VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 1.11.2022 | 6 MIN | 1x komentár

Smart hodinky majú väčšinou jeden z piatich najčastejších typov displeja. Niektoré sa hodia viac do mesta a niektoré sú skôr outdoorovejšie. Nedokážete si poradiť s technológiami a vybrať tú správnu? Nevadí, v dnešnom článku vám predstavím všetky typy displejov.

U smart hodiniek sa najčastejšie pozeráme do štyroch typov displejov – AMOLED, LCD, TFT LCD a transflektívny LCD displej. Menej známy je potom typ displeja zvaný E-Ink. Avšak, nebudem vás zdržovať obkecávaním a pustím sa do vysvetlovania.

E-Ink Displej

Poznáte elektronické čítačky a ich úsporné displeje, ktoré vydržia v chode až niekoľko mesiacov? Tak presne tieto displeje s elektronickým atramentom sa dostali aj do smart hodiniek. Väčšinu času ale nie sú tak smart ako "ozajstné" smart hodinky.

Tento displej sa teší obľube hlavne u mestských a jednoduchých smartwatchov (väčšinu času hybridov), ktoré nemajú toľko funkcií a hlavne tie funkcie nie sú tak náročné na batériu. Najviac svet okúzlila značka Sony, ktorá tento jednoduchý displej implementovala dokonca aj do remienka a mohli ste si meniť štýl ako číselníka, tak remienka.

Na trhu teraz často nájdeme hybridy s týmto displejom napríklad od značky Skagen, ale jeden taký smartwatch vyrába dokonca aj značka klasických hodiniek – Citizen.

Výhody:

Výdrž batérie

Nevýhody:

Obnovovacia frekvencia
Zložitosť funkcií

Obnovovacia frekvencia meria to, ako rýchlo sa displej hodiniek (či monitora, TV atp...) aktualizuje. Táto frekvencia sa meria v hertzoch a počíta, koľkokrát sa displej obnoví každú sekundu. A samozrejme aj tu platí čím väčšia obnovovacia frekvencia, tým je displej lepší.

Z vlastného pohľadu sa mi E-ink displej zdá ako ideálna záležitosť pre čisto mestský smartwatch, ktorý vie maximálne notifikácie a cez deň merať tepovú frekvenciu. Aby sa zachovala vysoká výdrž batérie, nesmie tých funkcií byť moc. Čo sa mi veľmi páči na hodinkách Sony z tejto kategórie, je možnosť urobiť si vlastný dizajn remienka.

AMOLED

Žiarivá jasnosť. Nič viac, ale tiež nič menej. Tento typ displeja vynašiel Samsung, ktorý ho začal v roku 2007 sériovo vyrábať. Cool skratka AMOLED – Active Matrix Organic Light Emitting Diode, je postavený na OLED technológii, ktorá prehlbuje čiernu farbu, má vyššiu obnovovaciu frekvenciu a celkovo ostrejšie farby.

Ukázka displeje na hodinkách Garmin Epix 2Ukážka displeja na hodinkách Garmin Epix 2

U AMOLEDU na smart hodinkách býva zvykom  aj dotyková vrstva. O level vyššie než AMOLED je displej s označením Super AMOLED, ktorý má dotykovú a obrazovú vrstvu zlúčenú do jednej a tým dosahuje vyššej kvality, čo sa čitateľnosti týka.

Jak funguje AMOLEDAko funguje AMOLED

Keďže je tento displej energeticky náročný, nachádza sa väčšinu času na mestských smartwatchoch, ktoré musia okrem svojej funkčnosti aj nejako vyzerať. Ale samozrejme, displej sa podpisuje na baterke, ktorá potom vďaka náročnej AMOLED technológii vydrží o dosť menej. Pokiaľ sa zaujímate, kde tento typ obrazovky nájdete, mrknite na hodinky od značiek Samsung, Huawei, Apple (Retina) alebo napríklad Xiaomi.

Miernu revolúciu spôsobil Garmin, keď tento displej použil u hodiniek Epix 2, ktoré vychádzajú z najobľúbenejšieho modelu Fenix. AMOLED sme totiž videli do tej doby len na jednom outdoorovom modeli a to Amazfit T-Rex a T-Rex 2.

Výhody:

Farebnosť displeja a kontrast
Vyššie rozlíšenie

Nevýhody:

Nižšia výdrž batérie
Horšia čitateľnosť na priamom slnku

Až dychberúce farby a kontrast. Aj takto by som opísal vlastnými slovami displej tohto typu. Je úžasné sa na neho pozerať a tiež je úžasné vidieť, ako technológia dospieva. Na začiatku sa vyznačovala naozaj hroznou čitateľnosťou na priamom slnku, ale postupne, ako displeje posilňovali, sa na neho pozerá dobre už takmer kdekoľvek.

Stále sú dominantou skôr mestských modelov, ale pár lastovičiek nám naznačuje, že je to hudba budúcnosti na všetkých typoch smart hodiniek.

Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval
19.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval

Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí
1.7.2022 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí

LCD

Liquid Crystal Displej je o niečo málo horší v "zobrazovacej schopnosti" než AMOLED, ale stále je veľmi kontrastný a omnoho lacnejší na výrobu. Jedná sa o sústavu tekutých kryštálov napájaných podsvietením, ktoré premietajú prvky na obrazovku. Keďže je výroba lacnejšia, spravidla sa displej objavuje v lacnejších smartwatchoch.

Ukázka displeje na hodinkách Xiaomi Mi Watch LiteUkážka displeja na hodinkách Xiaomi Mi Watch Lite

Celkovo sa displej vyznačuje dobrou čitateľnosťou na priamom slnku a dostatočným kontrastom farieb. Nevýhodou je mierne väčšia spotreba energie a dotyková vrstva môže trošku hnevať.

Najdokonalejšia technológia je potom IPS LCD displej, ktorý prehlbuje kontrast farieb a viditeľnosť z rôznych uhlov.

Výhody:

Lacná produkcia
Vysoký kontrast v outdoorovom prostredí

Nevýhody

Oproti AMOLEDu môže pôsobiť mdlo
Nepodporuje Always-on mód
Vyššia spotreba batérie

Keďže sa displeje používajú na lacnejších modeloch, nájdeme ho napríklad na veľmi obľúbenom modeli Xiaomi Redmi Watch 2.

Xiaomi Mi Watch Lite recenzia – Lacný vstup do sveta smartwatch
22.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch Lite recenzia – Lacný vstup do sveta smartwatch

Pri pohľade na čisto LCD displej si vždy hovorím, či sa jedná o AMOLED alebo LCD. Hoci niekedy môže pôsobiť mdlo oproti AMOLEDu, väčšinu času sú porovnateľné. A keďže sa používa na "vstupných bránach" do sveta smartwatchov, nemám proti tejto technológii vôbec nič.

TFT LCD

Thin Film Transistor je displej, ktorý sa často spája s technológiou Liquid Crystal Displeja teda LCD. Dosť už ale skratiek – TFT displej funguje na báze tenkovrstvých tranzistorov, ktoré sú umiestnené práve pod tekutými kryštálmi (LCD) a majú na startosti ich ovládanie. Na každý pixel náleží jeden tranzistor, ktorý ovláda jas daného pixela.

História TFT LCD displeja siaha do minulého storočia, konkrétne do roku 1973, kedy bol vynájdený.

Ukázka displeje na hodinkách Garmin LilyUkážka displeja na hodinkách Garmin Lily

S týmto displejom sa väčšinu času stretávame na lacnejších smartwatchoch, ale môžeme sa s ním napríklad stretnúť aj u Garminov. Displej je totiž lacný na výrobu a tak výsledný produkt môže byť tiež lacnejší.

Výhody

Lacná produkcia
Dobrá čitateľnosť na priamom slnku

Nevýhody

Farby sú horšie
Horšia viditeľnosť z uhlov

TFT LCD displeje môžeme nájsť aj na lacnejších modeloch hodiniek, ale aj na vyšších triedach, kde sa jednoducho chce šetriť s výdržou batérie. Ako lacnejšieho zástupcu by som vybral rad Amazfit BIP a z tej drahšej napríklad dámsky model Garmin Lily.

Ďalší šikovný pomocník pri zoznamovaní so smartwatchmi. Displej zvládne vykresľovať všetko podľa vášho gusta a rozhodne má čo ponúknuť, čo sa kvality týka.

Amazfit Bip U recenzia – Nová definícia pomeru cena/výkon
31.5.2021 - Dominik Hok
Amazfit Bip U recenzia – Nová definícia pomeru cena/výkon

Garmin Lily recenzia – špica elegancie medzi smart hodinkami
26.2.2021 - Dominik Hok
Garmin Lily recenzia – špica elegancie medzi smart hodinkami

Transflektívny LCD

Tento displej vychádza z klasických elcédéčiek, akurát, že má naviac optickú vrstvu, ktorá odráža svetlo. V jednoduchosti to znamená, že čím viac je tento displej nasvietený, tým viac je čitateľný a kontrastný. Najväčšie problémy má potom displej v budove s nedostatočným svetlom, kde jeho farby môžu pôsobiť nekontrastne a horšie. Displej sa vyznačuje trvalým svietením a možnosťou podsvietenia.

Transflektivní Memory in pixel LCD displej na hodinkách Garmin Instinct 2 SolarTransflektívny Memory in pixel LCD displej na hodinkách Garmin Instinct 2 Solar

Najväčšou výhodou je výdrž batérie, ktorá s týmto typom displeja môže dosahovať až k mesiacom či rokom (pokiaľ je napríklad podporená solárnym napájaním). Často sa tiež k tejto technológii pridáva aj MIP – Memory in Pixel. U tejto technológie zostávajú pixely "zamrazené" a menia sa iba tie, ktoré sa potrebujú zmeniť a tak sa výrazne šetrí batéria. Túto technológiu môžeme poznať napríklad z hodiniek Garmin Instinct 2 Solar.

Výhody

Trvalo svietiaci displej
Skvelá čitateľnosť na priamom slnku
Malá náročnosť na batériu zariadenia

Nevýhody

Displej sa môže zdať mdlý a nekontrastný
Horšia pozorovacia schopnosť z uhlov

Veľa výrobcov siaha po tomto displeji zámerne kvôli jeho viditeľnosti na priamom slnku a výdrži batérie. Výhradne ich napríklad nájdeme na hodinkách značky Coros, ale aj na mnohých ďalších športtesteroch ako je Suunto 9 Peak Pro, Garmin Fenix 7 či Polar Grit X Pro.

Tansflektivní displej na hodinkách Garmin Fenix 7XTansflektívny displej na hodinkách Garmin Fenix 7X

Pre športovcov je toto ten najlepší displej. Každú chvíľu viditeľný, skvele čitateľný a moc nežerie baterku. Proste pecka, ktorá nikdy neomrzí. Teraz trošku serióznejšie, u športtesterov je to najrozšírenejší displej, ktorý má zmysel a myslím, že ho len tak niečo nenahradí práve vďaka jeho skvelým vlastnostiam a trvalému svieteniu.

Mohlo by vás zaujímať:

Suunto 9 Peak PRO predstavenie – Rýchlosť a výdrž opäť na scéne!
2.11.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak PRO predstavenie – Rýchlosť a výdrž opäť na scéne!

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Polar Grit X Pro recenzia – Športovec na entú s elegantnými prvkami
20.1.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X Pro recenzia – Športovec na entú s elegantnými prvkami

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 541 dňami, reagovať
Dobre aj to treba.....k prvému typu by som doplnil ...najlepšie pozorovacie uhly a transflektívne vlastnosti. K Amoledu.....najlepšie podanie čiernej , horšia biela , k LCD ( všetky typy ) najlepšia biela a nie velmi presvedčivá čierna . S tými LCD je to také onaké..VENU SQ ma LCD a podporuje Always ON ale vonku na slnku je takmer nečitateľný....obnovovacia frekvencia nič nemeria ona len udáva ako rýchlo bliká displej....a neplatí , že čím viac tým lepšie , kvalita displeja ( monitora ) sa meria inak....ale dobre . Ako základ je článok fajn .