» Blog » Wenger

Wenger Urban Classic recenzia – Chronograf, ktorý klame puzdrom

Tagy: Recenzie | Wenger | Pánske | Klasické

Jaroslav Holeš | 12.1.2022 | 5 MIN

Spoľahlivý na cestách, ostrý vo vrecku a ešte ostrejší na zápästí… To je Wenger. A pokiaľ ide o mnou citované zápästie, tak bude reč o Wenger Urban Classic Quartz Chronograph 01.1743.

Nedává vám to zmysel a možno si teraz chvíľu myslíte, že som si uhol niečoho ostrejšieho? Ale kdeže, som plne pri zmysloch. Wenger totiž do bodky naplňuje všetko vyššie uvádzané.

Vznik značky Wenger sa datuje už k roku 1893. Pre širšiu verejnosť je asi najznámejším produktom značky Wenger kultový vreckový nožík švajčiarskych dôstojníkov. Čo sa hodinárčiny týka, tak firma Wenger Watch a.s. bola založená len v roku 1997. Jedná sa teda o hodinára pomerne mladého, ale aj za tak krátku existenciu majú hodinky Wenger výbornú reputáciu.

Značka Wenger, od nožov k hodinkám
11.10.2019 - Veronika Skotnicová
Značka Wenger, od nožov k hodinkám

Wenger sa súčasne koncentruje nielen na výrobu hodiniek, ale aj na produkciu cestovných kufrov, batohov a tašiek. V oboch týchto segmentoch ponúka najvyššiu kvalitu za veľmi rozumnú cenu. Ak sa budete chcieť podrobnejšie zoznámiť ako to u nich vlastne všetko funguje, určite pre začiatok pozývam k otvoreniu oficiálneho firemného webu www.wenger.ch. No a pokiaľ by ste mali cestu okolo, určite doporučujem prehliadku fabriky. A dobrá správa, za prehliadku sa neplatí. :)

V mojej dnešnej recenzii by som sa s vami chcel podeliť o dojmy zo série Urban Classic a najmä o dojmy spojené s kúskom Wenger Urban Classic Quartz Chronograph 01.1743, ktorý ma z tejto série oslovil najviac. Akože všetky modely tohto radu sú pekné a rozhodne nositeľné, avšak tento miláčik v mojich očiach jasne vystupuje z radu. K dispozícii som mal konkrétne model Wenger 01.1743.102 na čiernej koži.

Je úplne zrejmé, že som opäť neomylne siahol po chronografe. Nutné hneď na začiatku podotknúť, že hodinky celkovo pôsobia dojmom omnoho drahších, než by ste pri tejto cenovej hladine čakali. Proste a jednoducho veľmi pekný chronograf za veľmi rozumnú cenu.

Rozmermi puzdra, v priemere 44 mm, ich možno zaradiť do kategórie skôr väčších. Nie sú ale ani zbytočne veľké a zároveň ani malé, a tak sa tu otvára priestor pre drvivú väčšinu objemov pánskych zápästí.

Pri pohľade zhora hodinky rozhodne nepôsobia robustným dojmom. Ťažko povedať, možno je to vďaka kombinácii strieborného puzdra a čierneho číselníka u mnou recenzovaného modelu.

Avšak pokiaľ ich puzdro z nerezovej ocele podrobíte pohľadu o nejaký ten stupeň v náklone, v celej svojej kráse vynikne výška puzdra. Pri hrúbke 11,5 mm je to vážne veľmi pekný pohľad. A to nielen pri striebornom variante, ale aj čiernom.

Tloušťka je 11,5 mm. Na zápěstí ale rozhodně nepůsobí robustním dojmem.Hrúbka je 11,5 mm. Na zápästí ale rozhodne nepôsobia robustným dojmom.

Všeobecne vzaté ušľachtilá oceľ patrí medzi najčastejšie používané materiály v hodinárskom priemysle. A tiež u Wengeru preto majú svoje opodstatnenie. Oceľ je veľmi pevný a húževnatý materiál. Stálofarebnosť a povedzme neutrálna strieborná farba, sa hodí prakticky k akémukoľvek ďalšiemu farebnému odtieňu.

A nie je problém podrobiť ju ani farebnej úprave, v prípade Wengeru PVD. Vzniká tak napríklad obľúbený čierny, alebo bicolor variant.

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

Použitie ocele 316L u všetkých hodiniek z radu Wenger Urban Classic so sebou nesie drobnú vadu na kráse, respektíve úžitku, a to v podobe väčšej hmotnosti puzdra. Ale pokiaľ vezmeme výrobcom uvádzanú hmotnosť hodiniek 75g, bez hanby môžeme tieto hodinky zaradiť do kategórie ľahších. Na oceľovom náramku je to potom 156g, varianty na mesh ťahu majú 138 g.

Z fotiek je už asi jasné, že Wenger Urban Classic Quartz Chronograph 01.1743 sa ponúka v mnohých variantoch. Osobne si myslím, že čierna farba číselníka pristane tomuto chronografu o poznanie viac než napríklad biela. A svoju voľbu podtrhnem aj pre mňa jasnejšou a pohodlnejšou čitateľnosťou. Jednoducho povedané biely ciferník sa mi zdá menej prehľadný.

A v neposlednom rade, pri použití čierneho číselníka zaujímavejšie vystupuje optický kontrast so striebornými indexmi a ručičkami. Milou dizajnovou zaujímavosťou u recenzovaného modelu je skutočnosť, že každý index je na konci zakončený svojou arabskou číslicou. A jej umiestnenie je pohľadovo centrované od stredu ciferníka.

V sérii Wenger Urban Classic ale nájdete aj umiestnenie arabských číslic na opačnej strane indexu, teda bližšie k stredu ciferníka.

Arabské číslice a tiež vnútorné výplne strieborných ručičiek majú luminiscenciu. Pri bližšom obhliadnutí si všimnete ešte jeden milý detail. Podklad troch subciferníkov tvoria drobné sústredné kružnice, vyryhované od stredu do okraja každého zo subciferníkov. A napríklad u môjho modelu sa vďaka bielej farbe všetkých čísel a indexov javí podklad subciferníkov ako svetlejší. Jednoducho zdarilá hra svetla a tieňov.

Podstatná časť kolekcie Wenger Urban Classic využíva pre umiestnenie svojho loga priestor pod pozíciou indexu „12“. Nie inak je tomu u dnešného recenzovaného modelu a opäť vyzdvihujem kontrast čierneho podkladu so strieborným zobrazením loga firmy.

Indexy jsou zakončené arabskou číslicí, u některých variant oživené navíc v barevném provedení.Indexy sú zakončené arabskou číslicou, u niektorých variantov oživené naviac vo farebnom prevedení.

Pokiaľ by vám ale padol do oka napríklad model Wenger Urban Classic 01.1743.121, logo firmy budete mať vedľa pozície indexu „9“. Jeden detail ale majú hodinky zo série Wenger Urban Classic spoločný bez ohľadu na farebné prevedenie a ich funkcie. Je ním hrdé označenie SWISS MADE okolo pozície indexu „6“. Čo konkrétne toto označenie znamená, nemá dnes zmysel detailnejšie rozpisovať. V predošlých recenziách ja aj moji kolegovia princípy popisujú dostatočne.

Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe
3.12.2019 - Veronika Skotnicová
Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe

Recenzovaný model okrem stopiek a ukazovateľa dňa v týždni disponuje aj funkciou dátumu. Dátumovku nájdete v priestore nad indexom „4“. Jednoduché, vkusné a prehľadné. Celý mechanizmus je zhora prikrytý minerálnym sklíčkom so zafírovou vrstvou.

Tlačidlá pre ovládanie stopiek sú umiestnené pohľadovo na pravej strane puzdra. Spoločne s korunkou pre nastavenie času oceňujem a vyzdvihujem dizajnovo príjemné vrúbkovanie. Taký pokus o imitáciu ozubeného kolieska. Rozhodne sa mi tento detail páči. Šmrncovné je rovnako nutné zobrazenie loga firmy na korunke. Tento detail len podtrhuje celkovú estetickú prepracovanosť modelu.

Dýnko prozradí, že hodinky mají 100metrovou voděodolnost a sklíčko se safírovou vrstvou.Dienko prezradí, že hodinky majú 100metrovú vodeodolnosť a sklíčko so zafírovou vrstvou.

Recenzovaný model oživuje ateliérovo upravovaný quartzový kaliber Ronda Z60, ktorý poháňa batéria. Zadná časť puzdra je krytá nepriehľadným oceľovým dienkom.

INŠPIRÁCIA: Gravír pre filmových fajnšmekrov
15.12.2021 - Agáta Vřeská
INŠPIRÁCIA: Gravír pre filmových fajnšmekrov

Za zmienku stojí uvádzaná vodeodolnosť deklarovaná na kryte puzdra a síce 100M. Teda je možno si s týmito hodinkami zaplávať, ale...

Mnou recenzovaný model Wenger Urban Classic Quartz Chronograph 01.1743.102 má kožený remienok v čiernom prevedení, prešitý čiernou niťou. Zapínanie remienka je zvolené klasickou tŕňovou sponou.

Hoci celkovo hodinky pôsobia a nesú v sebe trošku športového nádychu, s ohľadom na kožený remienok nedoporučujem nejaké dlhšie behanie a kúpanie už vôbec nie. Pot zo zápästia neurobí koženému remienku dobre. Pokiaľ predpokladáte nejakú fyzickú záťaž, kedy by malo dôjsť k vašemu poteniu, išiel by som do modelu s ťahom oceľovým.

Ako som už raz vyššie uviedol. Tento kúsok klame telom, teda vlastne puzdrom. Rozhodne v mojich očiach vyzerá a pôsobí drahším dojmom, než uvádza jeho cenovka.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)
3.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)

Švajčiarske Wenger Attitude „prehovorili“ slovensky!
1.2.2021 - Bohumil Vopršal
Švajčiarske Wenger Attitude „prehovorili“ slovensky!

Najlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi (cenovo dostupné)
19.10.2021 - Agáta Vřeská
Najlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi (cenovo dostupné)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku