» Blog » Xiaomi

Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Filip Debrecenyi | 24.6.2022 | 8 MIN

Nový model Watch S1 od značky Xiaomi rozbúral dlhoročné mantinely, v ktorých táto ázijská značka hrala. Po novom ponúka ako prvý kúsok od Xiaomi model so zafírovým sklíčkom. To všetko podtrhuje možnosť telefonovania, bezkontaktného platenia, solídna výdrž batérie, atraktívny dizajn a precízny displej.

Hneď padnú do oka

Vďaka viacerým variantom si svoj obľúbený vzhľad nájde každý. Veľkou výhodou je, že či siahnete po modeli v oceli alebo plaste, oba vyzerajú fest dobre. Športový model Active síce nepadne k obleku biznismena, oceľová luneta ale dodáva hodinkám decentný šmrnc aj pre nešportové aktivity. Naopak model S1 síce oceľovú lunetu nemá, ale tam sa o šmrnc postaral parádny remienok z kože.

Platenie náramkom Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečne je to tu!
29.10.2021 - Matěj Urbaczka
Platenie náramkom Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečne je to tu!

Kožený remienok so šírkou 22 mm a výmenným systémom Quick Release ponúka iba drahšia, prémiovejšia verzia Watch S1. Remienok z kože pôsobí kvalitným dojmom a zanechal vo mne pocit, že mám na sebe hodinky hodiace sa aj na kultúru. Nosil sa skutočne príjemne, bol maximálne pohodlný a vyhovoval mi viac než ten silikónový. S koženým remienkom sú hodinky dokonca o dosť ľahšie (presnejšie o 17 g). Za mňa veľký palec hore.

Váhový rozdiel je jednou z vecí, ktorá oba modely značne rozlišuje. Model s oceľovým puzdrom váži aj v kombinácii so silikónovým remienkom 79 gramov. Celoplastový model je viac než o polovicu ľahší a má iba 36 gramov. Pri používaní je to výrazne poznať, hlavne pri športovaní.

Nevýhodou kožených remienkov je bohužiaľ životnosť a ich rýchle opotrebovanie. Naopak, čo na oboch remienkoch chválim, je kovová pracka, ktorá je omnoho lepšia než plastová. Zaujalo ma spracovanie puzdra a remienka. Prechod medzi puzdrom a remienkom je suprovo spracovaný a vďaka tomu remienok parádne nadväzuje na puzdro.

Pravý bok puzdra zdobia dve tlačidlá. Vrchné tlačidlo slúži ako vstup a výstup z a do menu, to spodné ako rýchle presmerovanie do ponuky športových aktivít. Čo by prišlo vhod, je otočná korunka pre pohyb v hodinkách. Haptická odozva trápi a pohyb cez otočnú korunku by bol rozhodne k dobru.

Športový model má tlačidlá viac plochejšie a zasadenejšie v puzdre. Tým, že sú tlačidlá plochejšie, sa lepšie ovládajú pri športovej aktivite a spotený prst nemá tendenciu po nich toľko kĺzať. Spoločenský model má tlačidlá vystúpenejšie a ľahko pripomínajú hlavičky špendlíkov.

Xiaomi Mi Watch Lite recenzia – Lacný vstup do sveta smartwatch
22.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch Lite recenzia – Lacný vstup do sveta smartwatch

Na displej je radosť pozrieť

Strašne moc sa mi páči displej hodiniek a na rozlíšenie 466 x 466 pixelov je radosť pozerať. Koľkokrát som displej rozsvietil len tak, aby som sa pokochal, ako fantasticky vyzerá. Úmyselne som si každý deň menil pozadie ciferníka a hovel si v tom, ako dobre to v Xiaomi urobili. Perfektná je aj jemnosť displeja 326 PPI, s ktorou sa môže chváliť dosť drahší model od Apple Watch. A nemusíte sa ani strachovať, že by vám v pohľade na displej bránili nepekné škriabance. Chráni ho totiž zafírové sklíčko, ktoré je skoro nemožné poškriabať.

Naopak u verzie Active by sa nejaký škriabanec časom mohol objaviť. Je totiž vyrábaná s tvrdeným sklíčkom Gorilla Glass. To je síce náchylnejšie voči škriabancom, naopak je odolnejšie proti rozbitiu.

Zdá sa, že éra zlej viditeľnosti AMOLED displejov na slnku je preč. Obrazovka je krásne čitateľná aj na priamom slnku. Čo ma trošku vytáčalo, bola citlivosť na pohyb zápästia. Keď som sa chcel pozrieť na prijaté notifikácie alebo aký je čas, obrazovka sa mnohokrát ani nerozsvietila. To ale nie je nedostatok displeja ako skôr senzorov, ktoré pohyb ruky zaznamenávajú.

Úctyhodná výdrž batérie

AMOLED displeje bývajú vždy najväčším protivníkom výdrže batérií. Pri zostavovaní Watch S1 vyriešili výdrž poriadnou batériou s kapacitou 470 mAh. Hodinky to dotiahnu na 12 dní v režime smartwatch a na 5 dní s aktívnym Always-On (permanentne svietiaci displej). Možno sa mi to zdalo, ale po nastavení Always-On reagoval displej na pohyb ruky omnoho lepšie, než keď som mal túto funkciu vypnutú.

Malé bezvýznamné plus pripisujem bezdrôtovej forme nabíjania. Plne nabité som mal za hodinku a pol. To neplatí pre verziu Active, ktorá nie je vybavená bezdrôtovým nabíjaním.

Používateľské prostredie je jednoduché a intuitívne

Perfektné rozlíšenie už som vychválil a tak isto budem chváliť aj používateľské prostredie. To je naozaj prehľadné a človek sa v ňom nestráca. To, čo som chcel, som vždy okamžite našiel. Bohatá je ponuka ciferníkov, ktoré stoja za to. A mimo doporučenú ponuku si hromadu ďalších môžete doinštalovať v appke. Používatelia iOS môžu byť trošku ovplyvnení ponukou aplikácií k doinštalovaniu, ktoré pre tento operačný systém nie sú vždy dostupné.

Športové funkcie pre každého

Model S1 je užitočným parťákom aj na poriadny workout. Ponúka viac než sto športových profilov. Tie sú ešte samostatne rozdelené do kategórií vodných športov, tanca, vonkajších aktivít, tréningov v posilňovni, rekreačných, loptových a zimných športov. Veľmi sa mi páčia už prednastavené možnosti u aktivít. U HIIT cvičenia si môžete rovno nastaviť intervaly, pauzy apod. Pekné spracovanie majú aj dátové polia. Ukazujú informácie o tepovke, počte spálených kalórií, aktívnom čase a iných.

Ako bojovníka ma doslova uchvátila ponuka bojových športov. Tá konkrétne ponúka aktivity ako je muay-thai, taekwondo, karate, judo, zápasenie a tiež MMA. Kiež by to bolo využiteľné aj v praxi. S menšími a ľahšími modelmi sú tieto aktivity využiteľné, s týmto modelom skôr nie. Tým, že hodinky vážia 79 g, tak pri týchto aktivitách prekážajú. Boxovať sa s nimi dá, ale sú na ruke nepohodlné. Aj keď ich skryjete pod boxerské bandáže a následne do rukavice, tak isto na zápästí skôr prekážajú.

Na svoje si samozrejme prídu aj iní športovci než zápasníci. Aby som podtrhol, aká je ponuka športov široká, musím spomenúť bomby ako je monitoring púšťania šarkanov alebo aktivita hula hop. Kto si v športovej ponuke aktivít nevyberie, pre toho môže byť alternatívou napríklad Huawei Watch GT Runner s pokročilejším meraním behu alebo ponukou asistentov tréningu.

Senzorová výbava

Najviac zaujme meranie pulzným oxymetrom a celkom presné meranie tepu srdca. Celkom píšem z dôvodu, že hodinky niekedy udávali nezmyselné dáta. Pri tréningu intervalov mi hodinky hlásili tep okolo 90 BPM. Naopak Apple Watch 7 mi hlásili tep 140 BPM. Pár tepov by som hodinkám odpustil, ale toto...? Čo sa týka ostatných senzorov, neopomeniem výbavu v podobe akcelerometra, gyroskopu a krokomera.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Pohotovú a presnú polohu dokážu hodinky zistiť pomocou dvojfrekvenčného čipu GNSS. GNSS je skratka pre globálny navigačný systém a vďaka dvojfrekvenčnému čipu prijímajú hodinky signál z dvoch satelitov naraz. V skratke to znamená, že je záznam presnejší. K tomu podporujú päť najpoužívanejších systémov satelitných príjmov (GPS, Galilelo, GLONASS, Beidou a QZSS).

Nedostatok, ktorého som si všimol boli neustále podobné hodnoty pri meraní saturácie kyslíkom. Chvíľkami som uvažoval, či hodinky jednoducho nemajú naprogramované určité rozhranie a to hlásia všetkým. Urobil som si na základe toho menší experiment, hodinky som požičal postupne 5 kolegom. A výsledok...? Všetci vrátane mňa mali namerané hodnoty rovnaké (97 %). Pritom moje daily watch od Applu mi pri premeraní ukazovali iné dáta. Záver je taký, že meranie saturácie kyslíkom hodinky majú, ale pochybujem o správnosti merania.

VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)
6.5.2021 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)

Smart a lifestylové funkcie

Najväčším ťahákom tohto modelu je bezpochyby možnosť telefonovania. Je to zasa krok dopredu v oblasti smart hodiniek od značky Xiaomi. Reproduktor aj mikrofón sú umiestnené v spodnej časti hodiniek. Pri telefonovaní išiel zvuk z reproduktora počuť dobre a čisto, na opačnej strane som bol zasa dobre počuť ja. Nechýba ani možnosť Wi-Fi pripojenia, prehľad notifikácií a zobrazenia SMS správ. Možné je aj bezkontaktné platenie vďaka službe MiPay. Bohužiaľ zatiaľ spolupracuje len s kartami od MasterCard.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Čo sa týka lifestylových funkcií, o štandarde v podobe počtu krokov, spálených kalórií a iných sa podrobne rozpisovať nebudem. Praktickou a využiteľnou funkciou je monitoring spánku a stresu. Výsledky z merania nám môžu napovedať, akým spôsobom by sa mal odvíjať náš deň... Či by mal byť viac produktívny či odpočinkový.

V hodinkách nájdeme aj funkciu počasia, svetla a diaľkovej spúšte fotoaparátu. Posledná spomínaná funkcia je dosť praktická a využil som ju už niekoľkokrát. Môžete si nastaviť telefón na fotoaparát, a z väčšej vzdialenosti vyfotiť napríklad rodinné foto bez toho, aby vás musel niektorý z členov rodiny fotiť. Je trošku škoda, že hodinky neprijímajú prenos obrazu z fotoaparátov, a vy tak vidíte, či je na fotke všetko, čo chcete. Veľa hodiniek to dnes už dokáže, bohužiaľ pri tomto modeli sme sa zatiaľ nedočkali.

Xiaomi Mi Watch recenzia – najnabúchanejšie lacné smart hodinky
3.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch recenzia – najnabúchanejšie lacné smart hodinky

Vydarená aplikácia

Palec hore si zaslúži aplikácia Mi Fitness, ktorá je prehľadná a jednoduchá. Spárovanie hodiniek s telefónom bolo rýchle a bez problémov, čo hlavne u produktov ázijských značiek býva často oriešok. Všetko je jednoduché na pochopenie a používateľ nájde v appke množstvo dát nameraných hodinkami. Nechýbajú tiež detailné analýzy rozvrhnuté do sekcií ako sú nachodené kroky, tepová frekvencia, stres, saturácia kyslíkom a iné.

Detailné rozvrhnutie všetkých zaznamenaných dát v aplikácii Mi Fitness

Štramák nebo šporťák?

Na záver si to detailne zhrnieme. Prídem o nejakú funkciu, keď si kúpim lacnejší model? Neprídete, funkčne budete mať na ruke stále rovnaký model v celoplastovej verzii a o 40 gramov ľahší. Pokiaľ viete, že hodinky majú byť parťákom do kanclu alebo spoločnosti, neváhajte zvoliť variant s koženým remienkom, oceľovým puzdrom a zafírovým sklíčkom. Budú síce o niečo ťažšie, ale na oplátku s trochou spoločenského štýlu.

Po čom inom siahnuť?

Dosť podobným variantom nielen funkčne, ale aj dizajnovo sú Huawei Watch GT 3. Dostupnejšou cenovou alternatívou je potom Xiaomi Mi Watch, tie bohužiaľ neponúkajú toľko športových aktivít, možnosť volania alebo platenie.

Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?
11.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?

Zhrnutie

Xiaomi vytvorilo hodinky s perfektným spracovaním. Podtrhlo to veľmi prívetivou cenovkou s ponukou prémiových materiálov a funkcií. Urobilo vo svojom vývoji veľký krok dopredu a konkurencii tým začína dýchať na chrbát.

Medzi kladné stránky hodiniek patrí ponuka viac než 200 ciferníkov, možnosť telefonovania, bezkontaktného platenia a fantastický displej. Záporné stránky hodiniek už tak obsiahle nie sú. Primárne by som spomenul nemožnosť odpovedať na notifikácie a absenciu obchodu s aplikáciami. Vo výsledku by som tento model doporučil každému, kto za hodinky nechce dať mraky peňazí a aj tak mať na ruke niečo, čo ponúkne množstvo smart a športových funkcií.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre