Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Tagy: Sprievodca výberom | Klasické

Agáta Vřeská | 26.2.2021 | 8 MIN

Hodinky sa dajú rozdeliť podľa mnohých kritérií. Podľa zobrazenia času, strojčekov, funkcií a komplikácií a tiež podľa rôznych štýlov. Niektoré sú ťažko definovateľné. Napríklad športový štýl hodiniek môže pre každého znamenať niečo iné. Rovnaké je to s luxusným či módnym štýlom. My sa pozrieme na štýly hodiniek podľa ich (nielen) prvotného účelu. Teda pre aké príležitosti tieto hodinky vznikali a čím sú typické.

Obsah článku:

Naše video:

(1) Potápačské hodinky (Dive Watch)

Potápačské hodinky dnes patria jednoznačne medzi najobľúbenejší pánsky štýl hodiniek. Ich zásadnou vlastnosťou by mala byť vodeodolnosť, avšak dnes sa potápačské hodinky nosia skôr ako doplnok než za účelom potápania. Ak chcete skutočne vodeodolné potápačské hodinky, je dobré si pri nákupe všímať nielen typický vzhľad, ale aj potápačské certifikácie.

Iba certifikované potápačské hodinky totiž nesú označenie Diver's a spĺňajú normy pre medzinárodné ISO 6425. Nielen, že teda dobre vyzerajú, ale tiež sú spoľahlivým nástrojom pre potápanie.

Väčšina majiteľov svoje potápačské hodinky nosí skôr do kancelárie než do vodných hlbín. Aj preto sa u nich stretneme s pojmom „office diving“. Je to skôr ale spôsob využitia a spadajú tam ako skutočné potápačské modely, tak hodinky, ktoré ako potápačské len vyzerajú.

História: Prvé hodinky, ktoré si brali potápači pod vodu vo svojich skafandroch, by sme našli už v 18. storočí. Pre náramkové hodinky boli zásadným míľnikom Rolex Oyster predstavené v 30. rokoch minulého storočia, prvýkrát označené ako „vodotesné“. Najväčší technologický progres potom začal v 50. a 60. rokoch, kedy hodinky slúžili ako dôležitý nástroj pre potápačov.

Zásadnú popularitu potápkam ale priniesol jednoznačne James Bond, ktorý nosil jeden z najikonickejších potápačských modelov Rolex Submariner. Ako záložný nástroj ich potápači používajú dodnes, nájdeme aj moderné nástroje typu Casio Frogman alebo smart Garmin Descent.

Charakteristické rysy: Dobre čitateľné a prehľadné, široké ručičky a indexy s luminiscenciou, jednosmerne otočná luneta s minútovou stupnicou (0-60) s vyznačeným bodom, vodeodolnosť min. 100 metrov. Často majú šrobovaciu korunku a dienko pre lepšiu vodeodolnosť, pre účelné potápanie je preferované skôr minerálne sklíčko než zafír, ktorý je krehkejší. Remienok je obvykle predĺžený, kovový má tzv. potápačskú extenziu, aby sa rýchlo prispôsobil skafandru. Z komplikácií obvykle len dátum či deň. Puzdro by malo byť z antikorózneho materiálu.

1.1. Luneta je jednosmerne otočná (proti smeru hod. ručičiek). 2. Minútová stupnica (0-60) lunety vrátane počiatočného bodu 0. Prvých 15-20 min. je vyznačené. 3. Ručičky sú široké, s luminiscenciou. Lumi je aj na sekundovej ručičke. 4. Indexy sú výrazné s luminiscenciou. 5. Korunka býva často chránená a šrobovacia. 6. Puzdro je robustné z antikorózneho materiálu. 7. Číselník je kontrastný k ručičkám, dobre čitateľný.

Potápačská stupnica
9.12.2019 - Milan Letošník
Potápačská stupnica

Ako nosiť: Vďaka športovému vzhľadu sú potápačské modely veľmi univerzálne. Hodia sa na bežné nosenie, k tričku, menej formálnemu dresscodu, ale ako vieme z kníh aj filmov o Agentovi 007, niektoré sa znesú aj so smokingom. Podľa etikety to ale úplne nebude...

Príklady:
Seiko Prospex Sea
Citizen Promaster Marine
Rolex Submariner
Tudor Pelagos
Omega Seamaster

Inšpirácia:

Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365

Seiko "Captain Willard" sú späť. A čaká ich žiarivá kariéra
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko "Captain Willard" sú späť. A čaká ich žiarivá kariéra

Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok
22.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok

(2) Letecké hodinky (Aviator Watch)

Pilotné alebo tiež letecké hodinky nemajú tak jasne dané dizajnové prvky ako napríklad potápačské modely. Preto sa hodinky s označením letecké od seba často diametrálne líšia. Súčasne ale patria medzi jeden z najobľúbenejších štýlov pánskych hodiniek.

História: Letecké hodinky išli ruka v ruke s vývojom aviatického odvetvia. Prvé pilotky boli dizajnovo veľmi jednoduché, so širokými ručičkami aj indexmi a luminiscenciou, aby sa dal čas prečítať aj v tmavom kokpite. Pre ľahké nastavenie v rukaviciach mali obvykle veľkú korunku. Perfektným príkladom sú Zenith Pilot. Museli byť tiež pomerne robustné a odolné.

S rozvojom letectva sa menili aj letecké hodinky. Smer udal pilotkám napr. Breitling s modelom Chronomat. Hodinky dostali často komplikáciu GMT pre sledovanie dvoch časových zón, alebo logaritmickú stupnicu, vďaka ktorej piloti vypočítali rýchlosť, prejdenú vzdialenosť aj spotrebu paliva. Dnes ide skôr o štýlovú záležitosť. Technologický pokrok priniesol aj špeciálne smart modely ako Garmin D2.

Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov
5.12.2019 - Milan Letošník
Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov

Charakteristické rysy: Veľké puzdro, dobre čitateľné, široké ručičky, luminiscencia. Pôvodné modely mali jednoduchý prehľadný dizajn, niekedy boli číselne vyznačené minúty namiesto hodín. Pre neskoršie modely je typický chronograf (stopky) a logaritmická stupnica na otočnej lunete.

1.1. Číselník kontrastný k ručičkám, dobre čitateľný. 2. Číslice veľké, najčastejšie arabské. 3. Ručičky kontrastné, s luminiscenciou. 4. Korunka veľká pre ľahkú manipuláciu. 5. Puzdro robustné.

K čomu nosiť: Letecké hodinky sú pre svoje pomerne veľké rozmery a výrazné prvky vhodné skôr k ležérnejšiemu oblečeniu, než k formálnemu účelu. Aj keď medzi retro kúskami nájdeme aj veľmi elegantné modely. V každom prípade dokážu zaujať, a to aj vo svojej modernejšej podobe s pridanými funkciami.

Príklady:
Alpina Startimer
Hamilton Khaki Aviation
Citizen Promaster Sky
Breitling Navitimer
IWC Pilot's Watch

Inšpirácia:

Recenzia: Alpina Alpiner Pilot Automatic AL-525
24.10.2019 - Agáta Vřeská
Recenzia: Alpina Alpiner Pilot Automatic AL-525

Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenzia na tak trochu „iné“ pilotky
18.1.2021 - Ivan Přibyl
Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenzia na tak trochu „iné“ pilotky

Najlepšie hodinky pomer cena/výkon? Seiko SKX007 a SKX009
5.6.2019 - Radek Vyhlídal
Najlepšie hodinky pomer cena/výkon? Seiko SKX007 a SKX009

(3) Vojenské hodinky (Field Watch)

Poľné, alebo tiež vojenské hodinky pomohli príchodu náramkových hodiniek tak, ako ich poznáme. Dnes by ste na zápästiach armádnych príslušníkov podobné hodinky asi nenašli, a tak je treba rozlišovať, či sa bavíme o retro poľných hodinkách, alebo ich modernejšej podobe.

História: Náramkové hodinky začali nosiť vojaci už v prvej svetovej, ale účelne vojenské boli až neskôr. Často im udávala špecifikácie priamo vláda, napríklad americký military standard, ktorý tým určil ich vzhľad. Z tejto doby pochádzajú najmä jednoduché, perfektne čitateľné modely s luminiscenciou, ktoré museli byť spoľahlivé a odolné v teréne. Príkladom sú Hamilton Khaki Field.

Dnes by ale neobstáli a nároky na vojenské využitie spĺňajú skôr odolné G-Shocky, Luminox, ale aj špeciálne modely smartwatchov ako Garmin Instinct Tactical alebo Garmin Tactix.

Charakteristické rysy retro modelov: Jednoduchý dizajn, dobrá čitateľnosť, kontrastný číselník a ručičky, menšie rozmery, aby vojakom neprekážali, luminiscencia pre čitateľnosť za šera, tlmené farby, sklíčko s minimom odleskov. Často aj 24hodinové zobrazenie času (americký vojenský čas). Z komplikácií iba deň či dátum. Naopak dôležitá bola funkcia tzv. hackingu (zastavenie sekundovej ručičky pri vytiahnutí korunky) pre dobrú časovú koordináciu naprieč jednotkami. Najčastejšie sú na NATO remienku z nylonu alebo kože.

1.1. Číselník jednoduchý, tlmené farby, kontrastný k ručičkám. 2. Ručičky kontrastné, s luminiscenciou. 3. Často 24hodinová stupnica. 4. Puzdro skôr menšie, matné. 5. Remienok často NATO nylonový, alebo kožený. 6. Sekundová ručička s funkciou hacking.

K čomu nosiť: Vojenské hodinky boli určené do akcie a terénu. Rozhodne teda nemajú čo robiť u spoločenského saka s kravatou, naopak s tričkom počas voľnočasových aktivít budú vyzerať perfektne. Platí to aj pri modernejších modeloch.

Príklady:

Hamilton Khaki Field
Timex MK1
Omega Railmaster

Inšpirácia:

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Hamilton Khaki Field King: hodinky Dr. Housa
5.1.2021 - Martin Balabán
Hamilton Khaki Field King: hodinky Dr. Housa

Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nielen pre filmových nadšencov
28.3.2024 - Jiří Marek
Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nielen pre filmových nadšencov

(4) Pretekárske hodinky (Racing Watch)

Zmerať čas okruhu bolo pre pretekárov zásadné. Preto pretekárske hodinky charakterizuje nielen dôraz na presnosť, ale aj stopky a tachymetrická stupnica.

História: Pretekárske hodinky majú podobne dlhú históriu, ako napríklad potápačské alebo letecké. Zmerať rýchlosť je pre pretekára zásadné, a tak za jedny z prvých sa považujú Rolex Oyster z 30. rokov (neskôr podľa slávneho preteku vznikol aj model Rolex Daytona). Dnes je ale máloktorá značka spojená s „rely“ hodinkami tak ako Tag Hauer a najmä jeho model Monaco, ktorý nosil Steve McQueen vo filme Le Mans z roku 1971.

Charakteristické znaky: Robustnejšie puzdro, chronograf (stopky), tachymetrická stupnica. Najčastejšie sa nosili rallye hodinky na koži, nylone či gume (odtiaľ názov pre „rely" remienok s typickou perforáciou), pre bežné nosenie sa ale hodí aj kovoťah.

1. Výrazné tlačítka pro stopky. 2. Tachymetrická stupnice pro měření rychlosti. 3. Výrazné ručky s ostrým zakončením pro přesný odečet času. 4. Běžné jsou i výraznější barvy. 5. Řemínek je často kožený s perforací, silikonový, ale i kovový. 6. Pouzdro je větší a robustní.1. Výrazné tlačidlá pre stopky. 2. Tachymetrická stupnica pre meranie rýchlosti. 3. Výrazné ručičky často s ostrým zakončením pre presný odpočet času. 4. Bežné sú aj výraznejšie farby. 5. Remienok je často kožený s perforáciou alebo silikónový, ale aj kovový je v poriadku. 6. Puzdro je väčšie a robustné.

K čomu nosiť: Pretekárske, či rely hodinky nemuseli byť nenápadné ako vojenské a tak sú často pomerne výrazné a to aj farebne. Preto sa hodia k voľnočasovému oblečeniu skôr než do spoločnosti. Nie je to podmienkou, ale samozrejme, že najlepšie vyniknú s koženou bundou a so stádom koní pod nohami.

Príklady:
Tag Hauer Monaco
Tissot T-Race
Certina DS Podium

Rolex Daytona
Omega Speedmaster

Inšpirácia:

Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020
3.12.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020

Tissot Supersport Chrono recenzia – Švajčiarsky pretekár ako z továrne na športiaky
22.2.2021 - Martin Balabán
Tissot Supersport Chrono recenzia – Švajčiarsky pretekár ako z továrne na športiaky

(5) Spoločenské a formálne hodinky (Dress Watch)

Konvencie sa dnes značne uvoľňujú, a to aj pokiaľ ide o hodinky. Napriek tomu priaznivci etikety stále a právom vyžadujú k spoločenskej udalosti (a čím formálnejšia, tým to platí o to viac) aj spoločenské hodinky. A pre ne platia na rozdiel od iných hodinkových kategórií prísne kritériá.

História: Už páni s cibuľami kládli dôraz na to, ako vyzerajú ich hodinky. Náramkové spoločenské hodinky začali vznikať po prvej svetovej pre zámožnejších mužov. Nemali len ukazovať čas ani byť vojenským nástrojom, išlo často o status. Platí to dosť možno dodnes.

Charakteristické rysy: Jednoduché. Veľkosť menšia až stredná, ale vždy tenšia, aby sa vošli pod lem košele. Ladiť musí farba puzdra s kovovými časťami odevu a tiež farba koženého remienka s farbou topánok či opasku. Číselník minimalistický v základnej farbe (čierna, biela, strieborná). Obvykle bez luminiscencie a zložitejších komplikácií. Vhodné sú rímske číslice, indexy alebo menšie arabské číslice. Oblekovky majú byť nenápadné, nepriťahovať pozornosť, ale zato byť veľmi elegantné.

1. Číselník jednoduchý, barva bílá, černá nebo stříbrná. 2. Římské číslice jsou nejformálnější. 3. Ručky jednoduché, bez luminiscenec. 4. Kovové pouzdro menší, tenké, ve stříbrné, zlaté nebo růžovém zlatu. 5. Luneta leštěná. 6. Kožený řemínek je formálnější, barva hnědá, černá nebo krémová.1. Číselník jednoduchý, farba biela, čierna alebo strieborná. 2. Rímske číslice sú najformálnejšie. 3. Ručičky jednoduché, bez luminiscencie. 4. Kovové puzdro menšie, tenké, v striebornej, zlatej alebo ružovom zlate. 5. Luneta leštená. 6. Kožený remienok je formálnejší, farba hnedá, čierna alebo krémová.

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

K čomu nosiť: Samozrejme sa ponúkajú k formálnejšiemu odevu, a to od košele, k saku až po smoking. Čím formálnejší odev a udalosť, tým rastú nároky na vzhľad spoločenských hodiniek. Modely na koži sú spoločenskejšie, pre menej formálne udalosti postačia aj na kove. Oceniť ale musíme aj ich univerzálnosť, pretože hodinky budú dobre vyzerať aj k tričku a rifliam a správne zvolený model sa hodí na celodenné nosenie.

Príklady:
Tissot Le Locle
Hamilton Intramatic
Orient Bambino
Cartier Tank
Mido Baroncelli

Inšpirácia:

Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek
4.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

Tissot Visodate - legendárne spoločenské hodinky teraz v quartz a do 400 Euro.
9.6.2019 - Martin Koňařík
Tissot Visodate - legendárne spoločenské hodinky teraz v quartz a do 400 Euro.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre