» Blog » Citizen

Citizen Promaster Pilot JY8020-52E recenzia -Titán, solár a rádio v jednom

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Letecké

Jiří Hons | 15.6.2023 | 7 MIN

To najpresnejšie, čo môžete mať na zápästí - a v parádnom balení. To sú časom preverené hodinky Citizen Promaster Sky Pilot JY8020-52E. Majú v dnešnej dobe pretechnizovaných inteligentných hodiniek čo ponúknuť? Posúďte sami.

Presné, presnejšie, najpresnejšie!

Nikto nechce nepresné hodinky. Pretože aj keď máte dušu rockera, ktorý sa neriadi pravidlami a vyrába si ich sám, aj tak by ste chceli mať z času na čas niečo hotové. S mechanickými hodinkami sa k ideálu priblížite na -4 až +6 sekúnd za deň alebo približne pol minúty za týždeň (česť výnimkám).

Ak opustíme mechanický kánon a prejdeme na kremenný oscilátor, už sme na odchýlke približne 5 sekúnd od presného času za mesiac, najďalej od bežnej výroby sa dostaneme s odchýlkou približne 10 sekúnd za rok. Nie je to dosť? Čo tak hodinky, ktoré sa od presného času neodchyľujú o viac ako jednu sekundu za milión rokov? Hodinky Citizen JY8020-52E to dokážu. Absolútna presnosť však nie je všetko, čo od hodiniek chceme. Poďme si ju teda pre istotu trochu preveriť.

Poďme ich rozbaliť

Hodinky dostanete v čiernej papierovej škatuľke, ktorú zdobí len strieborno-sivý prúžok a názov výrobcu v rovnakej farbe. Prečo nie, menej je tu samozrejme viac. Vo vnútri škatule nájdete ďalšie dve škatule - jednu s návodom a druhú... Tam sú konečne hodinky, uložené v sivej pene a pre istotu chránené plastovým krytom.

Začíname

Po vybalení bude potrebné hodinky nabiť. Tmavosť týchto hodiniek spôsobuje, že spočiatku prechádzajú do úsporného režimu - po pol hodine sa vypnú digitálne displeje, po týždni sa zastavia aj ručičky. Potom batéria vydrží približne dva a pol roka, kým sa úplne vybije. Čo robiť? Áno, jednoducho vystavíme ciferník hodiniek svetlu. Solárne články sa nachádzajú hneď pod ciferníkom. Hodinky som v jeden čiastočne zamračený jarný deň položil k oknu, na dve hodiny som na ne zabudol a zrazu ukazovali čas, aj keď nie letný - korekcia bola vykonaná po nastavení rádiového signálu.

Bez návodu to nie je možné

Citizen JY8020-52E sú hodinky, ktoré sa rýchlo a intuitívne naučíte používať - určite sa však oplatí najprv si prečítať návod a vyskúšať všetky funkcie. Celkovo je potom všetko nakoniec naozaj intuitívne, ale na pochopenie logiky vecí vrelo odporúčam návod.

Celkový dizajn

Hneď po vybalení z krabice na prvý pohľad vykuknú kvalitne spracované pilotné hodinky, samozrejme s množstvom zaujímavých funkcií. Titánové puzdro svojou sivastou farbou jemne kontrastuje s lunetou z leštenej ocele. Náramok je tiež vyrobený z titánu a okamžite ho spoznáte podľa farby.

Puzdro a ciferník

Tí, ktorí majú radi tlačidlá a ručičky, budú nadšení. Okrem korunky na 9. hodine sa tu nachádza dvojica tlačidiel, jedno na 2. a druhé na 4. hodine, plus druhá korunka na 8. hodine, ktorou sa ovláda vnútorná otočná luneta.

Mimochodom, napriek deklarovanému WR 200 M nie je korunka skrutkovacia, čo je dosť nezvyčajné. Hodinky s touto vodeodolnosťou majú niekedy skrutkovacie gombíky, čo sa tu tiež nenachádza. Každopádne jedna rada - pri potápaní s nimi určite nemeňte režim, možno ak sa rozhodnete používať stopky a nemáte ich už nastavené. Robí sa to tak, že najprv zdvihnete korunku. A to by asi nedopadlo dobre.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Ciferník je klasicky čierny, s bielymi indexmi, značkami, nápismi a ktovie čím ešte - ale vzhľadom na to, čo všetko hodinky dokážu, sa to určite nedalo urobiť lepšie. Spočiatku sa vám môže zdať trochu neprehľadný, ale keď si na jeho usporiadanie zvyknete, tento dojem úplne zmizne.

Na pozícii deväť sa nachádza podlhovastý digitálny displej, zobrazujúci domovské mesto, a napravo, medzi trojkou a päťkou, štvorcový, pre druhý svetový čas. V režime stopiek, časovača a podobne sa potom zobrazujú hodnoty relevantné pre konkrétnu používanú funkciu.

Okrem týchto displejov je tu aj trojica menších analógových ciferníkov - hneď pod dvanástkou vidíte UTC, koordinovaný svetový čas. V zime sa vám zobrazí o hodinu menej ako u nás a v letnom o 2 hodiny menej.

Vľavo je ciferník ukazujúci stav nabitia batérie a vpravo ďalší, ktorý nám ukazuje, kde sa nachádzame v rámci 24-hodinového denného cyklu. To v prípade, že neviete, či je deň alebo noc.

Posledný ciferník nájdeme tesne nad pozíciou šiestich hodín - tam nám ručička pripomína, v akom režime sa hodinky práve nachádzajú.

Všetko potom zakrýva zafírové sklíčko (takmer) odolné proti poškriabaniu, ktoré nemá nič iné ako antireflexnú úpravu.

Skvelý bonus: logaritmická stupnica

Dvojitá posuvná stupnica, ktorá sa tiahne okolo ciferníka, zaujme na prvý pohľad. Je jednoducho cool a dokonale podčiarkuje štýl, do ktorého sú hodinky ladené - máte pocit, že sa pozeráte na letecký prístroj vytrhnutý z kokpitu lietadla. A dokonca to aj funguje! V skutočnosti, keď sa so stupnicou zoznámite, budete prekvapení, čo všetko dokáže vypočítať.

Nielen prepočty jednotiek a výpočty, koľko paliva vám zostáva, keď letíte určitou rýchlosťou. Je naozaj vhodná skôr pre pilotov, hoci mám nejasné podozrenie, že v súčasnosti radšej používajú niečo ako palubné tablety so špeciálnymi aplikáciami.

V návode k hodinkám je tiež vysvetlené, ako používať stupnicu pri násobení, delení, priamej úmernosti a dokonca aj pri výpočte odmocnín. Stačí len venovať trochu pozornosti desatinnej čiarke a máte po ruke - doslova na zápästí - mechanickú kalkulačku, ktorá sa nikdy nevyčerpá. Za mňa super bonus, ktorý sa bude hodiť častejšie, ako by ste čakali.

Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov
5.12.2019 - Milan Letošník
Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov

Titánový náramok? Zmiešané pocity.

Úprimne, chápem, že k titánovému puzdru pravdepodobne patrí aj titánový náramok. Nemôžem ho ani nijako obviniť z nekvalitného spracovania, už na pohľad vyzerá veľmi dobre.

Ale mám pocit, že práve pri náramku sa výhoda titánu (a to nižšia hmotnosť oproti oceli) stáva nevýhodou. Akokoľvek sú jeho časti ľahké, pri zatrasení akosi hrkajú. A to je zvuk, ktorý si spájam s najlacnejšími náramkami z tržnice alebo nemenovaného svetového e-shopu, ktorý všetci tak dobre poznáme. Toto mi celkom nesedí a osobne by som zvažoval výmenu za oceľový náramok.

Takže čo to robí

Nebudeme sa tu dlho zdržiavať, určite si však zaslúžite vedieť, na čo všetko sa teda môžete s hodinkami Citizen JY8020-52E tešiť. Pár vecí som už načrtol, takže len zopakujem, že máte k dispozícii logaritmickú stupnicu, indikátor nabitia batérie, UTC a 24-hodinový cyklus a indikátor zvoleného režimu.

Okrem toho vám hodinky zobrazia kód vášho domovského mesta a kód a čas iného svetového mesta (môžete si vybrať z celkovo 43 a medzi týmito dvoma nastaveniami času sa dá jednoducho prepínať). Samozrejmosťou sú stopky (s presnosťou na 1/100 sekundy), časovač, dva budíky, kalendár a... A na to, čo im dodáva fenomenálnu presnosť, sa pozrieme v samostatnom odseku.

Ako určiť presný čas

Ako som už spomenul, presnosť hodiniek sa môže líšiť. A tieto hodinky patria medzi najpresnejšie na svete, pretože sa nastavujú pomocou rádiového signálu a atómových hodín.

Pojem atómové hodiny môže znieť desivo, ale nehrozí z nich žiadna rádioaktívna katastrofa, v zásade sa až tak nelíšia od kremenných hodín a hodiniek. Len na meranie času nepoužívajú vynútené vibrácie atómov kremíka - tu ide o stabilný izotop prvku cézium 133.

Takže celkovo je to v konečnom dôsledku zložitejšie a technickejšie, takže sa vám nezmestia na zápästie a nájdete ich väčšinou vo vedeckých ústavoch a podobne, ale asi nemusíme zachádzať do všetkých podrobností. Dôležité je, že sme potom na presnosti + - 1 s na milión rokov! To je skutočná bomba. Nič presnejšie nepotrebujete...

Atómovo presné rádiom riadené hodinky
21.8.2018 - Petr Borovec
Atómovo presné rádiom riadené hodinky

Tieto atómové hodiny sú napojené na vysielače na rôznych miestach sveta, ktoré sa potom používajú na nastavenie našich hodín v noci. Ak chcete túto funkciu čo najlepšie využiť, musíte ich v noci odložiť tak, aby pozícia 9 smerovala k oknu - kvôli polohe prijímacej antény.

6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)

V prípade potreby je samozrejme možné nastavenie spustiť aj manuálne. Pre nás je relevantným signálom vysielač DCF-77 v Mainflingene v Nemecku, ale Citizen JY8020-52E môže komunikovať aj s vysielačmi Kjúšu a Fukušima v Japonsku a Fort Collins v USA. Mimo oblasti pokrytia signálom, samozrejme, tiež fungujú, ale "len" s presnosťou quartzových hodiniek.

Nočná prevádzka

V prípade ručičiek a indexov ide o príjemné prekvapenie. Pokrýva ich stará známa SuperLuminova a robí presne to, čo má, určite nebudete čítať, kým je zapnutá, ale udrží čas čitateľný až do svitania. Digitálne displeje sú podsvietené jemnou oranžovou farbou, žiaľ, v niektorých režimoch nefunguje. Škoda, ale je to štandard pre väčšinu quartzových hodiniek. Každopádne v noci aj tak uvidíte, koľko je hodín.

Celkové hodnotenie

Úprimne... hodinky Citizen JY8020-52E vyzerajú dobre. Celkom slušná vodeodolnosť, zafír, solárne nabíjanie, nejaké tie funkcie k tomu a úplne presný čas... Priznávam, nie som úplne nestranný posudzovateľ, pretože sa mi vždy páčili. Ale aj tak si dovolím tvrdiť, že ide o naozaj zaujímavé, dobre spracované hodinky, ktoré ponúkajú aj nejakú tú "hodnotu" navyše.

Štýlovo sa hodia prakticky kamkoľvek - takmer by som povedal, že sa blížia k pojmu "univerzálne hodinky", hoci všetci vieme, že nič také nemôže existovať. V každom prípade Citizen JY8020-52E príjemne obohacujú svet hodiniek a ak hľadáte zaujímavý kúsok na každodenné nosenie, tu chybu neurobíte.

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenzia – Pilotky na japonský spôsob
4.4.2022 - Radim Krčmář
Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenzia – Pilotky na japonský spôsob

Dámske Citizen Radio Controlled FC001: recenzia najpredávanejších dámskych Citizenov
21.2.2021 - Agáta Vřeská
Dámske Citizen Radio Controlled FC001: recenzia najpredávanejších dámskych Citizenov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre