» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Band 4: Otestované Radimom

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Radim Pochyba | 5.1.2021 | 9 MIN

Dlhú dobu som sa zameriaval len na smart hodinky a fitness náramky som zanedbával. Úprimne… neprišli mi dostatočne zaujímavé. Avšak stále viac som si všímal, že veľa ľudí nosí novinku z minulého roka (2019) Xiaomi Mi Band 4. K tomu som videl čísla predajov a povedal som si, niečo na tom možno bude. Bolo?

Začíname

Minulý rok vydal čínsky výrobca Xiaomi ďalší model zo série Xiaomi Mi Band s poradovým číslom 4. O tom sme samozrejme už informovali v článku Čím si zákazníkov omotal okolo prsta? v našom magazíne. Nový model na prvý, vlastne aj druhý, tretí,… pohľad nijak nevyčnieva, čo sa týka dizajnu. Môj pôvodný plán bol, že náramok budem týždeň nosiť, nič moc zaujímavé mi to nedá a hodím vám spätnú väzbu o tom, ako za pár eur nedostanete nič moc, ako už to býva. Ani by mi v tej chvíli nenapadlo, ako veľmi sa mýlim a že z plánovaných 7 dní bude takmer 50, vlastne aj teraz ho mám na zápästí.

37,00 € Predaj ukončený

Nebudem zabiehať do podrobností ohľadom porovnania s predchádzajúcim modelom Xiaomi Mi Band 3, sú to dva úplne rozdielne svety a rovno prejdime na to, čo ponúkajú Štvorky.

Bez smartphonu to nebude ono

Asi najdôležitejšie je vedieť, že k uvedeniu do prevádzky je nutný smart telefón. Je potreba si stiahnuť mobilnú aplikáciu Mi Fit (pre android, pre jabĺčkarov), kde si bezplatne vytvoríte svoj účet, respektíve profil, zapnete bluetooth, spárujete s náramkom a nastaví sa vám čas.

Pokiaľ chcete Mi Band 4 využívať naplno, bez smartphonu to nepôjde

Pokiaľ náhodou nechcete mať náramok spárovaný s telefónom, čo za seba nedoporučujem, budete mať mnoho funkcií vypnutých a ostane vám len taký základ:

  • Čas, dátum
  • Kroky
  • Vzdialenosť
  • Kalórie
  • Srdečný tep
  • Cvičenie
  • Stopky, časovač
  • 4 možnosti vzhľadov displeja
  • Nastavenie (jas, zamykacia obrazovka, automatické vypínanie displeja 6-10s)

Vzhľad je dôležitý

Ste vyberaví? Ja teda občas áno. V nastavení priamo v náramku máte na výber 4 typy ciferníkov, čo je celkom málo. Nezúfajte, v aplikácii nájdete ďalších 60, ktoré majú rôzne vzory, farby aj obrázky. Dovolím si povedať, že si z tejto ponuky už vyberie k svojej spokojnosti každý. Osobne som si vybral už z tých základných 4. Tiež môžete vyberať z 5 úrovní jasu a musím povedať, že som bol veľmi spokojný, a dokonca aj vonku na slnku som vždy na amoled displeji, ktorý Mi Band má, všetko videl dobre.

V aplikaci si můžete vybrat až 60 motivů pro displej

V aplikácii si môžete vybrať z 60 motívov pre displej

Notifikácie na vysokom leveli, len emotikony hnevajú

Notifikácie v smart hodinkách a náramkoch nie sú nič nové. Avšak tu som bol doslova očarovaný tým, ako rýchlo, kvalitne a spoľahlivo to funguje. V appke si môžete nastaviť všetky komunikačné aplikácie, aby vám hádzali upozornenia, napríklad vrátane textu správy. Nevyužívam samozrejme úplne všetko, takže na 100 % odskúšané nemám, ale s každou aplikáciou v mobile mi to navrhlo prepojenie.

Pripojil som si WhatsApp, Messenger, Facebook, Instagram, Gmail, Slack a Správcu stránok a u všetkých mi chodili všetky upozornenia. Odpovedať na ne bohužiaľ nemôžete, ale napríklad hovory môžete aspoň položiť, inak by vám náramok vibroval ktovie ako dlho. Veľmi sa mi páči, že správy boli kompletné a že sa dajú posúvať a prečítať celé a to vrátane diakritiky. Mäkčene, čiarky, to všetko prišlo tak, ako malo. Tu by som rád spomenul, že Mi Band 4 je smart náramok od Xiaomi, ktorý vie po česky (slovenčina zatiaľ s problémami) a to po spárovaní s telefónom.

Mi Band 4 si poradí i s češtinou včetně diakritiky

Mi Band 4 si poradí aj s češtinou vrátane diakritiky

Iba emotikony hnevajú, ich zobrazenie sa vám zobrazí formou otáznika v obdĺžniku. Ak potom ste v nejakej facebookovej skupine, tak vám príde iba upozornenie, že sa pridal príspevok a to bez jeho textovej podoby. A tiež fotky, videá, gify apod. sa vám zobrazia len ako prichádzajúce upozornenia.

Kde zas je ten mobil?!

Predpokladám, že každému sa občas stalo, že nemohol nájsť svoj mobil. Ja som si tak sedel večer na pohovke pred tréningom. Veci nachystané. Prekvapivo som stíhal. No… poznáte to, a že niečo ako zakríknutie neexistuje. Už som chcel ísť, samozrejme som vychádzal na poslednú chvíľu, ale všetko som mal pod kontrolou. A asi ako väčšina ľudí so sebou ťahám mobil de facto všade. Avšak mobil nikde! Hľadám na stole, pod stolom, v kúpeľni, na záchode, na pohovke, čomu nepomohol fakt, že mobil je čierny ako pohovka. No skrátka, panika začala, už som sa dostal do sklzu.

Avšak zariadenie od Xiaomi má funkciu nájsť telefón, tak som ju zapol a mobil zapadnutý v pohovke začal veľmi nepríjemne pišťať. Chudák náš pes sa tak zľakol, až z tej pohovky skoro spadol. Mobil sa našiel a beh na tréning mohol začať, ešte predtým dostal náš verný priateľ maškrtu ako ospravedlnenie. Keby náhodou, funguje to aj naopak; pomocou mobilu náramok tiež nájdete, len s tým rozdielom, že začne vibrovať. Mimochodom, môžete si nastaviť aj vyzváňací tón namiesto toho nepríjemného pišťania.

Trocha porovnania so smart hodinkami

Ako môžete poznať, že zariadenie merá správne? Kroky si spočítate pri chôdzi, to áno. To som tiež urobil. Odchýlka na 150 krokov bola +9 v mojom prípade. Avšak pri športovaní asi ťažko, pokiaľ nie ste Rainman, ktorý síce počítal karty, ale verím, že by zvládol aj kroky a v hollywoodskej kinematografii je možné všetko.

Ja som to vzal trocha jednoduchšie. Na ľavú ruku som si dal Mi Band 4 a Forerunner 35 od Garminu a na pravú novšie Forerunner 45. Každou rukou totiž hýbete inak, tak aby som to mal čo najlepšie porované. Musím sa priznať, že som to tak nosil už v práci na predajni v Hodinky-365, takže ak to číta niekto, kto ma s tým videl, bolo to z testovacích účelov. :D

Ale späť k športu. Ani jedny nemajú funkciu futbalu, takže som volil beh. Zapol som aktivitu v určitom poradí, v ktorom som ju potom aj ukončil (+-2 s. odchýlka), ale tu išlo hlavne o kroky, vzdialenosť, tempo, zóny intenzity a kalórie.

Výsledné údaje vyšli veľmi podobne, ani jedno zariadenie nemalo rovnaký záznam s iným, ale približne boli výsledky podobné a práve to ma veľmi zaujalo, že aj taký malý a lacný náramok dokáže mať porovnateľné výsledky s drahšími športtestermi. Dosť ma to ohromilo. Stále si myslím, že na šport sú lepšie hodinky, ktoré by mali mať lepšie senzory a kvalitnejšie spracovanie a všeobecne sú robené v prvom rade na športovanie. Ale uznávam, že Mi Band pre nenáročného užívateľa, ktorý si občas zašportuje, je toto fakt terno!

Plusem je, že si aktivitu můžete pozastavit

Plusom je, že si aktivitu môžete pozastaviť

Mi „obojživelník” Band 4

Nie je to nič prevratné, že smart zariadenie na zápästí môžete využívať na bicykel, beh (vonku aj na páse), chôdzu, na cvičenie aj na plávanie. Aj keď u náramku je to slušný počet. Avšak kvantita neznamená kvalitu. A trochu to platí aj u Mi Band 4.

Pokiaľ ide o plavecký režim v bazéne, v poslednej dobe plávať nechodím vôbec, ani teraz som nebol. Ale vzhľadom k označeniu vodeodolnosti 50M a tomu, že som sa s nimi normálne sprchoval, sa nemusíte báť. Na plávanie sú vhodné, na potápanie nie. Teda, uvádza sa, že môžete až do 50M hĺbky (IP67), ale neviem, nikdy som sa nepotápal tak hlboko. Ovládateľnosť namočeného náramku je zlá. Keď som sa sprchoval a volala mi mama, tak som jej to nebol schopný položiť na prvýkrát.

Mi Band 4 má režim plavání, voda pro něj není problém

Mi Band 4 má režim plávania, voda pre neho nie je problém

Športovať s tým môžete, ale plnohodnotný športtester to nie je

Mi Bandy a všeobecne dotykové ovládanie nie sú primárne určené k športovaniu. Spotené ruky a letmé (a často nechcené) dotyky u dotykových displejov komplikujú celkovú ovládateľnosť zariadenia. Tak napríklad keď som išiel na Lysú horu, tak cestou tam v pohode, avšak cestou späť sa mi stalo, že som si u Mi Bandov aktivitu pomocou bundy vypol. Asi išlo o moju nešikovnosť, u Forerunnerov 35 a 45 sa mi to ale nestalo, pretože tie majú iba tlačidlá.

Při sportu bych ocenil spíše tlačítka, než dotykový displej

Pri športe by som ocenil skôr tlačidlá, než dotykový displej

Please don´t stop the music

Ak chcete v Mi Bandoch nájsť mp3 prehrávač, tak vás nepoteším. Úložisko pre hudbu nemajú. Ale majú ovládanie hudby v mobile. Zapnete si prehrávač v mobile, dáte ho do vrecka a je to. Nehrá dobrá pesnička? Prepnete si ju. Hrá moc hlasito, alebo potichu? Hlasitosť si upravíte podľa ľubovôle. Niekto na vás hovorí? Stopnite si ju. Stačí len byť pripojený k telefónu. :)

Motivujte sa!

Vďaka aplikácii som si mohol nastaviť aj denný cieľ v podobe prejdených krokov. Mám to nastavené asi ako väčšina ľudí na 10 000, asi len tak, neriešim to. Ale aj keď… Pokiaľ mi pred spaním zostáva 200 krokov do splnenia cieľa, tak sa po byte prejdem. :D Ďalej si tiež môžete stanoviť cieľovú váhu, avšak číslovku si musíte meniť sami. Tu ešte dodám, že si môžete zapnúť oznámenie o nečinnosti, ktoré vám zavibruje každú hodinu a samozrejme si môžete nastaviť aj dobu, kedy Mi Band nebude rušiť.

Počítá kroky, ušlou vzdálenost a možná vás i namotivuje k pohybu

Počíta kroky, prejdenú vzdialenosť a možno vás aj motivuje k pohybu

Zabúdate?

Opäť tá aplikácia. V Mi Fit si môžete nastaviť textovú upomienku na vami vybraný termín a samozrejme aj budík je tu samozrejmosťou. A pre tých, čo sú ako ja a nestačí im len jeden budík, tak mám dobrú správu. Môžete si ich nastaviť viac, neviem aké je maximum, ale ja som ich mal 9. :D Ich zapnutie môžete ovplyvňovať aj v zariadení bez aplikácie, aj tak si ale daný čas musíte nastaviť v mobile.

Pozriem a vidím

Nastaviť si tiež môžete rozsvietenie hodiniek pri zdvihu zápästia, aby ste videli koľko je práve hodín. Samozrejme to môžete mať vypnuté a bude to fungovať len na dotyk. Tiež môžete zvoliť vypnutie len na noc, pretože ja som napríklad priateľke takto svietil nevedome v noci do očí.

Během spánku si můžete vypnout funkci rozsvícení, aby vás to nerušilo

Počas spánku si môžete vypnúť funkciu rozsvietenia, aby vás to nerušilo

Počúvajte svoje srdce

Áno, aj zmerať tepovú frekvenciu toto zariadenie z roku 2019 dokáže. Naviac môžete nastavovať frekvenciu merania (opäť v aplikácii) v 4 intervaloch, a to každých 1, 5, 10 a 30 minút. Tiež ho môžete úplne vypnúť a zapnúť samostatne z náramku.

Mi Band 4 jsou na pohodlném silikonovém náramku

Mi Band 4 sú na pohodlnom silikónovom náramku so snímačom tepu

Nočný nadčas

Aj Mi Band vie monitorovať spánok. Všetko opäť nastavíte cez appku a výsledné grafy nájdete tiež práve tam. Znázornenie vám ukáže dobu hlbokého a ľahkého spánku aj dobu, kedy ste boli hore.

Mi Band 4 vyhodnotí i spánek

Mi Band 4 vyhodnotí aj spánok

Nie je GPS ako GPS

Keď som sa chystal na prechádzku a odskúšanie režimu chôdze, pri zapnutí mi náramok povedal, že keď nebudem mať pripojený telefón v daný moment, trasa sa nezaznamená do aplikácie (nie, do náramku už vôbec nie). Takže pokiaľ chcete zaznamenávať trasu svojich aktivít, je nutné mať pri sebe telefón so zapnutým bluetooth.

Pro záznam trasy je třeba propojení s telefonem, Mi Band nemá integrovanou GPS

Pre záznam trasy je treba prepojenie s telefónom, Mi Band nemá integrovanú GPS

Finišujeme! Ale Mi Band 4 nie

Smart náramky všeobecne majú dosť slušnú výdrž batérie a ja som sa o tom presvedčil. Za takmer 50 dní som ho nabíjal 2x a druhýkrát to bolo pred dnešným písaním tejto recenzie. Jasné, záleží ako často zapínate meranie tepu, športovú aktivitu, ako chodia notifikácie, akú máte výšku jasu, či používate GPS atď. Ja som zapínal hodinovú aktivitu 2-3x týždenne, meranie tepu som mal vypnuté, vždy jednorázovo som si ho zapol raz za deň, ak vôbec a vydržal veľa, vážne veľa. Niekde som našiel údaj až 20 dní, môže byť, mne to vydržalo dlhšie, o to viac som rád. :)

Zhodnotenie

Ja myslím, že ste to museli pochopiť. Mi Band 4 sa podaril, to bez debát. Za tie peniaze dokáže naozaj veľmi veľa. Aby som to zhrnul. Začnem kladmi. Teda nie, tých je tak moc, že prejdem rovno na zápory. Vadí mi, že pri športe sa horšie stopuje aktivita kvôli dotykovému displeju. Veľa údajov (napríklad srdečný tep) môže byť čisto orientačných, to je potreba brať v úvahu, hoci pri porovnaní vyšli odchýlky prekvapivo malé. Tiež musím upozorniť na absenciu rozlíšenia emotikonov, niekedy ten smajlík totiž dokáže konverzáciu veľmi zamotať. :D Je tiež škoda, že musíte mať neustále napojenie na mobil, aby všetko fungovalo na 100 %, na druhej strane, aj tak mobil vláčime skoro všade so sebou…

Musím povedať, že ide o veci, ktoré som schopný tolerovať, zvlášť za tú cenu. A ešte jedna vec mi vadí: že ich nosím už bezmála 50 dní a nechcem ich dať z ruky, teda zo zápästia.

Pro nenáročného uživatele, který si občas zasportuje, je Mi Band 4 fakt terno!

Pre nenáročného užívateľa, ktorý si občas zašportuje, je Mi Band 4 fakt terno!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre