dotykom a tak ďalej. Veľkosť zostala zachovaná a uhlopriečka displeja činí 1,2 palca s rozlíšením 240 x 240.

Pohybom po obrazovke hore otvárate notifikácie z telefónu a tiež ovládanie hudby, ale. Podarí sa vám to len asi v 3 prípadoch z 5, čo je trošku smutné. A sprcha? Áno, prúd vody môže opäť ovládať displej, čo nie je úplne ideálne. Displej je niečo, čo proste Polar pri modeli Grit X a Vantage V vychytané nemá.

Polar Grit X – takmer perfektný športtester, ktorý za vás bude ovládať aj sprcha
13.11.2020 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X – takmer perfektný športtester, ktorý za vás bude ovládať aj sprcha

Keďže displej nie je moc chránený lunetou, tak by som doporučil pozrieť sa na príslušné ochranné sklíčko, nech sa zbytočne nepoškriabe a nezníži sa jeho citlivosť.

Tam kde dotyk nemôže, tlačidlo pomôže

Hodinky možno ovládať 5 mechanickými tlačidlami s vrúbkovaním a toto ovládanie je o moc lepšie, než cez dotykový displej. Hoci sa tlačidlami nedostanete úplne všade. Teda jediné čo nemožno ovládať tlačidlami je spodná a horná lišta. Teda skratky (horná lišta) a ovládanie hudby a notifikácie (spodná lišta). Trošku mi nejde do hlavy, prečo nepoužili pre zobrazenie dlhé stlačenie tlačidiel hore a dole, ale rozhodne je toto ovládanie plynulejšie než dotykom.

397,01 € skladom

Pri tour de používateľské prostredie ma veľmi potešilo, že hodinkami sa dá listovať hore a dole a človek sa nemusí vracať, čo je veľký posun dopredu. A pokiaľ si zvyknete ovládať hodinky tlačidlami, tak je prístroj veľmi intuitívny a nie je nijak zložitý na pochopenie.

Šport, to je o čo tu kráča

Množstvom funkcií pri monitoringu a aktivitách celkovo Polar nikdy nešetril a Vantage V2 nie sú výnimkou. Niektoré funkcie, ako Hill Splitter alebo watty na zápästí mi celkom chýbajú aj na mojich Garminoch a Polar ich má zaradené už niekoľko rokov, a preto mám vždy radosť, keď môžem vziať Polary von a poriadne ich vyvetrať.

Zo športových aktivít si vyberie každý a nechýbajú ani športy ako kriket, latinsko-americké tance alebo preteky vozíčkarov. Ako už je pri Polare štandard, má širokú paletu tréningových plánov, podľa ktorých sa môžete riadiť pri svojej ceste za vysnívaným výkonom. Do konca roku by mal Polar tiež uviesť aktualizáciu tréningu, kedy bude možné trénovať aj podľa wattov.

Pri recenzii na prvú generáciu som bol unesený z presnosti merania tepovej frekvencie a wattmetra priamo v hodinkách. A rovnako je tomu aj teraz. Hodinky sú absolútne presné aj keď používate len optický snímač tepovej frekvencie na ruke. Na jednu obrazovku sa zmestia až 4 hodnoty, ktoré sú potom krásne čitateľné pri každej príležitosti, ale aby som tu nekecal stále len ja, hodinky som požičal dobrému kamarátovi Rosťovi, ktorý má viac skúseností s meraním wattov a tu sú jeho postrehy:

Rosťa Bajtek:

Vantage V2. Čo by som hodnotil ako veľké plus z pohľadu dlhodobejšieho nosenia novodobých smart hodiniek je ich presnejšie meranie tepu z ruky oproti hodinkám Garmin. Musím povedať, že hodinky Polar s meraním z ruky boli na 95% zhodné s meraním srdečného tepu s hrudným pásom.

Společný závod v roce 2020, Hostýnská OsmaSpoločný pretek v roku 2020, Hostýnská Osma

Porovnával som pri týchto hodinkách meranie výkonu a to z dôvodu, že využívam aj merací prístroj Stryd určený pre meranie výkonu behu spoločne s prístrojom Garmin. Najväčší rozdiel bol v akutálnom ukazovateľovi a zrejme v algoritme používanom danou firmou. Hodnota laktátu bola Strydom určená niekde okolo 303 wattov a pri Polare to bolo okolo 420 wattov.

Z 80-90 % súhlasili vzostupy a pády výkonu podľa väčšieho a menšieho tempa, pričom držali stále približný rozostup 120 wattov, ktorý som popisoval vyššie.

Čo sa týka snímačovej vybavenosti, tak tá je nasledovná: GPS (GLONASS, Galileo, QZSS), akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, krokomer, výškomer, snímač okolného svetla a snímač srdečného tepu. Teda má všetky snímače, ktoré by nemali chýbať v takto prémiových hodinkách.

Novinkou je pri tomto modeli navigácia po slepej mape (po krivke, bez mapového podkladu). Do hodiniek si cez Polar Flow môžete nahrať akúkoľvek GPX trasu a nechať sa po nej navigovať a dokonca vám hodinky ponúknu možnosť otočiť štart a cieľ. Navigácia je celkom prehľadná a do cieľa som dorazil bez žiadnych problémov, takže v tomto uspeli na výbornú a je to veľký krok dopredu.

Majster testov – Okrem Covidu vás otestuje na všetko

Ortostatický, cyklistický, bežecký, regeneračný, test na VO2Max. Všetky testy nájdete v menu pod ikonkou testy a môžete sa nechať otestovať takmer na všetko a dostanete tak ešte lepšie informácie o svojom tele a o tréningu. Pre väčšinu testov ale musíte mať nasadený snímač tepovej frekvencie na hrudi a Polar dokonca tvrdí, že to musí byť ich snímač (nie je to tak úplne pravda, dalo sa aj s Garminom, Suunto aj Decathlonom). Avšak, testy fungujú dobre a vôbec som sa nehneval keď mi z kľudového testu vyšlo VO2Max 72.:-)

Ukázka testůUkážka testov

Okrem testov ale moc smart funkciami neoplýva, a tak okrem notifikácií a ovládania hudby je tu základ ako budík, stopky atp.

Ohromná batéria s rýchlonabíjaním

Výkon batérie pri športe bol vždy u Polaru bod numero uno, a tak aj pri tomto modeli máme celkom gigantickú výdrž štyridsať hodín pri spustenej GPS snímajúcej signál každú sekundu. Ako už som písal hore, medzi novo pridanými funkciami je aj "ultra mód" kedy hodinky v úspornom režime snímania GPS vydržia až 100 hodín. V režime "smart" hodiniek potom vydržia celkom štandardnú dobu sedem dní.

Veľké predstavenie a obrovskú radosť mi urobilo aj rýchlonabíjanie hodiniek. Pri modeli Garmin Venu 2 sa výrobca neskutočne chváli, že za 10 minút sa nabije prístroj na hodinu používania s GPS. Mne sa pri Polare podarilo za 25 minút nabiť prístroj na polovicu a získať tak 18 hodín s GPS po sekunde. To je bomba, nie? :-)

Polar Flow – prvá škvrnka na inak dokonalej aplikácii

Rozhodne každého, koho sa opýtate vám povie, že Polar Flow je top aplikácia, od ktorej by sa mali učiť aj iné značky. Všetko je prehľadne v grafoch, kolonkách a vyzná sa v tom naozaj každý. Malú škvrnku vidím v pridanej funkcii navigácie a možnosti nahrať trasy do zariadenia. Ak čakáte záložku s názvom "trasy", "mapa" alebo niečo také, tak ste bohužiaľ na omyle. Nahrávanie trás sa totiž skrýva pod hviezdičkou vedľa vášho mena na Polar Flow a táto možnosť sa značí ako "obľúbené". Prečo? To vážne neviem.

Vyhodnocení tréninku však stále perfektníVyhodnotenie tréningu však stále perfektné

Oplatí sa prejsť z prvej generácie?

Áno, oplatí. A nie, neoplatí. Polar Vantage V sa tešil mnohým aktualizáciám, a tak sa z neho stával stále lepší a lepší prístroj, to je ale s príchodom V2 minulosť, a tak už klasické Véčka zostanú navždy bez ďalších aktualizácií. Model je ale aj tak pre športovca nabúchaný funkciami a pokiaľ sa zaobídete bez tých nových funkcií, tak nie je dôvod prechádzať.

Pokiaľ ale milujete najnovšie technológie svojej obľúbenej firmy, tak len do toho! Nové hodinky majú čo ponúknuť a rozhodne navigácia, ovládanie hudby z telefónu pomocou hodiniek a ďalšie tréningové funkcie určite nestratia.

Keby ste ale pozerali po niečom rovnako kvalitnom a predsa len o trošku inteligentnejšom, tak doporučujem mrknúť sa na hodinky Garmin radu Forerunner 745, 945 a Fenix 6. Tieto hodinky spĺňajú najnáročnejšie tréningové želania a majú o málinko inteligencie naviac oproti Vé dvojkám. Tam si na inteligenciu stále musíme počkať.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zľava 17%
397,01 € skladom
Zľava 17%
397,01 € skladom
Zľava 18% do vypredania
432,67 € skladom
Zľava 30% do vypredania
337,09 € skladom
484 € (doručíme do 13.5.)