» Blog » Xiaomi

Xiaomi Redmi Watch 3 recenzia – Neprehnali to trochu čínski inžinieri?

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Dominik Hok | 19.4.2023 | 5 MIN

Viete, čínske lacné smart hodinky od Xiaomi mali jeden taký neduh – moc sa na nich nedalo pozerať. Teraz sa ale čínsky výrobca pochlapil modelom Redmi Watch 3, ktorý nielenže vyzerá dobre, ale zároveň z neho vyriešite telefónny hovor a má čarovný displej. Nie je to trochu moc na smart hodinky pohybujúce sa svojou cenou do zelenej eurobankovky?

Čo je na Xiaomi Redmi Watch 3 zaujímavé:

  • dizajn
  • nízka cena
  • možnosť telefonovania cez Bluetooth
  • 12denná výdrž batérie
  • kompletná senzorová výbava
  • rýchle a prívetivé používateľské prostredie
  • displej s obrovskou jemnosťou

Je to kov, nie je to kov?

Tak si odpovieme hneď na začiatku odstavca – nie je. Redmi Watch 3 ma hneď po rozbalení zaujali lesklou lunetou, ktorá im dodala akýsi exkluzívnejší punc. Najväčší problém hodiniek od Xiaomi bola istá plastová "lacnosť", ktorá z nich vyžarovala. Očividne si to výrobca uvedomil a nové modely, či už je to Xiaomi Watch S1 alebo práve Redmi Watch 3, vyzerajú omnoho lepšie.

Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii
24.6.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii

Hodinky majú rozmery 42,6 x 36,6 x 10 mm a vážia iba 37 gramov. Luneta je plastová, ale s pochromovaním, ktoré môžeme poznať napríklad z kategórie lacných digitálnych hodiniek od Casia. Jedinou otázkou je, koľko taká úprava vydrží a či sa potom nestane, že by sme po pár mesiacoch videli plast skrytý pod pochromovaním. To ale ukáže len zub času. Vodeodolnosť je do 5 ATM.

Celkom sa mi páči nasadenie remienka na puzdro, kedy sa záhyb remienka krásne napája na roh puzdra hodiniek. Remienok nie je riešený klasickou sponou, ale je to "apple-watchovský" spôsob, kedy sa koniec remienka zasunie do vnútornej strany druhého konca remienka. Ťažko vysvetliteľné takto cez text. Tak tu je radšej fotka.

Trochu nešikovné sa mi zdá nacvaknutie remienka a celkovo aj systém remienka, ktorý drží len na cvočku. Nacvaknutie je totiž plastové a môže sa úplne jednoducho zlomiť. Cvočok je zasa akotak fajn, ale hodinky vám jednoducho môžu spadnúť z ruky. Ale nejedná sa o hodinky niekde do ťažkého outdooru, tak som s tým v pohode.

Displej je asi najväčší ťahúň celých hodiniek

Viete, nestáva sa bežne, že by ste na hodinkách za tak málo peňazí našli jemnosť displeja 341 ppi (napr. omnoho drahší Epix 2 má 326 ppi), rozlíšenie 450 x 390 px a šírku 1,75". Pravdu povediac, k displeju a rýchlosti používateľského prostredia nemám absolútne žiadnu výčitku. Na displej je radosť pozerať a púhym okom nie som schopný odlíšiť jednotlivé pixely od seba (čo sa mi u väčšiny displejov darí). Rýchlostne je na tom Redmi Watch 3 výborne. Nestane sa mi, že by som ich zaskočil.

Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval
19.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval

Naviac je displej čitateľný v akýchkoľvek podmienkach, pretože podsvietenie je slušných 600 nitov.

Pohybom doľava a doprava prechádzate widgety, ktoré si môžete ľubovolne nastaviť a sú riešené formou "dlaždíc". Vďaka tomu vývojári získali viac priestoru pre zobrazenie väčšieho množstva informácií na jednu stránku. Pohybom prsta dole otvoríte notifikácie, pohybom prsta hore zasa ovládacie centrum, kde sú rôzne skratky k obľúbeným funkciám.

Stlačením tlačidla otvoríte menu alebo sa odkiaľkoľvek dostanete späť na hlavný číselník. Čo ma trochu mrzí, je klasická jednotvárnosť ikoniek u Xiaomi. Proste je pre mňa ťažké rozoznať jednotlivé ikonky, pretože používajú dosť podobné farebné schéma. Pre niekoho s okuliarmi to musí byť ešte omnoho náročnejšie.

Celkovo ale Xiaomi odviedlo skvelú prácu. Používateľské prostredie sviští, na displej je radosť pohľadieť. Proste... Až na ikonky to totálne dáva zmysel. Bravo.

Keby ste si hodinky chceli trochu "vytuniť", Xiaomi pripravilo viac než 200 číselníkov, ktoré... Fakt stoja za to. Celkovo sa mi zdá, že si čínsky výrobca tentokrát dal na dizajne interiéru aj exteriéru záležať.

Snímač tepovej frekvencie je prekvapivo presný

Vo vnútri hodiniek nájdeme akcelerometer, snímač tepovej frekvencie, kompas, gyroskop, GPS a pulzný oxymeter. Najviac vás asi budú zaujímať dva senzory – GPS a snímač tepovky.

GPS prijímač podporuje systémy GPS, GLONASS, Galileo, BDS a QZSS. Multifrekvenčný príjem tam nenájdete, ale to je pochopiteľné, pretože sa bavíme o hodinkách za "pár šupov".

Kvalita GPS je ale veľmi dobrá. Keď to porovnám s Tactixmi 7, ktoré stoja ako 10 kusov Redmi Watch 3, nevidím skoro rozdiel. Tepovka? Nemeral som to v mraze, ale za normálnych podmienok (cca 10°C) bol rozdiel 2 tepy. A to je pohoda.

Je Redmi Watch 3 aj na športovanie?

Viete, nie je to žiadny vyložený športtester, ale na bežné športovanie tento kúsok bohato vystačí.

Ja som si s Redmi Watch 3 skočil zabehať a dozvedel som sa všetko o výslednom čase, tempe, vzdialenosti, priemernom tepe, počte spálených kalórií a počte krokov.

Zároveň si môžem zobraziť aj graf tepovej frekvencie, tempa, kadencie a dĺžky krokov.

Je fajn, že aplikácia Mi Fitness je prepojiteľná so Stravou, takže si môžete prevádzať svoje aktivity aj na túto športovú sociálnu sieť.

V hodinkách nájdete zhruba 120 športových aktivít od tancovania v parku po jazdenie na koni. Príjemným doplnením je viac než 10 bežeckých tréningov s rôznymi intenzitami a úrovňami. Tréning sa teda prispôsobuje tomu, či ste skúsený bežec alebo začiatočník. Je ale fajn, že aj také "základné" zariadenie vedie ľudí k trénovaniu v rôznych tepových zónach, čo je naozaj dôležité pre správny progres.

Z lifestylu je to taká tá nutná klasika

Hodinky počas dňa merajú vašu tepovú frekvenciu (s najmenšou frekvenciou každú minútu), stres, aktívne a pasívne kalórie a v noci potom váš spánok, pričom zohľadnia všetky spánkové fázy – ľahkú, hlbokú aj REM.

Celkom ma potešilo, že v hodinkách nájdete dýchacie cvičenie, ale už ma tak nepotešilo to, že si môžete nastaviť len dĺžku dýchacieho cvičenia, ale schéma je stále rovnaká – nádych, výdych. Nemôžem si vybrať sekundovo, či chcem 3-3-3-3, 5-5-5-5 alebo čokoľvek iné.

Ženy môžu oceniť sledovanie menštruačného cyklu.

Telefonovanie? V tak lacnom prístroji?

Telefonovanie kedysi bývala výsada drahších zariadení, ale ako roky plynú, čím ďalej častejšie ho vídame v lacnejších a lacnejších hodinkách. Xiaomi asi teraz vytvorilo nový rekord v najlacnejších hodinkách s možnosťou telefonovania (pokiaľ pominieme bezmenné "značky" z Alíku). A naviac to neznie vôbec zle! Ani na jednej strane.

Z ďalších smart funkcií určite stoja za zmienku NFC platby, ktoré... No, proste na Slovensku nefungujú. NFC verzia je súčasne len pre čínsky trh, o slovenskom zatiaľ nie sú žiadne správy.

Minoritnejšie funkcie sú diaľkové spustenie fotoaparátu (funguje na Android aj iOS), kalendár, časovače, stopky, nájsť môj telefón, počasie alebo ovládanie hudby spustenej v telefóne.

Aké sú Redmi Watch 3 v kocke?

Za mňa skvelé. Nebudem klamať – zo smart hodiniek Xiaomi som nikdy nebol paf. Ja neviem, Xiaomi to proste nevedelo. Ale Redmi Watch 3? Zdá sa mi, že je to prvý kúsok od tohto čínskeho výrobcu, u ktorého sa nebojím povedať: Wow! Cenovka je prirazená k zemi a ľudí priráža k zemi ich nadštandardná výbava.

To všetko je umocnené veľmi podareným displejom s veľkou jemnosťou.

Nebál by som sa povedať, že sa jedná o najlepšie naozaj lacné smart hodinky, ktoré teraz v súčasnosti na trhu sú.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

87,00 € skladom