» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Smart Band 6 recenzia – Čo sa dá ešte vylepšiť?

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Dominik Hok | 6.5.2021 | 7 MIN

Nie je to ani rok, čo Xiaomi predstavilo piatu generáciu smart náramku. A teraz je tu Xiaomi Mi Smart Band 6 a prináša bohatšiu senzorovú výbavu a značne väčší displej v hlavnej úlohe.

Čo prináša šiesta generácia Mi Band nové?

Novinky, ktoré prináša Mi Smart Band 6 už som popisoval v jednom zo skorších článkov, ale opakovanie je matkou múdrosti, tak si poďme v krátkosti zhrnúť to najdôležitejšie.

Mi Band 6 má teraz takmer o 50 % väčší displej s vyšším rozlíšením aj jemnosťou. Displej pokrýva celú prednú stranu, má širšie možnosti zobrazenia a je trochu lepšie čitateľný pre osoby so zhoršeným zrakom.

Do radu senzorov sa pridal ďalší – pulzný oxymeter. Náramok teraz teda dokáže zmerať okysličenie krvi.

To, že je Mi Band 6 (napokon ako všetky predchádzajúce modely) perspektívny kúsok, potvrdzuje aj jeho predajnosť. Jei Lun (riaditeľ Xiaomi) sa na sociálnych sieťach pochválil, že už po púhych 25 dňoch sa vyexpedoval 1 milión týchto náramkov. A čo na neho vravím ja?

Predstavenie Xiaomi Mi Smart Band 7 - upgrade zo slušnosti?
16.6.2022 - Dominik Hok
Predstavenie Xiaomi Mi Smart Band 7 - upgrade zo slušnosti?

44,00 € Predaj ukončený

Čistota, jednoduchosť a elegancia

Čo sa mi vždy na Mi Bandoch páčilo, je ich univerzálny a minimalistický vzhľad. Univerzálny hlavne z toho hľadiska, že ich môže mať na ruke ako muž, žena, tak aj dieťa a na internete nájdete tiež hromadu rôznych remienkov, do ktorých sa dá Mi Band napasovať. Takže okrem klasického silikónu môžete siahnuť po inej farbe, ale tiež po koži či kovovom náramku. Vďaka čistému dizajnu znesie puzdro Mi Bandu proste všetko.

Remienok sa mení "vycvaknutím" puzdra z remienka, je to otázka pár sekúnd. Naviac, pokiaľ ste majiteľom predchádzajúcej generácie, tak s rozmermi 47,4 x 18,6 a 12,7 mm sadnú staršie remienky aj na tento model. Poteší aj nízka váha 12,8 gramov.

Originálny remienok od Xiaomi je ale naozaj príjemný a dostatočne pevný. Je to síce taký detail, ale musím povedať, že Xiaomi celkom vylepšilo zapínanie. Funguje to tak, že pretiahnete jednu časť remienka tou druhou a pretlačíte gombík dierkou. Pri predošlej generácii to bolo také nešikovné a chcelo to trochu umu, než ste to dokázali. Pri Mi Band 6 som s tým nemal problém. Neviem, či je to iným spracovaním gombíka alebo dierky, ale asi je mi to jedno. Hlavne, že to ide ľahko!

Inak sa na dizajne hodiniek nič moc nezmenilo, ale prečo meniť niečo, čo funguje?

Displej teraz pokrýva celú prednú stranu puzdra náramku

Rozhodne jednou z najväčších (za mňa najväčšia) zmien je ale veľkosť displeja. Predchádzajúca generácia sa pýšila veľkosťou 1,1 palca, ale tá nová pokryla celú prednú stranu displejom a dopracovala sa tak k veľkosti 1,56 palca. Čo je nárast o pekných 50 % a rozhodne to je pri používaní poznať. Displej od okraja k okraju je síce technologickou záležitosťou, ktorá sa týka napríklad aj odvetvia mobilných telefónov, ale hlavne je to teraz proste moderné, takže to náramku dodalo šmrnc.

Okrem toho, že je displej väčší, má tiež vyššie rozlíšenie 152x486 pixelov, vyššiu jemnosť 326 ppi a slušné podsvietenie 450 nitov, ktoré si poradí napríklad aj s priamym slnkom. Je ale škoda, že sa jas displeja automaticky neupravuje podľa intenzity okolného svetla, ale musím to urobiť manuálne.

Na displeji mi ale prekáža jedna vec. Áno, možno som trochu detailista, ale displej nie je vycentrovaný a hore je trochu bližšie k okraju než dole. Normálne si toho nevšimnete, ale keď si navolíte nejaký ciferník, ktorý vyplní displej inou než čiernou farbou, je to vidieť.

Zdroj: xda-developers.comZdroj: xda-developers.com

Displej si potom môžete vyšperkovať iným vzhľadom. V aplikácii ich nájdete cez 100 a zhruba 10 z nich je plne konfigurovateľných (vyberiete si, aké dáta zobrazovať).

Senzorovú výbavu obohatil pulzný oxymeter

Okrem známeho štandardu z predchádzajúcich generácií, čo je akcelerometer, gyroskop a snímač tepovej frekvencie, teraz rad senzorov doplnil ešte pulzný oxymeter. Ten si môže nájsť svoje využitie na indikáciu ochorenia, aklimatizáciu vo vyšších nadmorských výškach či na sledovanie regenerácie po športovom výkone.

GPS som v hodinkách neočakával, ale čo ma trochu mrzí, že sme sa nedočkali verzie s NFC čipom, ktorý by umožnil bezkontaktné platenie. NFC už bolo v predošlej generácii, ale iba na čínskom trhu. A je tomu tak aj pri tejto generácii.

Výrobca sľubuje dvojtýždennú výdrž batérie

Pri štandardnom používaní by náramok mal vydržať 14 dní a v úspornom režime 19 dní. Slovné spojenie "štandardné používanie" je ale niečo, za čím sa skrýva mnoho otáznikov, a tak táto informácia vlastne nič neprináša. Ja osobne som s náramkom bol behať, zapol som najvyššiu frekvenciu merania tepu (1 min), celodenný monitoring stresu a dostal som sa na týždennú výdrž.

Užívateľské prostredie má vďaka väčšiemu displeju viac možností

Aby som pravdu povedal, tak dotykové tlačidlo mi trochu chýba. V šiestej generácii sa používa k akcii "Späť" pohyb prstom doprava a musím povedať, že sem tam som s tým vďaka veľkosti prstov mal problém. Pretože "svajpnúť" doprava na šírke jedného centimetra môže byť problém. Obzvlášť pre niekoho, kto má ešte väčšie prsty než ja.

Cez užívateľské prostredie náramku sa pohybujete dvoma spôsobmi – pohybom prsta doľava, doprava (to je novinka) a hore, dole. Pri pohybe doľava, doprava sa dostanete na obrazovky, ktoré si môžete nastaviť a ja osobne mám vľavo ovládanie hudby v telefóne a vpravo potom počasie, oznámenie z telefónu, údaje o PAI, tepovej frekvencii a diaľkovú spúšť foťáku telefónu.

Xiaomi Mi Smart Band 6 predstavenie – Čo prináša nová generácia?
7.4.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 6 predstavenie – Čo prináša nová generácia?

Prekvapilo ma, že diaľková spúšť funguje, pretože napríklad pri Garmine, ako majiteľ iPhonu, túto možnosť nemám. Dá sa stiahnuť aplikácia, ktorá by túto funkciu nahradila, ale nefunguje v kombinácii s iPhonmi. Samospúšť od Xiaomi mi funguje aj na iPhone.

Pohybom prsta hore a dole prechádzate menu, kde nájdete zvyšok aplikácií ako je napríklad pulzný oxymeter, súhrn vašich denných aktivít, výber športových aktivít, dýchacie cvičenie, nastavenie či budík. Za ikonkou "Viac" sa potom skrývajú stopky, časovač a funkcia "Nájsť môj telefón".

Jednou z najväčších výhod tohto modelu je určite možnosť zobrazenia viac aplikácií v menu. Doteraz sa v rámci menu zobrazila iba jedna ikonka, ale teraz sa na displej zmestia dve a ľahko vyčnieva aj tretia. Celkovo, keď chcete rozkliknúť akúkoľvek ikonku podrobnejšie, zobrazí vám teraz náramok omnoho viac informácií.

Čo niekoho môže mrzieť, tak je zatiaľ nepodporovanie slovenčiny ani češtiny. Aktualizácia by mala doraziť niekedy v júli, ale zatiaľ sa budete musieť uspokojiť s angličtinou.

Náramok počas dňa sleduje, čo sa deje s vaším telom

Počas dňa hodinky počítajú váš počet krokov, prejdenú vzdialenosť, sledujú tepovú frekvenciu, okysličenie krvi, hladinu stresu, ale tiež dokážu monitorovať aj spánok (ľahká, hlboká a REM fáza) a šlofíky. Keby váš denný stres bol príliš vysoký, na upokojenie pomôže dýchacie cvičenie.

Predchádzajúce generácie dokázali monitorovať najviac 11 športov. Mi Band 6 ponuku rozšíril viac než dvojnásobne a ponúka 30 športových aktivít ako napríklad beh, chôdza, jóga, ale vďaka 50metrovej vodeodolnosti aj napríklad plávanie. Medzi také špecifickejšie by mohli patriť napríklad HIIT, stolný tenis, kriket alebo kickbox.

Čo ma ale potešilo, tak je funkcia Auto Pause, ktorá pri zastavení automaticky pozastaví monitoring športovej aktivity a tiež možnosť automatickej detekcie. Pokiaľ začnete robiť jednu z týchto piatich aktivít – chôdza, beh, cyklistika, eliptický trenažér, veslovací trenažér – hodinky to dokážu rozpoznať a spustiť monitoring.

Medzi ďalšími prekvapeniami pre mňa bola rýchlosť pripojenia k GPS telefónu. Nechcem preháňať, ale keď som chcel ísť behať, zapol som športovú aktivitu "Vonkajší beh", GPS mi naskočila ani nie za sekundu.

Xiaomi Mi Band 4: Otestované Radimom
5.1.2021 - Radim Pochyba
Xiaomi Mi Band 4: Otestované Radimom

Všetky vaše aktivity sa potom zohľadnia v kondičnom skóre PAI, ktoré by sa malo udržovať nad 100, aby ste podľa Xiaomi boli zdraví. :)

Smart funkcie sú dostačujúcim základom

Zo smart funkcií určite doceníte notifikácie z telefónu (podporujú slovenskú diakritiku aj niektoré emoji), ovládanie hudby z telefónu, svetové časy, alarm, stopky, počasie a kalendár. Čo sa v tejto generácii objavilo prvýkrát, je história športových aktivít, kedy si môžete prezrieť, ako ste si počínali. Doteraz to bolo možné len v mobilnej aplikácii.

Mi Fit či Xiaomi Wear? Je to jedno

Ako je pre Číňanov typické – 20 hodiniek, 20 aplikácií. Čert, aby sa v tom vyznal, takže som nevedel, či spárovať náramok s aplikáciou Mi Fit alebo Xiaomi Wear. A viete čo? Výrobca to vyriešil jednoducho a umožnil spárovanie s oboma. Ja osobne preferujem Mi Fit, pretože v Xiaomi Wear mi prekážajú tie infantilné postavičky a zdá sa mi, že ešte nie je tak doladená ako staršia aplikácia Mi Fit.

Oplatia sa Xiaomi Mi Band 6?

Prechod z piatej generácie sa dosť možno neoplatí, ale prechod zo štvrtej pravdepodobne áno. Pulzný oxymeter je užitočný senzor, ale za mňa je rozhodne najväčšie plus tohto modelu displej. Vyobrazením aj veľkosťou je úplne niekde inde než predchádzajúca generácia. Naviac, jedná sa o pomerne lacné zariadenie, tak prečo si nedovoliť trochu toho "apgrejdu"?

Mi Bandu všeobecne nie je veľmi čo vytýkať. Naflákajú toho do náramku nepomerne veľa vzhľadom k cene a ešte sa im to podarí šikovne zapracovať. Výrobca najobľúbenejšieho smart náramku opäť dokázal svoju dominanciu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre