» Blog » Xiaomi

Xiaomi Watch 2 Pro recenzia – Čínsky chytrolín s eSIM

Tagy: Recenzie | Xiaomi

Matěj Urbaczka | 8.12.2023 | 6 MIN

Xiaomi Watch 2 PRO alebo Xiaomi Watch 2 PRO LTE sú nové inteligentné strely tejto čínskej značky. Xiaomi sa spojilo s americkým gigantom a výsledkom sú celkom slušné hodinky so zaujímavou cenovkou a rovnako zaujímavými funkciami.

Xiaomi týmto modelom vstupuje do skutočného sveta inteligentných hodiniek. A to dokonca s podporou Googlu a ich operačného systému Wear OS. To znamená, že máte možnosť rozšíriť hodinky o aplikácie z Google Play a urobiť z nich skomolené smart hodinky. To "bleskové" sa týka aj nového LTE variantu modelu, ktorý má podporu aj v Českej republike.

Nevýhodou je výdrž batérie, ktorá sa znížila na minimum, a tiež konektivita s telefónmi Apple, ktorá sa, žiaľ, úplne stratila... Čo znamená, že Xiaomi stratilo veľa zákazníkov, ktorí chceli okrúhle hodinky a nie "Apple Watch štýl". Ako teda obstáli v teste?

Dizajn – pol na pol

Úprimne povedané, hodinky mi neuveriteľne pripomínajú Samsung Watch Classic s otočnou lunetou. Len možno o niečo lacnejšie. A bohužiaľ, luneta Xiaomi nie je otočná. Ako plus vidím celooceľové puzdro, ktoré dáva pocit istoty a robustnosti. Rozmery 47,6 x 45,9 x 11,8 mm sú skôr do mužskej ruky. Aj preto, že skutočná výška je 13,8 mm. A ak si prečítate názov kapitoly, vzhľad hodiniek bude niekto milovať a niekto nenávidieť. Mne osobne sa veľmi nepáči, ale...:-)

Páčia sa mi však miniatúrne detaily, ako napríklad vyrezaný remienok pri uchu. Je široký 22 mm so systémom Quick Release a môžete si naň vlastne dať čokoľvek, čo sa vám páči. Hodinky pekne sedia na ruke a hmotnosť celokovového puzdra nie je veľmi citeľná (54 g + remienok). Hodinky sa dodávajú v dvoch farbách a podľa týchto farieb je rozdelený aj typ remienka. V celočiernej verzii sú hodinky na silikónovom a v striebornej verzii na koženom. Celkový dojem je teda naozaj dobrý a ak sa vám páči vzhľad, nie je čo riešiť.

Xiaomi Redmi Watch 3 recenzia – Neprehnali to trochu čínski inžinieri?
19.4.2023 - Dominik Hok
Xiaomi Redmi Watch 3 recenzia – Neprehnali to trochu čínski inžinieri?

Displej – Páči sa vám mechanika v inteligentných hodinkách?

Displej je, samozrejme, AMOLED. Krásny AMOLED, na ktorý sme pri tejto značke zvyknutí. Číselne potom 1,43" s rozlíšením 466 x 466. A aby sme nudu hodili za hlavu, jas displeja dosahuje 600 nitov a jemnosť je 326 PPI.

Často sa stáva, že z technologického hľadiska už nie je veľa čo vylepšovať, aby bol displej krajší. Xiaomi sa rozhodlo urobiť to po svojom. V základných možnostiach vzhľadu máte ten, ktorý pripomína kostru mechanických hodiniek. Vidíte, ako sa kolieska "strojčeka" pekne otáčajú a sekundová ručička beží takmer plynulo, ako klasika. Žerie to dosť batérie, ale wow, prvýkrát som nastavil niečo iné ako čierne pozadie a nudu. Pretože to stojí za to.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Výrobca bohužiaľ neuvádza sklo, ale môj osobný tip je Gorilla Glass. Trochu chráni lunetu, ale aj tak by som zvážil nejakú ochrannú fóliu a/alebo sklo.

Senzory – viac určite nepotrebujete

Z hľadiska snímačov sú hodinky postačujúce. Má takmer všetko, čo potrebujete. Akcelerometer, barometer, senzor okolitého svetla, monitor srdcového tepu, pulzný oxymeter, teplomer, gyroskop, kompas a samozrejme GPS, ktoré je dvojpásmové. Jedným z takýchto ľahších vylepšení je snímač bioelektrickej impedančnej analýzy, ktorý sa stará o meranie pomeru tukov, vody, soli a bielkovín.

Či posledný senzor funguje správne alebo nie, sa nedá jednoznačne určiť a In Body som už dlho nenavštívil.

Presnosť merania aktivity a tepovej frekvencie je celkom slušná, ale tieto hodinky určite nebude používať niekto, kto chce športovať každý deň:-)

Celkom ma prekvapilo, že Xiaomi nejde smerom EKG a krvného tlaku ako každá "smart" spoločnosť dnes. Opäť sa môžete sami rozhodnúť, či je to dobre alebo zle. Ak však hľadáte hodinky s EKG alebo tlakom, musíte sa pozrieť na Apple, Samsung alebo Huawei.

Systém sa mi zdá trochu retro

Nechápte názov zle. Všetko funguje tak, ako má, ale... V dnešnej dobe, keď veľa ľudí potrebuje všade nejaké ozdôbky, by mali byť hodinky asi viac "farebné a zábavné". Prechody sú strohé, dizajn niektorých widgetov alebo animácií nie je taký vyladený ako u konkurencie. Pri cvičení dýchania sú dokonca viditeľné jednotlivé pixely pre animáciu, čo ma veľmi prekvapilo. Možno však vďaka tomu získali dlhšiu výdrž batérie ako konkurencia.

Ovládanie je celkom intuitívne. Z hlavnej obrazovky sa posúvaním doprava a doľava posúvajú widgety pre spánok, denné aktivity, počasie atď; hore/dole sú oznámenia a zdola skratky. Stlačením korunky sa dostaneme do ponuky, ktorou môžeme tiež rolovať. Ako zvyčajne, môžete si vybrať, či chcete mať menu ako zoznam alebo ako Apple Watch. Korunka nefunguje na potvrdzovanie, takže musíte použiť dotyk.

Horné tlačidlo je potom "natvrdo" zakódované ako vstup do športových aktivít a spodné je plne programovateľné (hoci aj to vás na začiatku nastavenia dostane do športových aktivít). A hoci ovládanie možno nemá takú krásu, je rýchle a ľahko pochopiteľné.

Batéria – Smartwatchovský priemer

Čo sa týka výdrže batérie, pri prechode na WearOS sa dal očakávať rapídny pokles výdrže batérie, ktorá je jednoducho žroutom. Po vzore Applu a Samsungu sa teda pozeráme na dvojdňovú výdrž batérie, ktorá je špecifikovaná na 55 hodín maximálnej výdrže pre LTE verziu a 65 hodín pre verziu bez LTE.

Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú
14.3.2024 - Matěj Urbaczka
Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú

Reálna výdrž je v skutočnosti niekde okolo dvoch dní v závislosti od toho, ako často hodinky používate. Ja som sa dostal nad túto hranicu pomocou šetriča batérie, ktorý obmedzuje Wifi, gestá a znižuje jas. Záleží však na tom, či to má zmysel pri inteligentných hodinkách, ktoré počítajú s častým nabíjaním.

LTE alebo bez LTE?

Prvá vec, ktorú si na hodinkách okrem systému WearOS všimnete, je možnosť volania cez eSIM. A dokonca si môžete vybrať drahšiu verziu len s LTE alebo lacnejšiu bez a môžete telefonovať cez Bluetooth v prítomnosti telefónu.

A ak ste na to ešte neprišli, keďže máme v hodinkách systém od Googlu, hodinky dokážu platiť takmer s každou bankou. Čo je nesporná výhoda. A keď už hovoríme o spoločnosti Google, výhodou je vlastne celý systém. Od hlasového asistenta až po otvorené písanie správ s českým našepkávačom.

Čo sa týka inteligentných funkcií, hodinkám nie je čo vytknúť, pretože ak vám v hodinkách niečo chýba, môžete si to nainštalovať v Google Play.

Športový začiatočník

Nie, tieto hodinky naozaj nie sú určené pre profesionálnych športovcov, ktorí od hodiniek potrebujú maximálny výkon. S tým však Xiaomi pri tomto modeli ani nepočítalo. Hodinky zvládajú základné športové metriky, ako sú kilometre, čas, prevýšenie, srdcový tep a ďalšie naozaj "základné" veci.

Športových aktivít je tu viac než dosť, ako sme u "Číňanov" zvyknutí. Páči sa mi, že niektoré základné aktivity nechali viditeľné a ostatné len pekne roztriedili do prehľadných kategórií, ako napríklad: vodné športy, outdoorové aktivity, loptové športy a podobne.

Veľmi sa mi páčia aj prednastavené možnosti bežeckých tréningov, kde si môžete vybrať od vysoko intenzívnych intervalov až po udržiavací tréning označovaný ako "spaľovač tukov".

Fitness pomocník so zdravím

Hodinky dokážu počas dňa merať všetky vaše dôležité hodnoty. Kroky, kalórie, aktívne minúty, spánok a dokonca aj srdcovú frekvenciu, ktorú si môžete nastaviť v inteligentných, 1 min, 10 min intervaloch. Smart sa mi osvedčil asi najlepšie a myslím, že zaznamenáva každú zmenu tepovej frekvencie. Čo sa týka spánku, hodinky dokážu merať aj REM fázu, ale musíte si zapnúť rozšírené sledovanie spánku. Zo začiatku meria len ľahký a hlboký.

Okrem toho Xiaomi pridáva aj meranie pomeru tukov, vody, soli a bielkovín. Toto meranie funguje tak, že položíte prsty na dve tlačidlá a uzavriete elektrický obvod. Algoritmus potom vypočíta dané hodnoty. Tento spôsob merania je zaujímavý, ale pre mňa je to skôr pre zábavu ako pre platné hodnoty. Tie by som hľadal na erudovanejších pracoviskách, než sú hodinky.

Na záver

Je skvelé sledovať vývoj jednotlivých značiek, ktoré sa snažia dobehnúť veľkých gigantov. Či už vlastnými silami, alebo s malou pomocou niekoho, kto vie, ako na to. Xiaomi si na to zobralo systém od Googlu a pomohlo im to s inteligentnosťou zariadenia, ktoré sa teraz takmer vyrovná všetkým Samsungom. Samsungy teda majú navyše galériu, EKG a meranie tlaku, ale nemyslím si, že je to až taký podstatný rozdiel.

Hodinky dokážu robiť všetky dôležité veci. Platbu kartou, odpovede na notifikácie, telefonovanie (LTE alebo Bluetooth) a podporu obchodu Play, z ktorého si nainštalujete ďalšie inteligentné aplikácie. Okrem toho sa môžete spoľahnúť na slušný športový a fitness základ a celkovo dostanete kompletný balík pre všetky náročné životné situácie.

Ak chcete niečo podobné, môžete sa pozrieť na spomínaný Apple alebo Samsung a zaujímavý by pre vás mohol byť aj model Huawei s názvom Watch 4 PRO, ktorý má o niečo dlhšiu výdrž batérie ako všetky ostatné spomenuté.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Rozbalené, zľava 7%
243,66 € skladom
Rozbalené, zľava 10%
210,60 € nedostupné
II. Akosť, zľava 5%
244,15 € nedostupné
Rozbalené, zľava 10%
225 € nedostupné
Rozbalené, zľava 10%
225 € nedostupné