» Blog » Zeppelin

Zeppelin na vzostupe

Tagy: O značke | Zeppelin | Klasické | Letecké

Petr Luner | 22.10.2019 | 4 MIN

Väčšine z nás sa vybavia, hneď ako začujeme slovo Zeppelin, známe vzducholode od rovnomenného tvorcu a priekopníka aviatiky, a niekto si začne pospevovať chytľavé rockové balady od skupiny Led Zeppelin. Dnes si ale predstavíme značku hodiniek, ktorá odkazuje práve na prvú z týchto dvoch skutočností, a to letectvo.

Návrhy vzducholodí sa datujú už od roku 1783, cesta k letu schopnému stroju však bola ešte dlhá, naozaj dlhá. Prvá funkčná vzducholoď vznikla až o niekoľko desiatok rokov neskôr, a to až v roku 1852. A napríklad prvý experiment so spaľovacím motorom sa uskutočnil až roku 1897 a skončil nezdarne. Vlastne priamo tragicky. Nehodu neprežil ani samotný vynálezca, ani členovia posádky. V tom istom roku sa prvý krát pre konštrukciu použil ako materiál hliník.

Písal sa už rok 1900 a po dlhých a strastiplných rokov vývoja a driny vzlietla na oblohu prvá vzducholoď od nášho známeho aviatika. Na scénu prichádza Ferdinand Graf von Zeppelin. Muž, ktorý dal meno vzducholodiam a teraz aj značke hodiniek.

Tento nemecký generál založil spoločnosť Zeppelin Airship Company 2. júla 1908 s odhodlaním dobyť oblohu vďaka týmto obrovským lietajúcim lodiam. Nezabúdajme, že v tú dobu bolo naozaj to jediné, čo človek zahliadol na oblohe, vtáctvo.

Ferdinand Graf von Zeppelin

Ferdinand Graf von Zeppelin

Jeho prvý z radu nebeských korábov sa volal LZ 1. Tak ako vo všetkých začiatkoch, neobišiel sa ani tento 128 metrov dlhý stroj bez problémov. Pri prvom lete, ktorý trval 1 minút, došlo k prehnutiu konštrukcie, zničeniu vrtule, zlyhaniu motora, a to všetko pri, na tú dobu závratných, rýchlostiach nepresahujúcich 30 km/h. To všetko zakončené nie úplne vzorným pristátím na vodnej hladine Bodamského jazera v južnom Nemecku. Po dlhých opravách a ďalšom neúspešnom pokuse sa všetko podarilo až na tretí pokus. Let s úspešným vzletom, manévrovaním a pristátím bol teda na svete.

Tento úspech odštartoval vývoj ďalších generácií vzducholodí pod taktovkou pána Zeppelina. Dobré výsledky tretej generácie týchto strojov s označením LZ 3 presvedčili nemeckú armádu, aby si objednala nadchádzajúce modely, a bolo mu tak umožnené pokračovať v jeho práci aj naďalej.

Vzducholode sa tešili pozornosti širokej verejnosti a zástupcovia tejto firmy chceli z tohto faktu vyťažiť čo možno najviac, a tak vznikla veľká obchodná príležitosť pre prepravu osôb a nákladu. Do roku 1914 bolo prepravených viac než 37 tisíc ľudí a uskutočnených 1600 letov. Zeppelin uskutočnil revolúciu, dal vzniknúť veku leteckej dopravy, a bol teda zakladateľom prvej aerolinky na svete.

Tieto stroje našli svoje využitie aj počas 1. svetovej vojny. Slúžili na prieskum a tiež si dobre viedli ako strategické bombardéry a boli široko používané Francúzskom, Talianskom, Nemeckom, Ruskom, USA a Veľkou Britániou.

Zeppelin vyrobil v rokoch 1900 až 1938 stovku týchto vzdušných plavidiel, a to v 27 rôznych prevedeniach. Panovala slávna éra leteckej prepravy a na tú dobu nevídaného komfortu a sofistikovanosti.

Na všetky tieto úspechy sa tak trochu zabudlo po udalostiach 6. mája 1937, keď došlo ku katastrofe menom Hindenburg, pri ktorej prišlo o život 36 ľudí. Táto nešťastná skutočnosť znamenala koniec éry dopravných vzducholodí.

Vzducholoď Hinderburg

Vzducholoď Hindenburg

Hodinky Zeppelin

Doba týchto leteckých gigantov je už za nami, ale rozhodne sa na nich nezabúda. Aby sme si túto dôležitú dobu mohli pripomenúť aj v trochu inom podaní, rozhodla sa spoločnosť PointTec oživiť slávne meno a odkaz Ferdinanda Graf von Zeppelina.

Aj napriek tomu, že je firma PointTec v produkcii hodiniek relatívne mladá, založená v roku 1987, má už za sebou úspešný štart značky Junkers, ktorý prebehol v roku 1996. Zeppelin je preto jej sesterskou značkou a to od roku 2002. Teraz sa firma PointTec radí medzi najväčších nemeckých výrobcov hodiniek. Ročná produkcia činí 150 tisíc kusov. Táto značka sa nesnaží zviezť na populárnej vlne "Swiss Made", ale jedná sa o hodinky vyrábané v Nemecku - hrdo teda nesú na ciferníku nápis "Made in Germany".

Hodinky Zeppelin tak reprezentujú túto slávnu éru a prinášajú do sveta horológie jednoduchosť a klasickú konštrukciu. Používajú sa kvalitné materiály a vznikajú veľmi elegantné a dizajnové kúsky za priaznivé ceny.

Pri pohľade do ich portfólia zistíme, že využívajú mechanické strojčeky z produkcie Citizen a Miyota, ale aj quartzové strojčeky Ronda od firmy ETA. Čo sa týka vzhľadu, je vidieť jasná inšpirácia pilotnými a oblekovými hodinkami, ktoré celkovo pôsobia jednoducho, čitateľne a ucelene. Rozhodne im nemôžeme uprieť ich osobitný štýl a unikátny vzhľad. Nájdeme tu pánske i dámske prevedenia s rozmermi puzdra 35 mm a väčšie. Z aktuálnej ponuky je najväčšie puzdro 43 mm, za čo veľmi chválim.

Modelové rady nielen ako míľniky aviatiky

Každý si nájde to svoje. Jednotlivé modelové rady odkazujú hlavne na dôležité míľniky slávneho výrobcu vzducholodí. Chcete vzdať hold celému storočiu zeppelinov? Potom je tu pre vás špeciálna edícia 100 Years Zeppelin. Alebo by ste radšej chceli vyzdvihnúť nadčasovosť a kultivovanosť, tak ako legendárny Hindenburg? V tom prípade venujte pozornosť kolekcii Zeppelin LZ 129 Hindenburg.

Hodinky Zeppelin 100 Jahre a Zeppelin LZ 129 Hindenburg

100 Jahre, LZ 129 Hindenburg

Preferujete naozaj jednoduché ciferníky s rímskymi číslicami? Potom venujte pozornosť radu LZ 120 Rome. Hľadáte športovejší vzhľad hodiniek spolu s luminiscenciou? To nájdete v rade Night Cruise. Každý z týchto modelových radov má svoj príbeh, význam a svoje typické rysy.

Hodinky Zeppelin LZ 120 Rome a Zeppelin Night Cruise

LZ 120 Rome, Night Cruise

Nesmieme zabudnúť na dámske modely. Prajete si hodinky s mesačnou fázou osadené kameňmi Swarovski? To nájdete v rade Luna. Páči sa vám prevedenie skeleton? Potom si vyberajte v kolekcii Princess of the Sky. A v neposlednom rade musíme zmieniť rad Viktoria Luise Lady. Tenké a pohodlné puzdro, perleťový ciferník s krásnym čipkovým motívom.

Hodinky Zeppelin Luna, Zeppelin Princess of the Sky a Zeppelin Viktoria Luise Lady

Luna, Princess of the Sky, Viktoria Luise Lady

Ak vás táto moderná značka inšpirovaná minulosťou nadchla, môžete si prezrieť všetky modelové rady či konkrétne modely. V budúcom článku si niektoré z nich predstavíme trochu podrobnejšie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

311 € (doručíme do 2.5.)
379 € nedostupné