» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Watch recenzia – najnabúchanejšie lacné smart hodinky

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Dominik Hok | 3.3.2021 | 11 MIN | 4x komentár

Na recenzovanie kúskov od Xiaomi sa vždy teším. Nejde o to, že by sa jednalo o tie najlepšie zariadenia na trhu, ale skôr ma vždy zaujíma, koľko toho do zariadenia zasa narvali a cenovku udržali nízko. Tentokrát je však cenovka Mi Watch nezvyčajne vysoko (na Xiaomi), tak sa ponúka otázka: Išlo Xiaomi s cenami všeobecne hore, alebo sú Mi Watch naozaj také nabúchané?

Čínska značka Xiaomi neprestáva trh so smart zariadeniami neustále prekvapovať. Väčšina čitateľov pravdepodobne pozná ich smart náramok Mi Band, ktorého všetky generácie sú dlhodobým smart obľúbencom. Prečo? Pretože je lacný a dosť smart. Xiaomi Mi Watch boli doteraz iba na čínskom trhu, ale teraz sa dočkali globálneho vydania. Dodržia svoje čínske meno a predstavia dostatok inteligencie za málo peňazí?

127,00 € nedostupné

Výnimočnosť Mi Watch v kocke

Pre niekoho, kto nie je na dlhé texty ponúkam hneď na štarte výnimočné parametre Mi Watch v kocke. Tieto hodinky majú slušný dizajn, naozaj jasný a ostrý displej, nadpriemernú výdrž batérie (až 16 dní) a bohatú ponuku športových aktivít. Za veľký posun dopredu považujem aj zabudovaný pulzný oxymeter a barometer, ktoré v tejto cenovej relácii nie sú často zrovna vídanou záležitosťou.

Možno to bude znieť trochu hanlivo, ale som rád, že Xiaomi pri tomto modeli upustilo od svojich algoritmov a používa tie od spoločnosti Firstbeat, ktorá je na poli športových metrík skúseným harcovníkom. Tieto algoritmy používajú aj iné značky ako napríklad Garmin.

Nedostatky Mi Watch v kocke

Ale nebuďme zasa prehnane pozitívny a vymenujme si tiež nedostatky tohto zariadenia. Je škoda, že Xiaomi nezabudovalo žiadnu trošku inteligentnejšiu funkciu ako napríklad bezkontaktné platenie či hudobný prehrávač. Áno, limitácia cenovkou im to možno nedovolila, ale dovolím si požadovať ešte trochu väčší zázrak zo strany Xiaomi. :)

Hoci sú Mi Watch nabúchané senzormi, tak sem tam pracujú ako by im niekto nabúchal. Niekedy som sedel a snímač tepovej frekvencie mi ukazoval tepovku 130. Na druhej ruke som mal Fenixy 6 a na nich som mal 52. Rozdiel pár tepov odpustím, ale odchýlku o 80 tepov už nie. To isté platí aj o pulznom oxymetri, ktorý som podozrieval, že je naprogramovaný tak, aby ukazoval iba hodnotu 97. Naozaj! Takmer každé meranie u rôznych ľudí.

Ale to bola len taká predohra, teraz pôjdeme pekne poporiadku.

Čistý unisex minimalistický dizajn je vhodný pre ženy aj mužov

Mi Watch sa vyrábajú v troch farebných kombináciách. Celé rozhranie hodiniek je uzatvorené v minimalistickom puzdre z tvrdeného polyamidu vystuženého sklenenými vláknami. Dizajn síce zrovna nenadchne, ale zároveň ani neurazí. Rozhodne je ale natoľko neutrálny, že sa hodí ako na pánske, tak dámske zápästie. Trochu šmrnc hodinkám dodáva biely pásik okolo displeja.

127,00 € Predaj ukončený

Problémom môžu byť celkom veľké rozmery. Ich priemer je 46 milimetrov (s nožičkami 53 milimetrov), takže ženy s útlejším zápästím môžu mať trochu problém. Na mužskom zápästí držia perfektne, ale na dámskom už majú hodinky tendenciu skĺzavať k prirovnaniu "ako päsť na oko". Hrúbka je potom 12 milimetrov a musím uznať, že Mi Watch držia na ruke naozaj veľmi pekne. Zároveň vďaka váhe 32 gramov (cca lyžica ryže) vôbec počas dňa neprekážajú (ani v noci) a nemajú tendenciu na ruke "skákať".

Keď už sme pri tom, na ruku sa hodinky upínajú remienkom z polyuretánu. Je príjemný, tak akurát poddajný. Vnútorná strana remienka je hladká a vonkajšia strana je "vyšperkovaná" ľahkým drážkovaním. Čo ma celkom prekvapilo, tak je oceľová spona. Výrobcovia často v nižších cenových kategóriách siahajú po plastovej spone, ale Xiaomi nie. Siahlo po starej dobrej poctivej oceli.

Ohľadom pútka (pútok) som na pochybách. Rozhodne si pochvaľujem, že majú hodinky dve pútka, pretože remienok potom drží naozaj pevne a šanca, že sa remienok odopne, je takmer nulová. Napomáha tomu aj zúbok na druhom pútku, ktorý si nájde svoje miesto v jednej z dierok na remienku. Lenže medzi mnou, pútkom a dierkou vždy pri skladaní hodiniek začal súboj. Zúbok tam totiž drží tak kvalitne, alebo tak na ........... (domyslite si ľahko hanlivé slovo), že vám zaberie pár chvíľ, než si hodinky konečne zložíte. Pútka ostatných značiek ma obvykle na súboj nevyzývajú, takže to pre mňa bola novinka.

Čomu určite dávam palec hore, tak systému upnutia remienka k puzdru hodiniek. Xiaomi tu siahlo po rýchloupínacom systéme Quick Release, kedy len nechtom potiahnete vystrčený zobáčik a remienok zložíte. Tento systém je vhodný pre tých, ktorí by chceli často meniť remienky. A aby som povedal pravdu, s farebnými remienkami začne skôr či neskôr laškovať takmer každý milovník smart hodiniek. :)

Sklíčko ako vždy z ľudoopa

Vrchnú stranu hodiniek pokrýva minerálne sklíčko s úpravou Corning Gorilla Glass 3. Sklíčko je dosť pevné, ale ako vždy upozorňujem na veľkú pravdepodobnosť, že sklíčko poškriabete. Normálne by som doporučil nalepovacie sklíčko, ale tu je problém, že sklo hodiniek značne vystupuje von a naviac má zaoblené hrany, takže pridať nalepovacie sklo nemusí byť zrovna estetická bomba.

Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii
24.6.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii

Keď už je reč o tom vystúpenom skle, aby som pravdu povedal, mám z neho trochu strach. Najprv som si všimol, že sklo vystupuje tak moc, že doslova vidíte cez hodinky. To by mi až tak neprekážalo, ale skôr to znamená, že sklo nie je úplne zapracované do puzdra a je vystavené nárazom viac než normálne.

127,00 € nedostupné

Na displej je radosť pozerať. A nie je to len prázdna fráza, myslím to vážne

Celkom otrepaná fráza, ja viem. Musím však podotknúť, že pri Mi Watch je to pravdou. Displej používajúci technológiu AMOLED má priemer 1,39 palca a rozlíšenie 454 x 454 pixelov. V kombinácii s jemnosťou 326 ppi (takú používajú napr. iPhony, ktoré sú povestné peknými displejmi) vytvára displej sýto farebnú a kontrastnú scenériu.

Slniečko, slniečko posuň sa maličko, nech vidím na hodinky. Platí to pri Mi Watch?

Častým úskalím AMOLED displejov je čitateľnosť na priamom slnku. Obrazovka má tendenciu sčernieť a môžete žmúriť ako chcete, ale nič neuvidíte. Tu to Xiaomi vyriešilo silným podsvietením 450 nitov (také mávajú dobré televízory). Kombinácia kontrastu a vysokého jasu si teda poradí aj so slniečkom. Vonku som nemal žiadne problémy s čitateľnosťou.

Potešila ma aj možnosť nastavenia Always-on, kedy displej nezhasne úplne dočierna, ale zobrazuje aspoň základné dáta ako čas, dátum a deň v týždni. Čo nie je zrovna obvyklé (ale určite užitočné), je možnosť nastavenia vzhľadu tohto displeja pri nepoužívaní (Xiaomi ho nazýva "pohotovostné"). Môžete si teda nastaviť analógové ručičky, digitálny čas a ich dizajn.

Já jsem si nastavil na pohotovostní displej standardní analogové ručky.Ja som si nastavil na pohotovostný displej štandardné analógové ručičky.

Baterka sľubuje viac než dvojtýždennú výdrž batérie

Výdrž batérie je jedným z najväčších lákadiel Mi Watch. V bežnom režime hodinky vydržia až 16 dní, čo je rozhodne nadpriemer. Vyšších či rovnakých hodnôt dosahujú niekedy hodinky až päťnásobnej ceny Mi Watch.

Nadpriemerných hodnôt dosahujú Mi Watch aj pri príjme signálu počas športovania, kedy zaznamenávajú svoju polohu každú sekundu. Pri takto frekventovanom príjme signálu GPS dokážu fungovať až 50 hodín. Hodinky v podobnej cenovej relácii sú rady, že majú vôbec GPS. A keď už ju majú, tak pri príjme signálu dosahujú výdrže okolo či pod 20 hodín.

Naviac, GPS prijímač integrovaný do týchto hodiniek dokáže prijímať nielen signál GPS, ale aj GLONASS (lepší na horách), GALILEO (lepší v meste) a BEIDOU (lepší v Ázii). Vždy ide nastaviť iba GPS či kombinácia GPS + ďalšieho zvoleného. Majte však na pamäti, že toto nastavenie znižuje výdrž batérie.

Mi Watch sú natrieskané všetkými dostupnými senzormi

Ďalším plusom tohto modelu je senzorová výbava. Do puzdra vtlačili proste všetko, čo sa dalo. Akcelerometer a gyroskop pre správny záznam krokov a barometer k záznamu vystúpaných metrov a pokiaľ to dokážete, tak k predpovedi počasia na základe zmeny tlaku. Keď sa stratíte v lese, pomôže zabudovaný kompas.

Pre lepší záznam športových a zdravotných funkcií do hodiniek zabudovali aj optický snímač tepovej frekvencie (nepretržité snímanie) a pulzný oxymeter merajúci okysličenie krvi.

A merajú snímače presne?

Otázkou je, ako dobre dané snímače fungujú. K snímaču tepovej frekvencie... Povedal by som, že je dosť náladový. Počas dňa sa mi stávalo, že mi (aj keď som sedel) ukazoval tepovku aj 130. Pozrel som na druhú ruku, kde som mal Garmin Fenix 6X a tie ukazovali tepovku okolo 52. Je na zváženie, či ukazujú správne Fenixy alebo Mi Watch, ale Fenixy mám odskúšané, že sa oproti hrudnému pásu líšia o pár tepov. Pritom hrudný pás sa považuje za jednu z najlepších dostupných metód merania tepu.

K pulznému oxymetru... Sem tam sa zmeriate a máte okysličenie dosahujúce k 99 % a o minútu neskôr máte 94 %. Rozhodne si pochvaľujem rýchlosť, nakoľko meranie oproti konkurencii trvá naozaj chvíľku. Ale s presnosťou je to horšie. Aby som však nehádzal špinu len na Mi Watch, tak s kvalitou merania pulzného oxymetra sa potýka väčšina značiek smart hodiniek, keďže sa jedná o pomerne čerstvý senzor.

Barometer nemeria až tak zle (odchýlka cca 3 hPa oproti najbližšej meteostanici), ale opäť sa tu stretávame s problémom prepočtu. Napríklad v počasí nám vždy ukazujú hodnoty prepočítané na hladinu mora. Xiaomi ukazuje hodnoty neprepočítané na hladinu mora, takže si vždy musíte pripočítať určitý počet hPA podľa vašej aktuálnej nadmorskej výšky.

Krokomer funguje výborne. Xiaomi všeobecne majú veľmi presné krokomery. Napríklad náramok Xiaomi Mi Band bol už skôr podľa mojich osobných testov presnejší než dvadsaťnásobne drahšie Fenix 6X.

Užívateľské prostredie balansuje na hrane prehľadnosti a chaosu

Užívateľské prostredie je na jednu stranu veľmi jednoduché – prechádzate obrazovkami doľava a doprava, kde nájdete základné údaje o vašej tepovej frekvencii, energii, spánku, počasí, strese, okysličení krvi a tiež tu nájdete ovládanie hudobného prehrávača telefónu a informácie o spálených kalóriách, krokoch a vystúpaných poschodiach počas dňa.

A teraz tá druhá strana. Potom tu sú dve tlačidlá – spodným otvárate výber športových aktivít (je konfigurovateľné, môžete si tam napríklad nastaviť konkrétny šport) a vrchným otvárate menu. A tu máme kameň úrazu.

V Xiaomi vybrali taký dizajn a farby ikoniek, že je pre mňa naozaj ťažké sa zorientovať. Snáď polovica ikoniek je zelená, modrá alebo tyrkysová, a tak vyžaduje poriadnu dávku premýšľania sa trafiť do správnej ikonky. A to ja nenosím okuliare. Ľutujem všetkých slabozrakých.

S analýzou športov a životného štýlu si Xiaomi nechalo pomôcť od Firstbeatu

Firstbeat je firma, ktorá sa už dlhé roky zameriava na analýzu športovej aktivity. Napríklad firme Garmin dodávajú algoritmy už veľa rokov a tentokrát si od nich nechalo pomôcť aj Xiaomi a za mňa je to veľký krok dopredu.

Mi Watch teraz dokážu analyzovať nielen tepovú frekvenciu, okysličenie krvi, ale aj hladinu vášho stresu, "nabitie" vášho tela znázornením na stupnici od 0 do 100 či odhad hodnoty VO2 Max, dobu regenerácie a kvalitu vášho tréningu.

Pred nejakou dobou prišlo Xiaomi s vlastnou hodnotou PAI, ale očividne na vlastné algoritmy trochu zanevreli a použili radšej osvedčenú klasiku od Firstbeatu, ktorý je dlhoročným kanónom v analýze biometrických dát.

Čo všetko sa dozviem o športovej aktivite?

V čom celkom Mi Watch vynikajú, je počet športových aktivít. Dokážu totiž monitorovať 117 športových aktivít. Medzi také štandardnejšie patrí beh, chôdza, bicykel, ale aj menej štandardné ako je napríklad púšťanie šarkanov, lietajúci tanier či brušný tanec. Je naozaj málo športov, ktoré v Mi Watch nenájdete.

Počas športovej aktivity sa dozviete všetko o čase, vzdialenosti, spálených kalóriách, krokoch, ale aj podrobnejších údajoch ako je tepová frekvencia, tempo, zmena nadmorskej výšky, kadencia krokov (počet krokov za minútu) a iné.

A aké je meranie aktivity presné v porovnaní so špičkou?

Nehovorím, že Fenix 6X sú perfektne presné, ale považujem ich za jeden z najlepších modelov v kategórii smart hodiniek (a tiež sú mnohonásobne drahšie). Tak, ako sa darilo Mi Watch proti omnoho drahšiemu súperovi? Vzal som ich na osemkilometrový beh, aby som to zistil.

Fenix 6X mi namerali o 80 metrov viac, čo je minimálna odchýlka. Prevýšenie sa líšilo o 1 meter. Priemerná tepová frekvencia sa oproti hrudnému pásu líšila o jeden púhy tep. Bravó, Mi Watch! Tempo behu sa líšilo o 1 krok. Opäť tá jednička...

Na to, že sa jedná o hodinky z nižšej cenovej relácie, všetka česť. Získané dáta z Mi Watch boli oproti dátam získaným z Fenixov takmer totožné.

Odpoveď na otázku, prečo Mi Watch majú sem tam také "prestrelené" hodnoty, keď sedím, ale pri športe sú takmer na chlp presné s hrudným pásom, mi zostala záhadou.

V noci Mi Watch ohodnotia váš spánok

Mnoho užívateľov vyhľadáva hodinky, ktoré by im dokázali monitorovať spánok. Mi Watch to samozrejme dokážu. Vrátane REM fázy, ktorá v niektorých zariadeniach chýba. Váš spánok ohodnotia na stupnici od 0 do 100 a graficky znázornia jednotlivé fázy spánku.

Mi Watch zobrazia notifikácie a dokážu ovládať hudbu v telefóne

Mi Watch nie sú zrovna nabité smart funkciami, ale v tejto cenovej relácii už by to bol zázrak. Hodinky spoľahlivo zobrazia všetky notifikácie z telefónu, dokážu ovládať hudbu spustenú v telefóne a počas dňa vám budú hlásiť, že sa dostatočne nehýbete a mali by ste s tým niečo urobiť. :)

Aké sú rozdiely medzi Mi Watch a Mi Watch Lite?

Xiaomi súbežne s modelom Mi Watch vydal aj "učesanejšiu" a lacnejšiu verziu Mi Watch Lite. A aké sú medzi nimi rozdiely?

Mi Watch Lite oproti Mi Watch:

  • majú hranatý displej
  • ponúkajú sa len v jednej farbe
  • nemajú špeciálne tlačidlo pre zahájenie športovej aktivity (majú len jedno)
  • sú o 3 gramy ťažšie
  • nemajú pulzný oxymeter
  • nemerajú tepovú frekvenciu kontinuálne (každú sekundu celý deň)
  • majú LCD displej (Mi Watch má AMOLED)
  • nemajú Always-On nastavenie displeja
  • neprechádzajú plynule medzi obrazovkami, ale obrazovky preskakujú z jednej na druhú bez "pohybovej animácie"
  • dokážu monitorovať iba 11 športových aktivít
  • nemajú magnetickú nabíjačku
  • majú sedemdennú výdrž batérie
  • nedokážu monitorovať REM fázu spánku
  • nedokážu monitorovať stres a nabitie tela

Oplatí sa kúpa Mi Watch?

Mi Watch nepatria ani na vrchol, ale ani na spodok sveta smart hodiniek. Ponúkajú naozaj veľa za málo peňazí. Pre niekoho, kto sa chystá vstúpiť do sveta smart hodiniek, alebo chce začať športovať a nechce investovať hromadu peňazí, je Mi Watch ideálna voľba.

Ak by ste predsa len chceli zariadenie s trochu väčším množstvom smart funkcií, doporučujem Garmin Venu SQ, ktoré majú bezkontaktné platenie a za menší príplatok aj hudobný prehrávač. Ako trochu lacnejšia alternatíva sa potom núka mladší brat Mi Watch Lite. Rozdiely medzi týmto modelom a Mi Watch som už podrobne popísal vyššie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Lukaš Leciščopred 588 dňami, reagovať
Dobri deň chcem sa opýtať merajú mi Wotch krvný tlak?
Matěj Urbaczkapred 586 dňami
Dobrý deň, Lukáš, bohužiaľ, hodinky nedokážu merať krvný tlak.
Martinpred 410 dňami, reagovať
Dobrý deň Vám prajem. Chcel by som sa spýtať, či je displej pri športovej aktivite stále rozsvietený, alebo sa po nejakom čase zhasne a je potrebné ho znova prebudiť ? Respektíve či sa toto permanentné rozsvietenie pri zapnutej športovej aktivite dá nejako zapnúť/nastaviť. Ak sa toto podsvietenie displeja pri športovej aktivite nedá na trvalo zapnúť, svietia permanentne pri športovej aktivite napríklad Garmin Vivoactive 4 ? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.
Matěj Urbaczkapred 409 dňami
Zdravím, Martine, jak Mi Watch, tak Vívoactive 4 svítí při aktivitě trvale.:-)

Hodinky zmienené v článku

127 € nedostupné