» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Smart Band 7 recenzia – Čo sa zmenilo okrem čísla v názve?

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Filip Debrecenyi | 4.8.2022 | 7 MIN

Xiaomi po roku opäť rozširuje svoj rad náramkov o ďalší kúsok. Prichádza s modelom Mi Smart Band 7 niečo nové do sveta náramkov alebo ide len o upgrade z povinnosti?

Čo nové vlastne prináša?

Oproti minulej generácii sa pár zmien a úprav predsa len udialo. Nový model je v porovnaní s predchádzajúcou verziou menší a tenší. Rámčeky okolo displeja sú tenšie a vďaka tomu sa displej dočkal zväčšenia. Značný posun som zaznamenal aj vo výdrži batérie a pridaní lifestylových funkcií, ale o tom až za chvíľu.


Prečo meniť niečo, čo funguje?

Jednoduchý dizajn, na ktorom nie je čo pokaziť, si Mi Band zachováva už od začiatku svojej existencie. Čistý, ničím neprehnaný minimalistický vzhľad je to, čo robí tento rad tak obľúbený. V rovnakých koľajách Xiaomi pokračuje aj s modelom Mi Smart Band 7.

Remienok žiadnou výraznou zmenou neprešiel. A to je veľká škoda, pretože už predchádzajúca generácia sa zle zapínala a bohužiaľ Xiaomi tento problém nijak nevyriešilo. Remienok sa nedá dobre utiahnuť a nech sa snažíte ako chcete, aj tak vždy bude volnejší než vám vyhovuje. V ponuke je pár farebných kombinácií. Na Slovensku bude pravdepodobne v predaji len čierny variant, ako tomu bolo vždy.

Remienok sa dá jednoducho vymeniť vycvaknutím kapsule, ktorá tvorí srdce náramku. Opätovným nacvaknutím môžete za pár sekúnd hodiť Mi Band do iného kabáta. Pri minulých generáciách bolo menším plusom, že mali rovnaké rozmery a teda aj kompatibilné remienky. S novým modelom sa rozmery zmenili na 20,7 x 12,25 mm a teda na neho remienok zo staršej generácie nenasadíte.

Mi Band si stále zachoval tenké rozmery. Aj keď stihol za rok trošičku pribrať na váhe. Ale na žiadnu rysovačku pred letom to nie je. Pribral o necelý 1 gram. Z 12,8 g (Mi Smart Band 6) na 13,5 g (Mi Smart Band 7). Váha je to stále zanedbateľná. Pri nosení absolútne neviete, že máte náramok na ruke. Neprekáža pri športovaní ani pri spánku.

Displej cez celú plochu

Oproti predošlej verzii sa displej o trošku zväčšil. Z pôvodných 1,56 na 1,62 palca. Okrem rozšírenia displeja sa zvýšilo rozlíšenie na 192 x 490 pixelov a jas na 500 nitov. Vďaka tomu je displej lepšie čitateľný na slniečku. Pre porovnanie, minulá verzia Mi Bandu mala rozlíšenie 152 x 486 pixelov a 450 nitov.

40,00 € skladom

Veľkou zmenou prešla grafická úprava hodiniek. Vďaka pekným číselníkom a používateľskému prostrediu je na náramok príjemný pohľad. Ďalšou inováciou je podpora Always-on displeja (trvalo svietiaceho displeja). Je síce náročnejší na výdrž batérie, ale na druhej strane máte náramok stále rozsvietený.

U lacnejších náramkov a hodiniek ma vždy vytáča , že citlivosť dotykovej vrstvy je veľmi zlá a zariadenie koľkokrát nereaguje. Prvých pár hodín som sa s tým u Mi Band 7 vôbec nestretol. Na dotyk reagoval náramok zo začiatku slušne. Prišlo to až potom, čo som náramku trošku naložil. Náramok akoby razom stuhol. Každá odozva alebo prechod v menu už nebol tak plynulý ako pri prvom spustení.

Senzorová výbava je takmer totožná so starším modelom

Nová generácia ponúka to isté, čo ponúkala tá predchádzajúca. Pulzný oxymeter, akcelerometer, gyroskop, krokomer a meranie tepu srdca. Novinkou je odhad VO2Max. Táto funkcia dokáže odhadnúť aké maximálne množstvo kyslíka je schopné vaše telo využiť pri maximálnej záťaži.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Náramok bohužiaľ nedisponuje GPS prijímačom. To je za mňa trošku škoda, myslím, že by to prestíž a kvalitu náramku dosť pozdvihlo. Je ale treba rátať s tým, že náramok má byť cenovo dostupný a prítomnosť GPS by cenu výrazne zvýšila.

Veľkým ťahákom predchádzajúcej generácie bola prítomnosť NFC a možnosť platenia náramkom. Model s NFC je zatiaľ pre náš trh nedostupný. Či bude, to je zatiaľ veľkou otázkou.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Batéria s väčšou kapacitou

Integrovaná batéria posilnila o 44 %, z predchádzajúcej kapacity 125 mAh vzrástla na 180 mAh. Na výdrži batérie oproti minulej generácii to nič nezmenilo. Batéria je síce väčšia, ale sľubuje nárast len o 1 deň. Výdrž potom dosiahne až na 15 dní na jedno nabitie. Náramok stále nabíjame pomocou magnetického adaptéra a do plných 100 % batérie zaberie nabitie 2 hodiny.

Používateľské prostredie

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o náramok, nevymýšľali vývojári nič zložité. Pohybom dole sa dostaneme do menu, pohybom hore do centra oznámení. Pohyb do strán nám otvorí widgety ako počasie, prehrávač hudby a iné. To záleží na tom, čo si nastavíte. Plus dávam za spracovanie používateľského prostredia. Je jednoduché, intuitívne a hlavne prehľadné.

Do Mi Band 7 sa dostalo dokonca 3D pozadie, ktoré sme mohli vidieť pri modeli Watch S1. Je fantastické niečo také vidieť v náramku za pár desiatok eur. Bohužiaľ výkon náramku nie je silný, aby takú funkciu utiahol. Preto sa 3D animácia mierne seká a nie je plynulá, čo celkovému efektu uberá na atraktivite.

Monitoring zdravia

Okrem merania spálených kalórií, nachodených krokov, Mi Band 7 po novom pokročilo monitoruje spánok a vývoj hladiny stresu v priebehu dňa. V porovnaní s minulou verziou je teraz Mi Band schopný merať SpO2 v priebehu dňa aj noci, nielen na vyžiadanie používateľa, ako tomu bolo v minulosti.

Ženy nepochybne ocenia funkciu sledovania menštruačného cyklu. Tá je schopná vytvoriť inteligentnú predpoveď celého cyklu. Na základe predchádzajúcich dát používateľku náramku upozorní, či sa jej cyklus neomeškal a nie je treba vyhľadať lekára.

V náramku nájdeme aj funkciu zameranú na dýchanie. Zvoliť si môžete niekoľko cyklov dýchania a počas dňa alebo cez obednajšiu pauzu v práci môžete svojmu telu dopriať trošičku kyslíka. Môže sa vám to zdať ako kravina, ale správne predýchavanie a okysličenie krvi zabraňuje napríklad bolestiam hlavy, únave a iným nepríjemnostiam.

Milovníci športu majú dôvod sa radovať

Ten, kto sa vo svojom živote nezaobíde bez športu, si príde na svoje. Nový model totiž ponúka rozšírenie športových aktivít. A to z 30 aktivít na aktuálnych 120. Model síce nedisponuje GPS, ale v kombinácii s telefónom je schopný zaznamenať aj trasu. Vyhľadanie GPS signálu cez telefón zabralo vždy v priemere niečo okolo 30 sekúnd. Potom hodinky oznámili úspešné spojenie a nič nebránilo začiatku záznamu cvičenia. Náramok je vhodný aj na plávanie alebo vodné športy, disponuje totiž vodeodolnosťou 5 ATM (vhodné na plávanie).

Aj napriek tomu, že je náramok z kategórie menších zariadení, pri workoute ukazuje minimálne 3 dátové polia (tepovka, aktívny čas, spálené kalórie). Individuálne záleží na každej z aktivít, napríklad beh ponúka omnoho viac zaznamenaných dát vo viacerých dátových poliach (kroky, priemerné tempo, vzdialenosť, tepovka, spálené kalórie) než aktivita posilňovanie (čas, spálené kalórie, tepová frekvencia).

Podporuje aj vyhodnocovanie kondície podaľa metriky PAI (Personal Activity Intelligence). Jedná sa o algoritmus, ktorý vyhodnocuje kondičné skóre používateľa a pomáha mu prekonávať stanovené ciele, zlepšovať fyzickú kondíciu a zdravie. PAI pri výpočte zohľadňuje dáta ohľadom vášho veku, váhy, kľudového a maximálneho tepu apod. Čím vyššie skóre, tým lepšie pre vás. Ideálne je držať sa nad hranicou 100. PAI vyhodnocuje vaše skóre vždy po týždni.

Novinkou je tréningová záťaž, tréningový efekt a doba regenerácie. Všetky tri funkcie sú schopné posunúť vaše výkony o level vyššie. Zhodnotia aký ťažký bol váš tréning a aký na vaše telo mal efekt. Po ukončení športovej aktivity náramok vyhodnotí dobu, počas ktorej bude vaše telo regenerovať. Super je to, že náramok pri športovej aktivite sníma tep po sekunde, naopak počas dňa iba po minúte a viac (záleží na nastavení používateľa).

Smart funkcií nie je nikdy dosť

Podporované sú funkcie ako budík, ovládanie fotoaparátu na diaľku, zrkadlenie notifikácií z telefónu, ovládanie prehrávača hudby či predpoveď počasia. Väčšou zmenou prešlo používateľské prostredie, to má dosť blízko používateľskému prostrediu zo smart hodiniek. Prirovnal by som ho k modelu Xiaomi Watch S1, kde bolo naozaj vydarené.

Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii
24.6.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii

Praktickou funkciou je nepochybne funkcia svetla. Až pri nej som si všimol mierneho nedostatku, ktorý môže vykoľajiť každého podpichovača. Displej nie je rovnomerne rozložený, a tak je rámček na jednej strane väčší než na druhej. Bol to problém už minulej generácie Mi Bandu. A úprimne je škoda, že takú maličkosť v Xiaomi nenapravili.

40,00 € skladom

V náramku nájdeme aj funkciu diaľkovej spúšte fotoaparátu. Jednoducho si nastavíte telefón na určitú pozíciu a v momente kedy ste pripravení, pošlete z náramku signál do telefónu, ktorý zaznamená fotku. Obrazovka telefónu sa do náramku nezrkadlí, ale to sa asi dalo očakávať.

Cez bluetooth je možné prepínať hudobné skladby, ktoré práve na telefóne počúvate. Nemôžete si síce vybrať aktuálnu pesničku ani playlist priamo z náramku, ale môžete cez neho skladby aspoň posúvať.

Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii
24.6.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii

Aplikácie

Mi Band môžete spárovať hneď s dvoma aplikáciami. Ponúka sa aplikácia Mi Fitness aj Zepp Life. Obe vám v konečnom výsledku ponúknu úplne to isté. Sú prehľadné, dobre fungujú a dáta v nich sú parádne vykreslené. O kúsok sympatickejšia mi pri používaní bola appka Zepp Life. Aplikácie sú tiež prepojiteľné s univerzálnou športovou appkou Strava.

Má cenu upgrade?

Nejaké zmeny sa predsa len udiali, najvýraznejšie plus vidím rozhodne vo zväčšení displeja. Príjemne ma prekvapilo aj novšie používateľské prostredie a pridanie hromady športových aktivít.

Pokiaľ ste majiteľom Mi Band 6, upgrade tak veľký zmysel nemá. V prípade, že ste majiteľom staršieho modelu alebo ešte žiadneho, dáva Mi Band 7 určite zmysel. Variantom zostávajú náramky iných výrobcov ako Garmin Vívosmart 5 , ktorý je vyložene športový. Ďalším variantom je Honor Band 6, nájdeme v ňom podobné funkcie ako v Mi Band 7 a o trošku väčší displej.

Čo by vás tiež mohlo zaujímať:

Xiaomi Mi Smart Band 6 recenzia – Čo sa dá ešte vylepšiť?
6.5.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 6 recenzia – Čo sa dá ešte vylepšiť?

Honor Band 6 recenzia – Náramky sa rozrastajú o ďalšieho člena rodiny
22.12.2021 - Matěj Urbaczka
Honor Band 6 recenzia – Náramky sa rozrastajú o ďalšieho člena rodiny

Recenzia Garmin Vívosmart 5 - Krok vpred alebo bokom?
12.5.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Vívosmart 5 - Krok vpred alebo bokom?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre