Zlaté dámské hodinky – Fotogalerie

Tagy: Fotogaléria | Dámske | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 29.12.2021 | 9 MIN

Zlato máme spojené s luxusom a pocitom prepychu, preto niet divu, že zlaté šperky a hodinky patria medzi vyhľadávané doplnky. Podľa mňa ich ale mnoho žien vyhľadáva jednoducho preto, že im zlato pristane viac než striebro. Pokiaľ hľadáte do svojej zbierky práve zlatý kúsok, nechajte sa inšpirovať vybranými zlatými dámskymi hodinkami, ktoré sa aktuálne hrejú na výslní obľúbenosti.

Hneď na úvod je potrebné podotknúť, že nie je všetko zlato, čo sa ako zlato trblieta. Ak by ste hľadali hodinky z prírodného zlata, ceny by sa pohybovali niekde úplne inde. Preto aj v našom výbere nájdete hodinky, ktoré majú iba tzv. povrchovú úpravu vo farbe žltého zlata. Má to svoje nevýhody, o ktorých si ešte povieme, ale aj výhody - sú cenovo dostupné a pritom stále krásne.

Typy pozlacovania: typov pozlacovania je hneď niekoľko. Ako už bolo povedané, nepoužíva sa klasické zlato, ktoré je mäkké, rýchlo by sa odrelo a k pozlateniu by ho bolo potrebné veľké množstvo. Predtým sa používalo tzv. galvanické pozlacovanie, keď sa na povrch kovu nanáša farebná vrstva v radoch mikrónov (mikrometrov, ktoré sú tisíckrát menšie než milimeter). Pri väčšine značiek ho ale nahradila modernejšia metóda, tzv. PVD, keď sa čiastočky nanášajú priamo do štruktúry kovu.

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

Zlatý minimalizmus

To, že sú hodinky v zlatom prevedení ešte neznamená, že musia byť preplácané, okato pompézne a extravagantné. Našu prehliadku preto začneme kolekciou elegantných modelov, ktoré majú najväčšiu prednosť vo svojej dizajnovej jednoduchosti.

Medzi také patrí kolekcia Festina Boyfriend. Keď o nich kolegyňa písala recenziu, napísala: „Nič zvláštne na nich nie je... A to je práve ono.“ Lepšie by ich definovať asi nešlo.

Festina Boyfriend – V jednoduchosti je sila
17.5.2021 - Eliška Měrková
Festina Boyfriend – V jednoduchosti je sila

Festiny patria s priemerom 38 mm medzi väčšie hodinky, rovnako tak model od Michael Kors. Aj tu nájdeme minerálne sklíčko ako u Festiny a meno slávneho návrhára k tomu.

Fotogaléria dámskych hodiniek Michael Kors – Ikona newyorského štýlu
22.3.2022 - Eliška Měrková
Fotogaléria dámskych hodiniek Michael Kors – Ikona newyorského štýlu

Takmer rovnaké parametre a dizajnovú podobnosť nájdeme aj u americkej Invicty, čo len dokazuje obľúbenosť tohto minimalistického štýlu v oversize veľkosti.

Model Invicta Angel sa naviac pýši 100metrovou vodeodolnosťou a ozdobným kamienkom v korunke.

Invicta Angel – Fotogaléria anjelských hodiniek od Invicty
3.8.2022 - Agáta Vřeská
Invicta Angel – Fotogaléria anjelských hodiniek od Invicty

A nesmú chýbať ani Tissot Everytime, ktoré podľa mňa ašpirujú na synonymum pre zlatý bussines model. Pokiaľ by ste mysleli, že celozlaté prevedenie je už príliš, Tissot vás presvedčí o opaku.

Zvolil totiž úplne minimalistický dizajn a mohol si tak dovoliť ponoriť do zlatej farby naozaj všetko, od číselníka, cez ručičky, indexy, puzdro aj ťah. Iba čierny Tissot a Swiss Made nadpis prezradí, že máte na ruke švajčiarsku tradičnú značku.

Ponúkajú sa v menšom prevedení aj väčšom, unisexovom prevedení, ktoré bolo pôvodne zamýšľané ako pánsky model, ale obľúbili si ich aj ženy hľadajúce väčšie hodinky.

Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria
3.5.2021 - Eliška Měrková
Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria

Práve vďaka svojmu minimalistickému a vysoko elegantnému pojatiu sa tieto hodinky hodia na každodenné nosenie, do práce aj do divadla. A kto si potrpí na zlaté šperky, zlatý variant bude to pravé zlatučké. Nie sú ani preplácané, ani nudné, proste tak akurát.

Pokiaľ hľadáte cenovo dostupnejší variant, určite sa porozhliadnete u značky JVD.

79,00 € skladom

Možno nedosahujú tak precízneho spracovania ako u Tissotu, ale budú dôstojným doplnkom. Naviac sú vďaka arabským čísliciam dobre čitateľné a majú praktické dátumové okienko.

Dámske hodiky JVD – Fotogaléria tých najobľúbenejších
18.12.2023 - Agáta Vřeská
Dámske hodiky JVD – Fotogaléria tých najobľúbenejších

A podobne kvalitnou voľbou sú modely od japonského Lorusu. Lorus totiž patrí medzi značky, ktoré ponúkajú veľa za málo. Pokiaľ nie je váš budget na nové hodinky moc veľký, a aj tak sa nechcete uspokojiť s tržnicovou kvalitou, Lorus patrí medzi vynikajúce voľby.

73,00 € Predaj ukončený

Náramok je zo skladaných článkov s jednoduchou preklápacou sponou. Aj tu si myslím, že mnoho žien ocení rýchly spôsob zapínania, kedy stačí preklopiť sponu a ísť. Vodeodolnosť je 50 metrov, čo je pre hodinky na bežné nosenie dostatočné.

Najkrajšie dámske hodinky (cenovo dostupné)
16.1.2024 - Eliška Měrková
Najkrajšie dámske hodinky (cenovo dostupné)

Nezlúpne sa tá zlatá barva? Nezlúpne. Vďaka spomínanej technológii PVD, kedy sa farba nenanáša na kov, ale preniká priamo do podkladu, nehrozí, že sa farebná úprava zlúpne, ako tomu bývalo u starších alternatív zlátenia. Ale samozrejme nevydrží ani večne. Hlavne na miestach, kde dochádza k častému mechanickému oderu (spona, hrany), môže dochádzať k vrypom, ktoré budú patrné, a môže sa prejaviť pôvodná farba kovu.

Drobný doplnok na drobné zápästie

Pre majiteľky menších zápästí, alebo milovnice drobných hodiniek (ktoré sú teraz fakt v kurze) je tu mnoho modelov, ktoré dokážu okúzliť, aj keď sú zdanlivo nenápadné.

Začať musíme týmito Beringami, ktoré sú opäť v minimalistickom štýle, avšak s priemerom 22 mm sa jedná o šperkový doplnok. Naviac je v sade so zlatým náramkom.

Malé dámske hodinky pre drobné zápästia - Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Malé dámske hodinky pre drobné zápästia - Fotogaléria

Bering si zakladá na cenovej dostupnosti, ale ani tak nechýba zafírové sklíčko, ktoré dobre odoláva poškriabaniu. A zafír nájdeme aj v kolekcii Festina Swiss Made.

188,00 € skladom

U menších hodiniek doporučujem vyskúšať hranaté modely. Pretože so zápästím vedia zázraky a vyzerajú lepšie, než by ste čakali. Oporu v mojom názore spoľahlivo nájdem v kolekcii od Tissotu Lady Lovely Square.

Pretože pokiaľ sa do módy vrátili menšie hodinky, tak ruku v ruke to platí aj pre hranaté modely. A tento kúzelný kúsok od švajčiarskeho Tissotu je taký dôkaz namiesto sľubov.

Dámske hodinky Tissot Lovely Square – Fotogaléria tých najroztomilejších hodiniek
9.9.2022 - Agáta Vřeská
Dámske hodinky Tissot Lovely Square – Fotogaléria tých najroztomilejších hodiniek

Medzi najobľúbenejšie hranaté hodinky u nás patria aj vďaka svojej priaznivej cene tieto Casiá. Možno vyzerajú ako tie, čo mala vaša babička už pred niekoľkými dekádami. Nemusíte tomuto retro trendu podľahnúť, možno sa vám jednoducho nebudú páčiť. Ale verím, že sa nájde nejedna dáma, ktorej práve tento štýl hodiniek zalichotí.

Naviac je tento model skutočne drobný a pôsobí tak decentne a elegantne. Ale aj cez menšie rozmery si zachováva dobrú čitateľnosť.

A nakoniec ešte model od Festiny z kolekcie Mademoiselle zdobený Swarovski kryštálmi. Tiež u neho si môžete všimnúť jemného náramku, takzvaného milánskeho, ktorý je perfektnou voľbou pre drobné zápästia, krásne sa prispôsobuje a pôsobí veľmi elegantne.

Festina Mademoiselle Swarovski – módny lesk vyvážený čistotou
15.12.2020 - Eliška Měrková
Festina Mademoiselle Swarovski – módny lesk vyvážený čistotou

Výhody PVD úpravy? Ako sme už spomenuli, povlakovanie preniká priamo do kovu hodiniek. Táto tenká vrstva niekoľkých málo mikrónov vyniká vysokou tvrdosťou, odolnosťou voči oderu a korózii. Dokonca odoláva aj veľmi vysokým teplotám a kyselinám. Oproti prírodnému zlatu sú hodinky so zlatou povrchovou úpravou cenovo dostupnejšie a samozrejme nemusíme zostať len pri zlatej. Obľúbená je tiež čierna úprava či v odtieni ružového zlata.

Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria

Nechajte ich zažiariť

Možno patríte medzi ženy, ktoré chcú výrazný doplnok. A zlaté hodinky sú v tom prípade správnou voľbou. Najmä s bohatým zdobením alebo celé zaliate do zlatého odtieňa.

U značky Guess, ktorú asi nie je treba viac predstavovať, takých modelov nájdeme nespočet. Či už osadený desiatkami lesklých kamienkov alebo iným dizajnovým prvkom.

Niekedy sú hravé, inokedy si nebudete istí, či už to nie je na hranici gýča, ale pokiaľ ich nezapnete, nemôžete mať istotu, že nie sú tie pravé.

To platí aj pre Invictu, ktorá vie byť veľmi odvážna čo sa farieb, dizajnu aj veľkosti týka. Často je ale možno presnejšie označenie rafinovanosť, pretože Invicta si dokáže s detailmi skutočne vyhrať.

A keď píšem vyhrať, môže to byť aj v hravej podobe s Mickey Mousom. Či už v jemnejšej podobe alebo ľahko excentrické.

Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov
12.3.2024 - Eliška Měrková
Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov

Naviac sa Invicta vyzná aj v botanike a kolekcia Wildflower ponúkne zaujímavé kúsky s originálnym motívom.

Invicta Wildflower – Fotogaléria divokej hodinkovej záhrady
15.2.2023 - Eliška Měrková
Invicta Wildflower – Fotogaléria divokej hodinkovej záhrady

Čo je to PVD? Väčšina módnych aj tradičných značiek dnes na docielenie farebnej úpravy hodiniek používa tzv. PVD (Physical Vapour Deposition). Jedná sa o modernú technológiu vytvárania vrstiev, keď sa pri veľmi vysokých teplotách (200-400 °C) vo vákuu z pevnej látky odparia alebo odprášia mikročiastočky a tie sa pod vysokým tlakom nanesú do pórov materiálu (pri hodinkách najčastejšie oceli). Čiastočky tak nezostanú iba na povrchu, ale dokonale sa spoja s kovom hodiniek.

Titánové pokušenie pre citlivú pokožku

Pokiaľ ste citliví na bežnú oceľ, nemusíte sa zlatého hodinkového šperku vzdávať. Aj titán, ktorý má vynikajúce antialergénne vlastnosti, sa dá upraviť do zlatého odtieňa.

Dámske titánové hodinky pre citlivú pokožku – Fotogaléria
8.12.2020 - Eliška Měrková
Dámske titánové hodinky pre citlivú pokožku – Fotogaléria

Nemecká značka Boccia Titanium sa na titánové modely špecializuje a niet divu, že zlaté modely patria v dámskej kolekcii medzi najobľúbenejšie.

114,00 € skladom

Titán je naviac oproti oceli veľmi ľahký, a tak hodinky na zápästí takmer ani neucítite. Pokiaľ o nich začínate snívať, doporučujem zvážiť, že náramok nevymeníte za iný. Zatiaľ čo väčšina hodiniek má klasické uchytenie náramku k puzdru, ktoré je prípadne možné vymeniť za nejaký iný, často aj neoriginálny, tu je to pevne dané. Pokiaľ sa s náramkom niečo stane, bude treba dokúpiť opäť ten istý. Ale pretože práve kvôli nemu sa hodinky často kupujú, ťažko to pokladať za nedostatok.

132,00 € skladom

Okrem originality prevedenia patrí medzi ďalšie prednosti Boccia Titanium aj časté použitie zafírového sklíčka, a pritom si stále zachováva dostupnú cenu.

135,00 € Predaj ukončený

Čo ovplyvňuje životnosť pozlatenia? Samozrejme frekvencia nosenia. Ak máte hodinky s farebnou úpravou na denné nosenie, môže sa mechanickými nárazmi rýchlejšie stať, že stratia svoj zlatý lesk. Zachovanie krásnej zlatej farby ovplyvní aj to, či hodinky nosíte súčasne s ďalšími kovovými náramkami, ktoré môžu hodinky poškriabať. No a veľkú váhu má i to, koľko mikrónov ktorá značka pri pozlacovaní používa, čo sa obvykle odráža aj na cene hodiniek.

Pre milovnice nesmrteľného retra

Nedávno si na predajni skúšal zlaté digitálky mladý muž. Predvádzal to slovami: „Nemusíte spomínať, že sú dámske, ja to viem.“ Nechcela som to spomínať. Pretože podľa mňa boli, sú a budú unisexovou záležitosťou, ktorá nevyjde z módy. Ide o retro, ktoré sa od deväťdesiatok nemalo dôvod meniť a nejaké tie jednoduché digi casiovky by mal mať v zbierke každý hodinkový fanúšik. A fanúšička.

Veľká časť digitálok sa ponúka aj v zlatom prevedení. Najobľúbenejšie sú Casio Vintage A168, pretože ide o klasiku klasík. Základné, ale dostatočné funkcie (stopky, budík, 24h formát času a luxusné podsvietenie displeja), vodeodolnosť, ktorá sa parametrovo blíži k nule, ale v reále k stovke, a prekvapivo dlhá výdrž batérie.

Okrem toho ale môžete siahnuť po novom variante s okrúhlym puzdrom Casio A171, ktoré retro štýlu dodáva zasa úplne iné grády.

6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh

Alebo Casio A100, ktoré vychádza z modelu, ktorý nosila Ripleyová vo filme Votrelec. A trochu pripomína špecialistu na ľudské vzťahy z Hviezdnych vojen…

U módnejších značiek zodpovedá PVD vrstva zhruba 12 mikrónom klasického galvanického zlátenia, u tradičnejších značiek je to ešte viac. U zlatých hodiniek je potom treba brať do úvahy, že zlátenie má svoje limity a časom sa nejaké nedostatky na kráse prejavia.

Retro Casio A100 recenzia – Votrelec je späť!
1.10.2021 - Agáta Vřeská
Retro Casio A100 recenzia – Votrelec je späť!

Retro samozrejme neznamená len digitálky. Krásnym zlatým príkladom je model Festina Retro, ktoré akoby vypadli zo seriálu z 50. rokov.

102,00 € (doručíme do 11.6.)

Festina Retro recenzia – Štýlová pripomienka päťdesiatych rokov
23.12.2021 - Eliška Měrková
Festina Retro recenzia – Štýlová pripomienka päťdesiatych rokov

Ve zlatej fotogalérii nesmie chýbať Tissot PRX. Model, ktorý nie je na trhu dlho, ale okamžite si získal pánske aj dámske pokolenie.

Aj ten sa vyznačuje retro štýlom ako vystrihnutom zo zapadnutého magazínu. Ale chvásta sa vysokou vodeodolnosťou a nenápadnou, ale kvalitnou luminiscenciou.

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Na čo si pri výbere pozlatených hodiniek dať pozor? Niektoré módne značky používajú ešte tzv. galvanické pozlacovanie, keď sa zlatá vrstva (niekoľko málo mikrónov) nanáša elektricky na povrch kovu a môže dôjsť k jej opotrebeniu. Potom záleží na tom, koľko mikrónov bolo nanesených. Všeobecne sa uvádza, že 1 mikrón vydrží pri bežnom nosení cca rok. Našťastie väčšina výrobcov prechádza na spomenuté PVD, ktoré má mnoho výhod.

A švajčiarskym Tissotom sa aj dnes rozlúčime. Modelov v zlatej úprave je naozaj mnoho, a dnešná fotogaléria bola iba inšpiráciou rôznych štýlov aj tých najobľúbenejších zlatých hodiniek u nás. Po ktorých siahnete vy je už na vás.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku