» Blog » Wenger

Švajčiarske Wenger Attitude „prehovorili“ slovensky!

Tagy: Recenzie | Wenger | Pánske | Klasické | Spoločenské

Bohumil Vopršal | 1.2.2021 | 6 MIN

Mať na ciferníku svojich náramkových hodiniek slovenský ukazovateľ názvu dňa v týždni! (Alebo český! Jáj, to by bolo!) Dávny sen tuzemských milovníkov časomeračov všetkých druhov a ich kolegov v Česku sa vlani v predvianočnom čase splnil. Švajčiarska firma Wenger v decembri 2020 uviedla na trh 300kusovú limitovanú edíciu jedného z modelov radu Attitude (predtým Commando), ktorý českú a slovenskú skratku dňa v týždni ukazuje. Jupí!

Cudzokrajné hodinkové (skoro) prvenstvo

Recenzované Wengery, ktoré hodinársku komplikáciu v podobe českého/slovenského názvu dňa ponúkajú, sú niečo ako biela vrana. Zaznamenal som, že v dávnych časoch u jediného vtedajšieho tuzemského výrobcu náramkových hodiniek Prim v Novom meste nad Metují pracovali na vývoji automatického kalibra, ktorý by deň/dátum v češtine vedel. Ale zostalo len pri vývoji, pretože do sériovej produkcie sa nikdy nedostal. Zachovalo sa však pár funkčných prototypov v puzdre tzv. Prim Televize, ktoré – pokiaľ sa náhodou objavia na trhu – sú zberateľmi bez preháňania vyvažované zlatom. Pred rokmi som jedny uvidel v inzercii za mnoho stovák eur. Boli hneď preč.

Prim vyrobil pár kusů hodinek s kalibrem 97, který měl český den v týdnu, jako jsou tyto PRIM Televize. Sběratelé za ně ale dají jakoukoli částku a je skoro nemožné je sehnat.

Prim vyrobil pár kusov hodiniek s kalibrom 97, ktorý mal český deň v týždni, ako sú tieto PRIM Televize. Zberatelia za ne ale dajú akúkoľvek čiastku a je skoro nemožné ich zohnať.

Ďalšie s česko-slovenskými skratkami dní na mechanickom venci boli taktiež primky (avšak quartzové), ktoré sa mihli vo výrobe a zberatelia po nich prahnú skoro rovnako, ako po mechanikách.

Posledným, kto sa hodinky s českým/slovenským názvom dňa v týždni sem tam pokúša uviesť do života, sú kruhy tuzemských hodinkových nadšencov. Ich snahy o výrobu malých fanúšikovských edícií ale väčšinou narážajú na skutočnosť, že komplikáciu day/date dokážu len zahraniční výrobcovia hodinkových strojčekov. A tí možnosť individuálnej (tj. českej alebo slovenskej) potlače denného venca ponúkajú až vo väčších sériach, čo celú vec neúnosne predražuje. Preto si dovolím tvrdiť vyššie uvedené: Limitka Wengerov predstavuje prvé bežne dostupné sériovo vyrobené ručičkové hodinky na svete, ktoré česky a slovensky zobrazujú dni v týždni. (Jupi jej!)

Kto to ponúka?

Predstavovať firmu Wenger bude nosením dreva do lesa, ale neodpustím si osobnú skúsenosť. Nebudem klamať, že táto nenápadná značka je mi dlhodobo sympatická. Hodinkoví puristi na ňu hľadia trošku cez prsty, pretože vedľa hodiniek vyrába aj batožinu a donedávna ako svoj hlavný artikel produkovala svetovo známe multifunkčné švajčiarske nože. Tí istí strážcovia „hodinkovej čistoty“ ale už nie tak ochotne priznávajú, že u Wengerov ponúkali aj dobre urobené hodinky za rozumnejšie peniaze, než iní švajčiarski výrobcovia zvučnejších mien. Ako príklad by som uviedol prvú generáciu modelu Wenger Sea Force (pri nich spolu s vodníkom Čochtanom konštatujem: Ešte ich mám schované).

Značka Wenger, od nožov k hodinkám
11.10.2019 - Veronika Skotnicová
Značka Wenger, od nožov k hodinkám

Tento typ ponúkal švajčiarsky quartzový strojček Ronda 515 v oceľovom puzdre a pod zafírovým sklom snáď o pätinu, ak nie štvrtinu lacnejšie, než prevedením porovnateľná švajčiarska konkurencia. Daňou za túto lacnotu (tj. pomer cena/výkon) bolo len otravne veľké logo Wenger, ktoré mi ako jediné tak nejak pilo krv. Výrobca to (veľkosť loga) síce napravil v nasledujúcej generácii, ale model Sea Force oproti tomu zbavil pôvodnej „šmrcovnosti“. Zo „Sily Mora“ sa stali „Brázdy na rybníku“ (súdiac podľa rovnobežných vodorovných čiar na ciferníku).

Firmu Wenger medzitým prevzal konkurenčný Victorinox, ktorý nožíkovú divíziu pohltil a Wengeru nechal produkciu hodiniek a kufrov. Hodinkám to len prospelo – napríklad spomínané Sea Force sú v tretej generácii znovu pekné a zasa už ponúkajú ten veľmi dobrý pomer cena/výkon. Aj veľkosť loga sa zmenšila na celkom prijateľnú mieru.

Čo je vlastne v ponuke

Okrem vyššie uvedenej hračky s dňom/dátumom recenzované hodinky povrchným povahám neponúkajú vlastne nič: Na prvý pohľad je to okrúhle "niečo" s číslami kolom dokola a ručičkami. Z puzdra vykukujú nožičky. V blízkom markete mávajú v akcii podobné za pár desiatok eur tucet… Na pohľad druhý si ale všimnete krásne matne kartáčovaného puzdra s lunetou, ktorej horná skosená hrana je pre zmenu v zrkadlovom lesku. Toto v markete nemajú!

Blízko svetelného zdroja zachytíte svetlejšie „sunburst“ odlesky v temnej modrej na ciferníku, ktorý je obkrúžený striebornou vnútornou lunetou s minútovou a „pseudo 0,2sekundovou“ stupnicou (sekundovka vďaka quarzovému prevedeniu nebeží po zlomkoch sekundy, ale skáče po šesťdesiatkovej škále).

A veľmi sa mi páči aj font číslic – jednoduchý, ale vyžarujúci inšpiráciu históriou; čísla sú predsa len o chlp hranatejšie, než je bežné. Najlepšie je to vidieť na trojici 8, 9, 10… Pred sebou skrátka máme nenápadnú, vkusne naznačenú pripomienku hodiniek, ktoré boli k videniu v zákopoch prvej svetovej vojny. Snáď sú aj ľahúčko „šmrncnuté“ pilotkami a námornými chronometrami tej doby (nie nadarmo sa rad Attitude pred rokom 2016 volal „vojensky“ – Commando).

V mysli sa vám potom mimovoľne vynoria všetky tie krásne staré šáfhausenky, zenitky a ďalšie, dnes už celkom neexistujúce značky s krásnymi secesnými číslicami, ktoré išli do vojny s našimi prapradedkami. A to všetko je zabalené do celkom modernej interpretácie s puzdrom z ušľachtilej ocele, s komplikáciou deň/dátum a vodeodolnosťou 10 atmosfér (100 metrov).

Milé drobnosti

S poslednou spomínanou vlastnosťou súvisí jedna z (pre mňa) milých drobností, ktorých som si na hodinkách všimol. Hoci je vodeodolnosť veľmi slušná, hodinky majú obyčajnú, nešrobovaciu korunku. Manipulácia s ňou je preto nekomplikovaná a veľmi príjemná (spomínam to, pretože som sa v poslednej dobe pristihol, ako mi šrobovacie korunky pri zašrobovávaní lezú krkom najmä vo chvíli, kedy sa človek snaží byť jemný, ale závit nie a nie sa chytiť).

Voděodolnost je krásných 100 metrů, ale bez šroubovací korunky. To se ale může pro mnohé ukázat jako výhoda.Vodeodolnosť je krásnych 100 metrov, ale bez šrobovacej korunky. To sa ale môže pre mnohých ukázať ako výhoda.

Druhou „milou drobnosťou“ je vyvedenie všetkých číslic na ciferníku v luminiscenčnej farbe. Po nasvietení je to úplná paráda! Škoda len, že optimistická žiara nevydrží večne a lumi po pár desiatkach minút „posmutnie“. Nie, že by bola nekvalitná (podľa výrobcu ide o osvedčenú Super-LumiNovu), ale na úzke ručičky a neveľké číslice sa jej proste nevojde toľko, ako napríklad na poriadne potápačské hodinky s mečovými ručičkami a lumibodmi veľkými „ako samice hovädzieho dobytka“. Porovnával som svietivosť s iným „vojenským“ modelom so Super-LumiNovou – Steinhart Ocean One Vintage Military. Po nejakých 5–6 hodinách bola intenzita svetla na Wengeroch asi tak polovičná, teda zdanlivo nič moc. Aj tak ale wengerovská lumi zostala čitateľná aj po zhruba 8 hodinách, čo bolo príjemným prekvapením.

Super-LumiNova sice nevydrží tak dlouho, ale podívaná je to parádní.Super-LumiNova tu síce nevydrží tak dlho, ale divadlo je to parádne.

Treťou milou drobnosťou je ponuka dvoch variantov „česko–slovenského“ modelu (na kovovom náramku a na koženom remienku), ktorých cena sa v porovnaní s obvyklým sériovým prevedením nijak dramaticky nelíši. Rozdiel je v rádoch púhych desiatok! Hodiniek na kovovom náramku je pre Slovenskú a Českú republiku k dostaniu 200 kusov. Hodinky na remienku sú vzácnejšie, k dispozícii je ich o polovicu menej – rovná stovka (vlastne najviac 99, viď nižšie).

Na kůži je k dispozice celkem 100 kusů, na oceli 200. Dohromady je limitka omezena 300 kousky.Na koži je k dispozícii celkom 100 kusov, na oceli 200. Dohromady je limitka obmedzená 300 kusmi.

Záver

Nemôžem inak, než sa na záver priznať, že popisované Wengery na remienku, ktoré mi boli k recenzii zaslané, už vracať nebudem. Nuž, podľahol som! Jedny z mála hodiniek na svete, ktoré vedia zobraziť deň v týždni slovensky, sú od prvej polky januára členmi našej domácnosti!

Slovenský/Český deň v týždni
Keby si toho niekto nevšimol, tak slovenský deň v týždni:-)
Čistý, minimalistický dizajn, vkusne inšpirovaný historickými modelmi
Limitka za ľudovú cenu
Super-LumiNova
Hrám sa medze nekladú: Tieto hodinky výborne vyzerajú na NATO remienku, na poriadnej koži, na silikóne, na milánskom náramku… (môžem to potvrdiť, pretože už som stihol vyskúšať všetko; objednal som si ešte „paratrooper watch band“, teda „gumu z treniek“ – pružný prievlakový výsadkársky remienok)

Minerálne sklíčko so zafírovým „kabátom“ – ťažko povedať, či naozaj spája pružnosť minerálu s odolnosťou zafíru proti poškriabaniu; to je však otázka do bitky pri všetkých „sapphire coated“ sklíčkach
Značku Wenger málokto ocení (ja áno)
Originálny kožený remienok je taký nijaký, pôsobí skoro ako umelý (ale nie je, je to genuine leather, teda „tak nejak nefalšovaná“ koža)
V kontraste s vyššie spomínanými „hrami s remienkami atď.“ mi hodinky na oficiálnom kovovom náramku pripadajú… Nuž, povedzme nevzrušivo… (Viem, sto ľudí, sto chutí! Ale fakt je treba skúsiť aspoň ten „milanese mesh“, je to úplne iná liga) :-)

Limitka s českým/slovenským dnem v týdnu. A za lidové ceny!Limitka s českým/slovenským dňom v týždni. A za ľudové ceny!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia 300 ks
201,00 € nedostupné