» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Watch Lite recenzia – Lacný vstup do sveta smartwatch

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Dominik Hok | 22.3.2021 | 10 MIN | 2x komentár

Názory na Xiaomi Mi Watch Lite sú dosť rôzne, ale celkom úprimne, kde nájdete hodinky s takou cenovkou, ktoré majú slušnú výdrž batérie, snímač tepovej frekvencie, monitoring spánku a navrch ešte zabudovanú GPS? Budete hľadať ťažko. Áno, Mi Watch Lite majú pár (alebo pár párov) chybičiek, ale ako vstupná brána do sveta smartwatch, ktorá netrhá vlasy z hlavy, to nie je úplne zlá kúpa.

Mi Watch Lite priamo v názve napovedá svoje vlastnosti – sú to také chudšie Xiaomi Mi Watch. Čo je však povzbudivé, aj cenovka je o polovicu "chudšia". Stratili niektoré senzory, funkcie a zamerali sa na menej náročného užívateľa. Ale niekto potrebuje len základ a nie je na tom nič zlé. A od toho tu sú Mi Watch Lite.

Xiaomi Mi Watch recenzia – najnabúchanejšie lacné smart hodinky
3.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch recenzia – najnabúchanejšie lacné smart hodinky

Čo je na Mi Watch Lite výnimočné?

Ako prvé by som určite spomenul integrovanú GPS, vďaka ktorej si môžete zaznamenať trasu vašej prechádzky či behu, bez toho aby ste pri sebe mali telefón. V tejto cenovej relácii GPS nie je úplne obvyklá a z Mi Watch sa stáva jedno z najdostupnejších zariadení s možnosťou záznamu trasy.

Barometer. Veľa ľudí ho vídala skôr u prarodičov na chate, ale v smart hodinkách je to veľmi užitočný senzor, ktorý vídame skôr v drahšej cenovej kategórii. A v hodinkách za zhruba šesťdesiat eur by som ho naozaj nečakal.

Rozhodne by som vyzdvihol aj minimalistický unisex dizajn. Čo si budeme hovoriť, dizajn je niečo, čo rieši kopa ľudí. Predsa len, hodinky ťaháte neustále so sebou a mali by sadnúť takmer k čomukoľvek, čo si na seba zrovna dáte.

Výrobca pri plnom nabití sľubuje deväťdennú výdrž batérie.

A čo ďalej? Určite cenovka. Na niečom Xiaomi pošetrilo, niečím oslnilo a niečím naštvalo. Ale o tom až ďalej.

Aké má Mi Watch Lite nedostatky?

Čo má rozhodne svoje muchy, je užívateľské prostredie hodiniek, ktoré je neplynulé a trochu neprehľadné. Pohyb hodinkami nie je doplnený o animácie a jedna obrazovka preblikne proste do ďalšej. Menu hodiniek je jednoliate, nevypovedajúce a je ťažké určiť, ktorá ikonka vás zavedie tam, kam chcete.

Za systém uchytenia remienka k puzdru hodiniek by si dizajnéri metál rozhodne nezaslúžili. Ale dajme tomu, výmena remienka nie je zrovna každodennou záležitosťou.

Je škoda, že snímač tepovej frekvencie meria len každú minútu. Dáta o kľudovej tepovej frekvencii potom nie sú úplne relevantné.

Mi Watch Lite sadne na pánske aj dámske zápästie

"Lajty" vsadili na hranatý minimalistický dizajn, ktorý nenadchne ani neurazí. Čo je ale dobre. Hodinky sa tak krásne na ruke "stratia" a nepôsobia ako päsť na oko. Puzdro má dĺžku 41 mm, šírku 35 mm a hrúbku 10,9 mm. Podľa môjho názoru sú rozmery univerzálne ako pre pánske, tak dámske zápästie. Čo som si tiež vyskúšal na kolegyni s naozaj úzkym zápästím (14,5 cm). Vytváral sa jej malý priestor pod uchytením k puzdru (remienok je tam tuhší), ale inak jej na ruku sadli.

Vďaka puzdru z tvrdeného plastu sa v Xiaomi dostali na príjemnú váhu 35 gramov (21 gramov bez remienka), takže hodinky na ruke takmer vôbec necítite. Jediným kovovým prvkom na hodinkách je potom tlačidlo na pravej strane puzdra. Vystupuje tak akurát a vôbec sa nekýve, čo je častým problémom lacnejších zariadení. Našťastie, Mi Watch Lite sa to netýka.

Hodinkové puzdro má vodeodolnosť do 50 metrov, takže nemusíte mať strach zo sprchy či plávania.

Remienok má rýchloupínací systém, ktorý rozhodne nie je rýchly

Na ruku sa hodinky upínajú silikónovým remienkom (20 mm) s "rýchloupínacím" systémom, vďaka ktorému môžete meniť remienky (iba tie od výrobcu, nie univerzálne). A prečo píšem rýchloupínacím s úvodzovkami? Pretože na zloženie remienka potrebujete silu ako Herkules a aspoň päť minút času než sa vám to prvýkrát podarí. Avšak, remienok je na dotyk príjemný a pôsobí pevným dojmom, že nejaký ten rok vydrží.

Remienok má (samozrejme vzhľadom k cene) plastovú sponu. Je trochu škoda, že na remienku nie sú dve pútka k lepšiemu uchyteniu. Ale rozhodne to nie je nič, bez čoho by sa nedalo žiť.

Kto chráni displej? Ako tradične Gorila

Vrchnú stranu Mi Watch Lite pokrýva tvrdené sklíčko Gorilla Glass. Oproti Mi Watch je výhodné, že je sklíčko pekne zapracované do konštrukcie a nemusíte mať taký strach, že ho niekde odriete. Trochu nepraktické sú ľahko zaoblené hrany. Je to síce "dizajnovka", ale bohužiaľ budete mať problém s estetikou nalepeného ochranného sklíčka, pretože nebude displej pokrývať od jedného kraja k druhému.

Displej je čitateľný aj na priamom slnku

Pod sklíčkom je ukrytý dotykový LCD displej s uhlopriečkou 1,4 palca, rozlíšením 320x320 pixelov, jemnosťou 323 ppi (porovnateľné s iPhonmi) a podsvietením 350 nitov. Niektorí tento displej celkom hania, ale mne pripadá veľmi pekný a aj na priamom slnku je dosť dobre čitateľný.

Keď už je reč o tom slnku, tak poteší aj automatická regulácia jasu, ktorá prispôsobí jas displeja okolným svetelným podmienkam.

Displej sa rozsvieti pohybom ruky

Kvôli šetreniu výdrže batérie sú hodinky prednastavené tak, že zhasínajú. Najvyššie možné nastavenie je, že hodinky zhasnú po 5 minútach. Displej môžete predčasne zhasnúť aj položením dlane na displej. Aktivuje sa buď stlačením tlačidla alebo zdvihnutím ruky smerom k tvári. Aby vás potom nerušil v noci, môžete si nastaviť časové rozmedzie, kedy automatické rozsvietenie displeja nefunguje.

Vzhľadom k cenovke má Mi Watch prekvapivo slušnú senzorovú výbavu

Pod displejom sa potom skrývajú "vnútornosti" hodiniek, ktoré sa skladajú z akcelerometra (meranie krokov), barometra (meranie tlaku vzduchu), gyroskopu (zaznamená otáčanie – napríklad pri plávaní v bazéne), kompasu a snímača tepovej frekvencie.

Snímač tepové frekvence nalezneme na spodní straně pouzdra.Snímač tepovej frekvencie nájdeme na spodnej strane puzdra.

Prekvapivá je potom integrovaná GPS, ktorá dokáže prijímať nielen signál GPS, ale aj GLONASS (zlepšuje záznam na horách) a Galileo (zlepšuje záznam v meste).

Výrobca sľubuje deväťdennú výdrž batérie

Batéria s kapacitou 230 mAh sľubuje deväťdennú výdrž batérie pri bežnom používaní. Avšak, keď si skočíte sem tam zabehať a budete používať GPS, ktorá je energeticky dosť náročná, výdrž sa môže skrátiť o niekoľko dní. Pokiaľ ale nie ste extra náročný užívateľ, rozhodne sa baterka hodiniek dožije okolo šesť až sedem dní. Čo je vo svete smart hodiniek ľahký nadpriemer.

Ak by ste nechali zapnutú GPS (napríklad pri športovej aktivite), hodinky vydržia 10 hodín.

Po pripojení k nabíjačke sa stovka objaví na displeji za dve hodiny.

Užívateľské prostredie v kocke

Teraz sa poďme vrhnúť na niečo, čo som si pracovne nazval "tour de užívateľské prostredie".

Po rozsvietení hodiniek sa ocitneme na hlavnej obrazovke, ktorú si môžeme ľubovoľne nastaviť. V ponuke aplikácie Xiaomi Wear je totiž vyše sto rôznych číselníkov. Pohybom prstu dole sa zobrazia notifikácie z telefónu, pohybom hore naopak niekoľko funkcií ako svetlo, aktivácia funkcie "Zdvihnutím prebudiť", zámok displeja, režim "Nerušiť", skratka do nastavenia a ovládania režimu, kedy displej hodiniek zhasína po 5 minútach.

Nabídka číselníků je opravdu široká.Ponuka číselníkov je naozaj široká.

Pohybom doľava a doprava zobrazíte informácie o srdečnej tepovej frekvencii, spánku, počasí, krokoch, spálených kalóriách a jedna obrazovka je vyhradená pre ovládanie hudby z telefónu.

Stlačením tlačidla sa potom dostanete do menu, kde nájdete spustenie monitoringu športovej aktivity, údaje z barometra, štatistiky zdravia, dýchacie cvičenie, stopky a iné.

Pokiaľ by ste chceli poznať úplne všetko, čo sa skrýva v menu, tak je to: monitoring športovej aktivity, denník aktivít, štatistiky zdravia, údaje o tepovej frekvencii, údaje o spánku, dýchacie cvičenie, kompas, barometer a výškomer, ovládanie hudby, budík, stopky, časovač, počasie, oznámenia, funkcia "Nájsť môj telefón", svetlo, nápoveda a nastavenie.

Užívateľským prostredím sa zrovna nepohybujete ako po masle

A teraz si to poďme rozobrať o niečo podrobnejšie.

Pri pohybe užívateľským prostredím som si dosť začal všímať, že hodinky sú naozaj "lajt". Prvé, čo ma zaujalo, je absencia akýchkoľvek animácií pri pohybe užívateľským prostredím. V smart zariadeniach tak nejak býva zvykom, že keď pohnem prstom z ľava do prava, sprevádzajú to animácie, ktoré dodajú pocit uhladenosti. V Mi Watch Lite len jedna obrazovka preblikne na ďalšiu. A tak je to v celom užívateľskom prostredí. Napríklad aj zoznam aktivít preblikáva z jednej obrazovky na druhú a "nescrolluje" sa.

Viem, že to znie možno ako hlúposť, ale bolo mi to trochu nepríjemné. Myslím si, že to pramení zo snahy o čo najväčšiu výdrž batérie, pretože animácie sú určite náročnejšie, ale radšej by som oželel nejaký ten deň výdrže, aby som sa dočkal trošky uhladenosti.

Samostatnou kapitolou je potom menu hodiniek. Tu je úplne rovnaký problém ako pri drahšom bratovi Mi Watch – ikonky sú nevypovedajúce a často rovnako farebné. Preto sa doslova musíte naučiť, čo sa skrýva pod určitou ikonkou a neprebieha to intuitívne tak, ako by to samozrejme malo byť.

Tak co? Přijdou vám ikonky přehledné?Tak čo? Pripadajú vám ikonky prehľadné?

Snímač tepovej frekvencie počas dňa meria maximálne každú minútu

Je trochu škoda, že najnižšia možná frekvencia merania snímača tepovej frekvencie je 1 minúta. Nemôžete potom očakávať tak presné výsledky ako pri smart zariadeniach, ktoré merajú každú sekundu po celý deň. Naviac, keď hodinky merajú každú minútu, hodnoty bývajú "nastrelené". To je ale viacmenej problém všetkých zariadení s takou frekvenciou snímania.

Avšak, počas športovej aktivity Mi Watch Lite merajú každú sekundu, čo je rozhodne dobré.

Monitoringu spánku chýba REM fáza

Hodinky sú schopné zhodnotiť váš spánok na škále od 0 do 100 podľa jeho dĺžky aj pomeru hlbokého a ľahkého spánku.

Čo je ale škoda, že hodinky nezobrazujú REM fázu, ktorá je pre mnoho užívateľov dôležitá. Rozhodne je to ale tým, že hodinky nie sú schopné merať variabilitu srdečného tepu, podľa ktorej sa určuje práve REM fáza.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Notifikácie sú v češtine a zobrazia sa aj emoji

Čínske prístroje niekedy trochu majú problémy s češtinou/slovenčinou, ale Mi Watch Lite našťastie zobrazuje diakritiku aj smajlíky. Niektoré emoji síce zostanú skryté pod otáznikom, pretože ich hodinky nepoznajú, ale tie notoricky známe zobrazia. Trochu sa bijú so zalamovaním slov, ale nič, čo by sa nedalo prežiť.

Čo môže ale naštvať, je nevymazávanie notifikácií. Čo tým myslím? Štandardné správanie smart hodiniek je také, že keď notifikáciu zobrazíte v telefóne alebo ju vymažete, odstráni sa aj z hodiniek. V Mi Watch Lite zostane tak dlho, dokiaľ nekliknete na ikonku "Vymazať" v spodnej časti.

Koľko športov dokážu monitorovať Mi Watch Lite?

Presne jedenásť. Tým, že ich nie je toľko, si ich môžeme vymenovať – vonkajší beh, bežecký pás, jazda na bicykli, jazda v hale, voľný štýl (posilňovanie), chôdza, pešia turistika, terénny beh, plávanie v bazéne, plávanie v otvorenej vode a... Kriket. Prečo tie bodky? Tak nejak by ma zaujímalo, prečo sa zrovna medzi 11 "notorickejších" športov dostal zrovna kriket. Pre indický trh by som to pochopil, ale u nás je to také úsmevné.

Avšak, potešila ma možnosť monitoringu trailového behu a turistiky, kde sa využije barometrický výškomer a hodinky ukazujú prevýšenie a aktuálnu výšku.

A aký kvalitný je monitoring športovej aktivity na Mi Watch Lite?

Taký, aký by som očakával v tejto cenovej kategórii. Rozhodne poteší analýza od Firstbeatu, ktorý patrí medzi popredné spoločnosti v analýze fyziometrických dát. Zároveň si ale myslím, že v týchto hodinkách trochu stráca zmysel, pretože hodinky dáta síce zobrazujú, ale nijak ich ďalej neanalyzujú. Nedozviem sa teda nič o mojej kondícii, záťaži tréningu či odhade hodnoty VO2 Max.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Ja som si s hodinkami išiel zabehať a porovnal som ich s neporovnateľným súperom – Garmin Fenix 6X Pro Solar a hrudným pásom. Áno, som si vedomý toho, že sa jedná o takmer pätnásťkrát drahšie hodinky. Kor ešte s hrudným pásom. Ale prečo ich neporovnať s titanom?

Monitoring športovej aktivity vám ponúkne dáta o zabehnutej vzdialenosti, tempe, tepovej frekvencii (vrátane zón), kadencii krokov a všetky tieto údaje ďalej zobrazuje v podrobnom grafe.

No, a ako teda dopadli v porovnaní s titanom? Tepová frekvencia sa oproti Fenixom líšila o 4 tepy, kadencia o 6 krokov, vzdialenosť o 10 metrov, prevýšenie o 4 metre a tempo o 3 sekundy.

Mnoho športovcov bude Mi Watche haniť, že by ich na šport rozhodne nedoporučili, ale mne to ako vstupná brána do sledovania športovej aktivity nepripadá úplne zlé. GPS aj barometer meria slušne. No, s tepovkou je trochu problém, ale ako orientačné hodnoty sú zo začiatku dostačujúce. Postupom času sa môžete dopracovať k niečomu drahšiemu a presnejšiemu.

Aké sú rozdiely medzi Mi Watch a Mi Watch Lite?

Veľa užívateľov bude uvažovať nad tým, či si kúpiť Lite alebo trochu nabúchanejšie Mi Watche. A aké sú teda medzi nimi rozdiely?

Mi Watch majú oproti Mi Watch Lite:

  • okrúhly a väčší displej
  • viac farebných kombinácií
  • dve tlačidlá, pričom jedným spúšťate monitoring športovej aktivity
  • o 3 gramy nižšiu hmotnosť
  • pulzný oxymeter
  • snímač tepovej frekvencie s kontinuálnym meraním (meria každú sekundu)
  • sýto farebný a kontrastný AMOLED displej
  • možnosť nastavenia Always-On displeja (nezhasína)
  • užívateľské prostredie doplnené o prechodové animácie
  • monitoring 117 športových aktivít
  • magnetickú nabíjačku
  • 16dennú výdrž batérie
  • monitoring spánku s REM fázou
  • monitoring stresu a nabitia tela
  • odhad hodnoty VO2 Max
  • podrobnejší monitoring športovej aktivity

Aké sú teda Mi Watch Lite hodinky a pre koho sú vhodné?

Veľa recenzií hádže na Mi Watch Lite viacmenej len špinu. Áno, na hodinky za šesťdesiat eur sa hádže špina vždy dobre. Keď sa ale pozriem na cenovku a na Mi Watch Lite, pripadá mi to ako celkom šikovné zariadenie pre niekoho, kto potrebuje len úplný základ a nechce do smartwatch investovať.

Pre niekoho, kto by chcel podrobnejšie sledovať svoje športové aktivity by som doporučil skôr Mi Watch, alebo viacmenej čokoľvek od Garminu. Príkladom môže byť napríklad Forerunner 45, Forerunner 245 či Venu SQ.

Mi Watch Lite je taký Renault Thalia vo svete smart hodiniek. Všetci predsa vieme, že Thalia je viacmenej z plastu a z 0 na 100 to dá za víkend. A aj cez kopu mušiek si to auto ešte väčšia kopa ľudí kúpi. Je lacné a človeka dovezie kam potrebuje. A nič viac neponúkne – len čistý základ. A Mi Watch je to isté.

Klady a zápory:

cenovka
barometer a GPS
minimalistický dizajn
nízka váha
slušná výdrž batérie

ľahko neprehľadné užívateľské prostredie
absencia animovaných prechodov
horší snímač tepovej frekvencie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Emil Necpalpred 481 dňami, reagovať
Neviem sa nikde dopátrať, ako sa meni v aplikacii a tiezaj na hodinkách jazyk za slovenčinu, češtinu. Ďakujem za navod ako to spravit
Dominik Hokpred 478 dňami
Zdravím, Emile. Když v profilu změníte oblast na Česko nebo Slovensko, jazyk se nezmění?

Hodinky zmienené v článku

Rozbalené, zľava 3%
64,02 € nedostupné