» Blog » Hamilton

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné | Vojenské

Agáta Vřeská | 10.10.2019 | 9 MIN | 1x komentár

Poľné Hamilton Khaki Field Mechanical sa od svojho predstavenia v roku 2018 stali najpredávanejším modelom Hamiltona v našom e-shope. Sotva by nám teda mohla uniknúť novinka, že Hamilton svoj klenot trochu "pozmenil". Pre niekoho je to upgrade k lepšiemu, pre niekoho zmena s otáznikom. V každom prípade sme sa dočkali dvoch zásadných zmien - nových farebných variantov a predovšetkým nového kalibru. Pri tej príležitosti sme neodolali a zapátrali sme po historických koreňoch tohto milovaného kúska ...

Bez ohľadu na to, ako tento smer niektorí watch nerdi hodnotia, vintage štýl Khaki Fieldov od Hamiltona si získlai srdce i pozornosť nejedného obdivovateľa ručných mechaník a poľných hodiniek. Jednotlivo, aj v tejto lákavej kombinácii.

Mnohí považovali uvedenie na trh začiatkom minulého roka (2018) za odvážny krok. Kaliber s ručným náťahom, prostý military vzhľad, ktorý ukazoval "iba" čas, žiadne pridané vychytávky - to predsa nemôže byť dobrý predajný mix. Lenže bol. A práve menej obvyklé špecifikácie a rretro vzhľad dotiahnutý do detailov priniesol modelu Khaki Field Mechanical skutočný úspech.

Pôvodne sa jednalo o model Khaki Field Mechanical H69429931 s čiernym číselníkom, ktorý z historickej predlohy 60. až 80. rokov vychádzal naozaj verne. O ňom sme už obdivne písali v inom článku. Neskôr ho Hamilton rozšíril o hnedý farebný variant číselníka a NATO remienka a tento rok pripravil ďalšie farebné prekvapenie.

Hnědá alternativa Hamilton Khaki Field Mechanical H69429901

Hnedá alternatíva Hamilton Khaki Field Mechanical H69429901

Nie sú na zakázku, nemusíme zostať pri čiernej

Vojenské hodinky, ktoré Hamilton mužom v zbrani dodával, museli mať podľa americkej vládnej špecifikácie čierny číselník. Pretože sa ale "moderná" verzia nemusí riadiť vládnym nariadením, mohol si Hamilton dovoliť popustiť uzdu kreativite a ponúknuť civilnému obyvateľstvu ďalšie farebné verzie.

Najviac pozornosti si tento rok pravdepodobne vyslúžil biely číselník. A musím povedať, že zaslúžene. Vyzerá jednoducho neuveriteľne a biela farba zdôrazňuje retro vzhľad. Na niekoho snáď bude pôsobiť trochu jarmočne, ale hodnotu týchto hodiniek zrejme každému nevysvetlíte. Tak trochu iniciátorom tejto farebnej kombinácie bol Topper Jewelers, ktorý mal na tento model spočiatku exkluzívne predajné práva. Teraz sa už ale Khaki Field s bielym číselníkom dá dostať u ďalších predajcov aj priamo u Hamiltona.

 

Hamilton Khaki Field Mechanical H69439511 s bílým číselníkem

Hamilton Khaki Field Mechanical H69439511 s bielym číselníkom

Ak sa vám zdá, že biely číselník k vojenským hodinkám nepatrí, opak je tak trochu pravdou. Mnoho vojenských hodiniek mávalo kedysi práve biely porcelánový číselník a aj model Sentinel od Hamiltona, dodávaný behom II. svetovej, niesol túto farbu a stal sa veľmi populárnym.

 

Reklama na hodinky Sentinel od Hamiltonu z válečného období

Reklama na hodinky Sentinel od Hamiltona z vojnového obdobia

Na rad prichádza moja obľúbená kombinácia, ktorá sa mi tiež dostala do rúk. Ide o zelenohnedú PVD úpravu modelov H69449, ktorú Hamilton nazýva "Earth PVD". V kombinácii s podobne zafarbeným číselníkom s matnou, ale vďaka pieskovému finišu ľahko žiariacou textúrou, je úplne bezkonkurenčný. Kožený alebo textilný NATO remienok v olivovo zelenej farbe je skvelým finále celého modelu.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69449861 na koženém NATO řemeni

Hamilton Khaki Field Mechanical H69449861 na koženom NATO remeni

Pre milovníkov purizmu zostal v tohtoročnej kolekcii tiež variant s čiernym číselníkom, ale na koženom NATO remeni. A keď narážam na tohtoročnú (2019) kolekciu, dostávame sa k tej podstatnejšej zmene. Novému kalibru.

Hamilton Khaki Field Mechanical H69439531 má klasický černý číselník, kožený NATO strap a především upravený kalibr

Hamilton Khaki Field Mechanical H69439531 má klasický čierny číselník, kožený NATO strap a predovšetkým upravený kaliber

Tá hlavná evolúcia sa odohráva vnútri

Až na spomenuté farebné obmeny sa nová kolekcia Khaki Fieldov dizajnovo nelíši od svojho minuloročného predchodcu. Tá hlavná zmena sa ukrýva vnútri. Mechanický strojček s ručným náťahom ETA 2801-2 s 42 hodinovou rezervou bol nahradený kalibrom H-50. Teda špeciálne pre Hamilton upravený strojček so zvýšenou rezervou až o násobok! Pozoruhodná rezerva chodu 80 hodín (v reáli mi tikali i po 84 hodinách) si však vyžiadala svoju daň. Frekvencia sa z pôvodných 4Hz znížila na 3Hz, teda 21600 polokmitov za hodinu.

Mechanický strojek s ručním nátahem H-50 nahradil původní 2801-2. Rezerva chodu narostla na 80 hodin, ale frekvence se snížila na 3Hz

Mechanický strojček s ručným náťahom H-50 nahradil pôvodný 2801-2. Rezerva chodu narástla na 80 hodin, ale frekvencia sa znížila na 3Hz

Tato úprava je nám celkom dobre známa z iných 80-kových kalibrov od Ety, aj tak však mohla niektorých fanúšikov zneistiť. Presnosť je však stále viac než dobrá, konkrétnejšie počas prvých dvoch dní sa ľahko predchádzali o +2s za deň, čo je, aspoň podľa mňa, celkom pôsobivé. Ku koncu rezervnej doby sa naopak začali oneskorovať, ale aj tak sa odchýlka nedostala za hranicu 15s. Pri odpočívaní na poličke bola už odchýlka väčšia (po dvoch dňoch +11s), ale ak nesledujete každú odchýlku od atómových hodín, presnosť nových Fieldov vás podľa mňa príjemne prekvapí, napriek zníženému kmitaniu.

S H-50 kalibrom se pri Hamiltone nestretávame poprvé. Bol použitý pri 50mm limitkách Khaki Field, ktoré šli do predaja začiatkom tohto roka (tuším, že marec 2019) a okrem neobvykle veľkého priemeru, hravo vystúpených číslic a kompletnej čiernej verzie to boli vzhľadom dobre známe Khaki mechaniky, navyše s komplikáciou dátumu a s obľúbeným červeným hrotom sekundovky.

Limitovaná edice Hamilton Khaki Field Mechanical H69829560

Limitovaná edícia Hamilton Khaki Field Mechanical H69829560

Čo sa týka 38mm Khaki Fieldov, pôvodne sa zdalo, že svoj kaliber H-50 nechá Hamilton iba v trochu nových verziách týchto poľných mechaník z roku 2019. Teraz je už však isté, že H-50 prejde do všetkých modelov, vrátane tých minuloročných. Ak si teda chcete uloviť ručné mechaniky s pôvodným ETA 2801-2 strojčekom, pravdepodobne je najvyšší čas...

Zdá sa, že Hamilton svojmu novému Háčku celkom verí, a podobnú obmenu z ETA 2804-2 zavádza aj u iných Khaki Fieldov. Prejsť si galériu všetkých Hamiltonov s novým H-50 môžete tu.

Skutočne legitímny odkaz histórie

A teraz k tej sľubovanej histórii. Že sa pri Khaki Fieldoch jedná o reinkarnáciu vojenských hodiniek, je zrejmé už na prvý pohľad. Poďme sa ale pozrieť, ako veľmi sa od svojho pôvodného modelu z doby 60-tych rokov zmenil a na aký príbeh nás Hamilton vlastne nalákal...

[[M3590]]

Netreba asi ani zmieniť, že pánske náramkové hodinky boli na začiatku 20. storočia tabu a nosili ich výhradne ženy. To zmenili vojenské konflikty tiahnuce sa celým minulým storočím. O tom, kto použil pánske vojenské náramkové hodinky ako prvý, sa vedú spory - mohli to byť Briti v druhej búrskej vojne, Japonci v prvej čínsko-japonskej vojne, alebo dôstojníci nemeckého cisárskeho námorníctva za vlády Viliama I. Tým kľúčovým vojenským aktom bola ale až prvá svetová vojna. A Hamilton bol pri tom.

Hamilton je s vojenskými hodinkami spojen už přes 75 let

Hamilton je s vojenskými hodinkami spojený už viac než 75 rokov

Na výzvu americkej vlády zostavil Hamilton vyše 1500 kusovvojenských hodiniek, ktoré sa objavili na zápästiach vojakov v zákopoch, leteckých silách a námorných jednotiek. Na začiatku 30-tych rokov prijalo americké ministerstvo obrany normu MIL-SPEC (United States Military Standard), ktorá štandardizovala všetky položky používané vojakmi USA, vrátane hodiniek. O desať rokov neskôr, teda v roku 1940, keď bola druhá svetová vojna pre Američanov ešte vzdialený konflikt na starom kontinente, zastavil Hamilton civilnú výrobu a dodával hodinky iba spojeneckým silám. Od roku 1942 nosil spoľahlivé hodinky Hamilton viac než milión vojakov.

Niet teda divu, že keď vláda USA vydáva 6. júna 1967 vládnu špecifikáciu GG-W-113A pre vojenské hodinky, medzi hodinárskymi značkami, ktoré na požiadavku reagujú, je popri firme Benrus či Marathon, aj Hamilton. Hodinky boli vyrábané v rokoch 1967 až do konca 80-tych rokov, keď ich nahradili quartzové. Najvýraznejšie sa tak objavili vo Vietnamskej vojne, ale tiež v konfliktoch v Perzskom zálive a ďalších.

Keď dizajn určuje vládna norma

Špecifikácia GG-W-113A bola celkom podrobná a de facto nahrádzala predchádzajúci dokument MIL-W-3818B z roku 1962. Tým hlavným rozdielom bol počet kamenných uložení a predovšetkým funkcia, kvôli ktorej mali niekedy modely prezývku "Hacked". Práve komplikácia tzv. hackingu, teda možnosť zastavi sekundovú ručičku povytiahnutím korunky, bola pre vojenské sily zásadnou. Umožňovala presné nastavenie a synchronizáciu času celej jednotky. Dnes to už berieme viac-menej ako samozrejmosť, ale napr. niektoré hodinky vyrobené ešte pod špecifikáciou MIL-W-3818B nemali hacking až do polovice 80-tych rokov.

Hacking ale nebol jedinou požiadavkou na moderné vojenské hodinky tej doby. Museli byť robustné, odolné, dobre čitateľné a s jednokusovým remeňom. Ak máte záujem, preskúmajte originálny vládny dokument tu.

Najdôležitejšími požiadavkami na vojenské hodinky podľa špecifikácie GG-W-113A boli:

  • Mechanický strojček s funkciou hacking, presnosťou +- 30s/den, minimálne 15 kamennými uloženiami, minimálnou rezervou chodu 36 hodín a s centrálnou sekundovou ručičkou

  • Odolnosť voči nárazu (testované pádom z výšky 4 stôp na tvrdé drevo), vode a magnetizmu

  • Čierny číselník a luminiscencia na číselníku a ručičkách

Dokument navyše obsahoval presné nákresy, napríklad tvary ručičiek, vzhľad a veľkosť číselníka. Asi teda neprekvapí, že všetko firmy, ktoré sa do výroby zapojili, produkovali v podstate tie isté hodinky a často sa líšili iba označením na čiernom číselníku.

 

Vládní norma přesně udávala například tvary ruček vojenských hodinek

Tvary ručičiek podľa vládnej normy GG-W-113A

Rozložení číselníku podle normy GG-W-113A

Rozloženie číselníka podľa vládnej normy GG-W-113A

Puzdrá sa vyrábali z ocele, veľmi často s matným alebo parkerizovaným povrchom. Parkerizácia, alebo tiež fosfátovanie je chemická úprava ocele, v ďaka ktorej je odolnejšia voči korózii a vonkajším vplyvom. Hodinky sa totiž nesmeli príliš lesknúť, aby neupútavali pozornosť nepriateľa a súčasne museli odolať náročným podmienkam.

Pre luminiscenciu sa vtedy používalo rádioaktívne trítium (izotop vodíka, 3H). Aj preto u niektorých výrobcov nájdeme na číselníku značku H3, a to aj dnes, keď sa prešlo na kapsule s plynným trítiom (porovnajme si moderný Traser s H3 na číselníku alebo Luminox s označením H3 na spodnom viečku).  Trítium sa nanášalo v tenkej vrstve na ručičky aj trojuholníkové značky pre hodiny a z pôvodne bielej farby postupom času zožltlo, a vytvorilo tak akúsi patinu.

Vojenské hodinky značky Marathon s označením H3 pro tritiovou luminiscenční vrstvu; zdroj: www.60clicks.cz

Vojenské hodinky značky Marathon s označením H3 pre trítiovú luminiscenčnú vrstvu; zdroj: www.60clicks.cz

Hamilton svoje GG-W-113 vyrábal do ´86. Matné oceľové puzdro malo priemer 34 mm s rozpätím nožičiek 18 mm, plastové sklíčko bolo ľahko klenuté, vnútri tikala 17 šperková ETA 2750 (Hamilton Cal. 649) s vtedy modernou frekvenciou 3Hz. Posledná zaujímavosť, ktorú si neodpustím zmieniť, je, že pôvodne sa vyrábali ako monoblokové, teda ako jednodielne kusy, a všetky opravy museli prebiehať pomocou manipulácie so sklíčkom. Až neskoršie verzie ponúkli jednoduchšiu revíziu strojčekov vďaka dvojdielnemu dizajnu.

Hamilton GG-W-113, zdroj: www.60clicks.com

Hamilton GG-W-113, zdroj: www.60clicks.com

Práve týmto vojenským hodinkám vzdal na začiatku roku 2018 hold Hamilton. "Moderná" verzia má o niečo väčší priemer 38 mm, pôvodných 34 mm by skrátka v dnešnom svete neobstála. Zachoval sa aj model s čiernym číselníkom, ale pretože s týmito hodinkami do vojny snáď nepôjdeme, mohol Hamilton, ako už zaznelo vyššie, uviesť na trh varianty s olivovo zeleným, hnedým a bielym číselníkom.

Pocta historickým Hamiltonům v podobě Khaki Field si může dovolit i jinou, než jen černou barvu číselníku

Pocta historickým Hamiltonom v podobe Khaki Field si môže dovolit aj inú, než len čiernu farbu číselníka

Strojček, ako sme už zmienili, bol v minuloročnej (2018) verzii ETA 2801-2 s frekvenciou 4H, tento rok urobil Hamilton krok k vyššej rezerve 80 hodín vďaka hnutiu H-50, ktoré je so svojou 3 Hz frekvenciou vlastne bližšie k originálu.

A podobnosť s originálom nájdeme nielen v dizajne číselníka s označením hodín 1-12 a menším 13-24 hodinovým kruhom. Hamilton dal oceľovým puzdrám drsnejší vzhľad vďaka pieskovanému povrchu a ručičky a trojuholníkové značky obdaroval luminiscenciou s umelou patinou. Nejde samozrejme o trítium, ale modernú Super-LumiNovu, zožltnutá piesková farba však dodáva pocit reálnosti.

Neprekvapivý záver

A to už je celý príbeh. Márne premýšľam, čo som o Hamilton Khaki Field Mechanical zabudla zmieniť. Snáď iba, že Hamilton cenu týchto modelov drží celkom v priateľskej rovine a výrazne nenarástla ani s novým strojčekom. Neprekvapí preto, že bývajú považované za skvelý kúsok aj v pomere cena/všetko ostatné, či už berieme materiály, ručný mechanický strojček alebo nadmieru vydarený odkaz na kúsok histórie. Nedivila by som sa, keby si tento model post najpredávanejších Hamiltonov v Hodinky-365.sk udržal aj tento rok.

Zdroje: www.hamiltonwatches.com; www.60clicks.com; pôvodný vládny dokument GG-W-113A; www.armadninoviny.cz; watchit.cz

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Veselinpred 467 dňami, reagovať
Vyborny clanok!

Hodinky zmienené v článku